Rusia ameninţă cu noul său supertanc. „Poate rezista la orice armă antitanc din dotarea ţărilor NATO”
„Noul blindaj reactiv-exploziv poate face faţă armelor antitanc din ţările NATO, inclusiv APFSDS DM53 şi DM63, dezvoltate de Rheinmetall şi rachetelor antitanc, respectiv focoaselor antitanc explozive”, a declarat sursa respectivă.
Blindajul reactiv-exploziv foloseşte două plăci de blindaj care conţin la mijloc un explozibil, aşezate în exteriorul tancului. Când proiectilul penetrant loveşte placa blindată, declanşează explozibilul. Astfel, impactul proiectilului este puternic diminuat şi unghiul său de impact se modifică. Astfel, proiectilul ar trebui să pătrundă mai profund în blindaj, având o eficienţă mai scăzută.

foto: captură foto Business Insider
Dincolo de blindajul pe care mizează armata rusă, tancul Armata dispune de un sistem inovator de protecţie Afganit, care utilizează un radar Doppler, pentru a detecta proiectilele inamice, precum grenadele şi rachetele antitanc. Odată detectate aceste ameninţări, sistemul activ de apărare lansează o rachetă de interceptare, care distruge proiectilul inamic.
Publicaţia Rossiyskaya Gazeta Online scrie că o asemenea protecţie ar putea permite tancului Armata să reziste atacului unui elicopter american Apache. Pe de altă parte, Biroul de Studii Militare al SUA susţine că tancul ruşilor şi implicit sistemul Afganit nu poate rezista decât în faţa unor „grenade, rachete şi proiectile de mici dimensiuni”.
Tancul Armata dispune şi de un sistem de apărare împotriva minelor şi mai multe camere video HD, care vor permite vizibilitate la 360 grade în timpul deplasării.
Primele livrări ale tancului T-14 vor începe în lunile februarie şi martie ale anului viitor. Potrivit Intefax, citat de Business Insider, livrările majore vor începe în 2017 - 2018.
Generalul Breedlove: Rusia menţine efective importante la graniţa Ucrainei şi probabil va continua ingerinţele
"Frontiera dintre Rusia şi Ucraina este larg deschisă, permiţând tranzitul echipamentelor militare şi resurselor", a adăugat Philip Breedlove.
"Rusia a acumulat resurse militare importante, muniţie etc. .. la niveluri care pot susţine operaţiuni. În interiorul Ucrainei, separatiştii sunt o forţă bine antrenată, condusă din Rusia, pregătită să efectueze orice misiune li s-ar cere în regiunea Donbas", a subliniat generalul NATO.
Conflictul din estul Ucrainei riscă să se intensifice în următoarele luni, a atras atenţia, la rândul său, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, acuzând că Rusia continuă să susţină insurgenţii separatişti. "Conflictul din Ucraina s-a soldat deja cu pierderea a peste 6.000 de vieţi omeneşti. Încălcările armistiţiului persistă şi există riscul revenirii la lupte grele", a spus Stoltenberg. "Rusia continuă să susţină insurgenţii separatişti, oferindu-le instruire, arme şi militari. În plus, Rusia are un efectiv amplu staţionat la frontiera cu Ucraina", a adăugat secretarul general NATO.
"În pofida numeroaselor încălcări ale armistiţiului de la Minsk, nu putem considera armistiţiul ca fiind suspendat, pentru că este cea mai bună bază pentru o soluţie politică... Fără Acordul Minsk, mi-e teamă că situaţia se poate deteriora şi mai mult", a avertizat Stoltenberg. Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat până acum cu peste 6.400 de morţi.