Treceți la conținutul principal
De ce mai trebuie aprobată OUG nr. 57/2015 în Parlament dacă a fost abrogată prin Legea 153/2017?


Comisia de buget din Camera Deputaților are pe ordinea de zi din 30 10 2017, pentru AVIZ, Proiectul Legii de aprobare a OUG nr. 57/2015, ordonanță care prin art. 40 a modificat radical Legea 223/2015 privind pensiile militare.
Mulți vor spune că, dacă a fost abrogată OUG nr. 57/2015 prin Legea salarizării unitare din 2017, ar fi trebuit să reintre în vigoare dispozițiile modificate/abrogate din Legea 223/2015.
Ei... nu!
Legea de tehnică legislativă, Legea nr. 24/2000, spune că o lege sau o dispoziție abrogată rămâne definitiv abrogată, chiar dacă actul normativ de abrogare a fost la rândul său abrogat. Altfel spus, o dispoziție legală nu poate fi repusă în vigoare dacă actul de abrogare a fost abrogat.
Există, însă, o singură excepție. Dispozițiile abrogate printr-o ordonanță de urgență reintră în vigoare numai dacă ordonanța de urgență sau dispoziția de abrogare din ordonanță au fost respinse prin Legea de aprobare a ordonanței.
Deci, dacă abrogarea OUG 57/2015 prin Legea 153/2017 nu a putut să producă efecte, în sensul de a repune în vigoare textele abrogate din Legea 223/2015, va putea produce efecte respingerea/modificarea art. 40 din OUG nr, 57/2015 prin Legea de adoptare, trecută de Senat și ținută la dospit în Camera Deputaților.... din aprilie 2016 .
Legea nr. 24/2000, actualizată
Art. 64, alin.(3)
„ (3) Abrogarea unei dispoziții sau a unui act normativ are caracter definitiv. Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ inițial. Fac excepție prevederile din ordonanțele Guvernului care au prevăzut norme de abrogare și au fost respinse prin lege de către Parlament.”
Practica a mai consacrat o excepţie de la această regulă, şi anume cazul în care dispoziţiile de abrogare au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională, caz în care normele abrogate produc din nou efecte.
Să sperăm că această excepție va opera după multiplele dosare pe care le judecă CCR... tot în data de 30 10 2018


















C O M U N I C A T
Astazi, 30.10.2018, orele 09.00, a avut loc in sala de sedinte a Curtii Constitutionale a Romaniei sedinta publica in care s-au pus in dezbatere 18 dosare privind exceptii de neconstitutionalitate ridicate in legatura cu prevederi ale art.28, 29, 30, 108 din Legea nr.223/2015, asa cum au fost modificate prin art.40 din OUG nr.57/2015 care se afla in procedura de adoptare prin lege in Parlament.
Din partea AORR a asistat la dezbateri dl.col.Justitie Militara Vasile Florin care a remarcat urmatoarele:
- In interventia sa, reprezentantul Guvernului a cerut respingerea exceptiilor formulate de reclamanti pe motive binecunoscute: jurisprudenta CCR in materia pensiilor necontributive, dreptul Guvernului de a opera modificari functie de posibilitatile economice existente la un moment dat, etc.
- Ministerul Apararii Nationale si Casa Sectoriala de Pensii au lipsit de la dezbateri desi au fost citati oficial ca parti in proces.
- Intrucat nu toti reclamantii au fost prezenti in sala in persoana sau prin avocati, Instanta a conexat dosarele si a dat cuvantul pe fond celor carea au fost prezenti.
- In pledoariile lor avocatii prezenti au accentuat CARACTERUL CONTRIBUTIV AL PENSIEI SUPLIMENTARE, DISCRIMINARILE produse prin limitarea pensiei la 85% din baza de calcul, problema pensiei CONTRIBUTIVE cuvenita pentru stagiul civil adaugat dupa trecerea in reserva, etc.
- Domnul Presedinte Dorneanu a permis expunerea libera a argumentelor in sustinerea exceptiilor ridicate si a primit note scrise din partea reclamantilor.
- Dupa aproximativ 2 ore de dezbateri sedinta a fost ridicata, Curtea ramanand in pronuntare.
AORR isi exprima increderea intr-o judecata dreapta, neviciata politic, bazata pe principiile constitutionale si care sa ofere o solutie de rezolvare a crizei de incredere care se manifesta tot mai vizibil intre Rezerva Armatei si cei care actioneaza programatic pentru slabirea capacitatii de aparare a Tarii.

Postări populare de pe acest blog

sâmbătă, 18 septembrie 2021 Multumim publicatiei Metropola Constanta   Noi proteste împotriva unei guvernări abuzive Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)   reprezintă o organizație având ca obiectiv principal apărarea intereselor celor care, sub Drapelul Tricolor, au jurat credință României, iar dacă va fi necesar, o vor apăra „chiar cu prețul vieții”. Din păcate, cu mici excepții, aproape toate guvernele post-decembriste s-au întrecut parcă în luarea de măsuri antiromânești, în mai toate domeniile, cu precădere în ceea ce privește depopularea, înstrăinarea resurselor naturale, slăbirea puterii de apărare a țării. Mai mult chiar, se întrec în nerespectarea legilor  promulgate de președintele țării cum este cazul angajamentelor luate la intrarea României în NATO, ori a Legii 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Pe 3 septembrie președintele PNL a...
  joi, 9 septembrie 2021   03 -04 septembrie 2021 -  Oarda ( Jud.Alba ) Concluzii si Masuri rezultate in urma Deciziilor Comitetului Director al SCMD    Vicepresedinte CD Coordonator Filiale SCMD MUNTENIA COMUNICAT Camarazi din Filialele SCMD  MUNTENIA,                                                                                                                           Intrunit statutar la Oarda (jud. Alba), CD al SCMD a analizat consecintele masurilor antiromanesti, luate exclusiv in interes strain, de guvernele succescive ale  imposturii si tradarii nationale, cu ...
  DOCUMENT! Raportul care aruncă în aer Ministerul Apărării! Se mai miră cineva de ce l-au decorat atâta americanii pe generalul Ciucă? Publicăm astăzi o primă parte din raportul contrainformativ absolut incendiar care arată specialiștilor și românilor de rând deopotrivă ce se ascunde de fapt în spatele operațiunii de înzestrare a Armatei Române! Proces mai mult decât binevenit, dacă nu am înlocui ruginiturile noastre cu ale altora! Dar pe bani mulți, mai mulți decât s-a pomenit în orice caz instrumentat până acum de către Direcția Națională Anticorupție până și în vremurile sale de glorie. Piranha 5 stau degeaba, că nu au muniție de 30mm ca să efectueze trageri! Numai că de această dată ditamai procurorii anticorupție, ofițeri de informații și demnitari români, indiferent de culoarea lor politică sau structura din care fac parte nu mai au niciun pic ”de sânge în instalație” pentru a raporta măcar mai departe detaliile absolut halucinante din documentul contrainformativ intrat, log...