Treceți la conținutul principal

luni, 7 aprilie 2014

Un jurnalist de la "Observatorul militar" care a ajuns capitan fara nicio zi de armata, ii irita si ii ironizeaza pe rezervistii veterani!

Materialul survine in urma sesizarilor unor militari in rezerva de bine care au descoperit ca un oarecare Bogdan Oproiu,  jurnalist militar cu gradul de capitan, critica atitudinea rezervistilor care intr-un mod sau altul se opun experimentului nefast desfasurat de statul roman cu rezervistii armatei romane, de mai bine de 3 ani de zile. In ziarul-fituica Observatorul militar, Nr. 13 (2-8 aprilie 2014), capitanul Bogdan Oproiu prezinta o perceptie proprie asupra realitatilor armatei, jurnalistul fiind totodata contrariat si despre faptul ca elucubratiile sale jurnalistice nu prea sunt impartasite de rezervisti care il contreaza pe Facebook.

Dar cine este capitanul Bogdan Oproiu? Dupa stil nu pare sa fie ofiter de cariera. Ofiterul de cariera este de regula acel militar care a urmat 4 ani studiile unei academii militare de profil, finalizate cu inca un an de specializare la una de scolile de aplicatii ale armelor. Un CV este pus la dispozitie de un simpatizant al "R-26500" si este preluat de pe Linkedin. Temerile se adeveresc! Intr-adevar, jurnalistul nu a urmat nicio forma de instruire pt. formarea ofiterilor de cariera, provenind din filiera indirecta a pregatirii ofiterilor (catalogati in esenta ca favorizati ai sistemului), intalniti de regula in armata, in specialitati care ar putea fi incadrate la fel de bine cu civili. 

In consecinta, Bogdan Oproiu a urmat (cica) asa numita Scoala Superioara de Jurnalism - o institutie privata de invatamant, intre anii 1996-2000. In realitate, numele institutiei a fost - acum fiind desfiintata pierzandu-si acreditarea, Scoala Superioara de Jurnalistica. Se cunoaste ca din cauza problemelor de acreditare a institutiei, cea mai mare parte din absolventii acesteia au fost nevoiti sa sustina diferente si licentele la alte facultati. In sfarsit, in CV-ul lui Bogdan Oproiu regasim si un masterat in relatii internationale pe la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative Bucuresti, urmat de un curs DINFOS (relatii publice). Dupa cum se observa din CV, avem de-a face cu un ofiter  care nu a beneficiat nici macar de o zi de instruire a unui militar de cariera, activitatea acestuia in armata adaptata la anul 2014, fiind izbitor de asemanatoare celei a fostilor abolventi ai Acedemiei Politice a P.C.R. "Stefan Gheorghiu".  
Articolul scris de capitanul B.O., este cumva si confuz. La un moment dat vorbeste despre rezervisti care "susțin că militarii români care și-au făcut datoria în teatrele de operații sunt mercenari". Este greu de crezut ca acei acuzatori ar fi fost militari - un rezervist nu gandeste asa, probabil jurnalistul a fost contrat de alt gen de cetateni cu care ne-am confruntat si noi dupa anul 2011. Si pt. noi, cei in rezerva, termenul de "mercenar" este o insulta la fel ca si pt. Cpt. B.O.. Trecand peste aceasta inadvertenta, raman insa atacurile si ironiile la adresa noastra - a celor in rezerva. Capitanul are in mod evident o imagine deteriorata despre rezervisti atunci cand afirma: "Ei par să dețină monopolul științei militare (nu că ar fi fost vreodată solicitați să o pună în aplicare în altă parte decât în fața vecinilor de bloc!). Este evident ca ofiterul fara instruire militara, este si cam poet si nu realizeaza ca in rezerva sunt si destui militari harsiti prin teatrele de operatii, incepand cu cele din Angola cand dumnealui era inca liceean, si terminand cu cele din Afganistan. Mai face o afirmatie bizara, respectiv ca atunci cand eram in activitate ar fi trebuit sa ne rasculam intrucat a fost redus bugetul armatei. Numai ca noi am lasat in urma un buget suficient destinat armatei, respectiv de 2,38% din PIB si care a scazut gradual dupa trecerea noastra in rezerva, astfel incat in 2014 a ajuns la 1,42% sub noii Rambo ai armatei, gen Cpt. Bogdan Oproiu. Nu cumva, chiar domnul capitan ar trebui sa se rascoale? 
  
Articolul integral al capitanului B.O. este postat mai jos.
In sfarsit, orice om mai si greseste, asa ca nu trebuie sa fim prea duri cu toate trompeteler ruginite ale orchestrei ignoranților, precum autorul articolului din "Observatorul militar". Revenind la CV-ul capitanului, rezulta ca nu a executat nicio misiune de lupta, dar ar fi realizat niste reportaje prin Kosovo si Irak. Pe cand si un reportaj despre abuzurile statului roman contra militarilor sai, si in special contra rezervistilor? Pare  morbid, dar se spune ca ceea ce s-a intamplat incepand cu anul 2011 contra militarilor romani, ar fi provocat intre 2 500 si 6 000 de victime la propriu printre rezervisti. Cam se incadreaza definitiei genocidului, nu? Nu exista statistici oficiale, astfel incat un reportaj pe aceasta tema ar fi extrem de oportun. Si apropo despre chestia cum ca "moralul va fi o arma redudabila". Despre ce moral este vorba cand se cunoaste foarte bine ca la acest moment, in Romania exista 26 500-70 000 de cetateni cu pensiile inghetate pe viata? Si toti sunt militari in rezerva! Nu rromi, nu croitori, nu jurnalisti, ci militari romani in rezerva care acum in 2014 sunt insemnati cu stigmatul pacatului de a fi fost militari ai armatei romane! Pe cand si un reportaj pe aceasta tema? E drept, insa, ca pt. un astfel de reportaje, trebuie  ceva mai mult decat "curajul iepurelui". Domnule capitan! N-ar fi mai bine sa faci dumneata mai intai o zi de armata reala, si abia apoi sa arunci cu noroi in militarii de cariera? 

Semnat: G. Olescu

Postări populare de pe acest blog

sâmbătă, 18 septembrie 2021 Multumim publicatiei Metropola Constanta   Noi proteste împotriva unei guvernări abuzive Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)   reprezintă o organizație având ca obiectiv principal apărarea intereselor celor care, sub Drapelul Tricolor, au jurat credință României, iar dacă va fi necesar, o vor apăra „chiar cu prețul vieții”. Din păcate, cu mici excepții, aproape toate guvernele post-decembriste s-au întrecut parcă în luarea de măsuri antiromânești, în mai toate domeniile, cu precădere în ceea ce privește depopularea, înstrăinarea resurselor naturale, slăbirea puterii de apărare a țării. Mai mult chiar, se întrec în nerespectarea legilor  promulgate de președintele țării cum este cazul angajamentelor luate la intrarea României în NATO, ori a Legii 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Pe 3 septembrie președintele PNL a declarat că u
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar
vineri, 1 ianuarie 2016 Noutăți OK privind încadrarea în grupele de muncă a personalului M.Ap.N. urmare a Ordinului nr. 123/2015 al ministrului apărării naționale La multi ani, tuturor!  Ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  este prezentat pe  site -ul Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N.  Ordinul  este  acesta  si este prezentat integral si la finalul acestui material. Ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  stabileste noile norme metodologice privind incadrarea in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții, specifice personalului militar, abrogând în același timp vechiul ordin al ministrului cu nr. M. 116.2002 care stabilea aceleași norme. La o analiză sumară a prevederilor ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  rezultă un element (probabil) benefic si pt. majoritatea militarilor in rezerva/retragere, concretizat in  Art. 9 alineatele (1) si (2) , astfel: - Dupa cum cunoastem, in urma prevederilor vechiului ordin al ministrului apar