Treceți la conținutul principal

Telegrama oprită. Averescu îi scrie inamicului Mackensen

By   Ianuarie 22, 2020  
Telegrama oprită. Averescu îi scrie inamicului Mackensen

Telegrama oprită. Averescu îi scrie inamicului Mackensen (septembrie 1916)

Una dintre primele consecințe ale intrării României în Primul Război Mondial a fost bombardarea Bucureștiului de către aeronautica Puterilor Centrale. Inițial, pe cerul Capitalei au apărut dirijabilele de tip zeppelin, care veneau de la Yambol (Bulgaria) sau de la Timișoara (pe atunci, în Austro-Ungaria).
După patru săptămâni, dirijabilelor (care bombardau pe timp de noapte) li s-au adăugat avioanele, care veneau ziua. Primul bombardament al aeroplanelor germane (venite din Bulgaria) a avut loc la 12 septembrie 1916. În urma acestuia, numărul de victime a fost foarte mare, fiind vorba de sute de morți și răniți (sursele civile și militare nu concordă asupra cifrelor), printre aceștia fiind, în special, femei și copii.
Cum bombardamentele au continuat, numărul de victime a crescut, iar presa românească s-a făcut ecoul neputinței, disperării și furiei bucureștenilor. Era relevat, astfel, încă un aspect al nepregătirii țării pentru un război de anvergură: artileria antiaeriană era ineficientă, fiind formată doar din câteva baterii de tunuri de câmp sau de cetate, adaptate rudimentar pentru trageri antiaeriene, iar aviația de vânătoare tocmai atunci începea să se încropească.
În acest context, a avut loc un episod ciudat. Generalul Alexandru Averescu, la momentul respectiv comandant al diviziilor române și ruse de la Dunăre, a hotărât să-i scrie comandantului inamic, mareșalul August von Mackensen, care avea în subordine trupele bulgare, turce și germane din nordul Bulgariei.
Averescu miza pe faptul că se cunoșteau de mult timp și că între ei exista o relație bazată pe respect reciproc. În virtutea acestui fapt, a redactat o telegramă prin care i-a sugerat oprirea bombardamentelor aeriene.
Marele Cartier General român a considerat însă gestul lui Averescu ca fiind exagerat: dialogul cu inamicul, indiferent de subiect, era exclus! De aceea, telegrama nu a primit avizul pentru expediere.
Dacă ar fi fost expediată, aceasta ar fi avut următorul text:

Telegramă adresată Excelenței Sale generalului feldmareșal von Mackensen

Repetatele atacuri ale dirijabilelor și aeroplanelor germane asupra Bucureștiului nu au făcut așezămintelor militare de acolo nici cea mai mic, stricăciune. Dimpotrivă, ele au omorât și rănit sute de persoane civile, cea mai mare parte femei și copii.
Unele din bombe au nimerit atât de bine spitalele, încât s-ar putea presupune că, cu toate crucea roșie destul de vizibilă, ele au fost luate drept punct de țintă. Mai mulți soldați răniți, printre care și un bulgar, au fost omorâți; de asemenea, mai mulți îngrijitori de bolnavi și o soră de caritate.
Mă îndoiesc foarte mult că Excelența Voastră, prin aceste atacuri, a avut în vedere tocmai aceste evenimente. După cât cunosc pe Excelența Voastră, sunt convins că și Excelența Voastră este de aceeași părere cu mine, că astfel de fapte sunt în strigătoare antiteză cu semnul distinctiv ce onorează aeroplanele. Acest semn distinctiv – Crucea de Fier – trebuie să fie simbolul virtuților creștine și vitejiei ostășești.
A omorî însă femei, copii și răniți nu este nici virtute, nici bravură.

Cu deosebită stimă, al Excelenței Voastre, întotdeauna devotat,
    ss/ General Averescu.

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar
sâmbătă, 18 septembrie 2021 Multumim publicatiei Metropola Constanta   Noi proteste împotriva unei guvernări abuzive Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)   reprezintă o organizație având ca obiectiv principal apărarea intereselor celor care, sub Drapelul Tricolor, au jurat credință României, iar dacă va fi necesar, o vor apăra „chiar cu prețul vieții”. Din păcate, cu mici excepții, aproape toate guvernele post-decembriste s-au întrecut parcă în luarea de măsuri antiromânești, în mai toate domeniile, cu precădere în ceea ce privește depopularea, înstrăinarea resurselor naturale, slăbirea puterii de apărare a țării. Mai mult chiar, se întrec în nerespectarea legilor  promulgate de președintele țării cum este cazul angajamentelor luate la intrarea României în NATO, ori a Legii 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Pe 3 septembrie președintele PNL a declarat că u