Treceți la conținutul principal

                                           PRECIZARI

                         De la Casa de pensii sectoriala a M.Ap.N.




Precizari referitoare la :

1. Aplicarea Legii nr. 125/2014 privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii ;
2. Aplicarea Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.
3. Aplicarea Legii nr. 134/2014 pentru abrogarea unor prevederi din Legea nr.329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional

1. Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii se refera la faptul ca nu se recupereaza debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite în sarcina pensionarilor aflati în evidenta sistemului public de pensii la data de intrare în vigoare a legii, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru însotitori.
Actul normativ mentionat mai prevede ca se restituie esalonat doar sumele (cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru însotitori) recuperate de la pensionari începând cu 1 ianuarie 2011 si pâna la data de intrare în vigoare a legii.Restituirea se realizeaza pe baza cererilor depuse de pensionari la Casa de pensii sectoriala a MApN si se va face pe o perioada esalonata de cinci ani calendaristici, începând cu 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale.
Potrivit prevederilor Legii nr. 125, nu fac obiectul scutirii de la plata si al restituirii debitele care au drept cauza culpa debitorului, cum ar fi, de exemplu, folosirea de catre pensionar a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea unor date neconforme realitatii, care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei, nerespectarea obligatiilor care revin pensionarilor, inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu veniturile salariale, asimilate salariilor sau, dupa caz, cu veniturile din activitati independente.
În cuprinsul legii, nu se face vreo referire la restituirea diferentelor dintre cuantumul pensiei cuvenite în decembrie 2010 si cuantumul rezultat în urma recalcularii sau revizuirii drepturilor de pensie aferente perioadei 1.01.2012-1.10.2013 .

2. Deciziile de punere în plata, emise în baza Legii nr. 241/2013, au aplicabilitate începând cu data de 1.10.2013, iar punerea în plata a cuantumului din decembrie 2010 are caracter temporar, pâna când suma rezultata din înmultirea punctului de pensie cu punctajul mediu anual – rezultat la revizuirea pensiei în baza OUG nr.1/2011, aprobata cu modificarile si completarile ulterioare prin Legea nr. 165/2011 – este mai mare decât cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010.

3. Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 134/2014, pensionarii militari care, dupa trecerea în rezerva, îti desfasoara activitatea în institutii bugetare pot cumula pensia cu salariul, indiferent de cuantumul pensiei. Pentru aceasta, cadrele militare în rezerva a caror pensie a fost suspendata în baza Legii nr. 329/2009 trebuie sa se adreseze Casei de pensii sectoriale a MApN.
În cerere, se va trece nume, prenume, domiciliu, numarul de mandat si un numar de telefon de contact. Dupa aceste date, se va scrie urmatorul text: „în baza prevederilor art. 115 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul
unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare si ale
Legii nr.134/2014 pentru abrogarea unor prevederi din Legea nr.
329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice,
rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si
respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, va rog dispuneti reluarea platii pensiei. În sustinerea cererii, anexez copii de pe mandatul nr... si BI/CI seria... nr...”.


PASII CARE TREBUIESC URMATI DUPA PUBLICAREA LEGII 134/2014


STIMATI COLEGI !

Plx - 402/2014 s-a transformat in Legea 134/2014, asa cum rezulta si de aici

 Pasii care trebuie urmati dupa publicarea Legii 134/2014 (M.Of. 753/16.10.2014) sunt urmatorii:

I.                       Solicitarea de la Casa judeteana de pensii Bihor a adeverintei cu stagiul de cotizare – cerere tip + o fotocopie dupa BI/CI

II.                    Formularea cererii pentru “actualizarea” pensiei, pentru valorificarea perioadei care rezulta din adeverinta despre care vorbim la pct. I. 

III.                 Aceasta cerere o gasiti aici:

      IV.               Concomitent cu cererea de la pct. II introduceti si cererea de repunere in plata a pensiei care era suspendata.

(Mergeti la Casa de Pensii Judeteana de care apartineti in raport cu ceea ce ati lucrat in viata civila si solicitati o adeverinta pentru recalcularea pensiei.
Se completeaza o cerere simpla si daca nu este aglomeratie va poate da pe loc documentul. Toate detaliile cu cotizatiile dumneavoastra sunt tinute electronic.
Acea adeverinta pe care o primiti o trimiteti la casa de pensii MApN insotita de o cerere in care scrieti ca solicitati recalcularea in raport cu anii lucrati. Asteptati cam doua luni si veti constata pe talon cat si in cont ca  recalcularea a fost efectuata.)


DIRECTORULUI CASEI DE PENSII SECTORIALE
A MINISTERULUI APĂRĂRII NAŢIONALE

Subsemnatul________________________________________________, CNP____________________, domiciliat în localitatea__________________, str. ________________, nr.____, bl._____, sc.____, et. ____, ap.____, judeţul/sectorul_______________, număr mandat __________, telefon nr. _____________________, vă rog dispuneţi recalcularea pensiei militare prin adăugarea perioadelor lucrate după data trecerii în rezervă, potrivit prevederilor art. 134 alin. (1) şi (2) din Normele de aplicare a prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prinHotărârea Guvernului nr. 257/2011 precum şi art.107 alin. (4) şi art.159 alin. (1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Sub sancţiunile prevăzute de Codul penal al României pentru declaraţii neadevăratedeclar pe proprie răspundere, că nu am mai solicitat şi nu voi mai solicita adăugarea acestei perioade altei case de pensii.
În susţinerea cererii anexez:
- adeverinţa nr.__________din data de ________privind datele necesare determinării stagiului de cotizare şi a punctajului mediu, emisă de Casa de Pensii a Municipiului/Secorului/Judetului (se depune doar de către cei care au lucrat după data de 01.04.2001), în original;
carnetul de muncă seria______nr._____(se depune doar de către cei care au lucrat anterior datei de 01.04.2001),în original şi copie;
mandat nr._______________, copie;
B.I./C.I. Seria_____nr.______, copie.

            ______________                                                                  ___________
                 (ziua/luna/anul)                                                                        (semnătura)

 
(SAU)

CERERE 
de recalculare a pensiei pentru stagiile de cotizare realizate după data înscrierii la pensie

Către   :   
Casa  de  Pensii  Sectorială  a Ministerului  Apărării  Naţionale

Subsemnatul, ....................., CNP ....................., domiciliat în localitatea ................................................., cod. ....................., posesor al actului de identitate seria .....  nr. ......................... eliberat de Mun. ..............,  la data de ...................., născut la data de ..................., în localitatea ....................., jud. ..............., fiul lui ............ şi al ................., cu dosar de pensie nr.............., telefon ......................., în baza art.99, alin. (2) şi (3) şi art. 107 , alin (4)  din Legea  nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice  ,  art. 134  alin. (2) şi  (3) din Hotărârea Guvernului nr. 257 / 2011  pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice  şi  având în vedere că, potrivit art. 2, alin. (1) din Legea nr. 119 / 2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, pensia mea de serviciu a devenit pensie pentru limită de varstă prin efectul legii şi şi-a păstrat acelaşi regim, de pensie pentru limită de varstă, potrivit art. 171 din Legea nr. 263 / 2010
Solicit : 
recalcularea pensiei prin adăugarea stagiilor de cotizare realizate după data înscrierii la pensie.
 
       În acest scop depun următoarele :
· Adeverinţă  nr. ......../ .................., eliberată de Casa Judeţeană de Pensii Constanţa , 9 (nouă) pagini , în original şi copie,  ( Legea 263 / 2010 , art. 159 , alin.3 );
· Carte de identitate seria...... nr. ................. , eliberat de Mun. ..................................... 1 pagină ,  în copie ;
·Talon de pensie ( pe luna ......... ........, ultima primită, pensia fiind suspendată) , 1 pagină ,  în copie .
          Mă oblig a anunţa, în termen de 15 zile, Casei de Pensii sectoriale orice schimbare ce va surveni în cele declarate mai sus.
          În cazul în care nu îmi voi respecta declaraţia asumată prin prezenta cerere, mă oblig să restitui integral sumele încasate nelegal, suportând rigorile legii.
          Am completat şi am citit cu atenţie conţinutul declaraţiei de mai sus, după care am semnat.

DATA  :                                                                                                       SEMNATURA :


P.S. –  FIECARE  MEMBRU DE SINDICAT AL FILIALEI NOASTRE ISI  CUNOASTE SITUATIA IN CARE  SE  AFLA  ACUM IN MOD INDIVIDUAL !


Postări populare de pe acest blog

sâmbătă, 18 septembrie 2021 Multumim publicatiei Metropola Constanta   Noi proteste împotriva unei guvernări abuzive Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)   reprezintă o organizație având ca obiectiv principal apărarea intereselor celor care, sub Drapelul Tricolor, au jurat credință României, iar dacă va fi necesar, o vor apăra „chiar cu prețul vieții”. Din păcate, cu mici excepții, aproape toate guvernele post-decembriste s-au întrecut parcă în luarea de măsuri antiromânești, în mai toate domeniile, cu precădere în ceea ce privește depopularea, înstrăinarea resurselor naturale, slăbirea puterii de apărare a țării. Mai mult chiar, se întrec în nerespectarea legilor  promulgate de președintele țării cum este cazul angajamentelor luate la intrarea României în NATO, ori a Legii 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Pe 3 septembrie președintele PNL a...
  joi, 9 septembrie 2021   03 -04 septembrie 2021 -  Oarda ( Jud.Alba ) Concluzii si Masuri rezultate in urma Deciziilor Comitetului Director al SCMD    Vicepresedinte CD Coordonator Filiale SCMD MUNTENIA COMUNICAT Camarazi din Filialele SCMD  MUNTENIA,                                                                                                                           Intrunit statutar la Oarda (jud. Alba), CD al SCMD a analizat consecintele masurilor antiromanesti, luate exclusiv in interes strain, de guvernele succescive ale  imposturii si tradarii nationale, cu ...
  DOCUMENT! Raportul care aruncă în aer Ministerul Apărării! Se mai miră cineva de ce l-au decorat atâta americanii pe generalul Ciucă? Publicăm astăzi o primă parte din raportul contrainformativ absolut incendiar care arată specialiștilor și românilor de rând deopotrivă ce se ascunde de fapt în spatele operațiunii de înzestrare a Armatei Române! Proces mai mult decât binevenit, dacă nu am înlocui ruginiturile noastre cu ale altora! Dar pe bani mulți, mai mulți decât s-a pomenit în orice caz instrumentat până acum de către Direcția Națională Anticorupție până și în vremurile sale de glorie. Piranha 5 stau degeaba, că nu au muniție de 30mm ca să efectueze trageri! Numai că de această dată ditamai procurorii anticorupție, ofițeri de informații și demnitari români, indiferent de culoarea lor politică sau structura din care fac parte nu mai au niciun pic ”de sânge în instalație” pentru a raporta măcar mai departe detaliile absolut halucinante din documentul contrainformativ intrat, log...