Treceți la conținutul principal
              LA MULTI ANI - 25 OCTOMBRIE
                    ZIUA  ARMATEI  ROMANE



 Stimati colegi ,

      In memoria veteranilor de razboi ,care au dus greul luptelor din primul si celui de- al doilea razboi mondial.
      Cu multi ani in urma ,in copilarie am cunoscut un batranel ,cu parul alb , purta mustata, - asa cum este prezentat in povestile nemuritorului ION CREANGA -, strengareste ,avea o palarie pe cap, indiferent de timp vara sau iarna ,dar cu ce mandrie  purta cele trei  medalii pe piept ,- doua -  primite in urma luptelor de la MARASTI SI MARASESTI.
      Tot timpul avea un zambet pe chipul nins de ani si greutati.
       Odata , acest batranel a stat de vorba cu noi copiii , cand l - am intrebat de unde are aceste medalii.
       Cu emotie ne - a povestit cum a luptat la MARASTI dar mai ales la MARASESTI.  Acest batranel avea asupra lui de atatia amar de ani ,in urma acestor cumplite batalii ale neamului romanesc ,invelita intr -o bucatica de hartie ingalbenita de patina timpului trecut, LUMANAREA DE LA MARASESTI , pe care  o purta permanent asupra domniei  sale. 
       Sugubat asa cum sunt batraneii care au trecut prin greutatile vietii ne - a mai povestit cuma fost chemat la BUCURESTI de domni , unde a mai primit o medalie - a treia -.
        Nu pot sa uit cuvintele acestiui veteran de razboi dupa atatia ani de zile :" Taica , ne - au chemat la BUCURESTI.
 M - am dus.Acolo am fost primiti  de oameni mari, generali , ministri si cine mai era pe acolo , unde am primit acesta medalie , pe care o port alaturi de cele doua.E buna si asta, dar parca era mai bine daca ne mai dadea cinci lei la pensie. "
    Cu respectul cuvenit ,ne - am luat ramas bun de la bunic si de cate ori ma intalneam cu dansul ma inclina inaintea domniei sale cu respect.

Atunci nu stiam , ca peste ani , semnificatia celor  "cinci lei " va avea o alta  conotatie asupra  veteranilor de razboi, cadrelor militare in rezerva si retragere .

   Tata socru , - o istorie vie - cand  ne povestea despre ororile razboiului , neajunsurile prin care a trecut  , - ii dadeau lacrimile , in amintirea camarazilor cazuti pe campul de lupta -, despre luptele de la TURTUCAIA , ODESA ,  COTUL DONULUI , STEPA CALMUCA ,M - tii URALI, , prizonier cinci ani la rusi.

   Sunt mai multe imagini ,ultima de la COTUL DONULUI.

  Astazi 25 octombrie 20144 , Filiala SCMD Slobozia , depune o coroana de flori in memoria tuturor eroilor neamului romanesc , la monumentul Colonel POPESCU din parcul mare de la CATEDRALA .

   DUMNEZEU SA - I ODIHNEASCA IN PACE !

  GLORIE ARMATEI ROMANE !  




    • Imagini pentru Luptele de la MARASTI
    • Imagini pentru Luptele de la MARASTI
    • Imagini pentru Luptele de la MARASTI
    • Imagini pentru Luptele de la MARASTI
    Mai multe imagini pentru Luptele de la MARASTI

    • Imagini pentru Luptele de la MARASESTI
    • Imagini pentru Luptele de la MARASESTI
    • Imagini pentru Luptele de la MARASESTI
    • Imagini pentru Luptele de la MARASESTI
    Mai multe imagini pentru Luptele de la MARASESTI

  1. Bătălia de la Mărăşeşti, pe unde nu se trece! | Historia

    www.historia.ro/exclusiv_web/.../batalia-marasesti-unde-nu-se-trece
    Bătălia de la Mărăşeşti s-a desfăşurat în trei etape, din 24 iulie/6 august până în 21 august/3 septembrie 1917, pe o lungime a frontului de aproximativ 35 km şi a ...

    1. Bătălia de la Oituz - Enciclopedia României - prima ...

      enciclopediaromaniei.ro/wiki/Bătălia_de_la_Oituz
      Bătălia de la Oituz (26 iulie/8 august – 9/22 august 1917). Confruntare importantă din Primul Război Mondial, în urma căreia a fost stopată ofensiva ...

      • Imagini pentru Luptele de la OITUZ
      • Imagini pentru Luptele de la OITUZ
      • Imagini pentru Luptele de la OITUZ
      • Imagini pentru Luptele de la OITUZ
      Mai multe imagini pentru Luptele de la OITUZ
    2. 6 august, istoricul zilei

      - 1917 -

      Se finalizează Bătălia de la Mărășești, unde armata română a respins puternica ofensivă a armatei germane în cadrul Primului Război Mondial

      Cuib de mitralieră, Armata Română, Primul Război Mondial, sursa:art-historia.blogspot.com
      Mormîntul eroilor de la Mausoleul Mărășești, inscripționat cu deviza - Pe aci nu se trece!
      Cuib de mitralieră, Armata Română, Primul Război Mondial, sursa:art-historia.blogspot.comMormîntul eroilor de la Mausoleul Mărășești, inscripționat cu deviza - Pe aci nu se trece!
      La 6 august 1917 se finalizează Bătălia de la Mărășești (începută 24 iulie 1917), unde armata română a respins puternica ofensivă a armatei germane în cadrul Primului Război Mondial. Prin durată şi intensitate, bătălia a fost cea mai mare de pe frontul românesc din tot cursul războiului. Cele mai dramatice momente ale marii bătălii de la Mărăşeşti au fost luptele de pe platoul Mușcelului (2 - 5 august 1917) şi lupta de la Răzoare (6 august), unde a căzut eroic întreaga companie de mitraliere comandată de căpitanul Grigore Ignat (n. 1885 Bîrlad). Pierderile trupelor române în morţi, răniţi sau dispăruţi se cifrează la 610 ofiţeri şi 26 800 soldaţi şi gradaţi; mulţi dintre ostaşii de toate gradele au fost distinşi, pentru eroismul de care au dat dovadă, cu ordine şi medalii şi alte recompense, iar drapelele unui mare număr de unităţi române au fost decorate cu ordinul „Mihai Viteazul"; comandantul Armatei I generalul Eremia Grigorescu împreună cu alţi generali şi ofiţeri au fost decoraţi, de asemenea, cu ordinul „Mihai Viteazul".
      Mausoleul Eroilor din Mărășești, România
      Mausoleul Eroilor din Mărășești, România

      Vezi şi ...

      Bibliografie (surse):
      1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
      2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

    1. Bătălia de la Oarba de Mureş, un adevărat “Katin” pentru ...

      www.ziarulunirea.ro/batalia-de-la-oarba-de-mures-un-adevarat-katin-pen...
      24 oct. 2011 - Lovitura de stat militară dată de fostul rege Mihai I la 23 august 1944 pentru redobândirea prerogativelor constituţionale ca rege, cedate lui Ion ...

      • Imagini pentru luptele de la oarba de mures
      • Imagini pentru luptele de la oarba de mures
      • Imagini pentru luptele de la oarba de mures
      • Imagini pentru luptele de la oarba de mures
      Mai multe imagini pentru luptele de la oarba de mures

    2. Un supravietuitor al infernului de la Oarba de Mures

      www.ziare.com/.../marturiile-ultimilor-eroi-un-supravietuitor-al-infernul...
      21 sept. 2013 - Oarba de Mures, judetul Mures, este locul in care peste 11.000 de romani au pierit, intr-una din cele mai sangeroase lupte ale celui de-al ...
    3. Candva, loc de pelerinaj
      Odinioara, cand memoria colectiva era proaspata, dealul de la Oarba de Mures devenise un adevarat loc de pelerinaj. Oamenii, mai ales rudele celor cazuti, veneau si aduceau flori la monument sau rosteau rugaciuni pentru odihna sufletelor celor trecuti in eternitate. Acum lucrurile s-au schimbat. Pamantul ingrasat cu sangele eroilor de pe coasta dealului a devenit faneata pentru sateni. "Nu cred ca e nici o problema daca noi ne apucam de cosit. Macar nu cresc buruieni printre monumente. Ii si asta o forma de intretinere. si daca tot cosim fanul, ar fi pacat sa il aruncam. Mai bine il dam la vite sau la capre", spune un barbat care sta rezemat in furca cu care intoarce brazdele de iarba puse la uscat. La poalele dealului, in spatele vechii scoli cu patru clase din satul care este azi o suburbie a Iernutului, a fost amenajat un teren de fotbal. Strigatele copiilor si adolescentilor care se joaca pe teren sunt singurele sunete ce tulbura tacerea apasatoare a cimitirului. In apropiere, va fi construita o biserica. De aici vor porni pe viitor procesiunile care vor strabate drumul de tara, apoi parcul monumental, cu scari din beton, ce duce spre cimitirul in care nu arde nici macar o lumanare, spun localnicii. Insa procesiuni si rugaciuni vor fi doar de Ziua Eroilor, pe 9 mai, sau de Ziua Nationala. 
       
      In rest, mormintele soldatilor vor fi strajuite doar de doua mitraliere, doua lansatoare si mine si doua tunuri, ale caror tevi inteapa vazduhul care miroase a iarba cosita. Chiar daca stau sub cerul liber de zeci de ani, armele dezafectate sunt inca in stare buna. Oricum, mult mai buna decat starea in care se afla creierele celor care au infundat cutii goale de bere si mucuri de tigari in tevile lansatoarelor de mine.

      Cimitirul si ansamblul monumental din Oarba de Mures sunt lasate in paragina pentru ca putini isi mai amintesc de acest episod al razboiului. Despre macelul de la Oarba, exista o carte, "Epopeea de pe Mures", scrisa in anul 1985 de istoricul Gheorghe Ploesteanu si de ziaristii Vasile Suciu si Lazar Ladariu. Mai exista cativa supravietuitori si cateva articole pe site-ul www.memoria.ro. 
      Unii dintre veterani se intalnesc an de an si isi amintesc cele petrecute. "La Oarba de Mures, acolo erau armatele germane. Era o balta, asa, pe partea stanga a cursului apei. Acolo erau dansii amplasati si veneau subteran pana sus, pe creasta, iar armata noastra era dincoace de Mures", spune un veteran. Pentru a cuceri dealul, romanii au trecut prin smarcuri, balti si peste Mures, apoi au escaladat dealul. Pe atunci, dealul era plin de vii. "Strugurii erau stafiditi, pentru ca nu au putut oamenii sa ii culeaga in anul acela", isi aminteste un alt veteran, cu precizia dureroasa a detaliului.

      Text scris de Claudiu Padurean (Romania Libera)
    4. Bătălia de la Turtucaia

      De la Wikipedia, enciclopedia liberă
      Bătălia de la Turtucaia
      Parte a Campaniei românești din Primul Război Mondial
      Parte a Campaniei românești din Primul Război Mondial

      Bătălia de la Turtucaia
      Informații generale
      Perioadă1 septembrie 1916 - 6 septembrie 1916
      LocCadrilaterTurtucaia,Bulgaria
      Rezultatvictorie Bulgaria
      Modificări teritorialeocuparea Dobrogei de către Bulgaria
      Combatanți
      Flag of Romania.svg RomâniaFlag of Bulgaria.svg Bulgaria
      Conducători
      Flag of Romania.svg M. Aslan Flag of the German Empire.svg August von Mackensen
      Efective
      19 batalioane inițial:
      31 batalioane (în faza finală):
      39.000 luptători
      28 de batalioane:
      55.000 luptători
      Pierderi
      160 ofițeri și 6.000 soldați morți și răniți;
      480 ofițeri și 28.000 soldați prizonieri
      199 ofițeri și 7.773 soldați morți și răniți
      Bătălia de la Turtucaia a fost o bătălie din cursul primului război mondial între trupe române și trupe bulgare și germane. S-a desfășurat între 1 și 6 septembrie 1916 și s-a încheiat cu înfrângerea trupelor române, care apărau capul de pod Turtucaia


    5. GALERIE FOTO Tragedia românească de la Cotul Donului

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor