Treceți la conținutul principal


Ce înseamnă art. VII ,pct 3 din noua ordonantă, care modifică art. 60 din Legea nr. 223.

Oare de ce ne atacă toți pe noi militarii ? Pentru că suntem vizibili ? Ce urmăresc de fapt.?





Prin art. VII, pct. 3 din OUG mentionat se modifica art. 60 din Lege astfel: "La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei".

Pentru a vedea impactul acestei prevederi am facut un calcul pe un exemplu, un numar rotund, de 5.000 lei solda bruta (in ideea ca intra tot, mai putin norma de hrana si cota de echipament). 

Asa ca trebuie comparate cele 2 variante, si anume 
I. - Ce inseamna limitarea de 85% din pensia bruta
II. - Ce inseamna limitarea pensiei nete la maxim solda neta.

I. Pentru solda bruta de 5.000 lei limitarea la 85%, adica maximul pensiei brute 
5.000 x 85% = 4.250 lei 
Pensia neta se obtine aplicand impozitul de 16% la ce trece de 2.000 lei din pensia bruta, adica 
4.250 - 2.000 = 2.250 lei
iar 16% din 2.250 lei este 360 lei, deci pensia neta este 
4.250 - 360 = 3.890 lei.

II. La o solda de 5.000 lei se calculeaza solda neta scazand din brut CAS de 10,5%, CASS de 5,5%, iar la rezultat se aplica impozitulul de 16%. 
Pentru solda bruta de 5.000 lei
- CAS de 10,5% este 525 lei
- CASS de 5,5% este de 275 lei 
- Impozitul este de 16% din 5.000 - 525 - 275 = 4.200 lei, adica 672 lei. 
Solda neta = 5.000 - 525 - 275 - 672 = 3.628 lei. 
Deci pensia neta este maxim solda neta, adica 3.528 lei.

Astfel, la aceeasi baza de calcul, de 5.000 lei, solda bruta, pensia neta 
- in cazul I este de 3.890 lei 
- in cazul II este de 3.528 lei.
Asadar dupa aplicarea OUG nr. 59/2017 cuantumul pensiei nete va scadea cu ceva procente. 

O problema de inechitate este faptul ca pensiile militare de stat sunt calculate incepand de la 65% si ajung la maxim 85% din baza de calcul, in timp ce toate celelalte pensii de serviciu pleaca de la 80% si ajung la maxim 100%. Probabil ca legiuitorul a luat in calcul ca militarii mai au un spor din OMM-uri, si care mai compenseaza din cei 15% dati mai putin la militari. Dar este o evidenta discriminare, OMM-urile nu sunt sporuri prevazute in legea pensiilor militare, se aplica dupa ce s-a calculat pensia militara de stat, si sunt acordate prin Statutul cadrelor militare, unde s-a apreciat ca fidelitatea militarilor fata de sistem trebuie incurajata si rasplatita cumva, de unde si sporurile de 10, 15 sau 25%, functie de numarul de ani lucrati ca militari. Prin Legea nr. 223/2015 acest lucru a fost diluat, chiar anihilat. 

O alta inechitate este ca toate celelalte pensii de serviciu se calculeaza fata de brut, ca medie a veniturilor totale brute realizate in ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare, in care sunt incluse toate indemnizațiile și sporurile avute.

In timp ce la militari s-a decuplat pensia de nivelul soldelor de grad si functie, la magistrati ea se mentine. Astfel, magistratii inca primesc un ajutor de 7 indemnizatii de incadrare brute, impozitabile, pentru cei care au mai mult de 20 ani de vechime continuă în magistratură (art. 81, alin. (1) din Legea nr. 303/2004 republicata). De asemenea, cuantumul pensiilor aflate in plata este legat de salariile celor aflati in activitate (art. 85, alin. (2) din aceeasi lege).

Si atunci despre ce vorbim? Ca in mai toate emisiunile radio si TV se discuta despre pensiile militarilor, dar se uita ca pensiile militare de stat MEDII sunt de 3.372 lei la MApN si 3.123 lei la MAI. In schimb, pensia medie la magistrati este de 10.789 lei, cu maxim de 40.963 lei, la personalul aeronautic pensia medie de 10.863 lei, cu maxim de 39.144 lei (deci de 3 ori mai mari ca la militari si politisti), consilierii şi auditorii Curţii de Conturi au pensia medie de 7.535 lei (deci dublu fata de militari sau politisti!), cu maxim de 15.145 lei, diplomaţii au pensia medie de 5.398 de lei, cu maxim de 12.700 lei, grefierii au pensia medie de 3.635 lei, maxim de 12.054 lei, iar funcţionarii publici parlamentari au pensia medie de 3.432 lei, maximă de 14.392 lei.
De ce aceasta ofensiva mediatica impotriva militarilor? Pentru ca sunt mai multi, sunt mai vizibili si usor de identificat si, de obicei, sunt tacuti, cuminti si buni incasatori. 

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor