Treceți la conținutul principal
Primesc si retransmit !
LA LUPTA, PENSIONARILOR
Oug 59/2017

7 octombrie și 4 noiembrie a.c., mitinguri împotriva înghețării cuantumului pensiilor militare de stat în cuantum mic si mediu.

In ultimii 10 ani, gulerele albe cu cotiere de prin ministere, responsabile cu salarizarea personalului militar, au pervertit în fel și chip, în folosul lor și în disprețul generațiilor anterioare de militari, soldele lunare brute. Au introdus în solda lunară brută indemnizații și sporuri, astfel încât, după anul 2008, a crescut sau s-a adăugat orice, numai solda de grad și solda de funcție să nu crească.
Dacă până în 2008 solda de funcție și solda de grad erau preponderente între elementele componente ale soldei lunare, în prezent acestea abia dacă mai reprezintă 1/3 din solda lunară brută.
De ce? Pentru ca de majorările salariale să nu beneficieze și pensionarii militari, știut fiind că, tradițional, legislația a prevăzut, după anul 2001, actualizarea pensiilor militare numai dacă se majorează soldele de grad și de funcție ale personalului activ.

Zelul discriminatoriu fusese estompat după intrarea în vigoare a Legii 263/2010, potrivit căreia și pensiile militarilor au fost calculate în puncte de pensie iar creșterea lor era dependentă de valoarea punctului de pensie, egală pentru toți pensionarii.

Odată cu bătălia declanșată de pensionarii disponibilizați, dezavantajați de noul calcul al pensie, pentru revenirea la o lege a pensiilor militare, aceleași gulere albe de prin ministere au impus în legea ce urma să vină o bază de calcul care să dezavantajeze pensionarii în plată, cu supra-măsură pe cei trecuți în rezervă înainte de intrarea în vigoare a Legii 138/1999 privind salarizarea personalului militar, ale căror solde aveau în cuantum doar solda de funcție, solda de grad și sporul de vechime. Alte sporuri sau indemnizații, dacă au existat și atunci, au fost introduse în baza de calcul, prin Ordinul M25/2016, în procentele istorice... nu actualizate la data intrării în vigoare a Legii 223/2015. 

Debalansarea structurii elementelor componente ale soldei lunare în defavoarea soldelor de grad și de funcție, prin legislația salarială de după anul 2008, punea în evidență prin noua lege diferențele enorme între pensiile deschise în ultimii 5 ani și cele anterioare, mai ales în componentă bazei de calcul al pensie, așa cum aceasta era reglementată în articolul 28 din noua lege a pensiilor militare, Legea 223/2015.

Diferența era bătătoare la ochi! Gulerele albe s-au grăbit să modifice noua lege înainte de intrarea ei în vigoare, băgând pe sub nasul incompetenților ciolosiști articolul 40 al OUG 57/2015, prin care toate pensiile militare calculate/recalculate, mici, mari sau enorme, au fost micșorate cu cca. 30%, prin reducerea procentului de pensie de la 80% la 65% și impunerea unui plafon de 85% din baza de calcul.
Pentru cei cu sporuri și indemnizații supradimensionate... reducerea nu a fost simțită. Cu atât mai mult cu cât noile condiții de pensionare le permitea să evadeze din serviciul militar cu numai 20 de ani vechime, fară să piardă din cuantum. Dar ce te faci cu vechii pensionari care aveau în componența bazei de calcul doar elementele de bază ale soldei lunare? 

Speranța vechilor pensionari, cea de a putea ajunge la cuantumuri comparabile cu noii pensionari militari, se legase de prevederile noii Legii unitare a salarizării, Legea 153/2017, în care, pentru militari, era readusă în prim plan solda de funcție, element salarial a cărui creștere până în anul 2022 determina, din oficiu, conform art. 60 din Legea 223/2015, actualizarea pensiilor militare în plată.
Cei îngrijorați că pensionarii reduc bugetele instituțiilor militare au încercat să blocheze actualizarea pensiilor militare, introducând un articol în proiectul legii salarizării prin care actualizare era suspendată până prin anul 2022. Articolul nu a trecut de Camera Deputaților, Dragnea și Olguța impunând în ultimul moment scoaterea acelui articol din lege, prin Raportul Comisiei de muncă. Motivarea era că ar contraveni Deciziei 872/2010 si ar crea o diferenta de tratament nepermisa intre pensiile aflate in plata si cele ce vor fi stabilite sau acordate.

Intrebarea de bun simț este:

Dacă suspendarea actualizării pensiilor militare este neconstituțională, nu este neconstituțională și anularea definitivă a actualizării în funcție de creșterea soldelor de funcție introdusă prin punctul 3 al art. VII din oUG 59/2017? 

Să nu spună nimeni că semi-indexarea introdusă, prin aceeași ordonanță, în noul articol 59 din Legea 223/2015, ține loc de actualizare.

OUG 59/2017 a reglementat o reală înghețarea a cuantumului pensiilor militare la valorile în plată la 15 septembrie 2017, indiferent că pensiile militare sunt de 1500-3000 lei, așa cum sunt în marea lor majoritate, sau de peste 10 000 lei, un număr nesemnificativ. 

Iată de ce susținem mitingurile organizate de SCMD din zilele de 7 octombrie și 4 noiembrie a.c.
Indiferent de semnificația pe care Sindicatul militarilor o dă acestor mitinguri, vezi AICI, noi, toți rezerviștii, membri sau nu ai sindicatelor sau asociațiilor de rezerviști, trebuie să participăm efectiv în stradă, în fața Parlamentului, pe data de 7 octombrie 2017, pentru a protesta, în primul rând, împotriva INGHEȚĂRII PENSIILOR MILITARE PRIN OUG nr. 59/2017.

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor