Treceți la conținutul principal
              LA MULTI ANI - 25 OCTOMBRIE
                    ZIUA  ARMATEI  ROMANE



 Stimati colegi ,

      In memoria veteranilor de razboi ,care au dus greul luptelor din primul si celui de- al doilea razboi mondial.
      Cu multi ani in urma ,in copilarie am cunoscut un batranel ,cu parul alb , purta mustata, - asa cum este prezentat in povestile nemuritorului ION CREANGA -, strengareste ,avea o palarie pe cap, indiferent de timp vara sau iarna ,dar cu ce mandrie  purta cele trei  medalii pe piept ,- doua -  primite in urma luptelor de la MARASTI SI MARASESTI.
      Tot timpul avea un zambet pe chipul nins de ani si greutati.
       Odata , acest batranel a stat de vorba cu noi copiii , cand l - am intrebat de unde are aceste medalii.
       Cu emotie ne - a povestit cum a luptat la MARASTI dar mai ales la MARASESTI.  Acest batranel avea asupra lui de atatia amar de ani ,in urma acestor cumplite batalii ale neamului romanesc ,invelita intr -o bucatica de hartie ingalbenita de patina timpului trecut, LUMANAREA DE LA MARASESTI , pe care  o purta permanent asupra domniei  sale. 
       Sugubat asa cum sunt batraneii care au trecut prin greutatile vietii ne - a mai povestit cuma fost chemat la BUCURESTI de domni , unde a mai primit o medalie - a treia -.
        Nu pot sa uit cuvintele acestiui veteran de razboi dupa atatia ani de zile :" Taica , ne - au chemat la BUCURESTI.
 M - am dus.Acolo am fost primiti  de oameni mari, generali , ministri si cine mai era pe acolo , unde am primit acesta medalie , pe care o port alaturi de cele doua.E buna si asta, dar parca era mai bine daca ne mai dadea cinci lei la pensie. "
    Cu respectul cuvenit ,ne - am luat ramas bun de la bunic si de cate ori ma intalneam cu dansul ma inclina inaintea domniei sale cu respect.

Atunci nu stiam , ca peste ani , semnificatia celor  "cinci lei " va avea o alta  conotatie asupra  veteranilor de razboi, cadrelor militare in rezerva si retragere .

   Tata socru , - o istorie vie - cand  ne povestea despre ororile razboiului , neajunsurile prin care a trecut  , - ii dadeau lacrimile , in amintirea camarazilor cazuti pe campul de lupta -, despre luptele de la TURTUCAIA , ODESA ,  COTUL DONULUI , STEPA CALMUCA ,M - tii URALI, , prizonier cinci ani la rusi.

   Sunt mai multe imagini ,ultima de la COTUL DONULUI.

  Astazi 25 octombrie 20144 , Filiala SCMD Slobozia , depune o coroana de flori in memoria tuturor eroilor neamului romanesc , la monumentul Colonel POPESCU din parcul mare de la CATEDRALA .

   DUMNEZEU SA - I ODIHNEASCA IN PACE !

  GLORIE ARMATEI ROMANE !  




    • Imagini pentru Luptele de la MARASTI
    • Imagini pentru Luptele de la MARASTI
    • Imagini pentru Luptele de la MARASTI
    • Imagini pentru Luptele de la MARASTI
    Mai multe imagini pentru Luptele de la MARASTI

    • Imagini pentru Luptele de la MARASESTI
    • Imagini pentru Luptele de la MARASESTI
    • Imagini pentru Luptele de la MARASESTI
    • Imagini pentru Luptele de la MARASESTI
    Mai multe imagini pentru Luptele de la MARASESTI

  1. Bătălia de la Mărăşeşti, pe unde nu se trece! | Historia

    www.historia.ro/exclusiv_web/.../batalia-marasesti-unde-nu-se-trece
    Bătălia de la Mărăşeşti s-a desfăşurat în trei etape, din 24 iulie/6 august până în 21 august/3 septembrie 1917, pe o lungime a frontului de aproximativ 35 km şi a ...

    1. Bătălia de la Oituz - Enciclopedia României - prima ...

      enciclopediaromaniei.ro/wiki/Bătălia_de_la_Oituz
      Bătălia de la Oituz (26 iulie/8 august – 9/22 august 1917). Confruntare importantă din Primul Război Mondial, în urma căreia a fost stopată ofensiva ...

      • Imagini pentru Luptele de la OITUZ
      • Imagini pentru Luptele de la OITUZ
      • Imagini pentru Luptele de la OITUZ
      • Imagini pentru Luptele de la OITUZ
      Mai multe imagini pentru Luptele de la OITUZ
    2. 6 august, istoricul zilei

      - 1917 -

      Se finalizează Bătălia de la Mărășești, unde armata română a respins puternica ofensivă a armatei germane în cadrul Primului Război Mondial

      Cuib de mitralieră, Armata Română, Primul Război Mondial, sursa:art-historia.blogspot.com
      Mormîntul eroilor de la Mausoleul Mărășești, inscripționat cu deviza - Pe aci nu se trece!
      Cuib de mitralieră, Armata Română, Primul Război Mondial, sursa:art-historia.blogspot.comMormîntul eroilor de la Mausoleul Mărășești, inscripționat cu deviza - Pe aci nu se trece!
      La 6 august 1917 se finalizează Bătălia de la Mărășești (începută 24 iulie 1917), unde armata română a respins puternica ofensivă a armatei germane în cadrul Primului Război Mondial. Prin durată şi intensitate, bătălia a fost cea mai mare de pe frontul românesc din tot cursul războiului. Cele mai dramatice momente ale marii bătălii de la Mărăşeşti au fost luptele de pe platoul Mușcelului (2 - 5 august 1917) şi lupta de la Răzoare (6 august), unde a căzut eroic întreaga companie de mitraliere comandată de căpitanul Grigore Ignat (n. 1885 Bîrlad). Pierderile trupelor române în morţi, răniţi sau dispăruţi se cifrează la 610 ofiţeri şi 26 800 soldaţi şi gradaţi; mulţi dintre ostaşii de toate gradele au fost distinşi, pentru eroismul de care au dat dovadă, cu ordine şi medalii şi alte recompense, iar drapelele unui mare număr de unităţi române au fost decorate cu ordinul „Mihai Viteazul"; comandantul Armatei I generalul Eremia Grigorescu împreună cu alţi generali şi ofiţeri au fost decoraţi, de asemenea, cu ordinul „Mihai Viteazul".
      Mausoleul Eroilor din Mărășești, România
      Mausoleul Eroilor din Mărășești, România

      Vezi şi ...

      Bibliografie (surse):
      1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
      2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

    1. Bătălia de la Oarba de Mureş, un adevărat “Katin” pentru ...

      www.ziarulunirea.ro/batalia-de-la-oarba-de-mures-un-adevarat-katin-pen...
      24 oct. 2011 - Lovitura de stat militară dată de fostul rege Mihai I la 23 august 1944 pentru redobândirea prerogativelor constituţionale ca rege, cedate lui Ion ...

      • Imagini pentru luptele de la oarba de mures
      • Imagini pentru luptele de la oarba de mures
      • Imagini pentru luptele de la oarba de mures
      • Imagini pentru luptele de la oarba de mures
      Mai multe imagini pentru luptele de la oarba de mures

    2. Un supravietuitor al infernului de la Oarba de Mures

      www.ziare.com/.../marturiile-ultimilor-eroi-un-supravietuitor-al-infernul...
      21 sept. 2013 - Oarba de Mures, judetul Mures, este locul in care peste 11.000 de romani au pierit, intr-una din cele mai sangeroase lupte ale celui de-al ...
    3. Candva, loc de pelerinaj
      Odinioara, cand memoria colectiva era proaspata, dealul de la Oarba de Mures devenise un adevarat loc de pelerinaj. Oamenii, mai ales rudele celor cazuti, veneau si aduceau flori la monument sau rosteau rugaciuni pentru odihna sufletelor celor trecuti in eternitate. Acum lucrurile s-au schimbat. Pamantul ingrasat cu sangele eroilor de pe coasta dealului a devenit faneata pentru sateni. "Nu cred ca e nici o problema daca noi ne apucam de cosit. Macar nu cresc buruieni printre monumente. Ii si asta o forma de intretinere. si daca tot cosim fanul, ar fi pacat sa il aruncam. Mai bine il dam la vite sau la capre", spune un barbat care sta rezemat in furca cu care intoarce brazdele de iarba puse la uscat. La poalele dealului, in spatele vechii scoli cu patru clase din satul care este azi o suburbie a Iernutului, a fost amenajat un teren de fotbal. Strigatele copiilor si adolescentilor care se joaca pe teren sunt singurele sunete ce tulbura tacerea apasatoare a cimitirului. In apropiere, va fi construita o biserica. De aici vor porni pe viitor procesiunile care vor strabate drumul de tara, apoi parcul monumental, cu scari din beton, ce duce spre cimitirul in care nu arde nici macar o lumanare, spun localnicii. Insa procesiuni si rugaciuni vor fi doar de Ziua Eroilor, pe 9 mai, sau de Ziua Nationala. 
       
      In rest, mormintele soldatilor vor fi strajuite doar de doua mitraliere, doua lansatoare si mine si doua tunuri, ale caror tevi inteapa vazduhul care miroase a iarba cosita. Chiar daca stau sub cerul liber de zeci de ani, armele dezafectate sunt inca in stare buna. Oricum, mult mai buna decat starea in care se afla creierele celor care au infundat cutii goale de bere si mucuri de tigari in tevile lansatoarelor de mine.

      Cimitirul si ansamblul monumental din Oarba de Mures sunt lasate in paragina pentru ca putini isi mai amintesc de acest episod al razboiului. Despre macelul de la Oarba, exista o carte, "Epopeea de pe Mures", scrisa in anul 1985 de istoricul Gheorghe Ploesteanu si de ziaristii Vasile Suciu si Lazar Ladariu. Mai exista cativa supravietuitori si cateva articole pe site-ul www.memoria.ro. 
      Unii dintre veterani se intalnesc an de an si isi amintesc cele petrecute. "La Oarba de Mures, acolo erau armatele germane. Era o balta, asa, pe partea stanga a cursului apei. Acolo erau dansii amplasati si veneau subteran pana sus, pe creasta, iar armata noastra era dincoace de Mures", spune un veteran. Pentru a cuceri dealul, romanii au trecut prin smarcuri, balti si peste Mures, apoi au escaladat dealul. Pe atunci, dealul era plin de vii. "Strugurii erau stafiditi, pentru ca nu au putut oamenii sa ii culeaga in anul acela", isi aminteste un alt veteran, cu precizia dureroasa a detaliului.

      Text scris de Claudiu Padurean (Romania Libera)
    4. Bătălia de la Turtucaia

      De la Wikipedia, enciclopedia liberă
      Bătălia de la Turtucaia
      Parte a Campaniei românești din Primul Război Mondial
      Parte a Campaniei românești din Primul Război Mondial

      Bătălia de la Turtucaia
      Informații generale
      Perioadă1 septembrie 1916 - 6 septembrie 1916
      LocCadrilaterTurtucaia,Bulgaria
      Rezultatvictorie Bulgaria
      Modificări teritorialeocuparea Dobrogei de către Bulgaria
      Combatanți
      Flag of Romania.svg RomâniaFlag of Bulgaria.svg Bulgaria
      Conducători
      Flag of Romania.svg M. Aslan Flag of the German Empire.svg August von Mackensen
      Efective
      19 batalioane inițial:
      31 batalioane (în faza finală):
      39.000 luptători
      28 de batalioane:
      55.000 luptători
      Pierderi
      160 ofițeri și 6.000 soldați morți și răniți;
      480 ofițeri și 28.000 soldați prizonieri
      199 ofițeri și 7.773 soldați morți și răniți
      Bătălia de la Turtucaia a fost o bătălie din cursul primului război mondial între trupe române și trupe bulgare și germane. S-a desfășurat între 1 și 6 septembrie 1916 și s-a încheiat cu înfrângerea trupelor române, care apărau capul de pod Turtucaia


    5. GALERIE FOTO Tragedia românească de la Cotul Donului

Postări populare de pe acest blog

sâmbătă, 18 septembrie 2021 Multumim publicatiei Metropola Constanta   Noi proteste împotriva unei guvernări abuzive Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)   reprezintă o organizație având ca obiectiv principal apărarea intereselor celor care, sub Drapelul Tricolor, au jurat credință României, iar dacă va fi necesar, o vor apăra „chiar cu prețul vieții”. Din păcate, cu mici excepții, aproape toate guvernele post-decembriste s-au întrecut parcă în luarea de măsuri antiromânești, în mai toate domeniile, cu precădere în ceea ce privește depopularea, înstrăinarea resurselor naturale, slăbirea puterii de apărare a țării. Mai mult chiar, se întrec în nerespectarea legilor  promulgate de președintele țării cum este cazul angajamentelor luate la intrarea României în NATO, ori a Legii 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Pe 3 septembrie președintele PNL a...
  joi, 9 septembrie 2021   03 -04 septembrie 2021 -  Oarda ( Jud.Alba ) Concluzii si Masuri rezultate in urma Deciziilor Comitetului Director al SCMD    Vicepresedinte CD Coordonator Filiale SCMD MUNTENIA COMUNICAT Camarazi din Filialele SCMD  MUNTENIA,                                                                                                                           Intrunit statutar la Oarda (jud. Alba), CD al SCMD a analizat consecintele masurilor antiromanesti, luate exclusiv in interes strain, de guvernele succescive ale  imposturii si tradarii nationale, cu ...
  DOCUMENT! Raportul care aruncă în aer Ministerul Apărării! Se mai miră cineva de ce l-au decorat atâta americanii pe generalul Ciucă? Publicăm astăzi o primă parte din raportul contrainformativ absolut incendiar care arată specialiștilor și românilor de rând deopotrivă ce se ascunde de fapt în spatele operațiunii de înzestrare a Armatei Române! Proces mai mult decât binevenit, dacă nu am înlocui ruginiturile noastre cu ale altora! Dar pe bani mulți, mai mulți decât s-a pomenit în orice caz instrumentat până acum de către Direcția Națională Anticorupție până și în vremurile sale de glorie. Piranha 5 stau degeaba, că nu au muniție de 30mm ca să efectueze trageri! Numai că de această dată ditamai procurorii anticorupție, ofițeri de informații și demnitari români, indiferent de culoarea lor politică sau structura din care fac parte nu mai au niciun pic ”de sânge în instalație” pentru a raporta măcar mai departe detaliile absolut halucinante din documentul contrainformativ intrat, log...