Treceți la conținutul principal

NEDUMERIRI SI O CONCLUZIE

1. NEDUMERIRI din 16.04.2013

Citesc si iarasi-a cata oara-ma intreb ce sa mai inteleg. Citesc multe materiale postate pe site-urile SCMD si ale filialelor. Sunt comunicate, note, opinii personale (eu le spun “eseuri”) prin care nu am cum sa nu constat ca se urmaresc scopuri si efecte care, conform Statutului si ROF-ului sindicatului, sunt strict limitate la scopurile si efectele unor documente précis stabilite si emise in indeplinirea atributiilor: hotarari ale CNR si AGF, decizii ale CD si presedintelui SCMD, masuri ale birourilor operative. Si atat! Nu comunicate, nu note, nu “eseuri”  prin care se doreste conducerera sindicatului. Se pare insa ca unora din sindicat, de la centru si din filiale, le convine utilizarea acestora, putand jongla dupa bunul plac. Obligatia de a respecta Statutul si ROF-ul, care presupune si “să actioneze pentru ducerea la îndeplinire a hotărârilor si măsurilor stabilite de către organele de conducere”, este atat de permisiva incat “membrii care nu sunt de acord cu unele hotârâri nu sunt obligati să participe la îndeplinirea lor, dar se vor abtine de la orice acte potrivnice realizării acestora” (art. 13 lit. c)/Statut). In cazul cand nu sunt hotarari si masuri stabilite de organele de conducere, totul este permis, fara limitari si fara riscul de a se pune problema incalcarii Statutului si ROF-ului. Si asta numai cu privire la  membrii SCMD. Caci in cazul filialelor, asa cum sunt definite de art. 28 din Statut si de art. 3 alin. (2) din ROF, hotararile si masurile organelor de conducere sunt exclusiv obligatorii.

Desi au devenit regula ca documente ce se emit, nici chiar comunicatele, notele si “eseurile”, cu intentie sau fara,  nu sunt lipsite de ambiguitate, contraziceri, superficialitate, subiectivism, filozofii iefitine, bun plac de moment, etc, etc.

Spre justificarea parerilor de mai sus, iata doar doua exemple. Sunt preluate asa cum apar pe site-ul SCMD. Mentionez ca acord atentie postarilor in detrimentul comunicarilor oficiale deoarece, in filiala de care apartin, s-a ales praful de sedintele biroului operativ-lunare(bilunare) conform art. 42/ROF- si, mai cu seama, de sedintele compartimentelor pe domenii de activitate-saptamanale conform art. 64 alin. 2/ROF.

EXEMPLUL 1:

joi, 4 aprilie 2013

Comunicat

MANIFESTARI ALE SCMD, IN CENTRUL CAPITALEI, 
IN ZILELE DE 19, 20 si 21 aprilie a.c.

In atentia tuturor rezervistilor si cadrelor militare in retragere, membri sau nu ai SCMD
Intrunit statutar in ziua de 03.04.2013,
Analizand stadiul indeplinirii masurilor reparatorii solicitate de SCMD prin Memoriul catre copresedintii USL, masuri asumate de reprezentantii Guvernului si ai conducerii USL fata de SCMD la 2 respectiv 4 martie a.c., 

Comitetul Director al SCMD a decis organizarea urmatoarelor actiuni publice:

"Conferinta de presa - manifestatie, in zona Piata Universitatii, in data de 19.04.2013, cu participarea membrilor SCMD si a altor cadre militare in rezerva si in retragere, din Bucuresti si din tara si pichetare, in perioada 20-30.04.2013, in aceeasi locatie."

Scopurile acestor actiuni sunt:
  • informarea mass media cu privire la legitimitatea solicitarilor cuprinse in Memoriul SCMD (vedeti Anexa) si dorinta ca Guvernul sa restabileasca legalitatea si sa inlature discriminarea in modul de tratare a tuturor categoriilor de militari in rezerva si in retragere;
  • sprijinirea actiunii acelor membri ai Guvernului si Parlamentului care s-au angajat in rezolvarea legala si in regim de urgenta a solicitarilor noastre.
La actiunea din 19 aprilie a.c. sunt invitati sa participe reprezentanti ai tuturor filialelor SCMD din tara (exceptand filialele din Republica Moldova) si, de asemenea, reprezentanti ai tuturor asociatiilor rezervistilor, militarilor in retragere si veteranilor de razboi, proveniti din structurile intregului Sistem National de Aparare.
Pana in data de 15 aprilie a.c., presedintii filialelor vor comunica presedintilor teritoriali si Secretariatului General al SCMD numarul de participanti.
Locatia exacta si orele de desfasurare vor fi comunicate dupa negocierile cu Primaria Municipiului Bucuresti.
La actiunile din perioada 20-30.04.2013 sunt invitate sa participe, cu tot efectivul disponibil, filialele din Bucuresti si Ilfov, alte categorii de rezervisti si militari in retragere, urmand ca, daca exista doritori in judetele limitrofe, acestia sa anunte participarea odata cu informatiile furnizate pentru data de 19 aprilie a.c.

Honor et Patria! Vae victis!

BIROUL OPERATIV
 Sindicatul Militarilor   

EXEMPLUL 2:

luni, 15 aprilie 2013

Referitor la manifestatia-conferinta de presa din 19.04.2013

In atentia vicepresedintilor SCMD coordonatori de zone si a presedintilor de filiale

Incalcand, fara explicatii justificative, art. 8 din Legea 60/1991, republicata in Monitorul Oficial nr. 888/2004, privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, Comisia de avizare a PMB, dupa 10 zile de discutii, refuza sa ne aprobe locatia solicitata la Universitate, propunandu-ne numai platoul din fata Academiei Militare, pe care noi il respingem, pentru a nu se interpreta ca organizam o manifestatie exact impotriva celor favorabili noua, in privinta legilor solicitate.
In aceasta situatie am putea demonstra Primariei ca prezenta forma actualizata a Legii privind organizarea adunarilor publice nu mai este valabila de la 27 martie 2012. Am putea avertiza Primaria ca facem manifestari comemorative legate de Monumentele lui Mihai Viteazul si Heliade Radulescu, referitor la implinirea a 420 de ani de la urcarea lui Mihai pe tron sau a 165 de ani de la decizia luata de pasoptisti, de declansare a insurectiei armate. Am putea demonstra Primariei, cu trimitere la Caragiale, ca "statua lui Mihai Viteazu" a fost, de la inceputurile Romaniei moderne, loc de manifestatii politice si sindicale, nu de manifestatii culturale, etc.
Deocamdata nu consideram insa oportuna declansarea de actiuni comemorative, pentru a suplini genul de actiuni preconizate de SCMD.
Ultima runda de negocieri cu Primaria, pentru data de 19.04.2013, este prevazuta pentru miercuri, 17.04.2013. In baza discutiilor cu membrii Comitetului Director si presedintii filialelor din Bucuresti si Ilfov, in vederea gasirii celei mai bune solutii, va transmitem deocamdata rugamintea de a nu incheia deja contractele cu firmele transportoare, de a nu plati nici un avans, urmand a lua decizia finala, pentru ca SCMD nu se poate manifesta decat in conditii de legalitate, abia miercuri, 17.04.2013, in functie de obtinerea sau nu a aprobarii.
In alta ordine de idei, va transmit urmatoarele informatii, garantat reale:
  1. Astazi, 15.04.2013, la prima ora, ministrii de resort au prezentat premierului spre aprobare documentele financiare atestand faptul ca cele trei structuri nu au nevoie de nici un leu in plus de la buget, pentru efectuarea reparatiilor cuprinse de Legea reparatorie.
  2. Premierul a avizat astazi, Proiectul legii reparatorii, care urmeaza sa intre in Parlament, spre votare in plenul Camerelor, cu data de miercuri, 17.04.2013.
  3. Maine, 16.04.2013, impreuna cu dl. vicepresedinte Col. (r) Pricina Valeriu, suntem invitati la Guvern de dl. vicepremier responsabil de resort, pentru a lua nota, oficial, despre modul de rezolvare a solicitarilor noastre.
  4. Solutia la care persoanele care ne sprijina au ajuns, cu aprobarea premierului, este urmatoarea:
  • Legea reparatorie se supune acum votului in Parlament (miercuri vom afla data).
  • Legea pensiilor militare de stat va fi promovata prin OUG in cursul lunii mai a.c.
In consecinta, aberantele decizii de recuperare vor deveni caduce, nemaifiind puse in executie.
In concluzie, miercuri, 17.04.2013, vom fi in masura sa va comunicam atat situatia exacta (ca data) a aparitiei legilor pe care le solicitam, cat si rezultatul definitiv al negocierilor noastre cu Primaria Generala a Capitalei, pentru ziua de 19.04.2013 si solutiile pentru care optam, in functie de cele obtinute atat de la Primarie cat si de la Guvern si Parlament.

Honor et Patria! Vae victis!

PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU


n atentia tuturor rezervistilor si cadrelor militare in retragere, membri sau nu ai SCMD” desi este urmare sau cu privire la decizia Comitetului Director al SCMD. Nedumerire: decizia CD are vreun sens sa fie si in atentia celor care nu sunt membri ai SCMD?
2.Comunicatul are titlul “MANIFESTARI ALE SCMD, IN CENTRUL CAPITALEI, 
IN ZILELE DE 19, 20 si 21 aprilie a.c.” in timp ce, in continut, apare “Comitetul Director al SCMD a decis organizarea urmatoarelor actiuni publice: Conferinta de presa - manifestatie, in zona Piata Universitatii, in data de 19.04.2013, cu participarea membrilor SCMD si a altor cadre militare in rezerva si in retragere, din Bucuresti si din tara si pichetare, in perioada 20-30.04.2013, in aceeasi locatie."
Nedumeriri: Cand au loc manifestarile, in zilele de 19,20 si 21 aprilie a.c. sau in data de 19.04.2013 si in perioada 20-30.04.2013? Pentru un birou operativ de filiala, in lipsa deciziei CD din 03.04.2013-text cu numar si data, cu semnatura si stampila SCMD-care din cele doua variante este obligatorie? Dar, in lipsa deciziei CD, este ceva obligatoriu din ce cuprinde comunicatul?
3.In comunicat se vorbeste de organizarea urmatoarelor actiuni publice: conferinta de presa-manifestatie si pichetare.
Nedumeriri:
3.1. Este “conferinta de presa-manifestatie” sau “manifestatie-conferinta de presa” cum apare in a doua postare?
3.2. Se incadreaza conferinta de presa-manifestatie in prevederile L. 62/2011 si ale Statutului referitoare la mijloacele specifice pentru infaptuirea scopurilor sindicatului?

-Extras din L. 62/2011, Art. 27. - In vederea realizarii scopului pentru care sunt constituite, organizatiile sindicale au dreptul sa foloseasca mijloace specifice, cum sunt: negocierile, procedurile de solutionare a litigiilor prin conciliere, mediere, arbitraj, petitie, pichet de protest, mars, miting si demonstratie sau greva, in conditiile prevazute de lege.
-Extras din Statutul SCMD, Art. 7. Pentru înfăptuirea scopurilor sale, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate va actiona prin următoarele mijloace specifice luptei sindicale:
a) negocierea, medierea, concilierea;
b) interpelarea Guvernului României, a ministerelor de resort, purtarea de tratative cu acestea în cazul în care hotârârile luate contravin sau afectează negativ drepturile legale sau statutare ale membrilor de sindicat;
c) manifestul, petitia, protestul, întrunirea, demonstratia;
d) sesizarea organelor de procuratură si justitie cu privire la activitătile persoanelor juridice sau
fizice în cazul de încălcare a drepturilor membrilor de sindicat;
e) colaborarea cu institutii publice si organizatii neguvernamentale în vederea demascării si combaterii abuzuruilor, coruptiei si încălcării drepturilor omului;
f) organizarea de dezbateri în mass-media pe probleme specifice.

3.3. Daca la pct. 3.2. raspunsul nu este afirmativ, care este temeiul deciziei emise de CD privind actiunea din 19.04.2013? Ce masuri statutare se impun daca decizia nu respecta reglementarile de mai sus?
3.4. In ce consta pregatirea si organizarea conferintei de presa-manifestatie? In realizarea elementelor, fiecare in parte sau combinate, care definesc conferinta de presa si/sau manifestatia, asa cum sunt definite in lucrarile de specialitate si dictionare?
4. Potrivit Comunicatului din 04.04.2013, pana in data de 15 aprilie a.c., presedintii filialelor vor comunica presedintilor teritoriali si Secretariatului General al SCMD numarul de participanti.
Nedumeriri:
4.1. Cine sunt “presedintii teritoriali”? Sunt definiti de Statutul SCMD sau ROF, au atributii, ce fac cu datele primate de la presedintii filialelor?
4.2. Acestia sunt cumva “vicepresedintii SCMD coordonatori de zone” din a doua postare, adica acei vicepresedinti in dreptul carora, in componenta CD de pe pagina principala a site-ului SCMD, este inscris
“Coordonator filiale Zona…”? Daca da, de ce se foloseste “presedinti teritoriali” care nu exista? Care este varianta corecta ?
4.3. Termenul stabilit permitea presedintilor filialelor sa comunice participantii fara a fi incalcate prevederile art. 28 din Statut si art. 32-46 din ROF?
5. “Deocamdata nu consideram insa oportuna declansarea de actiuni comemorative, pentru a suplini genul de actiuni preconizate de SCMD.”
Nedumeriri:
5.1. A doua postare fiind sub semnatura presedintelui SCMD si fiind folosit pluralul “consideram”, cine sunt acestia?
5.2. Este macar in spiritual statutului aceasta formulare, cand “actiunile preconizate” sunt hotarate de CD?
6. “Ultima runda de negocieri cu Primaria, pentru data de 19.04.2013, este prevazuta pentru miercuri, 17.04.2013.”
Nedumeriri: Prevede L. 60/1991, negocieri? Decizia CD prevede negocieri, runde de negocieri, imputerniceste pe cineva sa negocieze in loc sa depuna declaratia scrisa precizata de art. 7 din aceasta lege? Din interpretarea prevederile art. 8/L. 60/1991 conform carora “in cazuri justificate, cu acordul organizatorilor, comisiile de avizare pot să modifice unele elemente cuprinse în declaraţia prealabilă a acestora”, se inteleg negocieri?
In baza discutiilor cu membrii Comitetului Director si presedintii filialelor din Bucuresti si Ilfov, in vederea gasirii celei mai bune solutii”, se poate modifica hotararea CD? Permite o decizie a CD prin care s-a adoptata o anumita solutie, sa se opteze pentru alte solutii, fara a avea o prevedere expresa in acest sens?
8. Nedumeriri: In afara de cuvantul semnatarului celei de-a doua postari, sunt si alte dovezi in sustinerea afirmatiei “va transmit urmatoarele informatii, garantat real”? Ce garantii sunt cand este implicat un “vicepremier responsabil de resort”(?-n.a.) in persoana cuiva care nu prezinta nici un fel de garantii si cand afirmatia “ pentru a lua nota, oficial”, in deja consacrata traditie a unora dintre reprezentantii SCMD, inseamna vorbe, fara angajare prin inscris sub semnatura si stampila?

2. CONCLUZIE din 16.04.2013

SCMD nu poate fi condus prin comunicate, note si “eseuri”.


P.S. 1. Am dreptate. Concluzia este corecta. Astazi, 17.04.2013, dupa ce mi-am spus sa mai astept cu postarea celor scrise cu o zi in urma si chiar am asteptat, am confirmarea faptului ca SCMD este condus prin orice, numai prin actele prevazute de Statut si ROF, nu.
Comitetul Director a emis o decizie care naste noi nedumeriri. Despre aceasta s-a postat materialul urmator al carui titlu este minci…, neconform cu continutul –treaca de la mine-nefiind decizia propriu-zisa, ci cel mult o informare despre aceasta.

marti, 16 aprilie 2013 

Decizia Comitetului Director privind manifestatiile publice preconizate in aceasta luna (nr. 417/16.04.2013)

Membrii Comitetului Director s-au pronuntat  astazi, 16.04.2013, pentru schimbarea datei de desfasurare a manifestatiei publice, catre sfarsitul lunii mai a.c., si pastrarea locului de manifestatie in zona Piata Universitatii.
La sfarsitul lunii mai, conform asigurarilor date de catre reprezentantii USL, Legea reparatorie ar trebui sa fie deja in vigoare iar Legea pensiilor militare de stat promovata, asa cum s-a afirmat, prin ordonanta de urgenta.
In aceasta situatie, rugam presedintii filialelor sa sisteze tratativele cu firmele de transport si sa inceapa pregatirile pentru o eventuala manifestatie generala (fara exceptii) la sfarsitul lunii mai a.c.
Sa dea Dumnezeu sa nu fie nevoie!

PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU

Daca Decizia CD nr. 417/16.04.2013 s-a adoptat fara a fi respectate urmatoarele prevederi ale Statutului si ROF-ului, avem o mare problema (atentie la cuvintele scrise cu majuscule):

Statut:
Art. 18 (1) Comitetul Director se INTRUNESTE cel putin o dată pe lună sau ori de câte ori este
necesar la data stabilită de Biroul Operativ. CONVOCAREA se face în scris sau telefonic cu cel putin 5
zile înainte de data întrunirii.
Art. 25. Presedintele:
(2) PREZIDEAZA sedintele Comitetului Director si ale Consiliului National al Reprezentantilor. În
lipsa lui, aceste sedinte sunt prezidate de înlocuitorul de drept.


ROF:
-art. 13 (2) CONVOCAREA se face în scris sau telefonic, de către Secretarul General, cu cel
puţin 5 zile înainte de data INTRUNIRII.
(3) CD este statutar INTRUNIT CU PARTICIPAREA a cel puţin jumătate plus unu din membri.
(5) Deciziile CD se adoptă cu majoritatea absolută a celor PREZENTI.
Art.14 ŞEDINTELE CD sunt conduse de Preşedintele Sindicatului, iar în lipsa acestuia de Secretarul General sau un vicepresedinte desemnat.
Art.16 ŞEDINTELE CD sunt consemnate într-un proces verbal, de către o persoană din cadrul Secretariatului General care participă, permanent, la aceste şedinţe. Procesul-verbal al sedinței Comitetului Dirtector se SEMNEAZA de toti membrii participanti în cel mult 5 zile de la data sedintei.
Art. 20 –(atributiile BO)- e) planifică data si ordinea de zi a sedintelor CD
Art. 23 – atributiile presedintelui)- c) prezidează şedinţele CD şi ale CNR;

Din aceste prevederi rezulta ca membrii CD trebuie sa se INTRUNEASCA, sa fie PREZENTI. Eventualele contactari telefonice, spre exemplu, asa cum da de inteles formularea “membrii CD al SCMD s-au pronuntat”, pentru contabilizarea unor asa-zise “voturi”(a se vedea Nota nr. 416/16.04.2013 a Presedintelui SCMD), sunt incalcari ale Statutului si ROF-ului. Pe cale de consecinta, nr. 417/16.04.2013 nu ar fi o decizie -o fi “ESEC”, scuze, “ESEU”?- si nu ar putea avea efectele urmarite deoarece nu poate anula decizia CD din 03.04.2013, adoptata cu respectarea prevederilor de mai sus.
Asa stand lucrurile, ar putea fi anulata actiunea ce urma sa aiba loc la 19.04.2013? Raspunsul, intemeiat pe prevederile Statutului si ROF-ului, este NU.

(4) din Statut care statuiaza ca “membrul este de drept autorizat a se retrage oricând din sindicat, cu conditia de a
comunica hotârârea sa Comitetului Director, în scris, cu cel putin 6 luni înainte pentru filiare si 30
de zile pentru membrii”.

P.S. 3. La 17.04.2013, 15.00, pe pagina Filialei Brasov,  am gasit postat materialul cu titlul “In atentia membrilor SCMD din Municipiul Brasov” semanat de catre presedintele SCMD. Are si bune si rele. Relele sunt legate de interpretarea prevederilor Statutului si ROF-ului. Cel mai mare rau il constituie confirmarea ca SCMD se conduce prin comunicate. Este scris negru pe alb “Cu regretul ca am fost nevoit sa semnez acest comunicat…” intr-un document-probabil singurul-care stabileste si masuri organizatorice de aplicare a prevederilor statutare. Recunosc ca, vrand sa fiu malitios, dupa modelul “conferinta de presa-manifestatie”,  spun despre acest material ca este “comunicat-eseu” care, pentru fosta si, sper eu, viitoarea filiala Brasov, are valoarea unui eseu comunicat si nimic mai mult.

Cu privire la faptul ca ce au facut membrii biroului operativ al filialei Brasov este considerat de chiar presedintele SCMD ca fiind “gest nestatutar”, pun o singura intrebare: care gest este mai nestatutar, acesta sau neconvocarea CNR pana la sfarsitul lunii martie a.c. asa cum s-a hotarat de catre “organul supreme de conducere” al SCMD (vezi art. 15 alin. (1) din Statutul SCMD)?




Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor