Treceți la conținutul principal


Primiti, va rog, cu Colindul!


Deșteptați-vă români  în zori
Că vă vin le geam colindători
Bună dimineața să colinde
Sufletelor cele suferinde
Ori de bucurie luminate
Vin să vă ureze sănătate
Împliniri, belșug și bucurie
Luminează-ți fața, Românie
C-au pornit colindători de-aseară
Să slăveasc-a douămia oară
Nașterea de Prunc dumnezeit
Ce-o vestiră magi din Răsărit
Rod ceresc din pântecele Mumii
Voievod al Mântuirii Lumii
Ascultați - așa cum vă spuneam
V-au venit colindători la geam
Au bătut nămeți și ceață deasă
Să v-aducă-nseninare-n casă 
Ascultați colinda lor cea gravă
Umpleți-vă sufletul de Slavă.



 
Colindacantecul magic care ne aduce bucuria Sarbatorilor. Un cantec popular, cu mesaj spiritual, religios, care vorbeste despre nasterea prunculuiIisus Hristos. O incantatie care ne aduce in case starea de binecuvantare. Despre colinde, mesajul lor si urarea corecta de Craciun, ne invata parintele Eugen Tanasescu, preotul-blogger al ziarului „Adevarul“.

„Primele colinde de Craciun au fost rostite de ingerii care au vestit pastorilor din Betleem nasterea Mantuitorului. De aceea, colindatul incepe in Ajunul Craciunului. Colindele de Craciun sunt un fel de invatatura populara despre Nasterea Domnului. Se canta de Prunc, de Maica Sa, de pestera, de iesle, de Stea, de magi. Se pot face apoi urari in preajma Anului Nou, cum ar fi Sorcova si Plugusorul. Exista insa si colinde de Boboteaza sau de Pasti“, ne invata parintele Eugen Tanasescu, preotul-blogger „Adevarul“.

Cu ce trebuie sa rasplatim colindatorii, mai ales atunci cand banii sunt dramuiti, iar colindatorii - multi?
„Cu dragoste mai intai si cu ce poate fiecare. Toata lumea se gandeste la bani pentru ca acesta este principalul defect al capitalismului: te face sa cuantifici totul in bani. Adevaratii colindatori primesc, insa, de toate. Prin lumea satului se mai ofera colindatorilor produse alimentare: carnati, vin, cozonaci, fructe. Cei mai tineri insa prefera banii, pentru ca viseaza la tehnologie, care se procura cu bani“, spune preotul.

Cat despre raspunsul potrivit colindatorilor, parintele Tanasescu recomanda: „Craciun binecuvantat!“, „Nasterea Domnului cu folos sufletesc!“, „Mantuitorul se naste!“. „În niciun caz nu spunem «Craciun fericit». E un pleonasm! Cum pot fi altfel Sarbatorile decat fericite? Eu unul colind asa: «Craciun binecuvantat, cu Hristos incununat, cu colinde presarat, in dragoste imbelsugat!», arata preotul. Preafrumoasele colinde romanesti sunt un tezaur care trebuie pastrat. „Avem o obligatie morala sa transmitem copiilor nostri zestrea de colinde autentice. Altfel, Craciunul o sa fie din ce in ce mai mercantil si mai patimas. Cand aud, de pilda, refrene ca «Doar un Craciun cu tine» ma intristez. Ma deranjeaza desacralizarea colindului, transformarea lui in manea de Craciun“, mai spune parintele Tanasescu.

Ce este colinda? Este un cantec religios, este un cantec popular, este o incantatie?
- Colinda sau colindul este o cantare traditionala care are un continut religios, in care se vesteste un anume eveniment cu tenta spirituala. Colindul crestin este religios, datorita amintirii lui Dumnezeu in text, este popular deoarece are o structura folclorica si este o incantatie deoarece are si un aspect de rugaciune populara cantata. Specialistii in etnologie au diverse clasificari ale colindelor. Pentru noi, la acest moment, conteaza doua categorii: colindele crestine si cantecele de stea, care au ca tema principala Craciunul si momentele adiacente lui: Anul Nou. Exista insa colinde si de Boboteaza sau de Pasti.

- Cand au aparut colindele?
- Conform etnologilor, colindele, ca gen muzical, dateaza dinainte de crestinism. Daca ne referim insa la cele legate de Craciun, acestea isi au originea chiar in noaptea Nasterii Domnului. Conform Evanghelistului Luca, primele colinde constau in vestea pe care ingerii o dau pastorilor din Betleem: „Iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Ca vi s-a nascut azi Mantuitor, Care este Hristos Domnul, in cetatea lui David. Si acesta va fi semnul: Veti gasi un prunc infasat, culcat in iesle. Si deodata s-a vazut, impreuna cu ingerul, multime de oaste cereasca, laudand pe Dumnezeu si zicand: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!“ (Luca 2, 10-14)

- Care este timpul cel mai potrivit de colindat? Acum se colinda aproape toata luna decembrie.
- Trebuie sa se colinde in preajma evenimentului amintit in colind. La Craciun, incepem in Ajunul Craciunului si se colinda si in ziua de Craciun dimineata. Dar sa nu facem confuzie. Una este colindatul, adica umblatul cu colindul si alta este ascultarea colindelor. Deoarece tehnica e permite inregistrarea pe diverse suporturi a colindelor, ele se pot asculta in preajma Sarbatorilor mult mai larg. Unii le asculta chiar incepand de la Sfantul Nicolae pana la Anul Nou, pentru a patrunde si mai bine atmosfera Craciunului.

- Cu ce trebuie sa rasplatim colindatorii?
- Cu dragoste mai intai si cu ce poate fiecare. Toata lumea se gandeste la bani pentru ca acesta este principalul defect al capitalismului: te face sa cuantifici totul in bani. Adevaratii colindatori primesc insa de toate. Prin lumea satului se mai ofera colindatorilor produse alimentare: carnati, vin, cozonaci, fructe. Cei mai tineri insa prefera banii, pentru ca viseaza la tehnologie, care se procura cu bani. Mai intai insa trebuie sa deosebim colindatorii adevarati de falsii colindatori. O spun cu regret si poate unii cititori s-ar supara, dar o repet: cine balmajeste cateva cuvinte, uneori spuse incorect, nu este decat un mercantil, un traficant de colind. Daca ii refuzam, le dam un mesaj ca ar trebui sa pretuiasca mai mult colindul si sa colinde temeinic. Asa ca ori se lasa de plagiat, ori isi asuma statutul cu demnitatea cuvenita. Daca insa suntem in dificultate financiara, nu cred ca e o problema in a le oferi ce se poate oferi. Cel ce vesteste dragostea lui Dumnezeu nu poate face mofturi la dragostea aproapelui. Important e sa oferim cu dragoste. Si aici e un amanunt esential: cine are dragoste nu ofera nimicuri. Exemplul banului vaduvei din Evanghelie ramane in picioare: in vreme ce toti donau din prisosul lor, ea a donat doi bani, toata averea ei. Astazi multi ar reprosa lui Iisus ca apreciaza falimentul.

- Cum le raspundem celor care ne colinda? Care este formula corecta?
- În vechime crestinii raspundeau cu formula: „Hristos se naste! Slaviti-l!“ este un salut care functioneaza similar cu cel de la Pasti: „Hristos a Înviat! Adevarat a Înviat!“ Cum insa secularizarea vrea sa ne amputeze sufleteste, nu prea mai plac astfel de saluturi crestine. Aud formule din ce in ce mai hilare, in care se ureaza o fericire seaca, din care lipseste sursa. De pilda, „Craciun fericit”. Craciun inseamna insa Nasterea Domnului Hristos. E un pleonasm. Îsi inchipuie cineva ca poate fi altfel Craciunul? Tot un pleonasm il constituie si expresia „inalti prelati“, desi „prelat“ inseamna deja un inalt cleric. Revenind insa, problema reala este ca nici nu se mai stie ce este Craciunul, nu se mai patrunde esenta, dar exista si o incapatanare de a ne feri sa rostim numele Domnului Hristos, aproape ca diavolul de tamaie, daca tot este sa vorbim popular. Din acest motiv eu prefer formulele cu impact mai mare, fie cea din vechime, fie altele similare: „Craciun binecuvantat!“, „Nasterea Domnului cu folos sufletesc!“, „Mantuitorul se naste!“ sau oricare contine esenta Craciunului.

- Despre mesajul colindelor si starea de spirit cu care trebuie sa le intampinam, care trebuie sa fie? Ca gen muzical etnografic, colindele au o tematica foarte diversa: de fata, de flacau, de petit, de trecere, urari - de exemplu Sorcova sau Plugusorul. Dar toate au un mesaj de factura spirituala, legat de contextul in care se interpreteaza. Cele de Craciun sunt un fel de cateheza populara asupra Nasterii Donului. Se canta de Prunc, de Maica Sa, de pestera, de iesle, de Stea, de magi. Se transmite, prin cant si vers, momentul Nasterii lui Hristos. În ultima vreme, datorita pietei muzicale, au aparut tot felul de cantece de iarna care par colinde, dar de fapt, au cu totul alt mesaj, centrat pe ego-ul propriu, pe senzualitate sau diverse alte subiecte straine Nasterii Pruncului sfant. De aceea, o obligatie morala este ca, pe langa selectarea atenta a ceea ce ascultam, sa transmitem si copiilor nostri zestrea de colinde autentice. Altfel, Craciunul o sa fie din ce in ce mai mercantil si mai patimas. Comunismul incerca sa-l ideologizeze pe Mos Gerila in locul Pruncului, capitalismul de azi desavarseste aceasta prin libertatea gresit folosita. Cand aud de pilda: „Doar un Craciun cu tine” ma intristez. Chiar sexul lipsea de Craciun?! Dar sa nu fiu gresit inteles, n-am nimic personal cu interpretul. Ma deranjeaza desacralizarea colindului, transformarea lui in manea de Craciun. Ca si alta denaturare: de la Steaua magilor s-a ajuns la horoscopul crestin. Locul unde le cantam poate fi oriunde, dar din el nu poate lipsi esentialul: scena Nasterii. Ca este chiar scena Nasterii amenajata in parc sau in casa, ca este un brad, ca suntem la masa, oriunde am fi, Hristos nu poate lipsi. Altfel, in loc de Nastere, avem avort. Îl ucidem pe Prunc in propria-i Sarbatoare.

- Care este cel mai profund colind romanesc, ca mesaj?
- Oscilez intre doua: „O, ce veste minunata“ si „Astazi s-a nascut Hristos“. Dar avem si in Dobrogea cateva colinde specifice:„ Colindul Sfantului Andrei“, „De cand Domnul s-a nascutu“, „Îngerii canta-n coruri“, „Asta seara-i seara mare“, „Raurel de roua“. La final, permiteti-mi si mie o colinda personala: „Craciun binecuvantat, cu Hristos incununat, cu colinde presarat, in dragoste imbelsugat!

Postări populare de pe acest blog

sâmbătă, 18 septembrie 2021 Multumim publicatiei Metropola Constanta   Noi proteste împotriva unei guvernări abuzive Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)   reprezintă o organizație având ca obiectiv principal apărarea intereselor celor care, sub Drapelul Tricolor, au jurat credință României, iar dacă va fi necesar, o vor apăra „chiar cu prețul vieții”. Din păcate, cu mici excepții, aproape toate guvernele post-decembriste s-au întrecut parcă în luarea de măsuri antiromânești, în mai toate domeniile, cu precădere în ceea ce privește depopularea, înstrăinarea resurselor naturale, slăbirea puterii de apărare a țării. Mai mult chiar, se întrec în nerespectarea legilor  promulgate de președintele țării cum este cazul angajamentelor luate la intrarea României în NATO, ori a Legii 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Pe 3 septembrie președintele PNL a...
  joi, 9 septembrie 2021   03 -04 septembrie 2021 -  Oarda ( Jud.Alba ) Concluzii si Masuri rezultate in urma Deciziilor Comitetului Director al SCMD    Vicepresedinte CD Coordonator Filiale SCMD MUNTENIA COMUNICAT Camarazi din Filialele SCMD  MUNTENIA,                                                                                                                           Intrunit statutar la Oarda (jud. Alba), CD al SCMD a analizat consecintele masurilor antiromanesti, luate exclusiv in interes strain, de guvernele succescive ale  imposturii si tradarii nationale, cu ...
  DOCUMENT! Raportul care aruncă în aer Ministerul Apărării! Se mai miră cineva de ce l-au decorat atâta americanii pe generalul Ciucă? Publicăm astăzi o primă parte din raportul contrainformativ absolut incendiar care arată specialiștilor și românilor de rând deopotrivă ce se ascunde de fapt în spatele operațiunii de înzestrare a Armatei Române! Proces mai mult decât binevenit, dacă nu am înlocui ruginiturile noastre cu ale altora! Dar pe bani mulți, mai mulți decât s-a pomenit în orice caz instrumentat până acum de către Direcția Națională Anticorupție până și în vremurile sale de glorie. Piranha 5 stau degeaba, că nu au muniție de 30mm ca să efectueze trageri! Numai că de această dată ditamai procurorii anticorupție, ofițeri de informații și demnitari români, indiferent de culoarea lor politică sau structura din care fac parte nu mai au niciun pic ”de sânge în instalație” pentru a raporta măcar mai departe detaliile absolut halucinante din documentul contrainformativ intrat, log...