Treceți la conținutul principal

PENEȘ CURCANUL se numea, de fapt, Constantin Țurcanu. Eroul Războiului de Independență a participat, peste decenii, și la Primul Război Mondial!

Peneș Curcanul este un nume cunoscut majorității românilor, fiind eroul unui celebru poem de vitejie scris de către Vasile Alecsandri. Un lucru prea puțin cunoscut este, însă, că Peneș Curcanul a existat cu adevărat și se numea Constantin Țurcanu (1854-1932).
Constantin Țurcanu, luptător în Războiul de Independență, s-a născut la 1 martie 1854, la Vaslui. Lucru rar în familiile de plugari din secolul XIX, Constantin Țurcanu era singur la părinți și absolvise învățământul primar, într-o vreme în care majoritatea populației rurale din România nu știa să scrie și să citească.
a
Inspirat de faptele de arme ale lui Constantin Țurcanu din Războiul de Independență (1877-1878), Vasile Alecsandri a compus poemul eroic „Peneș Curcanul”. Însă viața ostășească și luptele lui Constantin Țurcanu ar fi putut oferi subiecte pentru mai multe volume de proză și poezie. Cum așa?
După încheierea Războiului de Independență, Constantin Țurcanu luat parte la încă trei confruntări militare: Al Doilea Război Balcanic (1913), Primul Război Mondial (1916-1918), plus Războiul Româno-Ungar din 1919  – în care opinca românească a fost agățată în loc de stindard pe clădirea Parlamentului, într-o Budapestă salvată din febra distructivă a comunismlui, de către glorioasa Armată Română.
Ca participant la Războiul de Independență, Constantin Țurcanu sau „Peneș Curcanul” – dacă vreți, a fost rănit în luna octombrie a anului 1877, într-una dintre crâncenele confruntări cu turcii, fiind trimis, pentru spitalizare, în România.
Pentru faptele sale de arme a primit „Virtutea Militară”, urmată de numeroase alte decorații românești și străine. Pe Vasile Alecsandri, Țurcanu l-a cunoscut, întâmplător, în București, unde fusese trimis odată cu un imens convoi de prizonieri otomani, capturați de către ostașii noștri în Bulgaria.
Mausoleul Peneș Curcanul
Mausoleul Peneș Curcanul
După obținerea independenței față de Imperiul Otoman, adică între primele două războaie în care a luptat, Constantin Țurcanu a devenit angajat al statului, lucrând ca picher. Atunci când România a devenit stat beligerant al celui de-al doilea război balcanic, „Peneș Curcanul” s-a înrolat din nou, ca voluntar, deși ajunsese la o vârstă respectabilă.
A fost un bărbat strașnic, plin de vlagă, și în mod sigur un mare patriot, de vreme ce, în fierbintele an 1916, a intrat iarăși în rândul ostașilor români, pentru a participa la prima conflagrație mondială. După ce s-a evidențiat prin vitejia sa în confrutările dure cu nemții, la Oituz, Constantin Țurcanu a avut energia să mai participe și la campania din Ungaria, din 1919 – declanșată în urma încercării trupelor maghiare de a reocupa Ardealul, la ordinul comunistului Bela Kun. La vremea acestei ultime confruntări armate la care a luat parte, plutonierul major Constantin Țurcanu avea 65 de ani… Dar iubirea de țară n-are vârstă!
z
Ca încheiere pentru aceste rânduri, nimic nu-i mai potrivit decât ultimele strofe din „Peneș Curcanul”, emoționantul poem de vitejie scris de către Vasile Alecsandri:
Prin foc, prin spăgi, prin glonţi, prin fum,
Prin mii de baionete,
Urcăm, luptăm… iată-ne-acum
Sus, sus, la parapete.
„Allah! Allah!” turcii răcnesc,
Sărind pe noi o sută.
Noi punem steagul românesc
Pe crâncena redută.
Ura! Măreţ se-nalță-n vânt
Stindardul României!
Noi însă zacem la pământ,
Căzuţi pradă urgiei!
Sergentul moare şuierând
Pe turci în risipire,
Iar căpitanul admirând
Stindardu-n fâlfâire!
Şi eu, când ochii am închis,
Când mi-am luat osânda:
„Ah! Pot să mor de-acum, am zis
A noastră e izbânda!”
Apoi, când iarăşi m-am trezit
Din noaptea cea amară,
Colea pe răni eu am găsit
„Virtutea militară”!…
 Ah! Da-o-ar Domnul să-mi îndrept
Această mână ruptă,
Să-mi vindec rănile din piept,
Iar să mă-ntorc la luptă,
Căci nu-i mai scump nimică azi
Pe lumea pământească
Decât un nume de viteaz
Şi moartea vitejească!
 Penes Curcanul
Autor: Tomi Tohaneanu
Sursa: cersipamantromanesc.wordpress.com, adevarul.ro, www.activenews.ro, www.romanianvoice.com
Imagini: cersipamantromanesc.wordpress.com

Postări populare de pe acest blog

sâmbătă, 18 septembrie 2021 Multumim publicatiei Metropola Constanta   Noi proteste împotriva unei guvernări abuzive Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)   reprezintă o organizație având ca obiectiv principal apărarea intereselor celor care, sub Drapelul Tricolor, au jurat credință României, iar dacă va fi necesar, o vor apăra „chiar cu prețul vieții”. Din păcate, cu mici excepții, aproape toate guvernele post-decembriste s-au întrecut parcă în luarea de măsuri antiromânești, în mai toate domeniile, cu precădere în ceea ce privește depopularea, înstrăinarea resurselor naturale, slăbirea puterii de apărare a țării. Mai mult chiar, se întrec în nerespectarea legilor  promulgate de președintele țării cum este cazul angajamentelor luate la intrarea României în NATO, ori a Legii 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Pe 3 septembrie președintele PNL a declarat că u
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar
vineri, 1 ianuarie 2016 Noutăți OK privind încadrarea în grupele de muncă a personalului M.Ap.N. urmare a Ordinului nr. 123/2015 al ministrului apărării naționale La multi ani, tuturor!  Ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  este prezentat pe  site -ul Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N.  Ordinul  este  acesta  si este prezentat integral si la finalul acestui material. Ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  stabileste noile norme metodologice privind incadrarea in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții, specifice personalului militar, abrogând în același timp vechiul ordin al ministrului cu nr. M. 116.2002 care stabilea aceleași norme. La o analiză sumară a prevederilor ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  rezultă un element (probabil) benefic si pt. majoritatea militarilor in rezerva/retragere, concretizat in  Art. 9 alineatele (1) si (2) , astfel: - Dupa cum cunoastem, in urma prevederilor vechiului ordin al ministrului apar