Parlament: Bugetul MApN, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare pentru apărare
Bugetul Ministerului Apărării Naționale a primit, vineri, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, amendamentele propuse fiind respinse.

*
"În acest an estimăm peste 47% din buget cheltuieli pe înzestrare. (...) Este o sumă deosebită", a declarat ministrul Gabriel Leș, la Comisie.
Întrebat de jurnaliști dacă este mulțumit de fondurile alocate ministerului pe care îl conduce, Leș a răspuns: "Bineînțeles, mulțumit dar sunt foarte responsabil pentru că să ajungi să cheltui 2% din PIB nu e o chestiune foarte simplă, dar așa cum am spus-o, dacă am avea 15% din PIB acum nu ar fi prea puțin ca să putem la capabilitățile de care avem nevoie. (...) Angajamentul nostru este 2%, suntem responsabili și îl acceptăm".
El a prezentat prioritățile MApN în materie de înzestrare.
"Vreau ca această dezvoltare a categoriilor de forță să fie unitară. Discutăm de partea de navale — rămâne opțiunea principală corvetele, respectiv modernizarea fregatelor, vânătorul de mine și alte asemenea. Discutăm de partea de terestre — TBT 8X8, 4x4, respectiv autovehicule ușoare blindate, capacitățile C4I la care țin foarte mult, mai ales că sunt capabilități care se pot face în România. Pe forțele aeriene — continuarea procesului de instruire a piloților pentru prima escadrilă și așteptăm următoarele trei avioane și bineînțeles să vedem soluția pentru a doua escadrilă, cele 20 de avioane pe care dorim să le aducem. Și aici discuțiile sunt în așa fel încât modernizarea, revitalizarea acestor aparate să se facă în România. E o primă discuție în acest moment (...) aceasta este dorința noastră", a spus Leș.
În ceea ce privește achiziția de corvete, ministrul a susținut că acesta este, în acest moment, "programul cel mai matur".
"Soluția este să se facă în România. Care va fi soluția cea mai bună din punct de vedere financiar, soluția care să integreze cât mai mult în industria națională din România, pentru că aici nu discutăm numai de partea de fabricare a unei astfel de tehnici, vorbim de partea de luptă. Aceea va fi cea câștigătoare", a explicat ministrul.
Întrebat dacă renunță la discuțiile angajate în prezent privind achiziția de corvete, Gabriel Leș a mai spus că autoritățile urmăresc și un transfer de tehnologie cu un centru de mentenanță.
"Nu e vorba de renunțat în acest moment. Vreau să se integreze cât mai mult aici, să se facă un transfer de tehnologie cu un centru de mentenanță aici pentru că perioada per ciclu de viață a produsului respectiv face cel puțin cât e prețul de achiziție al unui astfel de produs și pe interesul esențial, pe securitatea aprovizionării este important să fie aici", a spus Leș.
De asemenea, în cadrul ședinței comisiilor parlamentare reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională au mai fost avizate bugetele Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Serviciului de Pază și Protecție.
AGERPRES/(A — autor: Cătălin Alexandru, editor: Cristina Tatu,