Treceți la conținutul principal
OBSERVATORUL  MILITAR   Nr. 30 / 5 – 11 august 2015  PAGINA  11

                                 VĂ INTERESEAZĂ!

Prevederile Legii nr. 223/2015  referitoare la pensia de serviciu
Irina-Mihaela Nedelcu       irina.nedelcu@presamil.ro

Conform noului act normativ, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016,vor beneficia de pensii militare şi soldaţii şi gradaţii profesionişti care îndeplinesc condiţiile de vechime în serviciu, precum şi personalul  care a îndeplinit activităţi pastoral- misionare, duhovniceşti şi religioase, în calitate de preot ori ca preot militar în unităţile MApN.

Un element de noutate în noua lege este şi acela că pensiile aflate în plată vor fi indexate anual şi/sau actualizate în funcţie de cuantumurile soldelor de grad şi funcţie deţinute de beneficiari. Prima actualizare se realizează în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorări a soldelor de grad şi / sau soldelor de funcţie şi se aplică începând cu luna majorării acestor drepturi.

După intrarea în vigoare a legii, vor fi recalculate toate pensiile atât cele stabilite în baza legislaţiei în vigoare până la 31.12.2010, cât şi cele stabilite în baza Legii nr. 263/2010.
Dacă în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică, se va menţine în plată pensia ce are cuantumul mai mare. De prevederile HG nr.1.294/2001, cu modificările şi completările ulterioare, vor beneficia toţi militarii care au trecut în rezervă / retragere până la data intrării în vigoare a noii legi.

Directorul Casei de Pensii Sectoriale a MApN, colonel dr.Constantin Luca, ne-a precizat că,pentru aplicarea unitară a prevederilor legii, trebuie elaborate anumite acte normative subsecvente.

Astfel, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, se vor elabora hotărâri de Guvern prin care se vor stabili atribuţiile,organizarea şi funcţionarea caselor de pensii sectoriale, cât şi norme privind modalitatea de restituire a diferenţelor între cuantumurilepensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010 şi a OUG nr. 1/2011.

De asemenea, prin ordine comune ale conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţiinaţionale vor fi stabilite următoarele:
l
acordarea sporului de până la 15%, la baza de calcul folosită la stabilirea pensiilor militare de stat;
l
stabilirea procedurii de actualizare a pensiilor;
l
metodologia de întocmire a dosarului de pensie;
l
organizarea, funcţionarea şistructura comisiilor de contestaţii;
l
procedura de recalculare;
l
constituirea, organizarea, funcţionarea şi atribuţiile comisiilor de expertiză medico-militară.

Având în vedere acest lucru,vom reveni cu precizări pe măsurăce documentele menţionate vor fi
aprobate. Până atunci însă, publicăm, în acest număr, dispoziţiile legii privind acordarea pensiei de serviciu. Legea nr. 223/2015 prevede că în sistemul pensiilor militare de stat se acordă pensie de serviciu, pensie de invaliditate şi pensie de urmaş. Pensia de serviciu poate fi pentru limită de vârstă, anticipată şi anticipată parţială.

La pensie de serviciu pentru limită de vârstă audreptul militarii în activitate care îndeplinesc cumulative următoarele condiţii:
r
au împlinitvârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
r
au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.
Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă este prevăzută în anexa legii. Aceasta va fi
de 60 de ani în 2030. Până atunci, va creşte eşalonat. De exemplu, în luna ianuarie 2016, împlinesc vârsta standard de pensionare militarii născuţi în luna octombrie 1959.
Vechimea în serviciu definită la art. 3 lit. e) din lege, care se ia în considerare la stabilirea pensiei de serviciu, este perioada în care o persoană din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională s-a aflat în una dintre următoarele situaţii:

-          a avut calitatea de cadru militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, în activitate;
-          a avut calitatea de militar angajat pe bază de contract/jandarm angajat cu contract/poliţist de frontieră angajat cu contract/soldat şi gradat voluntar/soldat şi gradat profesionist;
-          a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen, militar cu termen redus, elev sau student al unei instituţii militare de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională pentru formarea cadrelor militare/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statut special, cu excepţia învăţământului liceal;
-          a fost concentrată sau mobilizată ca rezervist;
-          a fost în captivitate;
-          a îndeplinit activităţi pastoral-misionare, duhovniceşti şi religioase, în calitate de preot ori ca preot militar în instituţiile din sistemulde apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională, prin  încheierea unui contract individual de muncă.
l
Articolul 24 din lege prevede că, la stabilirea pensiei, pentrufiecare an lucrat efectiv în condiţiile stabilite de HG nr.1.294/2001, cu modificările ulterioare, se ia în calcul:
1 an şi 3 luni, în cazul celorcare şi-au desfăşurat activitateaîn condiţii deosebite;
1 an şi 6 luni, în cazul celor care şi-au desfăşurat activitateaîn condiţii speciale;
2 ani, în cazul celor care şi-audesfăşurat activitatea în alte condiţii.
l
l
Vechimea efectivă nu cuprinde sporurile acordate pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă, respectiv grupa I şi/sau a II-a de muncă, ci reprezintă perioadele de timp recunoscute ca vechime în serviciu, vechime în muncă, stagiu de cotizare sau perioade asimilate în vederea obţinerii unei pensii.

Vechimea cumulată reprezintă perioadele de timp recunoscute ca vechime în serviciu, vechime în muncă, stagiu de cotizare sau perioade asimilate în vederea obţinerii unei pensii, inclusive sporurile acordate pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii.
u
u
Pentru a beneficia de pensie  de serviciu anticipată , militarii în activitate trebuie să aibă o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani să reprezinte vechimea în serviciu. De asemenea,trebuie să aibă vârsta cu 5 ani mai puţin decât vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă şi să se afle în una dintre situaţiile următoare:
n
sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unităţi
şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale MApN;
n
sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar de către comisiile de expertiză medico-militară.
La acordarea pensiei de serviciu anticipate, diminuarea vârstei standard de pensionare cu 5 ani
nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de noua lege sau de alte acte normative.
Au dreptul lapensie de serviciu anticipată parţială militarii în activitate care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime în serviciu, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
u
sunt trecuţi în rezervă ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale MApN;
u
sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru
serviciul militar de către comisiile de expertiză medico-militară.

Militarii care la data trecerii în rezervă nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin10ani,beneficiazădepensie de serviciu la împlinireavârstei standard depensionare pentru limită de vârstă prevăzută în anexa la lege, pentru
Numărul anilor de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile acordate conformart. 24 din lege.
Militarii care au o vechime  efectivă de 20 de ani în calitate de personal din unităţi/structuri
de intervenţie şi acţiuni speciale, personal în unităţi de intervenţie antiteroristă, personal navigant
pe elicoptere, avioane de vânătoare, vânătoare-bombardament şi cercetare, aeronave de transport,
aeronave de instrucţie ale şcolilor militare de aviaţie, scafandri, precum şi personalul din unităţile de comunicaţii, radiolocaţie şi război electronic beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu anticipată sau anticipată parţială, indiferent de vârstă, dacă au o vechime ca military în activitate de cel puţin 10 ani.
Pentru deschiderea dreptului la pensia de serviciu, vechimea în serviciu nu cuprinde şi sporul acordat pentru activitatea desfăşurată în condiţiile de muncă prevăzute de HG nr. 1.294/2001, cu modificările şi completările ulterioare.
În funcţie de numărul anilor în care şi-au desfăşurat activitatea în condiţii de muncă deosebite, speciale şi alte condiţii, militarii care au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu, au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei prevăzută în anexa la lege.
Reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani, iar vârsta militarului care beneficiază de această prevedere nu poate fi mai mică de 45 de ani.

n

Postări populare de pe acest blog

sâmbătă, 18 septembrie 2021 Multumim publicatiei Metropola Constanta   Noi proteste împotriva unei guvernări abuzive Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)   reprezintă o organizație având ca obiectiv principal apărarea intereselor celor care, sub Drapelul Tricolor, au jurat credință României, iar dacă va fi necesar, o vor apăra „chiar cu prețul vieții”. Din păcate, cu mici excepții, aproape toate guvernele post-decembriste s-au întrecut parcă în luarea de măsuri antiromânești, în mai toate domeniile, cu precădere în ceea ce privește depopularea, înstrăinarea resurselor naturale, slăbirea puterii de apărare a țării. Mai mult chiar, se întrec în nerespectarea legilor  promulgate de președintele țării cum este cazul angajamentelor luate la intrarea României în NATO, ori a Legii 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Pe 3 septembrie președintele PNL a...
  joi, 9 septembrie 2021   03 -04 septembrie 2021 -  Oarda ( Jud.Alba ) Concluzii si Masuri rezultate in urma Deciziilor Comitetului Director al SCMD    Vicepresedinte CD Coordonator Filiale SCMD MUNTENIA COMUNICAT Camarazi din Filialele SCMD  MUNTENIA,                                                                                                                           Intrunit statutar la Oarda (jud. Alba), CD al SCMD a analizat consecintele masurilor antiromanesti, luate exclusiv in interes strain, de guvernele succescive ale  imposturii si tradarii nationale, cu ...
  DOCUMENT! Raportul care aruncă în aer Ministerul Apărării! Se mai miră cineva de ce l-au decorat atâta americanii pe generalul Ciucă? Publicăm astăzi o primă parte din raportul contrainformativ absolut incendiar care arată specialiștilor și românilor de rând deopotrivă ce se ascunde de fapt în spatele operațiunii de înzestrare a Armatei Române! Proces mai mult decât binevenit, dacă nu am înlocui ruginiturile noastre cu ale altora! Dar pe bani mulți, mai mulți decât s-a pomenit în orice caz instrumentat până acum de către Direcția Națională Anticorupție până și în vremurile sale de glorie. Piranha 5 stau degeaba, că nu au muniție de 30mm ca să efectueze trageri! Numai că de această dată ditamai procurorii anticorupție, ofițeri de informații și demnitari români, indiferent de culoarea lor politică sau structura din care fac parte nu mai au niciun pic ”de sânge în instalație” pentru a raporta măcar mai departe detaliile absolut halucinante din documentul contrainformativ intrat, log...