Treceți la conținutul principal


Parlament: Bugetul MApN, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare pentru apărare


Bugetul Ministerului Apărării Naționale a primit, vineri, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, amendamentele propuse fiind respinse.
"În acest an estimăm peste 47% din buget cheltuieli pe înzestrare. (...) Este o sumă deosebită", a declarat ministrul Gabriel Leș, la Comisie.
Întrebat de jurnaliști dacă este mulțumit de fondurile alocate ministerului pe care îl conduce, Leș a răspuns: "Bineînțeles, mulțumit dar sunt foarte responsabil pentru că să ajungi să cheltui 2% din PIB nu e o chestiune foarte simplă, dar așa cum am spus-o, dacă am avea 15% din PIB acum nu ar fi prea puțin ca să putem la capabilitățile de care avem nevoie. (...) Angajamentul nostru este 2%, suntem responsabili și îl acceptăm".
El a prezentat prioritățile MApN în materie de înzestrare.
"Vreau ca această dezvoltare a categoriilor de forță să fie unitară. Discutăm de partea de navale — rămâne opțiunea principală corvetele, respectiv modernizarea fregatelor, vânătorul de mine și alte asemenea. Discutăm de partea de terestre — TBT 8X8, 4x4, respectiv autovehicule ușoare blindate, capacitățile C4I la care țin foarte mult, mai ales că sunt capabilități care se pot face în România. Pe forțele aeriene — continuarea procesului de instruire a piloților pentru prima escadrilă și așteptăm următoarele trei avioane și bineînțeles să vedem soluția pentru a doua escadrilă, cele 20 de avioane pe care dorim să le aducem. Și aici discuțiile sunt în așa fel încât modernizarea, revitalizarea acestor aparate să se facă în România. E o primă discuție în acest moment (...) aceasta este dorința noastră", a spus Leș.
În ceea ce privește achiziția de corvete, ministrul a susținut că acesta este, în acest moment, "programul cel mai matur".
"Soluția este să se facă în România. Care va fi soluția cea mai bună din punct de vedere financiar, soluția care să integreze cât mai mult în industria națională din România, pentru că aici nu discutăm numai de partea de fabricare a unei astfel de tehnici, vorbim de partea de luptă. Aceea va fi cea câștigătoare", a explicat ministrul.
Întrebat dacă renunță la discuțiile angajate în prezent privind achiziția de corvete, Gabriel Leș a mai spus că autoritățile urmăresc și un transfer de tehnologie cu un centru de mentenanță.
"Nu e vorba de renunțat în acest moment. Vreau să se integreze cât mai mult aici, să se facă un transfer de tehnologie cu un centru de mentenanță aici pentru că perioada per ciclu de viață a produsului respectiv face cel puțin cât e prețul de achiziție al unui astfel de produs și pe interesul esențial, pe securitatea aprovizionării este important să fie aici", a spus Leș.
De asemenea, în cadrul ședinței comisiilor parlamentare reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională au mai fost avizate bugetele Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Serviciului de Pază și Protecție.
AGERPRES/(A — autor: Cătălin Alexandru, editor: Cristina Tatu, 

Postări populare de pe acest blog

sâmbătă, 18 septembrie 2021 Multumim publicatiei Metropola Constanta   Noi proteste împotriva unei guvernări abuzive Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)   reprezintă o organizație având ca obiectiv principal apărarea intereselor celor care, sub Drapelul Tricolor, au jurat credință României, iar dacă va fi necesar, o vor apăra „chiar cu prețul vieții”. Din păcate, cu mici excepții, aproape toate guvernele post-decembriste s-au întrecut parcă în luarea de măsuri antiromânești, în mai toate domeniile, cu precădere în ceea ce privește depopularea, înstrăinarea resurselor naturale, slăbirea puterii de apărare a țării. Mai mult chiar, se întrec în nerespectarea legilor  promulgate de președintele țării cum este cazul angajamentelor luate la intrarea României în NATO, ori a Legii 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Pe 3 septembrie președintele PNL a declarat că u
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar
vineri, 1 ianuarie 2016 Noutăți OK privind încadrarea în grupele de muncă a personalului M.Ap.N. urmare a Ordinului nr. 123/2015 al ministrului apărării naționale La multi ani, tuturor!  Ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  este prezentat pe  site -ul Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N.  Ordinul  este  acesta  si este prezentat integral si la finalul acestui material. Ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  stabileste noile norme metodologice privind incadrarea in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții, specifice personalului militar, abrogând în același timp vechiul ordin al ministrului cu nr. M. 116.2002 care stabilea aceleași norme. La o analiză sumară a prevederilor ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  rezultă un element (probabil) benefic si pt. majoritatea militarilor in rezerva/retragere, concretizat in  Art. 9 alineatele (1) si (2) , astfel: - Dupa cum cunoastem, in urma prevederilor vechiului ordin al ministrului apar