Treceți la conținutul principal

 


Armata română în Al Doilea Război Mondial (1941-1945)!
DIVIZIA 1 GRĂNICERI. Câteva repere!





• Pierderi (22 iunie-16 octombrie 1941): 10 064 militari (286 morţi, 6 642 răniţi şi 1 366 dispăruţi), din care 328 ofiţeri, 69 subofiţeri şi 9 667 trupă.
♦ Comandant: generalul Gheorghe Potopeanu (22 iun. 1941 – 20 mart. 1943).
♦ Compunere: regimentele 1, 2, 5 grăniceri, 1, 2 artilerie grăniceri.
♦ Efective: 10 603 militari, din care 302 ofiţeri, 204 subofiţeri şi 10 097 trupă.
♦ 22 iunie 1941-9 iulie. A fost dispusă la flancul drept al Armatei 4, la S de Vadul lui Isac, executând până la 1 iul. 1941, când a fost subordonată Corpului 11 armată, foc asupra obiectivelor inamice de pe malul stâng al Prutului. Trecută în rezerva Armatei 4, în zona Popeni, Băseşti, Văleni, Zorleni, a intervenit prin foc de artilerie în sprijinul Diviziei 1 gardă în capul de pod de la Țiganca.
• 3 iulie 1941. Generalul Gheorghe Potopeanu: ,,Să se ia notă: unitățile de grăniceri care nu vor înainta cu toată vigoarea câtă vreme au în fața lor foc de artilerie amică, vor fi împinse de la spate de propriile noastre obuze”.
• 9 - 10 iul. 1941. A trecut Prutul, în subordinea Corpului 3 armată, primind misiune de siguranţă pe aliniamentul Cioara, Cărpineni, podul de la Albiţa.
• 13 iulie 1941. A acţionat ofensiv spre SE, eliberând localităţile Cazangic, Bestemac, Voşniceni, Sărăţica Nouă, Cenac, Comrat, Cimişlia ş.a. Concomitent; a respins contraatacurile executate de inamic la Tomai, Bestemac şi Voşniceni.
• 20 iulie 1941. După ce trupele sovietice au început să se retragă, generalul Gheorghe Potopeanu a constituit un detaşament înaintat, format din Regimentul 5 grăniceri, Divizionul 41 artilerie moto, Compania 2 care de luptă şi Grupul 36 cercetare, care a trecut la urmărire, a înfrânt trupele sovietice de la Cleisstliz, Leipzig, Bereizna, Plahleevka şi Bairamcea, ajungând (24 iul.) pe aliniamentul Bairamcea, Caira, la 20 km V de Nistru.
• 24 iulie 1941. A atacat trupele sovietice de la N de Cetatea Albă, apoi a trecut la apărare (27 iul.) în zona Purcari.
• În luptele din S Basarabiei a pierdut 1 481 militari (311 morţi, 924 răniţi şi 246 dispăruţi).
♦ 13 spre 14 august 1941. A trecut la E de Nistru, fiind introdusă pe frontul de la Odessa. Iniţial, a acţionat pe direcţia Conac Tolmacev – Vakarjani (18 – 23 aug.), apoi pe direcţia Freudenthal – Dalnik.
• 18 aug. 1941. După un marş de circa 100 km parcurşi în trei nopţi, a atacat pe un front de 1,5 km, înălţimea cu cota 86, situată la 6,5 km S Kagarlîk, înaintând peste 20 km în patru zile.
• 21 aug. 1941. A ajuns pe aliniamentul Dubinovo, Vakarjani, unde a respins toate contraatacurile executate de trupele sovietice.
• 31 aug. spre 1 sept. 1941. Regimentele 1 şi 5 grăniceri au înlocuit Divizia 21 infanterie, între Vakarjani şi Krasn. Pereseleneţ, pierzând, în zilele de 1 şi 2 sept., 41 ofiţeri şi 739 trupă (morţi şi răniţi).
• 12 sept. 1941. La ora 5,30, a atacat la S de şoseaua Vakarjani – Dalnik, spre liziera situată la V de Dalnik. Unităţile de la flancul stâng au înfrânt rezistenţele inamice şi au înaintat, în legătură cu Divizia 7 infanterie, ocupând înălţimea cu cota 76,5 pe care au menţinut-o în zilele următoare.
• 17 sept. 1941. A atacat, în legătură cu Divizia de gardă, spre înălţimile cu cotele 68,5 şi 65,7 în intrândul de la E Hutor Dalniţki, respingând inamicul spre Dalnik.
• 21 sept. 1941. După lupte grele în care a înregistrat mari pierderi, a primit ordin să treacă la apărare la NV de Dalnik, unde a fost contraatacată puternic de forţe sovietice superioare numeric (2 oct.), care au străpuns dispozitivul regimentelor 2 şi 3 grăniceri, pătrunzând până în dispozitivul artileriei. Contraatacul executat la 6 oct., împreună cu diviziile 7 şi 21 infanterie, a dus la recucerirea poziţiei.
• Ion Antonescu ia atitudine faţă de înfrângerile înregistrate la începutul lunii octombrie 1941: ,,Atacurile din zona Corpului 5 armată și Diviziei 1 grăniceri au produs la unele unități de ale noastre repetarea unor greșeli pentru că nu au fost la timp și sever sancționate. O acțiune de câteva care de luptă la Corpul 5 armată a produs retragerea pe adâncime de 7 km și o pierdere destul de importantă de material. Acțiunea inamică din ziua de 2 octombrie a produs Diviziei 1 grăniceri o retragere de câțiva km în fața unui atac ce normal trebuia să fie stânjenit. Intențiunile de atac ale inamicului se cunoșteau, pregătirea lui de artilerie de 30 de minute avizase pe comandanți, totuși unele unități ale Diviziei 1 grăniceri s-au retras în panică pe o adâncime de câțiva km. S-a permis astfel adversarului să progreseze adânc și rapid, pe când noi, în condițiuni similare, nu reușim să înaintăm decât câteva sute de metri într-o zi. Divizia 1 grăniceri nu este
la prima defecțiune a unora din unitățile sale, dovedește că nu a luat măsuri destul de eficace pentru remedierea unor grave abateri. Dacă divizia ar fi reprimat cu severitate, așa cum dădusem dispozițiuni, defecțiunile constatate, atacul inamic nu ar fi avut un succes nemeritat. În ambele atacuri, inamicul a realizat o înaintare în timp record, cu trupe și comandamente ce nu au în niciun caz o valoare superioară alor noastre. Deosebirea constă numai în aceea că am lăsat o slăbiciune să se ridice de jos în sus, în vreme ce la ruși o tenacitate perseverentă se imprimă de sus în jos. Pe viitor, acțiunile de lașitate vor fi reprimate cu ultima energie. Cine nu o face dovedește o slăbiciune și pregătește înfrângerea unităților ce comandă”.
• 6 octombrie 1941. Regrupată în zona Beleaevka, Dobrojani, D. 1 Gr. a fost trecută la V de Nistru, la N de Cetatea Albă, ajungând la Bucureşti (20 oct. 1941), unde a fost desconcentrată, cu excepţia Regimentului 1 artilerie grăniceri.
♦ De la începutul războiului a pierdut 10 064 militari (286 morţi, 6 642 răniţi şi 1 366 dispăruţi), din care 328 ofiţeri, 69 subofiţeri şi 9 667 trupă.
• 1 mai 1943. A fost contopită cu Divizia 4 infanterie (Regimentul 5 grăniceri cu Regimentul 21 infanterie, Regimentul 1 grăniceri cu Regimentul 20 dorobanţi, Regimentul 2 grăniceri cu Regimentul 5 dorobanţi, Regimentul 2 artilerie grăniceri cu regimentele 2 şi 10 artilerie).
Poate foloseşte cuiva! Cine dispune de informaţii/fotografii suplimentare le poate posta la Comentarii (fără elogii sau denigrări). Denumirile localităţilor sunt cele din documentele epocii. În fotografie: generalul Gheorghe Potopeanu.
Pe larg: Alesandru Duţu, Florica Dobre, Leonida Loghin, Armata română în Al Doilea Război Mondial (1941-1945). Dicţionar, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2017.

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor