Treceți la conținutul principal


Elicopter militar prabusit si militari decedati! Din nou! Pe fondul unei vechi lipse de respect din partea politicienilor pentru militarii romani si a unei superficialitati legislative de prim rang!

S-a intamplat din nou! 8 militari decedati, si 2 raniti. Detaliiaici. Nu ne ramane decat sa regretam accidentul si sa transmitem condoleante familiilor indoliate! 

Nu vrem sa cadem in cinism, dar fiind vorba despre un accident asimilat celor posibil a se intampla oricandpersonalului militar din grupa extrema de munca denumita ALTE CONDITII - realitatea demonstrand ca s-a intamplat din nou, fiind vorba si despre drepturile urmasilor militarilor in cauza care se calculeaza in functie de drepturile de pensie ale militarilor respectivi, trebuie sa incercam sa lamurim macar acum dupa 4 ani, de ce NU exista diferente pragmatice (marirea de punctaj si reducerea varstei de pensionare) pt. riscul in munca, intre militarii din grupa ALTE CONDITII si militarii din grupa CONDITII speciale, in legislatie existand o diferentiere doar cu caracter pur teoretic, neurmata de nimic concret!

Datele sumare sunt urmatoarele:

A]. In baza art. 18 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, personalului militar se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care constituie stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca;
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat in alte conditii de munca.

Pana aici, pare OK! Dupa cum se observa, legiuitorul a departajat grupa ALTE CONDITII de grupa CONDITII SPECIALE, diferentiind perioadele suplimentare la vechime in munca.

NUMAI CA:
B]. In baza art. 100 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, respectivele perioade suplimentare nu ar avea nicio relevanta, daca nu s-ar transforma in majorari la pensia in functie de grupa de munca, iar legea a stabilit dupa cum urmeaza:

a) cu 25% pentru perioadele in care militarii au desfasurat activitati in locuri in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii speciale, potrivit legii;
c) (tot) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in alte conditii de munca, potrivit legii.

Observati stupiditatea, desigur! Apar 2 grupe de munca, CONDITII SPECIALE si ALTE CONDITII, diferentiate scriptic prin art. 18 b) si c) din legea mentionata, dar care in realitate sunt egalate prin art. 100 b) si c) din aceeasi lege. Cu alte cuvinte, atat militarii din grupa CONDITII SPECIALE, cat si militarii din grupa ALTE CONDITII, au aceleasi regim de pensionare privind riscul in munca: acestia au aceeasi majorare de punctaj de 50% pt. riscul in munca. Conform articolului 55 din lege, au si aceeasi reducere a varstei de pensionare! Daca conteaza la ceva cele 12 luni suplimentare la vechimea in munca acordate personalului din grupa ALTE CONDITII, comparativ cu cele 6 luni suplimentare la vechimea in munca acordate personalului din grupa ALTE CONDITII? Nu, nu conteaza! Personalul celor 2 grupe beneficiaza faptic de 50% majorare de punctaj pt. conditiile de munca acordate pt. fiecare an vechime efectiva in munca, indiferent de grupa in care lucreaza! Si atunci care e diferenta risc profesional concretizata in beneficiile legislatiei pt. cu cel mai mare risc profesional din aramata? Niciuna, desigur - militarii din grupa alte conditii, ramanand eventual doar cu mandria  de a face parte dintr-o grupa de risc profesional extrem!

In mod informativ, personalul in rezerva caruia i s-au recalculat pensiile in baza Legii nr. 119/2010, s-a lovit de aceeasi problema, situatia care a condus la diminuarea masiva a pensiilor personalului din grupa ALTE CONDITII. De principiu, acestia sunt rezervistii cu pensii diminuate in trecut de regimul Boc, iar actualmente "inghetate" pe viata de regimul Ponta! In legea in cauza, in baza art. 8, personalului militar in rezerva i se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care constituie si stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca;
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat in alte conditii de munca.

Numai ca, se repeta anomalia legislativa din Legea nr. 263/2010: 

In baza art. 11 din Legea nr. 119/2010, respectivele perioade suplimentare se transforma in majorari de punctaj:
a) cu 25% pentru perioadele in care militarii au desfasurat activitati in locuri in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii speciale, potrivit legii;
c) (tot) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in alte conditii de munca, potrivit legii.

Observam aceeasi stupiditate ca si in cazul Legii nr. 263/2010! Grupa ALTE CONDITII este diferentiata tot scriptic de grupa CONDITII SPECIALE,  realitatea fiind ca atat militarii din grupa CONDITII SPECIALE, cat si militarii din grupa ALTE CONDITII, au aceleasi regim de pensionare privind riscul in munca: acestia au aceeasi majorare de punctaj de 50% pt. riscul in munca, desi fac parte din grupe diferite de munca. 

Asa cum v-am mai informat, am efectuat demersurile necesare pt. a lamuri acest aspect! Nu de ieri, de astazi, ci de 4 ani! In zadar! Interesant este ca atat Ministerul Apararii Nationale, cat si Ministerul Muncii - recunosc anomalia legislativa, si faptul ca trebuie diferentiate cele 2 grupe de munca. Ce spune Ministerul Muncii?

"- Aveti dreptate, noi ne-am facut datoria si am diferentiat grupa de munca ALTE CONDITII, in teorie! Dar vina de a nu putea diferentia cele 2 grupe si  in practica, apartine Ministerului Finantelor! La schimbarea legislatiei,  nimeni de la munca sau de la armata NU a sesizat Ministerul Finantelor asupra faptului ca nu se poate face departajarea si financiara a grupelor de munca, decat in functiile de contributiile de asigurari sociale, si care bineinteles ca trebuie diferentiate in functie de fiecare grupa de munca in parte. Codul Fiscal dateaza din anul 2003, in acea vreme militarii nefiind inclusi in sistemul public de pensii. In acea perioada exista o singura grupa de munca pt. cetatenii civili, unica, denumita "conditii speciale si alte conditii", cu acelasi risc profesional. Cand au fost introdusi militarii in sistemul public de pensii, nimeni nu a sesizat Ministerul Finantelor ca la militari grupa "alte conditii" este grupa distincta de munca fata de grupa "conditii speciale", cotele de contributii sociale ramanand astfel identice pt. cele 2 grupe. Noi nu putem majora punctajul care trebuie acordat grupei ALTE CONDITII si care tinand cont de perioadele suplimentare de 12 luni la vechimea in munca - trebuie majorat in mod evident cu 100%, decat atunci cand Ministerul Finantelor va departaja  cotele de contributii sociale pt. grupa ALTE CONDITII fata de grupa CONDITII SPECIALE!".   Si cu asta, Ministerul Muncii s-a spalat pe maini, gestionand in continuare o legislatie unde 2 grupe distincte de munca, au aceleasi regim de pensionare din cauza faptului ca Ministerul Finantelor a uitat efectiv sa modifice legislatia!

Revenind la tragicul accident, ce putem sa spunem? Discutam de personal navigant, mecanici de bord si insotitori aerieni! Incadrati doar la nivel simbolic in grupa extrema de munca ALTE CONDITII (alaturi de alte cateva specialitati - nu sunt multe in Romania), grupa care are specific in conditiile precizate de H.G. nr. 1294/2001, faptul ca lucreaza in locuri de muncă şi activităţi "care implică pericol permanent de vătămare corporală gravă, invaliditate, mutilare, suprimare a vieţii ori de pierdere a libertăţii - captivitate, terorism, răpiri, luări ca ostateci ori alte asemenea situaţii" Pericol real, nu imaginar! Este pacat de acesti oameni si de familiile lor, intrucat niste politicieni superficiali nu reusesc sa acordeze legislatia astfel incat personalului militar din grupa alte conditii, sa i se acorde respectul cuvenit in legislatie, viata nemaifiindu-le oricum inapoiata militarilor care si-au pierdut viata sau au fost mutilati din cauza conditiilor extreme de munca! Daca militarii in cauza ar fi desfasurat activitati in grupa de risc inferior denumita conditii speciale - in conditiile in care nu exista diferentiere de tratament intre cele 2 grupe privind riscul in munca, militarii in cauza ar fi supravietuit acum! Dupa cate bine observam, si patria romana de dupa 2011  are in continuare de nevoie de eroi, dar pe stil nou, respectiv cat mai gratuit posibil - din moment ce legislatia nu mai face diferenta intre riscurile profesionale a 2 grupe de munca, totusi distincte!

Exemplu de urmari ale riscului profesional la care se expune personalul militar din grupa de munca "ALTE CONDITII" - grupa de munca recunoscuta doar la nivel simbolic in Romania
Cu speranta ca materialul a fost inteles in esenta lui, neexistand nicio intentie de a transforma in cinismsuferintele unor oameni, ci doar de a trage un semnal de alarma privind superficialitatea politicienilor in gestionarea legislatiei si a vietilor oamenilor! Va asiguram ca ministrii muncii, apararii si finantelor sau premierul nici macar nu cunosc ca in Romania 2 grupe de munca au acelasi tratament la pensionare pt. riscul in munca, la fel precum nici predecesorii lor nu au cunoscut, sau pur si simplu - nu sunt interesati de situatie! In orice caz, de la Boc la Ponta, de la G. Oprea la M. Dusa, de Seitan la Rovana Plumb si terminad cu ministrul suav al finantelor Ioana Petrescu, desi nu sunt vinovati cu privire la producerea tragediei in sine, toti poarta o vina privind lipsa de respect legislativ acordat personalului militar din grupa alte conditii. Nemaidiscutand faptul ca in timpul din urma, Parlamentul a adoptat o  lege (retrimisa pt. reexaminare de presedintie), privind (re)acordarea pensiilor de serviciu personalului aeronautic civil, cel militar nemeritand o astfel de minima repatie si considerare!

Inca o data, sincere regrete pentru militarii decedati si condoleante familiilor acestora! 


Sa il felicitam pe viitorul Comandant al Fortelor Armate ale Romaniei, Klaus Iohannis! Si un fel de bilant pt. rezervisti!

In cursa pentru alegerile prezidentiale, conform rezultatelor partiale furnizate de B.E.C. in urma centralizarii a 99,07% dintre voturi, K. Iohannis (54,50% din voturi) l-a invins pe V. Ponta (45,49% din voturi), si nu oricum, ci la o diferenta de aproximativ 9%. Cu alte cuvinte, K. Iohannis va fi presedintele Romaniei (doar Justitia il mai poate impiedica sa fie validat ca presedinte), si in mod implicit si Comandantul Fortelor Armate ale Romaniei.

In alta ordine de idei, dupa cum bine ati sesizat,  in campania electorala pentru alegerile prezidentiale, m-am abtinut in sustinerea vreunuia dintre cei 2 candidati. Pe parcursul timpului, l-am atacat insa in mod deschis si repetat pe V. Ponta. Nu l-am atacat niciodata din ratiuni politice, ci din motive care tin exclusiv de perpetuarea unor nedreptati (preluate de la regimul portocaliu si mentinute neschimbate de Ponta) la adresa militarilor in rezerva, precum si a militarilor activi. 

In ceea ce priveste infrangerea lui V. Ponta de catre K. Iohannis, discutam de 1 031 728 voturi acordate sasului de electorat, in plus fata de V. Ponta. Inr-un material anterior, afirmam ca la alegerile prezidentiale Ponta va primi cate un vot negativ de la fiecare militar activ si in rezerva, precum si de la membrii familiilor acestora! Si realizam si un calcul sumar: 900 000 de voturi negative de la militarii activi, in rezerva si de la familiile acestora (acesta este numarul estimativ insumand cca. 300 000 militari activi si in rezerva, pt. fiecare militar adaugandu-se si voturile a minim 2 membri extrem de apropiati ai familiei). Foarte apropiat numarul de 1 031 728 de voturi care ii lipsesc lui Ponta acum, fata de numarul de 900 000 de posibil voturi negative din partea militarilor si familiilor lor, nu? Bineinteles ca nu se pot suprapune cifrele cu persoanele si in lipsa unor statistici oficiale pot exista coincidente sau simple supozitii, insa Ponta a fost taxat cu certitudine si in mod masiv de militari si de familiile acestora pt. neseriozitatea de care a dat dovada in cei 2 ani si jumatate de cand detine puterea politica.

De ce a primit Ponta voturi negative de la militari si familiile acestora?

1]. In primul rand, trebuie sa readucem aminte faptul ca militarii in rezerva cu pensii diminuate in trecut de regimul Boc, sunt acum cetatenii cu stea galbena ai regimului Ponta. Prin Legea nr. 241/2013, Ponta a mimat ca reintregeste (incepand cu 01.10.2013) pensiile diminuate ale celor in cauza, insa prin aceeasi lege a inghetat respectivele pensii, la multi pe viata. Esenta acestei mistocarii de lege este aceea ca prin neacordarea actualizarilor precum celorlalti pensionari si celor 70 000 de rezervisti, Ponta recupereaza an de an toate sumele acordate cu titlul de reintregire, astfel incat in final cei in cauza revin exact in aceeasi situatie de diminuare a pensiilor de dinainte de intrarea in vigoare a legii. Este indubitabil faptul ca d.p.d.v. matematic si financiar, prevederile art. 1(4) anuleaza prevederile art. 1(1), astfel incat rezervistii cu pensii diminuate de Boc, ajung in mod gradual prin neindexare, tot cu pensiile diminuate. Conform legii in cauza, 2015 devine al 2-lea an de neindexare, respectiv de inghetare a pensiilor celor 70 000 de rezervisti. In mod cert, rezervistii cu pensiile inghetate nu aveau de ce sa il voteze pe Ponta!

2]. In al 2-lea rand, trebuie sa readucem aminte faptul ca militarii nu doar in rezerva, ci in mod special in activitate, au o revendicare simpla: reintroducerea pensiilor militare de statO lege a pensiilor militare de stat, nu este un moft, ci o necesitate. Regimul portocaliu, in nemernicia lui, a desfiintat respectivul drept militarilor romani, din stupiditate sau din motive doctrinare de cea mai joasa speta. Argumentul principal a fost intronarea unei asa numitati egalitati in drepturi intre cetateni. Numai ca nu poate exista egalitate in drepturi intre cetateni, daca rupem dreptul de pensie, de celelalte drepturi acordate sau nu, diverselor categorii de cetateni. Dreptul la pensie militara nu a constituit niciodata vreun privilegiu pentru militari, ci a fost doar o simpla compensare legislativa pentru o serie de diverse inechitati legislative aplicate militarilor comparativ cu cetatenii civili. In consecinta, prin desfiintarea pensiilor militare de stat, nu s-a intronat nicio egalitate in drepturi, intrucat:

- militarii in activitate sunt trasi in piept de catre toti ceilalti cetateni, prin Art. 92 (1) din Cap. 2 din Anexa nr. VII din Legea nr. 284/2010 a salarizarii unitare. Care prevede, pe scurt, faptul ca militarii sunt remunerati pt. un volum de munca care poate fi impus obligatoriu pt. 24 de ore din 24 si 7 zile din 7 (retribuire la zile calendaristice) in conditiile in care sunt in aceleasi trepte de salarizare cu alte categorii de cetateni care insa isi castiga remuneratiile pt. un volum de munca de maxim 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana (retribuire la zile lucratoare). Militarii au fost trecuti in sistemul public de pensii de Boc-Seitan fiind considerati nesimtiti pt. faptul ca au beneficiat de pensii de serviciu. Numai ca atat Boc-Seitan, cat si ulterior Ponta-M.Campeanu-R. Plumb au tacut si tac malc asupra faptului ca in Legea nr. 284/2010 a salarizarii unitareapar 2 categorii de cetateni: unii simtiti care sunt remunerati la salarizare ca boierii la zile lucratoare si militarii nesimtiticare sunt remunerati precum sclavii la zile calendaristice. Dar si noi, cei in rezerva, am fost singurii cetateni remunerati tot la zile calendaristice. Este culmea nesimtirii, ipocriziei si incompetentei in a sustine ca politician ca militarii nu trebuie sa aiba drept de pensii de serviciu - intrucat ar beneficia de un privilegiu fata de alti cetateni, in conditiile in care toti cetatenii au avut si au privilegiul sa castige in 8 ore de munca aceleasi remuneratii cat militarii in 24 de ore de munca. In mod cert, nici militarii in activitate, si nici cei in rezerva, nu aveau de ce sa il voteze pe Ponta! Pensii militare - nu, in schimb la salarizare - regim de sclavi, ce atata egalitate in drepturi cu ceilalti cetateni?
militarii in activitate sunt din nou trasi in piept de catre toti ceilalti cetateni (cei in rezerva - retroactiv), prin mentinerea interdictiilor de drepturi si libertati fundamentale impuse militarilor prin Sectiunea a 3 din Legea nr. 80/1995 (Statutul cadrelor militare) si prin art. 25 din Legea nr. 384/2006 (Statutul soldatilor si gradatilor profesionisti). Aceste interdictii nu se mai justifica in conditiile in care doctrina portocalie a stabilit ca si militarii au devenit salariati si pensionari "unitari", intrucat interdictiile respective creeaza discriminarea vadita a militarilor in raport cu drepturile altor cetateni inclusiv asupra drepturilor de pensie. Exemple: un oarecare cetatean are dreptul sa infiinteze si sa administreze o firma ceea ce inseamna venituri mai mari si contributii mai mari la pensii. Militarii nu au acest drept, fiindu-le astfel obstructionat dreptul atat la obtinerea unor venituri mai mari, cat si a unor pensii mai mari, urmare a respectivelor venituri. Situatia se repeta in cazul interdictiei impuse militarilor de a indeplini functii publice. De exemplu, la alegerile prezidentiale care tocmai s-au incheiat, militarii in activitate nu au avut dreptul sa candideze. Asa cum Iohannis a creat (celor lispiti de realism) o surpriza de proportii, tot asa de bine am fi putut avea acum ca presedinte pe seful S.M.G., sau pe comandantul unei brigazi de vanatori de munte. Sau pe un soldat/gradat profesionist, ranit in Afganistan! Numai ca militarilor activi le este interzis sa ocupe functii publice, ceea ce inseamna din nou obstructionarea dreptului de a obtine venituri mai mari si de a beneficia de pensii mai mari. Nu trebuie sa uitam ca aceste drepturi fundamentale ne-au fost interzise si noua atunci cand am fost activi. Mai sunt si alte interdictii de drepturi fundamentale. Cu care regimul Ponta este total de acord, altfel ar fi abrogat respectivele inechitati la adresa militarilor.  Din nou, nici militarii in activitate, nici cei in rezerva nu aveau de ce sa il voteze pe Ponta! Pensii militare - nu, in schimb in ceea ce priveste interdictiile de natura legislativa - da, ce atata egalitate in drepturi cu ceilalti cetateni?

3] In  al 3-lea rand, trebuie sa facem referiri la incompetenta versus stupiditate. Atat incompetenta, cat si stupiditatea apartinand politicienilor, desigur! Si care afecteaza de 4 ani de zile pe militarii trecuti in rezerva cu drept de pensie, precum si pe cei care se vor pensiona in viitor. Prin Legea nr. 263/2010 (a pensionarii unitare) care ii priveste pe militarii care se pensioneaza incepand cu unul 2011, si prin Legea nr. 119/2010 care ii priveste pe militarii pensionati inainte de anul 2011, 2 grupe de munca pt. militari, distincte ca risc profesional, continua sa aiba acelasi tratament la pensionare, si d.p.d.v. financiar, si in ceea ce priveste reducerea varstei de pensionare. Oricum am incerca sa realizam o diferenta de ordin financiar si/sau in ceea ce priveste reducerea varstei de pensionare, care sa justifice diferenta privind riscul in munca intre un pilot militar (exemplu) din grupa extrema de munca denumita alte conditii, si un casier-sef (exemplu) din grupa conditii speciale, nu reusim! Persoanele din cele 2 grupe distincte de munca, au aceeasi majorare de 50% privind riscul in munca si aceeasi reducere a varstei de pensionare ca si cum ar constitui una si aceeasi grupa de munca. Desi nu fac parte din aceeasi grupa de munca! Ce poate exista mai stupid decat atat? Legea apartine lui Boc-Seitan. Dar, nici Ponta-M. Campeanu-R. Plumb nu au incercat sa corecteze deviatia, desi o simpla O.U.G. ar rezolva problema. Cauza anomaliei legislative este de asemenea stupida! Cele 2 legi mentionate prevad aceleasi cote de contributii de asigurari sociale atat pt. grupa alte conditii, cat si pt. grupa conditii speciale, intrucat nici Boc, nici Ponta cu a lui ministresa Ioana Petrescu - mare absolventa de Harvardau uitat la schimbarea legislatiei de pensionare sa modifice si cotele de contributii in Codul Fiscal, astfel incat acestea sa fie distincte pt. cele 2 grupe, doar astfel putand fi departajate cele 2 grupe de munca si la modul pragmatic, nu doar scriptic ca in prezent. In consecinta, nici militarii din grupa extrema de munca alte conditii nu aveau de ce sa il voteze pe Ponta, din moment ce si regimul politic al acestuia considera ca riscul unui pilot militar (exemplu) este identic precum al unui casier-sef (exemplu), tratamentul la pensionare fiind acelasi in cazul ambelor grupe de munca! 

Final

Exemplele de mai sus demonstreaza cum Ponta a pierdut voturi, inclusiv pe ale multor militari si ale familiilor lor, nu din motive legate de teoria lansata prin mass media (exagerata, chiar isterica), conform careia cine nu a votat Ponta, estebasist. Aceasta a fost si este doar propaganda disperata si subliminala. Este evident ca la aceste alegeri Ponta si-a platit doar propria duplicitate si superficialitate in privinta repararii abuzurilor fostului regim portocaliu! Ce ar fi trebuie sa faca cei 70 000 de militari in rezerva si familiile lor, carora Ponta le-a inghetat pensiile si pt. care in 2015 urmeaza al 2-lea an de neindexari? Dar rezervistii din grupa alte conditii in cazul carora Ponta in loc sa gaseasca solutia corecta de departajare a grupelor de munca in functie de riscul profesional, a perpetuat fara rezerve anomaliile legislative ale lui Boc? Doar din exemplele mentionate, rezulta ca Basistul nr. 1 a fost dintodeauna chiar Ponta! Faptul ca la aceste alegeri, electoratul (incluzand cu certitudine si pe militarii romani), a dovedit din plin ca s-a maturizat si ca din ce in ce mai multi cetateni prefera sa judece cu mintea lor, nu cu a politicienilor sau a altor formatori de opinie, nu inseamna a fi nici basist, niciantibasist, ci doar ceea ce se vede: oamenii gandesc si nu mai vor sa fie marionetele oricaror aventurieri politici. Reciproca este valabila si pt. basistii de profesie: precis sunt si alegatori care l-au votat pe Iohannis considerand ca acesta este succesorul doctrinar a lui Basescu, insa cu certitudine ca marea majoritate a alegatorilor l-a votat pe Iohannisrupandu-l de imaginea lui Basescu, doar sa ofere o lectie lui Ponta (vot negativ), si in niciun caz de dragul lui Basescu!Mai degraba dupa votul de ieri, atat Basescu cat si Ponta, pot fi declarati decedati din punct de vedere politic!

Pana la proba contrarie, felicitari viitorului Comandant al Fortelor Armate ale Romaniei, Klaus Iohannis!  Deocamdata nu sasul ne-a desfiintat pensiile militare - ci Boc/Basescu/Oprea, nu sasul ne-a inghetat pensiile foste diminuate pe viata - ci Ponta/Oprea/R. Plumb/Basescu (ultimul a promulgat legea lui Ponta, deci este si el vinovat), nu sasul ii impiedica pe Ponta/R. Plumb/Oprea/Dusa sa abroge macar art. 1(4) din Legea nr. 241/2013care stigmatizeaza 70 000 de rezervisti  cu steaua galbena a neindexarii pensiilor, nu sasul ii opreste pe Ponta/Oprea/Dusa sa reintroduca legea pensiilor militare de stat, nu sasul interzice lui Ponta/R. Plumb/I. Petrescu sa diferentieze cele 2 grupe de munca pt. militari, nu sasul a executat silit militari in rezerva - ci Ponta/Oprea/Dusa! In consecinta, militarii si familiile acestora care au votat contra lui Ponta, au procedat astfel nu pentru ca ar fi fost basisti vreodata, ci l-au taxat ferm pe Ponta (la fel ca pe Boc sau M.R. Ungureanu, candva), pentru faptele sau indeciziile sale (pe langa minciunile brute care s-au dovedit un stil de viata pt. regimul Ponta) in cei 2 ani si jumatate de mandat, prezentate sumar in acest material, dar care produc continuu efecte negative - unele extrem de grave, asupra intregului spectru militar, la fel ca pe vremea lui Basescu-Boc!

Semnat: G. Olescu. Nu am grad militar, solda de grad nemaifiind componenta a pensiilor in sistemul public, precum in sistemul pensiilor militare de stat. [Dau si explicatii suplimentare, intrucat am fost deja criticat de cineva fara nume! Desi l-am felicitat pe sas, eu nu am votat pe nimeni, intrucat am decis sa nu mai votez presedinti, experientele ultimilor ani determinandu-ma sa nu mai am nicio incredere in republica ca forma de guvernamant. Pentru cei care nu imi inteleg atitudinea vizavi de Ponta, inainte sa faca afirmatii nefondate, ii invit sa intre in rolul meu si apoi sa decida:

- In 2011 mi s-a desfiintat dreptul la pensie militara de catre regimul Boc/Basescu/Oprea. Dar si in 2014, cu Ponta de 2 ani si jumatate la putere, situatia a ramas aceeasi. Deci, nicio diferenta!
-  In perioada 01.01.2012-01.10.2013, am avut pensia diminuata. Primele 4 luni sub Boc/Ungureanu/Basescu, apoi 1 an si 6 luni cu Ponta la putere. Sumele retinute au fost utilizate de ambele regimuri, corespunzator perioadelor aflate la putere.
- Incepand cu data de 01.10.2013, regimul Ponta sustine ca mi-a "reintregit" pensia. Realitatea este ca m-a "pacalit" in stil meschin, fiind prea clar in acest sens art. 1(4) din Legea nr. 241/2013. Pensiile au fost reintregite cu conditia neindexarii lor, adica statul recupereaza toate sumele acordate pt. reintregiri prin neindexare. In 2014 nu mi s-a indexat pensia precum altor cetateni. In 2015-2021, situatia va fi aceeasi. Deci, pana in 2021, voi avea pensia "inghetata" la nivelul anului 2010, care in fapt este nivelul anului 2008. 13 ani consecutivi de neindexare a pensiei? Si atunci, ce diferenta este intre Boc si Ponta, cu exceptia metodei matematice de diminuare?
- In 2014, regimul Ponta/Oprea/Dusa m-a "executat" prin retineri de 1/3 din pensie, timp de 3 luni. Intr-adevar, a intervenitLegea nr. 125/2014, adoptata de coalitia lui Ponta si care a stopat fenomenul. Legea mentionata nu a aparut pt. mine, ci pt. pensionari in general, si nu din motive umanitare sau electorale, ci pt. a camufla sau uniformiza faptul ca o lege similara fusese deja emisa inca din februarie 2013 pt. grefieri. Am discutat la vremea respectiva despre acest aspect in articolul "Regimul Ponta si-a permis in modul cel mai grav si antidemocratic cu putinta sa-i imparta in fata legii pe pensionarii romani in albi privilegiati (grefieri) si negri bananieri (cu militarii in frunte)!"

- Despre grupele de munca? Da, am lucrat cea mai mare parte a carierei si in grupa de risc extrem denumita (cam anost)alte conditii. Mi-au fost recunoscute riscurile in munca care au fost valorificate corespunzator la iesirea la pensie, in conditiile Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat. Restul este explicat in material. Boc si Ponta, in loc sa diferentieze cele 2 grupe si in legislatia actuala a pensiilor prin majorari diferentiate de punctaj si/sau reducerea varstei de pensionare in favoarea grupei de risc profesional extrem denumita alte conditii, au preferat - primul sa imi diminueze pensia, al 2-lea sa o "inghete"! Am ramas doar cu mandria de a fi lucrat candva in grupa alte conditii. Bine macar ca am scapat cu viata din cateva situatii la limita, insa altii nu au avut norocul meu. Oricum, este penibil sa fii condus de niste politicieni intr-o tara, unde 2 grupe diferite de munca, au acelasi regim de pensionare, fiind diferentiate doar teoretic. 

Mai sunt si altele - cum ar fi faptul ca regimul Ponta a initiat un proiect de lege pt. rambursarea sumelor retinute tuturor fostilor beneficiari ai pensiilor de serviciu cu exceptia militarilor, precum si un alt proiect de lege (adoptat de Parlament, retrimis de presedinte pt. reexaminare) care prevede ca personalul aeronautic civil va beneficia de pensii de serviciu, militarii ramand tot "de caruta", dar ma opresc aici].

Eu as fi dorit sa am motive sa il sustin Ponta ca pe vremurile cand protestam alaturi de alti colegi contra lui Boc-Basescu, iar mie sa imi ramana in plus doar sarcina de a ma ocupa in liniste de cei 2 "portocalii" care nici acum nu sunt constienti asupra faptului ca prin deciziile lor politice, au trimis oameni la cimitir - la propriu, inclusiv militari, fapte pt. care in democratiile veritabile se plateste - tot la propriu! Numai ca Ponta "a pozat" si "pozeaza" in "antibasist" convins doar in teorie si la "gargara", practicile regimului sau demonstrand exact contrariul! Dovedit prin faptul ca cele descrise mai sus, mi s-au intamplat si mi se intampla si cu Ponta, nu doar cu Boc/Basescu. Si nu doar mie! Ca militar de cariera, nu poti vota precis un astfel de presedinte precum Ponta si care sa iti mai fie si Comandant Suprem al Fortelor Armate. Mai bine stai acasa sau incerci ceva nou! De aceea l-am felicitat pe K. Iohannis.

Postări populare de pe acest blog

sâmbătă, 18 septembrie 2021 Multumim publicatiei Metropola Constanta   Noi proteste împotriva unei guvernări abuzive Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)   reprezintă o organizație având ca obiectiv principal apărarea intereselor celor care, sub Drapelul Tricolor, au jurat credință României, iar dacă va fi necesar, o vor apăra „chiar cu prețul vieții”. Din păcate, cu mici excepții, aproape toate guvernele post-decembriste s-au întrecut parcă în luarea de măsuri antiromânești, în mai toate domeniile, cu precădere în ceea ce privește depopularea, înstrăinarea resurselor naturale, slăbirea puterii de apărare a țării. Mai mult chiar, se întrec în nerespectarea legilor  promulgate de președintele țării cum este cazul angajamentelor luate la intrarea României în NATO, ori a Legii 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Pe 3 septembrie președintele PNL a declarat că u
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar
vineri, 1 ianuarie 2016 Noutăți OK privind încadrarea în grupele de muncă a personalului M.Ap.N. urmare a Ordinului nr. 123/2015 al ministrului apărării naționale La multi ani, tuturor!  Ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  este prezentat pe  site -ul Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N.  Ordinul  este  acesta  si este prezentat integral si la finalul acestui material. Ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  stabileste noile norme metodologice privind incadrarea in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții, specifice personalului militar, abrogând în același timp vechiul ordin al ministrului cu nr. M. 116.2002 care stabilea aceleași norme. La o analiză sumară a prevederilor ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  rezultă un element (probabil) benefic si pt. majoritatea militarilor in rezerva/retragere, concretizat in  Art. 9 alineatele (1) si (2) , astfel: - Dupa cum cunoastem, in urma prevederilor vechiului ordin al ministrului apar