Treceți la conținutul principal

ELEMENTE DE GEOPOLITICĂ ŞI GEOSTRATEGIE


ELEMENTE DE GEOPOLITICĂ

ŞI GEOSTRATEGIE

Editura: Universităţii "Transilvania" Braşov ,2007.

Autor : col. (r) prof. univ. dr. Vasile Marin.

In prefaţă, prof. univ. dr. Emilian M. Dobrescu, apreciază că după ştiinţa dansului cartea este singura de acest fel in care autorul imbină geopolitica cu geostrategia.

Autorul, porneşte in demersul său, de la constatarea că geopolitica şi geostrategia analizează in mod ştiinţific, in special problemele globale ale omenirii din domeniile socialului, economicului, politicului, culturalului, a celui militar şi geografic şi altele, incercand să ofere soluţii in rezolvarea situaţiilor deosebit de dificile cu care se confruntă omenirea.

Cele două ştiinţe insă abordează şi relaţiile conexiunilor şi interacţiunii dintre state, folosesc un limbaj propriu dar şi unul comun care asigură inţelegerea fenomenelor geopolitice şi geostrategice ale zilelor noastre.

Lucrarea, apreciază autorul, " se prezintă ca o entitate conceptuală de sine stătătoare, ea totuşi exprimă o diversitate in unitate, in sensul că ideile şi opiniile oferite sunt sub sumate unor domenii interesante şi utile ale cunoaşterii umane, geopolitica şi geostrategia."

Fin analist de geopolitică şi geostrategie, autorul, in primul capitol , se referă la fizionomia războiului şi artei militare in secolul al XXI-lea, analizează apoi fenomenul demografic, spaţiile de continuitate lingvistică şi spirituală, fenomenul financiar contemporan, ajungand in capitolul al cincilea să se refere la criza geopolitică şi determinările sale, elementele de analiză geopolitică şi rolul acestora in prevenirea, atenuarea şi stingerea crizelor.

In următoarele capitole sunt tratate atat principalele şcoli şi teorii geopolitice ale secolului XX, cat şi conceptele de cosmopolitică şi cosmostrategie, politicile europene de securitate şi apărare, actorii şi pivoţii geopolitici.

Incepand cu capitolul al X-lea, lucrarea cuprinde elemente de analiză geopolitică a ordinii internaţionale contemporane, unele consideraţii privind relaţia dintre religie şi putere, dintre islam şi putere, unele aspecte filozofice ale relaţiei dintre polemologie şi geopoilitică spaţiul ca domeniu de confluenţă a acestora.

Terorismul, ca ameninţare majoră la adresa securităţii, tratat in capitolul al XIV-lea, nu putea să lipsească intr-o asemenea lucrare, abordări privind falia geopolitică, element de construcţie şi analiză şi desigur aspectele de analiză geopolitică a spaţiului caucaziano-pontic ex-sovietic şi locul şi rolul Chinei in echilibrul de putere in Extremul Orient şi Pacificul de Nord.

In ultimul capitol (XX) este tratată relaţia dintre politic şi militar, raportul dintre scop şi mijloc in război, locul şi rolul armatei in cadrul sistemului politic contemporan.

" Suntem convinşi - spune prof. univ. dr. Emilian M Dobrescu - că lucrarea de faţă vă va introduce intr-un nou univers, inefabil, universul Geopoliticii şi al Geostrategiei - discipline ştiinţifice esenţiale pentru orice specialist. De aceea, nu pregeta să lecturezi cu dezinvoltură această carte! Vei fi mai bogat in aplicarea Forţei Cunoaşterii, a inţelepciunii Informaţiilor dobandite şi a Frumuseţii Ideilor ilustrate cu măiestrie in această carte".
 

Postări populare de pe acest blog

Raspuns de la DIICOT
De ce este necesara Reforma Justitiei? Pentru ca, ajunsi magistrati, procurorii justifica si apara tradarea de Tara! -Catre toti cei care mai simt si gandesc romaneste –
               Doamnelor si domnilor,         Va transmitem, fara alte comentarii, documentele alaturate, rugandu-va sa analizati si sa decideti!
SCMD A AVUT DREPTATE PRIN CHEMAREA ÎN JUSTIȚIE A CELOR CARE NE _ AU DISTRUS DREPTURILE NOASTRE FIREȘTI , A REZERVIȘTILOR. PRIN ACEASTĂ ORDONANȚĂ 96  DIN 09.11.2018 NU MAI SUNTEM LA MANTINELĂ CI PUR ȘI SIMPLU VOR SĂ NE SPÂNZURE. LOV ÎMPREUNĂ CU  O ALTĂ PERSOANĂ CE NE IUBEȘTE FOARTE MULT PRECUM SAREA IN OCHI , DOMNUL NASTA DE LA MApN, AU DAT GIR ACESTEI NEMERNICII . 


STIMAȚI COLEGI DE SUFERINȚĂ. COMPLETAȚI  DOCUMENTUL PREZENTAT  DE CĂTRE SCMD ȘI SĂ LE INAINTĂM CELOR CARE NE REPREZINTĂ DREPTURILE ȘI NI LE APĂRĂ ÎN INSTANȚĂ.. NUMAI CEI CARE VOR FI ENUNȚAȚI ÎN CADRUL PROCEDSELOR CU LOV , MApN,ȘI FOȘTII MINIȘTRI  DREPTURILE PREVĂZUTE DE LEGEA 223 SE VOR APLICA. 

NU MAI SATȚI PE MATRGINE ȘI SĂ VĂ AUTOCOMPĂTIMIȚI. 

CU RESPECT CAMARADERESC. 


IN ÎNCHEIEREA ACESTUI MATERIAL SUNTEȚI CHEMAȚI SĂ O DAȚI ÎN JUDECATĂ PE LOV ȘI MINISTRUL. 

CITIȚI CU RĂBDARE MATERIALUL DE MAI JOS.


A fost publicată OUG 96.09.11.201814 noiembrie 2018Categoria Despre Armata3.797 afisariScris de  A fost în sfârșit p…
BĂGĂTORII  DE  SEAMĂ

Văzând conţinutul acţiunii în contencios administrativ, formulată de S.C.M.D. în contradictoriu cu LOV, şi „băgătorii de seamă” de pe unele site-uri care, cu o poftă viscerală, cronică şi netratabilă, critică orice demers făcut de S.C.M.D. în sprijinul cadrelor miliare în rezervă, nu pot decât să constat totala lipsă de colegialitate (ca să mă exprim eufemistic) a celor care, cu rea-credinţă, dacă nu pot construi ceva, dărâmă. Sigur că, de principiu, o acţiune în justiţie, oricât de întemeiată şi bine motivată ar fi, nu este perfectă şi suportă îmbunătăţiri. În cazul în speţă, chiar dacă pot fi discuţii cu privire la obiectul acţiunii şi referitor la instanţa de fond competentă să judece acţiunea, nu este un "capăt de ţară" pentru că se pot face completări/precizări până la primul termen de judecată iar Tribunalul Bucureşti îşi va verifica competenţele în baza art.131 alin.(1) C.proc.civilă, inclusiv pe cea materială, şi va putea, dacă este cazul, să dispun…