Treceți la conținutul principal

Un eveniment unic

Categoria Actualitate, Despre Armata, Evenimente, Social, Stiri Interne 727 afisari

Et in Craiova Ego
Vineri, 18.07.2014 la Craiova a avut loc un eveniment cum nu s-a mai văzut şi nu ştiu dacă şi când se va mai vedea. În prezenţa unei asistenţe de aproximativ 2000 de oameni, dacă nu mai mulţi, şi a comandanţilor şi şefilor tuturor categoriilor de forţe ale armatei, a tuturor comandanţilor de mari unităţi şi unităţi participante la misiunea din Afganistan între anii 2002-2014, a avut loc ceremonia de primire  a ultimului batalion dar şi de încetare a misiunii.
Spun că a fost un moment unic, pentru că :
1. aşa ceva încă nu s-a mai organizat până în prezent, deşi au mai avut loc misiuni şi în Bosnia şi în Irak;
2. Misiunea a fost începută de un batalion din Craiova şi încheiată de un alt batalion tot din Craiova;
3. La ceremonie au participat reprezentanţii tuturor unităţilor şi marilor unităţi care au participat la misiune, inclusiv unităţile pentru misiuni speciale şi Baza de Transport Aerian care a asigurat afluirea şi defluirea trupelor în şi din teatrul de operaţii;
4. În Piaţa din faţa statuii lui Mihai Viteazu, s-au aliniat cred pentru prima oară în istoria Armatei Române, steagurile de luptă a 30 de unităţi. Cu această ocazie au fost decorate în acelaşi moment toate cele 30 de drapele cu cea mai înaltă distincţie a Armatei Române, Emblema De Onoare a Armatei Române cu Însemn de Război. Este un eveniment unic, ca 30 de drapele să fie decorate în acelaşi timp şi acelaşi loc;
5. A mai fost unic şi pentru că e prima oară când comandanţii, membrii atâtor unităţi care s-au schimbat, s-au rotit, şi-au predat ştafeta unii altora în teatrele de operaţii, se revăd în ţară, se cunosc cei care nu s-au cunoscut, se împacă cei care s-au certat, se revăd în alte condiţii, fără stress, fără grija secundei următoare. Acest lucru este imens pentru coeziunea şi moralul armatei.
După două zile de antrenamente în care militarii aproape nu îşi mai simţeau tălpile care le ardeau de la asfaltul încins şi mişcare, ceremonia s-a desfăşurat la cote superlative şi pot spune după atâtea evenimente şi experienţe prin care am trecut că a fost un eveniment unic, pregătit, coordonat, organizat şi desfăşurat fără reproş. Nu ştiu cum sau ce or fi simţit ceilalţi privitori, dar –cu riscul dea mă repeta- pe mine vederea celor 30 de drapele de luptă la un loc m-a lăsat fără suflare, este ceva ce nu vezi de două ori în viaţă, poate nici de două ori într-un mileniu. Nici nu vreau să mă gândesc la ce ar fi însemnat –prin absurd fireşte- un atac terorist sau o catastrofă care să ducă la distrugerea sau pierderea acestor drapele. Cine are o pregătire militară, să spunem de bază, ştie că pierderea, distrugerea, furtul , pierderea sau capturarea drapelului de luptă al unei unităţi duce la desfiinţarea unităţii şi dezonorarea pe veci a unităţii şi membrilor unităţii, de aceea vederea atâtor drapele de luptă în acelaşi loc şi acelaşi timp este o raritate, rar se asumă un asemenea risc. Cine a asistat azi la acest ceremonial se poate lăuda că a văzut ceva ce nu a mai văzut poate neam de neamul lui, cum spun oltenii.
Trecând însă peste acest moment, acest punct care trebuia punctat poate şi în prezentarea evenimentului, pot afirma –şi nu sunt mereu atât de darnic în calificative-, că totul a fost fără reproş, începând de la asistenţă, prezenţa tuturor şefilor categoriilor de forţe, a unei companii a Regimentului de Gardă în ţinuta nouă, de vară, prezentarea şi decorarea drapelelor, locul ales, în faţa Întregitorului de neam, defilarea unităţilor, prezentarea tehnicii, ceremonialul religios scurt şi la obiect fără lălăieli interminabile şi chiar şi faptul că asistenţa a fost scutită de speech-urile politicienilor, singurul care a luat cuvântul a fost ministrul Duşa care a depus un efort deosebit, participând chiar şi la repetiţiile care au avut loc cu o seară înainte, pentru a se asigura că totul este în ordine.

Nu pot spune decât felicitări, mă bucur că am avut onoarea şi bucuria de a participa la acest eveniment cu adevărat unic.
Iată în imagini, cum s-a desfăşurat ceremonialul.
La Mitraliere
OLYMPUS DIGITAL CAMERAO mulţime de copii s-au îngrămădit să facă fotografii la şi cu tehnica militară expusă pe esplanada de la Teatrul Naţional.
Trece trece Regimentul.. de Gardă
OLYMPUS DIGITAL CAMERATrecerea unui pluton al Regimentului de Gardă a dat semnalul pentru cei care mai stăteau să admire tehnica, să meargă spre locul unde avea să se desfăşoare ceremonialul.
30 DE DRAPELE D ELUPTĂ
OLYMPUS DIGITAL CAMERAAşa ceva nu se vede de două ori în viaţă. Gândiţi-vă numai că acele drapele poartă în ele  faptele de arme şi sângele tuturor  eroilor, militarilor lor, căzuţi la datorie de la înfiinţare până în prezent. Întreaga asistenţă ar fi trebuit să stea în genunchi în faţa lor.
Discursul Ministrului Duşa
OLYMPUS DIGITAL CAMERAAjunge un par, la un car de oale. Avertizaţi poate de scrisoarea unor militari întorşi din misiune, politicienii nu s-au mai îngrămădit să îi fericească cu discursuri găunoase. E bine şi asta, învăţăm,  învăţăm.
Ieşirea din formaţie a drapelelor

Decorarea drapelelor
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Intrarea în formaţie a drapelelor şi comandanţilor de unităţi- merită văzut.
” Vinovaţi” de aducerea în ţară a militarilor:
OLYMPUS DIGITAL CAMERAEi sunt  cei care au asigurat afluirea şi defluirea trupelor în şi din zona de operaţii. Avem a mulţumi!
Publicul este ţinut la respect
OLYMPUS DIGITAL CAMERALa păstrarea ordinii au participat jandarmii şi .. statuia lui Nerro
A urmat defilarea trupelor:
OLYMPUS DIGITAL CAMERADefilează Scorpionii Negri
OLYMPUS DIGITAL CAMERADefilează Scorpionii Roşii
OLYMPUS DIGITAL CAMERADefilează VM-iştii
OLYMPUS DIGITAL CAMERAŞi piloţii ştiu să  defileze pe uscat
OLYMPUS DIGITAL CAMERADefilează şi avioanele-Viaţă lungă!
OLYMPUS DIGITAL CAMERACraiovenii aplaudă, de la ăl cu ţâţa-n gură, pân’ la ăl cu barba sură
Poze la Drapel
OLYMPUS DIGITAL CAMERALa încheierea ceremoniei, craiovenii au trecut să îşi facă fotografii lângă drapele. Spune şi asta ceva, oamenii încă mai apreciază simbolurile şi valorile neamului. Doamne Ajută!
Cam asta   a fost, scurt, la obiect, dar plin de semnificaţii şi frumuseţe. Ocroteşte Doamne, Armata Română!



Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor