Treceți la conținutul principal

Document dezvăluit: România, menționată într-un plan de război nuclear al SUA împotriva Chinei și URSS

O poveste de groază cât se poate de reală din vremea Războiului Rece, scrie publicația The National Interest, citată de Rador.
Pe pagina de Facebook Universul.net găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!
Ideea principală: indiferent de superioritatea forțelor tale, un război cu o altă putere nucleară este o idee proastă.
„Bombardați-i până ajung înapoi în Epoca de Piatră”, se spune că ar fi zis odată fostul general de aviație Curtis LeMay, pledând pentru o modalitate de a înfrânge Vietnamul de Nord în Războiul din Vietnam.
Se dovedește însă că, dacă la începutul anilor ’60 ar fi izbucnit un război nuclear global, rușii și chinezii ar fi fost cei care urmau să revină la un trai similar cu al familiei Flinstone.
Planurile de război americane prevedeau distrugerea Uniunii Sovietice și a Chinei în calitate de „societăți viabile”, conform unor documente dezvăluite de asociația non-profit National Security Archive.
Documentul în cauză privește Planul Operațional Integrat Unic (SIOP), care se afla la baza numeroaselor planuri de război și a opțiunilor asociate acestora ce stabileau cum urma să lupte America într-un război nuclear. În 1964 unor înalți comandanți militari (inclusiv șefului de stat major al forțelor aeriene, LeMay) li s-a remis o evaluare a experților privind SIOP-ul de la acea dată, mai scrie publicația.
Raportul includea întrebări și răspunsuri privind diverse opțiuni de ținte ale bombardamentului nuclear. Acestea variau de la atacarea forțelor nucleare și convenționale inamice cu minimalizarea pagubelor colaterale asupra orașelor inamice până la atacarea deliberată a orașelor, pe lângă forțele inamice. Această ultimă opțiune ar fi putut fi adoptată „pentru a distruge voința și abilitatea Blocului Sino-Sovietic de a purta război, a scoate inamicul din categoria marilor puteri industriale și a asigura o balanță a puterii postbelică favorabilă SUA”.
„Ar trebui aceste opțiuni să pună un mai mare accent pe populație în calitate de țintă principală?”, suna una dintre întrebări.
Răspunsul era acela că planurile de război ale Pentagonului includeau deja distrugerea orașelor drept modalitate de a anihila coloana vertebrală urbană și industrială. „Acest fapt ar trebui să ducă la pierderi mai mari în rândul populației, prin aceea că un segment mai mare al populației urbane ar putea fi supus riscului.”
Într-o altă analiză a Pentagonului „privind efectul plasării unui accent mai mare pe atacarea țintelor urbane/industriale pentru a distruge URSS și China în calitate de societăți viabile”, se arăta că atingerea unei rate a mortalității de 30% (adică 212,7 milioane de oameni) în rândurile populației totale a Chinei (la acea vreme 709 milioane) ar necesita „o cantitate exorbitantă de efort”, menționează The National Interest.
Iar asta pentru că la acea vreme societatea chineză era predominant rurală. „În consecință, atacarea unui număr mare de nume de locuri [localități mai mici] ar distruge doar o mică parte din populația totală a Chinei. Rata randamentului pentru o armă [nucleară] utilizată se diminuează după epuizarea primelor 30 de orașe de prioritate maximă.”
Remarcați că, în vreme ce anihilarea unei treimi din populația Chinei era considerată nerentabilă economic, armata americană lua ca dat faptul că URSS și China urmau să fie distruse în calitate de societăți viabile.
Interesant, Rusia și China urmau să fie reduse la nivelul lui Conan Barbarul – dar nu și Albania. „Ar trebui să existe capacitate pentru a se evita toate atacurile în Albania, Bulgaria și România?”, întreba documentul.
Răspunsul era că „ar trebui să existe capacitatea de a se opri atacurile contra sateliților sovietici (fie individual, fie colectiv)” [conform site-ului asociației menționate, motivul cruțării sateliților sovietici ținea de implicațiile geopolitice ale tensiunilor deja existente între URSS și China – n.trad.]. Din alte documente reiese că țintele nucleare potențiale includeau blocul sino-sovietic – dar nu și Iugoslavia.
CITIȚI ȘI:

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor