Treceți la conținutul principal

                                           PRECIZARI

                         De la Casa de pensii sectoriala a M.Ap.N.




Precizari referitoare la :

1. Aplicarea Legii nr. 125/2014 privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii ;
2. Aplicarea Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.
3. Aplicarea Legii nr. 134/2014 pentru abrogarea unor prevederi din Legea nr.329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional

1. Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii se refera la faptul ca nu se recupereaza debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite în sarcina pensionarilor aflati în evidenta sistemului public de pensii la data de intrare în vigoare a legii, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru însotitori.
Actul normativ mentionat mai prevede ca se restituie esalonat doar sumele (cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru însotitori) recuperate de la pensionari începând cu 1 ianuarie 2011 si pâna la data de intrare în vigoare a legii.Restituirea se realizeaza pe baza cererilor depuse de pensionari la Casa de pensii sectoriala a MApN si se va face pe o perioada esalonata de cinci ani calendaristici, începând cu 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale.
Potrivit prevederilor Legii nr. 125, nu fac obiectul scutirii de la plata si al restituirii debitele care au drept cauza culpa debitorului, cum ar fi, de exemplu, folosirea de catre pensionar a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea unor date neconforme realitatii, care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei, nerespectarea obligatiilor care revin pensionarilor, inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu veniturile salariale, asimilate salariilor sau, dupa caz, cu veniturile din activitati independente.
În cuprinsul legii, nu se face vreo referire la restituirea diferentelor dintre cuantumul pensiei cuvenite în decembrie 2010 si cuantumul rezultat în urma recalcularii sau revizuirii drepturilor de pensie aferente perioadei 1.01.2012-1.10.2013 .

2. Deciziile de punere în plata, emise în baza Legii nr. 241/2013, au aplicabilitate începând cu data de 1.10.2013, iar punerea în plata a cuantumului din decembrie 2010 are caracter temporar, pâna când suma rezultata din înmultirea punctului de pensie cu punctajul mediu anual – rezultat la revizuirea pensiei în baza OUG nr.1/2011, aprobata cu modificarile si completarile ulterioare prin Legea nr. 165/2011 – este mai mare decât cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010.

3. Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 134/2014, pensionarii militari care, dupa trecerea în rezerva, îti desfasoara activitatea în institutii bugetare pot cumula pensia cu salariul, indiferent de cuantumul pensiei. Pentru aceasta, cadrele militare în rezerva a caror pensie a fost suspendata în baza Legii nr. 329/2009 trebuie sa se adreseze Casei de pensii sectoriale a MApN.
În cerere, se va trece nume, prenume, domiciliu, numarul de mandat si un numar de telefon de contact. Dupa aceste date, se va scrie urmatorul text: „în baza prevederilor art. 115 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul
unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare si ale
Legii nr.134/2014 pentru abrogarea unor prevederi din Legea nr.
329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice,
rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si
respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, va rog dispuneti reluarea platii pensiei. În sustinerea cererii, anexez copii de pe mandatul nr... si BI/CI seria... nr...”.


PASII CARE TREBUIESC URMATI DUPA PUBLICAREA LEGII 134/2014


STIMATI COLEGI !

Plx - 402/2014 s-a transformat in Legea 134/2014, asa cum rezulta si de aici

 Pasii care trebuie urmati dupa publicarea Legii 134/2014 (M.Of. 753/16.10.2014) sunt urmatorii:

I.                       Solicitarea de la Casa judeteana de pensii Bihor a adeverintei cu stagiul de cotizare – cerere tip + o fotocopie dupa BI/CI

II.                    Formularea cererii pentru “actualizarea” pensiei, pentru valorificarea perioadei care rezulta din adeverinta despre care vorbim la pct. I. 

III.                 Aceasta cerere o gasiti aici:

      IV.               Concomitent cu cererea de la pct. II introduceti si cererea de repunere in plata a pensiei care era suspendata.

(Mergeti la Casa de Pensii Judeteana de care apartineti in raport cu ceea ce ati lucrat in viata civila si solicitati o adeverinta pentru recalcularea pensiei.
Se completeaza o cerere simpla si daca nu este aglomeratie va poate da pe loc documentul. Toate detaliile cu cotizatiile dumneavoastra sunt tinute electronic.
Acea adeverinta pe care o primiti o trimiteti la casa de pensii MApN insotita de o cerere in care scrieti ca solicitati recalcularea in raport cu anii lucrati. Asteptati cam doua luni si veti constata pe talon cat si in cont ca  recalcularea a fost efectuata.)


DIRECTORULUI CASEI DE PENSII SECTORIALE
A MINISTERULUI APĂRĂRII NAŢIONALE

Subsemnatul________________________________________________, CNP____________________, domiciliat în localitatea__________________, str. ________________, nr.____, bl._____, sc.____, et. ____, ap.____, judeţul/sectorul_______________, număr mandat __________, telefon nr. _____________________, vă rog dispuneţi recalcularea pensiei militare prin adăugarea perioadelor lucrate după data trecerii în rezervă, potrivit prevederilor art. 134 alin. (1) şi (2) din Normele de aplicare a prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prinHotărârea Guvernului nr. 257/2011 precum şi art.107 alin. (4) şi art.159 alin. (1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Sub sancţiunile prevăzute de Codul penal al României pentru declaraţii neadevăratedeclar pe proprie răspundere, că nu am mai solicitat şi nu voi mai solicita adăugarea acestei perioade altei case de pensii.
În susţinerea cererii anexez:
- adeverinţa nr.__________din data de ________privind datele necesare determinării stagiului de cotizare şi a punctajului mediu, emisă de Casa de Pensii a Municipiului/Secorului/Judetului (se depune doar de către cei care au lucrat după data de 01.04.2001), în original;
carnetul de muncă seria______nr._____(se depune doar de către cei care au lucrat anterior datei de 01.04.2001),în original şi copie;
mandat nr._______________, copie;
B.I./C.I. Seria_____nr.______, copie.

            ______________                                                                  ___________
                 (ziua/luna/anul)                                                                        (semnătura)

 
(SAU)

CERERE 
de recalculare a pensiei pentru stagiile de cotizare realizate după data înscrierii la pensie

Către   :   
Casa  de  Pensii  Sectorială  a Ministerului  Apărării  Naţionale

Subsemnatul, ....................., CNP ....................., domiciliat în localitatea ................................................., cod. ....................., posesor al actului de identitate seria .....  nr. ......................... eliberat de Mun. ..............,  la data de ...................., născut la data de ..................., în localitatea ....................., jud. ..............., fiul lui ............ şi al ................., cu dosar de pensie nr.............., telefon ......................., în baza art.99, alin. (2) şi (3) şi art. 107 , alin (4)  din Legea  nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice  ,  art. 134  alin. (2) şi  (3) din Hotărârea Guvernului nr. 257 / 2011  pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice  şi  având în vedere că, potrivit art. 2, alin. (1) din Legea nr. 119 / 2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, pensia mea de serviciu a devenit pensie pentru limită de varstă prin efectul legii şi şi-a păstrat acelaşi regim, de pensie pentru limită de varstă, potrivit art. 171 din Legea nr. 263 / 2010
Solicit : 
recalcularea pensiei prin adăugarea stagiilor de cotizare realizate după data înscrierii la pensie.
 
       În acest scop depun următoarele :
· Adeverinţă  nr. ......../ .................., eliberată de Casa Judeţeană de Pensii Constanţa , 9 (nouă) pagini , în original şi copie,  ( Legea 263 / 2010 , art. 159 , alin.3 );
· Carte de identitate seria...... nr. ................. , eliberat de Mun. ..................................... 1 pagină ,  în copie ;
·Talon de pensie ( pe luna ......... ........, ultima primită, pensia fiind suspendată) , 1 pagină ,  în copie .
          Mă oblig a anunţa, în termen de 15 zile, Casei de Pensii sectoriale orice schimbare ce va surveni în cele declarate mai sus.
          În cazul în care nu îmi voi respecta declaraţia asumată prin prezenta cerere, mă oblig să restitui integral sumele încasate nelegal, suportând rigorile legii.
          Am completat şi am citit cu atenţie conţinutul declaraţiei de mai sus, după care am semnat.

DATA  :                                                                                                       SEMNATURA :


P.S. –  FIECARE  MEMBRU DE SINDICAT AL FILIALEI NOASTRE ISI  CUNOASTE SITUATIA IN CARE  SE  AFLA  ACUM IN MOD INDIVIDUAL !


Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor