Treceți la conținutul principal
MAI IN GLUMA SI MAI IN SERIOS DESPRE RECALCULARE SI REVIZUIRE

Butonez telecomanda. Gasesc un post si pe manseta superioara a televizorului citesc: “De ce cresc decat pensiile militarilor? Iata ce nu se spune “prostimii”. Ma intreb si eu, ce doamne iarta-ma nu se spune? Si-mi propun sa aflu raspunsul. In direct, isi spun parerile cei care prind linia telefonica libera. Altii transmit SMS-uri care pot fi citite fiind afisate pe ecran. Cineva afirma ca emisiunea este o manipulare. Lucrul starneste interesul celui care conduce “ostilitatile” si este contactat telefonic acest “cineva”. Este un pensionar militar care incearca sa clarifice faptul ca RECALCULAREA pensiei a dus la scaderea acesteia. Si se discuta de RECALCULARE si iar de RECALCULARE, ca pentru nu stiu cine, RECALCULAREA a avut ca baza o vechime de 45 de ani cand el are varsta de doar 43 de ani. Si iar RECALCULARE in sus, RECALCULARE in jos.
Nu stiu ce s-a vrut prin aceasta emisiune, poate e vina mea ca nu am vazut-o integral sau macar pana la sfarsit, dar pentru a nu stiu cata oara, am inteles ca “gainariile” legate de pensiile nesimtite, de RECALCULAREA acestora pentru a se instaura, chipurile, echitate, de lipsa banilor pentru pensii, etc, etc, si-au atins scopul: nimeni nu mai intelege nimic, toata lumea-priceputi si mai putin sau de loc priceputi-isi da cu parerea vorbind despre RECALCULARE, RECALCULARE si iar RECALCULARE.

Cap. I- I-auzi una, RECALCULAREA
Afirmand acum, in noiembrie-decembrie 2011- avand ca argument faptul ca proiectul bugetului pe 2012 preconizeaza niste cresteri care inseamna cresterea pensiilor “militare” cu 17%-ca RECALCULAREA a dus la cresterea respectivelor pensii, este o mare eroare.
Domnilor si doamnelor, am “deosebita placere” sa va aduc la cunostinta ca RECALCULAREA s-a incheiat(S-A TERMINAT, A FOST GATA, NU MAI EXISTA!!!) inca din 28.12.2010.
Iata baza legala care reglementeaza termenul pana la care pensiile asa-zis “militare” au fost RECALCULATE:
1. Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 441 din 30 iunie 2010 :
- Art. 1 -Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi, urmatoarele categorii de pensii, stabilite pe baza legislatiei anterioare, devin pensii in intelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare:
a)pensile militare de stat;
b) pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor;(…)
-Art. 3 (3) In termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se elaboreaza metodologia de recalculare a pensiilor prevazute la art. 1, care se aproba prin hotarare a Guvernului.
-Art. 4 (1) Recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 se realizeaza de catre institutiile in evidenta carora se afla persoanele beneficiare, dupa cum urmeaza:
a) intr-o perioada de 5 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prevazute la art. 3 alin. (3), pentru pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b);(…)
2. HG. Nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 527, din 28 iulie 2010(cea la care se refera art. 3 alin. (3)/L. 119/2010).

Cum HG. 735/2010 a intrat in vigoare la data publicarii in MO., deci la 28.07.2010(conform prevederilor art.12 din Legea nr. 24/2000), perioada de RECALCULARE a pensiilor “militare” s-a incheiat dupa 5 luni, respectiv la 28.12.2010.
Si atunci, de ce acum, in noiembrie-decembrie 2011, se vorbeste de RECALCULARE? Sau ca RECALCULAREA a dus la cresterea pensiilor “militare”?
Un posibil raspuns este ca se incearca ce s-a incercat prin lansarea sintagmei “pensii nesimtite”, nejustificat, cu scop de efect imediat asupra populatiei dar mai ales asupra altor categorii de pensionari.
Un alt raspuns ar fi ca se incearca sa se ascunda efectele nechibzuitei legi 119/2010 si nechibzuinta unor institutii implicate in aplicarera acesteia, de departe situindu-se pe primul loc, prin nechibzuinta si suficienta tip “lupu, ba!” si “o,prea din cale-afara”, Ministerul Apararii Nationale.
Domnilor si doamnelor, am “deosebita placere” sa va aduc la cunostinta ca prin RECALCULARE quasi totalitatea pensiilor militare a scazut. Mecanismul a fost parsiv, desconsiderant, jugnitor la adresa tuturor pensionarilor “militari”. Invocandu-se lipsa timpului necesar valorificarii documentelor justificative privind soldele (asa numitele adeverinte cu soldele lunare) sau faptul ca acestea nu au fost inaintate organismelor implicate in recalculare, s-a facut, in dispretul legii, recalcularea exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie, atingandu-se astfel, prin mijloace incorecte si de multe ori nelegale(ca in cazul celor care au depus documentele justificative, chiar incomplete, in termenul legal) scopul propus: aratarea pentru cei care au inghitit magaria cu “pensile nesimtite”(si au fost destul de multi inghititori) ca corectii guvernanti(n.a.: cacofonie intentionata pentru a se intelege ce inseamna emiterea reglementarilor privind recalcularea) au facut dreptate si au scazut pensiile militare.
Intre timp, vajnicii aparatori ai intereselor celor care nu aveau “pensii nesimtite”, au primit scatoalce, dupaci si bobarnaci, meritate si atunci ca si acum, cu inzecita masura. Cum nu toti juristii sunt de teapa si obtuzitatea primului MINISHTRUL(se-ntelege despre cine este vorba, nu?), sau a celui care decreteaza incheierea cu succes a ceva ce continua mult si bine, chiar la nesfarsit(O, PREA din cale-afara este sa inchei dar sa continui revizuirea), HG. 735/2010 a fost suspendata, lucru confirmat chiar de I.C.C.J. (cea “de atunci”, nu “cea de acum”; da Doamne sa ma insel si pe 12.12.2011, I.C.C.J., sa fie “cea care trebuie sa fie”!).
Aiureala e sora buna cu buimaceala. Scatoalcele, dupacii si bobarnacii i-au debusolat complet pe initiatorii si sustinatorii RECALCULARII si pentru ca nemernicia nelichidata la timp tinde sa devina perena, cineva sau mai multi a/au clocit marea solutie: REVIZUIREA.

Cap. II- I-auzi doua, REVIZUIREA
Doamnelor si domnilor, am “deosebita placere” sa va aduc la cunostinta ca REVIZUIREA, nici de cum recalcularea, este cea care a dus, parese, la cresterea pensiilor “militare”. Cu alte cuvinte, pensiile in quasi totalitatea lor micsorate prin recalculare, se REVIZUIESC din oficiu. Ce s-a urmarit prin revizuire? Acoperirea ilegalitatii recalcularii folosind exclusiv salariul mediu brut pe economie. Lucrul acesta a fost posibil fara prea mari reactii din partea celor care nu beneficiau de “pensii nesimtite” pe fondul scaderii interesului acestora fata de ce se mai intampla cu pensile militare dupa scaderea reala, in procente dramatice, a unor pensii dobandite legal, pe care nimeni nu le-a contestat si care-dovada fiind realitatea de azi-sunt singurele legale in raport cu pensile recalculate sau cu cele revizuite. S-a sperat ca efectul magariei cu “pensile nesimtite” si al micsorarii pensiilor se va mentine suficient de mult astfel incat REVIZUIREA si efectele ei-respectiv cresterile invocate azi-sa nu fie sesizate. S-au inselat si nici nu se putea altfel.

Cap. III- I-auzi trei, AMALGAM DE IDEI
Intr-un stil devenit caracteristic(O,PREA din cale-afara!), la 09.06.2011, ne-a fost dat sa auzim: “Am venit astăzi în faţa dumneavoastră pentru a face câteva precizări referitoare la procesul de revizuire a pensiilor militare în Ministerul Apărării Naţionale. Vă informez că Ministerul Apărării Naţionale a definitivat, la 1 iunie, procesul de revizuire a celor 76.885 de pensii ale cadrelor militare care au ieşit la pensie din armată, proces care se derulează în baza prevederilor Legii nr. 119/2010 şi a Ordonanţei de Urgenţă nr. 1/2011. Datele la care mă refer îi vizează strict pe pensionarii cadre militare care au lucrat în Ministerul Apărării Naţionale.”(Mai sa fie! De unde pana unde PROCES DE REVIZUIRE in baza prevederilor Legii nr. 119/2010? Sau in baza L. 119/2010 SI A OUG. 1/2011? O,PREA din cale-afara! Las-o jos ca macane! Fara nicio aluzie ca rata macane si ca merge leganat asa cum merge marinarul, si cand e pe puntea vasului si cand e „pe uscat”. Caci, cand nu e „pe uscat”, matahaie).
Ce a urmat? Surle, trambite, pupaturi nu tocmai decente prin presa militara, grandoare, “ura, ura de trei ori”. Port-drapel, cine alta decat ANCMRR. Si dai cu patronajul(O,PREA din cale-afara!) in sus, cu patronajul in jos, la stanga, dar mai cu seama “la dreapta”. Si pentru ca trebuia dovedit ca s-a definitivat revizuirea, se public pe site-ul MApN “Situatia-Revizuirii-Pensiilor-Militare-in-Ministerul-Apararii-Nationale-09.06.2011”, unde sunt date privind “Cuantum pensiei L. 164/2001” si “Cuantum pensie L. 119/2010(OUG. 1/2011)”. (Nefericita ultima formulare! Sa insemne ca acest cuantum este stabilit pentru unii, in baza L. 119/2010 si pentru altii, in baza OUG. 1/2011 ? Sau ca ce s-a stabilit in baza legii s-a revizuit in baza ordonantei? O,PREA nefericita formulare!)
Parascovenia este ca, in multe cazuri, cele doua cuantumuri sunt absolut egale, lucru cu o probabilitate aproape de zero in conditiile date. Atat au asteptat “cartitorii”, “beneficiarii pensiilor nesimtite”, cusurgii. Toate aceasta masa de “nemultumiti” nu se mai OPREA din critici si pentru ca avea dreptate, ne-am pomenit cu o alta situatie cu revizuirea pensiilor militare, mai apoi cu alta si pe 24.11.2011, cu alta. Ca o fi sau nu ultima nu mai are nicio importanta atat timp cat din definitivarea procesului de revizuire proclamata la 1 iunie 2011 s-a ales praful. Despre “definitivare”, momentan, nu pot spune daca este minciuna sau doar parsivenie. De ce? Pentru ca la 1 iunie, cica era “definitivata” revizuirea celor 76.885 de pensii care “ii vizeaza strict pe pensionarii cadre militare care au lucrat în Ministerul Apărării Naţionale”, in timp ce, in situatia din 24.11.2011, sunt 76.936 de pensii(bob numarat, 1479 de pagini, pe fiecare cate 52 de pensii si o ultima pagina cu 28 de pensii) si s-ar putea ca in stilul devenit de notorietate (O,PREA din cale-afara!) sa ni se spuna ca diferenta numerica si „definitivarea” care continua facand necesara actualizarea situatiilor, sunt determinate de pensionarii cadre militare care nu sunt vizati strict, nelucrand in MapN. (O,PREA, O,PREA!!!).
Este posibil asa ceva, un astfel de raspuns? Cu siguranta, da. Nu ne putem astepta la ceva mai bun cat timp, din prostie, limite intelectuale, parsivenie sau din mai stiu eu ce intentii, ni se spun neadevaruri si ni se comunica date care deformeaza realitatea. Din Observatorul Militar nr. 47(30 noiembrie-6 decembrie) aflam ca la 28.11.2011, in cadrul unei intalniri cu comandantii de mari unitati si unitati din Armata Romaniei, s-a amintit „despre eforturile intreprinse in legatura cu recalcularea si revizuirea pensiilor militare”. Ca PENSIILE MILITARE au facut obiectul RECALCULARII, nimic de zis. Este necesar sa precizam ca L. 119/2010 care a reglementat recalcularea mai are un „merit”: a stabilit ca, pe data de 03.07.2010, pensiile militare de serviciu sa devina pensii in intelesul legii sistemului public de pensii. Adica A DESFIINTAT PENSIILE MILITARE. INCA DIN 03.07.2010 AU FOST DESFIINTATE PENSIILE MILITARE! Despre cat de legala si justificata a fost aceasta desfiintare nu fac referiri acum.
Dar sa afirmi ca si REVIZUIREA a vizat tot PENSIILE MILITARE este prea mult si prea grav, dovedind necunoasterea reglementarilor sau mai degraba, in contextul actual, dispretul fata de lege al celor obligati sa cunoasca si sa aplice legea. (Se aude? O,PREA multe s-au adunat!)

Con(o)cluzie(!?): daca RECALCULAREA se facea legal, pe baza soldelor lunare si nu pe baza salariului mediu brut pe economie, rezultatul ar fi generat, pe motivul aparent dar nereal ca pensiile cresc, nemultumirile de azi si nu ar mai fi fost necesara revizuirea.
De ce acum sunt atat de multi care nu vorbesc de REVIZUIRE ci de RECALCULARE? De ce unii spun chiar ca nu are importanta termenul folosit? Raspunsul este simplu si il repet: pentru a ascunde ilegalitatile de la recalcularea pensiilor si pentru a mentine impresia indusa cum ca aplicarea L. 119/2010 a facut “dreptate”. Dreptate marca “O,PREA din cale-afara!”.

05.12.2011

Lt.col.(r) Lesnic Costel-Compartimentul juridic filiala Slobozia a S.C.M.D.

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor