Treceți la conținutul principal
Studiu: Rusia îşi măreşte bugetele militare, în ciuda sancţiunilor economice

 24 aprilie 2017, 04:30 deLaurenţiu Sirbu

Rusia ocupă locul trei în lume în topul cheltuielilor militare/ Foto: EPA

 Rusia a urcat pe locul trei în lume în topul cheltuielilor cu apărarea în anul 2016, în ciuda scăderii preţului petrolului şi a sancţiunilor economice ce i-au fost impuse, în contextul creşterii globale a cheltuielilor militare pentru al doilea an consecutiv, afirmă AFP citând un studiu în materie. 

Cheltuielile militare ale Rusiei au ajuns la 69,2 miliarde $ în anul 2016, o creştere cu 5,9% faţă de anul precedent, se arată într-un studiu publicat de către Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) luni.

 Această sumă reprezintă, ca procent din PIB, cea mai mare sumă alocată apărării de către Rusia de când a devenit un stat independent. „Această creştere a bugetului de apărare, şi a poverii majore pe care o pune pe economie, vine într-un moment în care economia Rusiei se află într-un moment foarte dificil datorită preţului scăzut al petrolului şi al gazului natural şi al sancţiunilor economice impuse din anul 2014”, au declarat cei de la SIPRI.

 Arabia Saudită ocupa locul al treilea în anul 2015, însă a coborât pe poziţia a patra după ce cheltuielile sale militare au scăzut cu 30%,  până la 63,7 miliarde $, „în ciuda implicării continue în conflictele regionale”. 

„Scăderea veniturilor provenite din exportul de petrol şi problemele economice asociate cu şocul preţului petrolului a obligat multe ţări exportatoare de petrol să-şi reducă cheltuielile militare”, a explicat Nan Tian, cercetător la SIPRI. 

Statele Unite au rămas pe prima poziţie, cheltuielile sale crescând cu 1,7% faţă de anul precedent, ajungând la 611 miliarde $.

 Şi China şi-a majorat investiţiile militare cu 5,4%, ajungând la 215 miliarde $, totuşi o rată de creştere mai mică faţă de anii precedenţi. 

Autorii studiului au afirmat că mărirea bugetului de apărare în cazul Statelor Unite „poate semnala sfârşitul trendului de micşorare a acestor cheltuieli” cauzate de către criza financiară din anul 2008 şi de retragerea trupelor militare din Irak şi Afganistan. 

Confruntate cu o serie de atacuri teroriste în ultimii ani, ţările din Europa de Vest şi-au mărit bugetele pentru al doilea an consecutiv cu 2,6%. 

Per total, în Europa, cheltuielile militare au crescut cu 2,4%. „Creşterea acestor cheltuieli în cazul multor ţări din Europa Centrală poate fi atribuită parţial percepţiei că Rusia reprezintă o ameninţare serioasă.

 Acest lucru se menţine în ciuda faptului că bugetul Rusiei de apărare reprezintă doar 27% din bugetul statelor europene membre NATO”, a declarat Siemon Wezeman, unul din pricipalii cercetători de la SIPRI. citeste totul despre: bugete aparare rusia statele unite nato uniunea europeana

Citeste mai mult: adev.ro/oow3ho

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor