Treceți la conținutul principal
Alesandru Dutu
Acum 75 de ani! Februarie 1945!
Sovieticii dezarmează trupele române din Bucureşti!
Generalul Constantin Sănătescu: ,,Pe front camarad de luptă căruia i se cer eforturi continue, iar pe propriul ei teritoriu obiect de captură, de dezarmare și vexațiune”.
Generalul Gheorghe Mihail: ,,Acolo am văzut companiile ruseşti, cu trompete, înarmate, învârtindu-se în jurul Palatului... Ce era? Era presiunea pe care o făcea Vîşinski asupra regelui de a aduce la guvern guvernul Groza”.
 Pentru a evita orice surpriză în cadrul luptei pentru impunerea la putere a unui guvern al Frontului Naţional Democrat, condus de partidul comunist, Comisia Aliată de Control (partea sovieitcă) a ordonat (28 februarie 1945) dezarmarea subunităților militare aflate în București (Corpul pompierilor, Batalionul Ministerului de Război, Batalionul Marelui Stat Major, Batalionul 2 administrativ, Detașamentul Ministerului producției de război, Detașamentele de construcții nr. 1 și 3, Batalionul 4 instrucție și reparații auto) și a gărzilor care efectuau paza la fabrici, uzine și instituții, sub motivul evitării întrebuințării armamentului acestora de către ,,elementele dușmane țării”.
• Tot în februarie 1945, Regimentul 2 care de luptă a fost trimis pe frontul din Cehoslovacia.
• În schimb, cu puțin timp înainte (decembrie 1944), în România fuseseră aduse trei divizii sovietice cu efective complete, urmate de noi forțe, care au fost dislocate în zonele strategice ale țării.
 Protestând împotriva acestei măsuri, generalul Constantin Sănătescu, şeful Marelui Stat Major, o considera (5 martie) ,,înjositoare pentru armata română”, având ,,consecințele cele mai grave asupra moralului întregii populații, cât și al armatei române, care nu poate fi supusă unui tratament atât de contradictoriu și anume: pe front camarad de luptă căruia i se cer eforturi continue, iar pe propriul ei teritoriu obiect de captură, de dezarmare și vexațiune”.
• ,,Motivarea acestor măsuri prin faptul că acele unități sau gărzi în activitatea lor nu vor cere întrebuințarea armamentului – continua șeful Marelui Stat Major – este surprinzătoare prin faptul că la orice armată din lume o sentinelă și o gardă destinată a asigura paza unui local sau depozit trebuie să aibă neapărat o armă. Motivarea acestei dezarmări cu ipoteza evitării utilizării acestui armament de către elementele dușmane țării se găsește într-o categorică contradicție cu precedenta, pentru că, dacă există această temere, atunci cu atât mai mult gărzile ar trebui înarmate și întărite”.
• În finalul protestului său, generalul român aprecia că dezarmarea gărzilor române constituia ,,o înclăcare a prevederilor Convenției de armistițiu” și avea ,,grave consecințe”, lăsând instituțiile militare române ,,la discreția răufăcătorilor și înlesnește fuga dezertorilor și arestaților, precum și demoralizarea armatei române”.
 Surprins şi el, generalul Gheorghe Mihail, rememora peste ani: ,,Toată populaţia bucureşteană, alarmată, văzând că sentinelele de la Marele Stat Major, Ministerul de Război, erau fără arme. În post, dar dezarmate. O panică intrase în populaţie. Eu sunt informat de copii mei: I-a uită-te pe fereastră să vezi sentinelele; nu mai au arme, sunt dezarmate! Eu, surprins de lucrul acesta pentru că şef al Marelui Stat Major era Sănătescu, alarmat de aceasta, m-am îmbrăcat repede şi am ieşit în stradă să văd tot aspectul, impresiile care erau asupra dezarmării acesteia. M-am întâlnit cu o grămadă de lume, doamne, toţi îngroziţi: Oare ce se va întâmpla? Ne-au dezarmat ruşii trupele? Aceasta era impresia la 6 martie 1945, o impresie de groază în populaţie. Merg pe Ştirbei Vodă mai departe, până în spatele Palatului Regal. Acolo am văzut companiile ruseşti, cu trompete, înarmate, învârtindu-se în jurul Palatului. O companie aşa, altă companie aşa, în jurul Palatului, în mod provocator. Ce era? Era presiunea pe care o făcea Vîşinski asupra regelui de a aduce la guvern guvernul Groza”.
Pe larg: Alesandru Duţu, Armata română în vremuri de cumpănă (1945-1965, INST, Bucureşti, 2016.

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor