Treceți la conținutul principal
Ce conţinea formidabilul tratat încheiat de Mihai Viteazul cu 

Rudolf al II-lea, la Mănăstirea Dealu, care-l face pe 

voievodul valah „eliberator de popoare” 




Ce conţinea formidabilul tratat încheiat de Mihai Viteazul cu Rudolf al II-lea, la Mănăstirea Dealu, care-l face pe voievodul valah „eliberator de popoare”


Domnitorul Ţării Româneşti Mihai Viteazul a ştiut, în momente-cheie ale istoriei, să atragă de partea sa forţe importante din Europa pentru a izbândi în lupta antiotomană. 

... Un astfel de moment s-a consumat la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgovişte, acolo unde Mihai Viteazul a încheiat cu Rudolf al II-lea al Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană un tratat mai mult decât avantajos, care îl pune într-o lumină de eliberator de popoare pe voievodul nostru. În ianuarie 1598, la Târgovişte este deschisă o reprezentanţă diplomatică a Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană. Scopul acesteia este reluarea legăturilor cu imperiul şi cu „Liga Sfântă”, dar şi sporirea prestigiului european al domnitorului valah.



Eveniment fastuos La 9 iunie, la Mănăstirea Dealu au loc tratativele şi semnarea tratatului de închinare dintre Mihai Viteazul şi împăratul Rudolf al II-lea. Cele două delegaţii au o reprenzentanţă la nivel înalt. Din partea valahă au participat: Eftimie, mitropolit şi arhiepiscop al Târgoviştei, vornicul Dumitru, banul Mihalcea, clucerul Radu, logofătul Teodosie, vistiernicul şi postelnicul Andronic, spătarul Neagro, sftenici şi slujitori, iar din partea imperială: Ştefan Szuhay, epscop de Vaţ,  prefectul Cămării ungare in Pojon, Nicolae, Istvanfi Kissaszonfalva, locţiitor al palatinului Ungariei şi căpitan al oraşului Sopron, sfetnici, legaţi şi comisari cu depline puteri.

 Emisarul împăratului Rudolf al II-lea, Eric Lassota, a expediat acestuia, încă de la 11 iunie, un raport în care sublinia poziţia voievodului valah împotriva Sublimeni Porţi Domnitorul Ţării Româneşti Mihai Viteazul a ştiut, în momente-cheie ale istoriei, să atragă de partea sa forţe importante din Europa pentru a izbândi în lupta antiotomană. 

.. Un astfel de moment s-a consumat la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgovişte, acolo unde Mihai Viteazul a încheiat cu Rudolf al II-lea al Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană un tratat mai mult decât avantajos, care îl pune într-o lumină de eliberator de popoare pe voievodul nostru. În ianuarie 1598, la Târgovişte este deschisă o reprezentanţă diplomatică a Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană. Scopul acesteia este reluarea legăturilor cu imperiul şi cu „Liga Sfântă”, dar şi sporirea prestigiului european al domnitorului valah. Eveniment fastuos La 9 iunie, la Mănăstirea Dealu au loc tratativele şi semnarea tratatului de închinare dintre Mihai Viteazul şi împăratul Rudolf al II-lea. 



Cele două delegaţii au o reprenzentanţă la nivel înalt. Din partea valahă au participat: Eftimie, mitropolit şi arhiepiscop al Târgoviştei, vornicul Dumitru, banul Mihalcea, clucerul Radu, logofătul Teodosie, vistiernicul şi postelnicul Andronic, spătarul Neagro, sftenici şi slujitori, iar din partea imperială: Ştefan Szuhay, epscop de Vaţ,  prefectul Cămării ungare in Pojon, Nicolae, Istvanfi Kissaszonfalva, locţiitor al palatinului Ungariei şi căpitan al oraşului Sopron, sfetnici, legaţi şi comisari cu depline puteri. Tratatul, de o deosebită importanţă, mai ales pentru Mihai, prevedea: 

 „Ţara Românească zace de peste 100 de ani sub jugul turcesc şi este supusă unei grele şerbii, noi îngreţoşaţi de această lungă şerbie (...) am hotărât (...) să trecem şi să ne supunem şi noi şi provincia noastră sub ocrotirea (...) şi sub suzeranitatea sa (a înpăratului Rudolf al II-lea n.n.) şi să cerem ajutorul şi ocrotirea majestăţii sale imperiale (...) şi după ce ne-am înţeles asupra formei jurământului (...) noi ne vom strădui din toate puterile ca în orice prilej să îndepărtăm pe turci şi pe alţi duşmani, din Transilvania, Ţara Românescă şi din părţile Ungariei (...) pentru ca să putem da acest ajutor (...) majestatea sa ne-a dat nouă şi prea înaltului său fiu Ţara Românească, cu toate veniturile şi cu hotarele sale, ca să obţinem şi o stăpânim pe vecie (...) fără să fim datori să plătim vreun tribut sau vreo dare (...) cât priveşte religia, majestatea sa dă încredinţare slobodei ţineri a legii noastre”.  
  
 Foto: Rudolf al II-lea 

„Este un tratat formidabil, prin care Mihai Viteazul încerca să îl determine pe Rudolf al II-lea să recunoscă drepturile lui asupra Transilvaniei şi Ţării Româneşti şi ereditatea ca domnior al Ţării Româneşti şi descendenţa fiilor săi. Cerea, de asemenea, ca o parte dintre bisericile din Transilvania să treacă în subordinea Mitropoliei Ţării Româneşti de la Târgovişte”, spune George Coandă, istoric şi jurnalist. 

Emisarul împăratului Rudolf al II-lea, Eric Lassota, a expediat acestuia, încă de la 11 iunie, un raport în care sublinia poziţia voievodului valah împotriva Sublimei Porţi.  „Documentul este unul de excepţie, proiectând asupra marelui voievod o lumină de erou eliberator de popoare, dar, în acelaşi timp, aşează Târgoviştea într-o importantă poziţie de placă turnantă în politica europeană”, adaugă Coandă Mihai Viteazul, având aceste tratat la mână,  reia ostiităţile împotriva Porţii otomane. Lansează o ofensivă transdunăreană, îi înfrânge pe turci la Cladova şi la Vidin, înaintând până în Stara Planina (Munţii Balcani). Mihai Viteazul a mai încheiat un tratat la Târgovişte, un an mai târziu, cu trimişii lui Andrei Bathory, în 1599, prin care acceptă să fie inclusă pacea cu otomanii, pentru a câştiga timpul necesar în vederea finalizării pregătirilor pentru a neutraliza ostilităţile Porţii. 

Citeste mai mult: adev.ro/nqhfdq

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor