Treceți la conținutul principal
Ilustrul general al Armatei Române din Primul Război Mondial. 
Comuniştii l-au condamnat la 10 ani de temniţă grea 6 noiembrie 2017, 06:03 de Alin Ion Devino f

 Generalul Ion Sichitiu a avut un rol important în luptele din Primul Război Mondial Generalul Ion Sichitiu a fost unul dintre cei mai iluştri militari ai Armatei Române din Primul Război Mondial, fiind evidenţiat de către colaboratori. Sichitiu a fost chiar comandantul lui Ion Antonescu, după care a ajuns ministru în guvernul condus de mareşal. 

Ilustrul general al Armatei Române din Primul Război Mondial. Comuniştii l-au condamnat la 10 ani de temniţă grea

Ilustrul general al Armatei Române din Primul Război Mondial. Comuniştii l-au condamnat la 10 ani de temniţă grea


Generalul a ajuns, apoi, într-o temniţă comunistă. Generalul de corp de armată Ion Sichitiu s-a născut la 19 februarie 1878, în satul Rugi, judeţul Caraş Severin.

 A urmat primele primele clase în satul natal, după care gimnaziul l-a urmat la Liceul “Tudor Vladimirescu”. În anul 1899, a absolvit Liceul Militar Craiova ca şef de promoţie, cu gradul de sublocotenent. A urmat, între 1904-1905, cursuri de specializare în Germania, la Charlottenburg. 

A absolvit Şcoala Superioară de Război şi a fost avansat la gradul de căpitan, după care a activat în Marele Stat Major al Armatei a 9-a, cu gradul de locotenent- colonel. A activat în Primul Război Mondial şi a primit felicitări din partea generalului rus de brigadă Tarakonov.

 “Muncitor neobosit, totdeauna amabil şi plin de tact, lt. col. Sichitiu s-a bucurat, în timpul celor 8 luni pe care le-a petrecut printre noi, de stimă şi ataşamentul general. Despărţindu-ne în prezent de lt. col. Sichitiu, îi aduc, în numele armatei, recunoştinţa noastră vie pentru munca foarte utilă în colaborare şi îi urez cea mai mare reuşită în cursul carierei sale”.   

 L-a avut în subordinea sa pe mareşalul Ion Antonescu „Ascensiunea profesională a generalului Sichitiu a continuat neîntrerupt. 

General de divizie în 1932, a devenit apoi general de corp de armată (1932-1935), având în subordinea sa, la Divizia I Piteşti, pe generalul Ion Antonescu, viitorul mareşal.

 În 1935, a publicat lucrarea «Conducerea trupelor», în calitate de profesor la Şcoala de Război, actualmente Academia de Înalte Studii Militare“, arată dr. Constantin Lupescu, în volumul „Biografii sentimentale“.    

Condamnat la 10 ani de temniţă grea În anul 1942, Ion Sichitiu a activat ca ministru al Agriculturii în guvernul militar al lui Ion Antonescu. 

Din acest motiv, regimul comunist care s-a instalat la putere l-a arestat în anul 1947.  

„Având în vedere că, din depoziţiile martorilor audiaţi în apărare, rezultă că acuzatul a fost un element distins al oştirii, că a aprobat pe gen. Iacobici când acesta a demisionat, întrucât nu a voit să angajeze grosul armatei dincolo de Nistru, că a demisionat din guvern, spunând că războiul este o aventură a fostului mareşal, că s-a oferit să ajute pe martorul Grunfeld Adolf, pentru că acesta să nu fie internat în lagăr, ceea ce a şi obţinut. (...) Acuzatul Ion Sichitiu, general pensionar, urmează să fie condamnat la 10 ani de temniţă grea..., trei ani detenţie riguroasă ..., degradare civică 10 ani şi confiscarea averii în folosul statului, cu titlu de despăgubiri civile“,  se arată în sentinţa de condamnare.    

Numele său era spus în şoaptă „În toată perioada dictaturii comuniste, numele generalului Sichitiu şi ale camarazilor săi de suferinţă au fost pronunţate în şoaptă de către rude, cunoscuţi şi subalterni şi cu glas puternic de paznicii care făceau apelul la întoarcere, spre a vedea câţi dintre cei condamnaţi mai erau în viaţă“, arată dr. Constantin Lupescu.  

Citeste mai mult: adev.ro/oyz8xb

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
sâmbătă, 18 septembrie 2021 Multumim publicatiei Metropola Constanta   Noi proteste împotriva unei guvernări abuzive Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)   reprezintă o organizație având ca obiectiv principal apărarea intereselor celor care, sub Drapelul Tricolor, au jurat credință României, iar dacă va fi necesar, o vor apăra „chiar cu prețul vieții”. Din păcate, cu mici excepții, aproape toate guvernele post-decembriste s-au întrecut parcă în luarea de măsuri antiromânești, în mai toate domeniile, cu precădere în ceea ce privește depopularea, înstrăinarea resurselor naturale, slăbirea puterii de apărare a țării. Mai mult chiar, se întrec în nerespectarea legilor  promulgate de președintele țării cum este cazul angajamentelor luate la intrarea României în NATO, ori a Legii 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Pe 3 septembrie președintele PNL a declarat că u
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar