Treceți la conținutul principal

ELEMENTE DE GEOPOLITICĂ ŞI GEOSTRATEGIE


ELEMENTE DE GEOPOLITICĂ

ŞI GEOSTRATEGIE

Editura: Universităţii "Transilvania" Braşov ,2007.

Autor : col. (r) prof. univ. dr. Vasile Marin.

In prefaţă, prof. univ. dr. Emilian M. Dobrescu, apreciază că după ştiinţa dansului cartea este singura de acest fel in care autorul imbină geopolitica cu geostrategia.

Autorul, porneşte in demersul său, de la constatarea că geopolitica şi geostrategia analizează in mod ştiinţific, in special problemele globale ale omenirii din domeniile socialului, economicului, politicului, culturalului, a celui militar şi geografic şi altele, incercand să ofere soluţii in rezolvarea situaţiilor deosebit de dificile cu care se confruntă omenirea.

Cele două ştiinţe insă abordează şi relaţiile conexiunilor şi interacţiunii dintre state, folosesc un limbaj propriu dar şi unul comun care asigură inţelegerea fenomenelor geopolitice şi geostrategice ale zilelor noastre.

Lucrarea, apreciază autorul, " se prezintă ca o entitate conceptuală de sine stătătoare, ea totuşi exprimă o diversitate in unitate, in sensul că ideile şi opiniile oferite sunt sub sumate unor domenii interesante şi utile ale cunoaşterii umane, geopolitica şi geostrategia."

Fin analist de geopolitică şi geostrategie, autorul, in primul capitol , se referă la fizionomia războiului şi artei militare in secolul al XXI-lea, analizează apoi fenomenul demografic, spaţiile de continuitate lingvistică şi spirituală, fenomenul financiar contemporan, ajungand in capitolul al cincilea să se refere la criza geopolitică şi determinările sale, elementele de analiză geopolitică şi rolul acestora in prevenirea, atenuarea şi stingerea crizelor.

In următoarele capitole sunt tratate atat principalele şcoli şi teorii geopolitice ale secolului XX, cat şi conceptele de cosmopolitică şi cosmostrategie, politicile europene de securitate şi apărare, actorii şi pivoţii geopolitici.

Incepand cu capitolul al X-lea, lucrarea cuprinde elemente de analiză geopolitică a ordinii internaţionale contemporane, unele consideraţii privind relaţia dintre religie şi putere, dintre islam şi putere, unele aspecte filozofice ale relaţiei dintre polemologie şi geopoilitică spaţiul ca domeniu de confluenţă a acestora.

Terorismul, ca ameninţare majoră la adresa securităţii, tratat in capitolul al XIV-lea, nu putea să lipsească intr-o asemenea lucrare, abordări privind falia geopolitică, element de construcţie şi analiză şi desigur aspectele de analiză geopolitică a spaţiului caucaziano-pontic ex-sovietic şi locul şi rolul Chinei in echilibrul de putere in Extremul Orient şi Pacificul de Nord.

In ultimul capitol (XX) este tratată relaţia dintre politic şi militar, raportul dintre scop şi mijloc in război, locul şi rolul armatei in cadrul sistemului politic contemporan.

" Suntem convinşi - spune prof. univ. dr. Emilian M Dobrescu - că lucrarea de faţă vă va introduce intr-un nou univers, inefabil, universul Geopoliticii şi al Geostrategiei - discipline ştiinţifice esenţiale pentru orice specialist. De aceea, nu pregeta să lecturezi cu dezinvoltură această carte! Vei fi mai bogat in aplicarea Forţei Cunoaşterii, a inţelepciunii Informaţiilor dobandite şi a Frumuseţii Ideilor ilustrate cu măiestrie in această carte".
 

Postări populare de pe acest blog

BĂGĂTORII  DE  SEAMĂ

Văzând conţinutul acţiunii în contencios administrativ, formulată de S.C.M.D. în contradictoriu cu LOV, şi „băgătorii de seamă” de pe unele site-uri care, cu o poftă viscerală, cronică şi netratabilă, critică orice demers făcut de S.C.M.D. în sprijinul cadrelor miliare în rezervă, nu pot decât să constat totala lipsă de colegialitate (ca să mă exprim eufemistic) a celor care, cu rea-credinţă, dacă nu pot construi ceva, dărâmă. Sigur că, de principiu, o acţiune în justiţie, oricât de întemeiată şi bine motivată ar fi, nu este perfectă şi suportă îmbunătăţiri. În cazul în speţă, chiar dacă pot fi discuţii cu privire la obiectul acţiunii şi referitor la instanţa de fond competentă să judece acţiunea, nu este un "capăt de ţară" pentru că se pot face completări/precizări până la primul termen de judecată iar Tribunalul Bucureşti îşi va verifica competenţele în baza art.131 alin.(1) C.proc.civilă, inclusiv pe cea materială, şi va putea, dacă este cazul, să dispun…
Se pune întrebarea : Când a avut grija față de noi rezerviștii domnul Gl Ciucă. Șeful SMG?????? La CASA SECTORIALĂ DE PENSII A MApN ,este o doamnă, ofițer , instalată se pare la insistentețele domnei Olguța Vasilescu ,  pentru care,  noi rezerviștii suntem,  ca o pietricică in pantof  ,iar fostul șef a fost numit la auditul financiar ,că de ,așteaptă steua de general. În emisiunea de la RTV ,domnul Gl. GROPAN a prezentat situația noastră,foarte corect. Surpriză. ,Deși documentul de la NATO arată clar că suntem o categorie socio profesională , datorită lui BOC ,in cele doua OUG ,suntem scoși din context. Am stat de vorbă cu mai mulți rezerviști  asupra problematicii noastre.Acum îmi dau dreptate. .Dacă s - au convins ,îi așteptăm în rîndurile noastre ale SCMD  - ului. În ceea ce privește MEMORANDUMUL.înaintat  ministrului FIFOR , tot mai multi rezerviști se întreabă de ce  nu s - a atașat și acțiunea în instanță a SCMD -ului.  Îmi pun întrebarea. De ce spune de fiecare dată domnul mini…
SINGURI NE ÎMBOLNĂVIM DE BOLI GRAVE ȘI APOI MERGEM LA MEDIC.UNEORI  ESTE PREA TÂRZIU.MU MAI CONSUMAȚI COCA COLA  ,MAI ALES COPII.

Coca-Cola sub microscop:aceste dovezi vor pune punctul dubiilor tale
În anul 2006 în Turcia, pentru prima dată în lume, a început procesul judiciar referitor la conținutul acestei băuturi. Pe eticheta sticlei de obicei scrie, că Coca Cola conține zahăr, acid fosforic, cofeină, caramelă, acid carbonic și un oarecare <<extract>>. Anume acesta a creat suspiciune consumatorilor. Și compania Coca-Cola a fost nevoită să dezvăluie secretul, din ce într-adevăr este făcută cola. Asta s-a dovedit a fi lichidul, obținut din insectele Cochineal. Coșenila este insecta, ce trăiește pe insulele Canare și în Mexic. Este o insectă ce se lipește cu trompa sa mică de plantă, și absoarbe tot sucul și nu se mișcă niciodată din loc. Pentru coșenilă sunt create câmpuri speciale, iar aceste insecte sunt culese de către locuitorii din acele sate… Din femele și ouă se ext…