Treceți la conținutul principal

Efectele devastatoare pentru cei cu salarii mari ale unor măsuri luate peste noapte la Palatul Victoria: Guvernul Grindeanu “îi taie” 10.000 de lei pe lună din salariu guvernatorului Mugur Isărescu prin eliminarea plafonării CAS

luni, 00:08Autor: Sorin Pâslaru
PSD - ALDE) a surprins mediul de afaceri cu eliminarea peste noapte a plafonului de cinci salarii brute la CAS, măsură care nu a fost prezentată în campania electorală.   

Noul guvern PSD a ata­cat frontal veniturile ma­nage­mentului su­pe­rior din companii şi bănci prin eliminarea pla­fo­nu­lui de cinci salarii medii brute la plata contribuţiei de asigurări sociale (CAS).
Prevederea inclusă în Ordonanţa de Urgenţă nr. 3/2017, adoptată vineri dimineaţă, în a doua şedinţă de guvern, şi publicată imediat, vineri seară, în Monitorul Oficial  nr. 16/2017, va intra în vigoare de la 1 februarie 2017, deci primele salarii cu CAS neplafonat vor fi încasate în martie.
Mai mult, a fost anulată şi proas­pă­ta prevedere din Codul fiscal intrată în vigoare la 1 ianuarie 2017 de pla­fo­nare a contribuţiilor la bugetul de asi­gurări de sănătate la de cinci ori salariul mediu brut.
Pentru un salariu net lunar de 10.000 de euro (45.000 de lei), cât câşti­gă un director general de companie în România, pierderea este de 3.976 de lei. Plafonarea CAS a fost introdusă de gu­vernul Boc în 2011. PSD nu a vorbit deloc în campania electorală despre aceas­tă posibilitate de eliminare a pla­fonului la CAS, iar prevederea nu se re­gă­seşte nici în programul de guvernare.
Sunt afectaţi toţi cei cu salarii de peste 14.230 de lei brut, adică mul­tiplu de cinci salarii brute pe eco­nomie, ceea ce înseamnă un salariu mediu net de 10.000 de lei. Pentru cine câştigă spre exemplu 20.000 de lei net lunar, pierderea este de 1.184 de lei.
„Această măsură a fost introdusă la cererea mediului de afaceri pentru a atenua din impactul costului cu forţa de muncă. Impunerea muncii în România este peste media din Uniunea Europeană.  Eliminarea plafonului va impulsiona plata salariilor mari prin alte forme, le va duce în zona gri. Ne întoarcem 3-4 ani înapoi în negocierile cu statul. Este o măsură adoptată fără consultare, fără dialog, o surpriză foarte neplăcută. Unde era urgenţa? Modificările Codului fiscal trebuie discutate cu şase luni înainte, aşa prevede legea“, a spus Daniel Anghel, tax service partner şi responsabil cu fiscalitatea în cadrul Consiliului Investitorilor Străini.
Pentru a plăti un salariu net de 2.000 de lei, cât este salariul mediu net în România, costul angajatorului este astăzi de 3.500 de lei, adică de 1,75 ori.
Plafonarea CAS la cinci salarii medii brute (2.846 de lei salariul brut este aferent unui salariu net de aproape 2.000 de lei lunar) însemna că oricât ar fi fost salariul brut de peste 14.230 lei, contribuţia aferentă salariatului pentru fondul de pensii publice era de 1.408 lei.
Cu alte cuvinte, şi pentru 13.409 de lei salariu brut, care corespunde unui salariu net lunar de 10.000 de lei, şi pentru 45.000 de lei sau 99.000 de lei salariu mediu net lunar, cât câştigă guvernatorul Mugur Isărescu (22.000 de euro net pe lună în 2015), contribuţia la CAS era de 1.408 lei, adică 10,5% din 13.409 lei.
Astfel, la un salariu net de 45.000 de lei, care corespunde unui salariu brut de 58.488 de lei, contribuţia la CAS creşte de la 1.408 lei la 6.141 lei iar la salariul net de 99.000 de lei, care corespunde unui salariu brut de 127.236 lei, contribuţia la CAS creşte de la 1.408 lei la 13.322 de lei.
„Eliminarea plafonului la CAS nu a fost o măsură care să fie vehiculată. Astfel de măsuri sunt ţinute în mână pentru a repara bugetul. Contribuţiile la sănătate rămân plafonate la de cinci ori salariul mediu brut la veniturile PFA şi din drepturi de autor“, a spus consultantul fiscal Adrian Benta.
Benta spune însă că, aşa după cum este redactată ordonanţa, era pregătită din timp. „Nu este o ordonanţă scrisă într-o zi. Este bine lucrată şi formulată, este evident că era pregătită“, a spus consultantul.
Managerii aşteptau de fapt un câştig la salariu de la 1 ianuarie 2017 de câteva sute de lei venit din plafonarea contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS) la cinci salarii medii brute, dar până la urmă se vor trezi cu o scădere a salariului net din cauza eliminării plafonului la CAS.
Eliminarea plafonului la CAS va aduce venituri suplimentare anuale la bugetul public de pensii de 1,5 miliarde de lei, a spus premierul Sorin Grindeanu vineri, imediat după adoptare, în timp ce neaplicarea eliminării plafonării CASS va mai aduce suplimentar încă 500 milioane de lei la buget.
El a spus că din aceşti bani se va putea elimina impozitul pe venit la pensiile de sub 2.000 de lei şi se va putea elimina contribuţia la sănătate pentru toţi cei 5,3 milioane de pensionari.
Bugetul public de pensii are un deficit de 4 miliarde de euro pe an, adică la cheltuieli de 12 miliarde de euro are venituri de doar 8 miliarde de euro. 
Consiliul Investitorilor Străini avea în programul său de negocieri cu autorităţile chiar scăderea mai departe a plafonului de cinci salarii medii brute la trei salarii medii brute.
„Dacă vrem să atragem investiţii cu valoare adăugată, unde angajaţii să fie bine plătiţi, nu aceasta este calea. Firmele de IT spre exemplu vor fi clar afectate, vor deveni mai puţin competitive“, a spus Daniel Anghel de la Consiliul Investitorilor Străini.
În IT salariul mediu net a ajuns la 1.000 de euro, iar experţii câştigă de multe ori peste 4.000 -5.000 de euro net lunar. Multinaţionalele din România au devenit o atracţie inclusiv pentru oameni cu experienţă în IT din ţări precum Portugalia sau Germania.
Pentru a păstra salariul mediu net neschimbat, companiile trebuie să majoreze brutul din contracte.
Chiar dacă angajatorul decide să nu mărească brutul angajatului pentru a reveni la netul iniţial, costul său va creşte pentru că plafonarea se aplica şI la fondul de salarii, prin înmulţirea numărului de angajaţi cu cinci salarii medii brute. Dacă rezultatul de plată era mai mare decât acest nivel, nu se mai plătea CASS-ul de 15,8%  aferent angajatorului peste prag. Dacă sunt puţine salarii brute de cinci ori mai mari decât cel mediu în cadrul organizaţiei, nu se va simţI, dar dacă sunt multe, cum este cazul în bănci sau telecom, cheltuiala angajatorului va creşte chiar dacă netul angajatului va scădea.
„Nu cred că mulţi angajatori vor renegocia brutul. Măsura îi va afecta direct pe salariaţi, pentru că la acelaşi brut vor câştiga mai puţin. Este o măsura împotriva atragerii de investitori. ŞI cred că este doar începutul“, a încheiat Daniel Anghel.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.01.2017

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor