Treceți la conținutul principal

vineri, 1 ianuarie 2016

Noutăți OK privind încadrarea în grupele de muncă a personalului M.Ap.N. urmare a Ordinului nr. 123/2015 al ministrului apărării naționale

La multi ani, tuturor! Ordinul ministrului apărării nr. 123/2015 este prezentat pe site-ul Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N. Ordinul este acesta si este prezentat integral si la finalul acestui material.

Ordinul ministrului apărării nr. 123/2015 stabileste noile norme metodologice privind incadrarea in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții, specifice personalului militar, abrogând în același timp vechiul ordin al ministrului cu nr. M. 116.2002 care stabilea aceleași norme.

La o analiză sumară a prevederilor ordinul ministrului apărării nr. 123/2015 rezultă un element (probabil) benefic si pt. majoritatea militarilor in rezerva/retragere, concretizat in Art. 9 alineatele (1) si (2), astfel:

- Dupa cum cunoastem, in urma prevederilor vechiului ordin al ministrului apararii cu nr. M. 116/2002 intarit si cu niste precizari suplimentare provenite de la D.M.R.U., perioadele de scolarizare, precum si cursurile de cariera au fost considerate ca fiind desfasurate in conditii normale de lucru. Cu toate ca majoritatea dintre noi, am desfasurat la modul real atat pe perioada scolarizarii, cat si pe perioada cursurilor de cariera, activitati in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții. Exemple: cursurile de cariera de comandant de companie (cu durata de 6 luni intr-o anume perioada) sau de ofiter de stat major/Cdt. B. cu durata de 3 luni. Fiind cursuri de perfectionare, acestea nu erau statice incat sa se rezume doar la a lua notite in banci, ci erau extrem de pragmatice si dinamice, astfel incat, in functie de specializarea fiecaruia am efectuat diverse activitati specifice incadrarii in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții.  De exemplu, genistii chiar efectuau la acele cursuri activitati concrete de pirotehnie, vanatorii de munte efectuau alpinism, cercetasii efectuau toata gama de activitati din grupa alte conditii (parasutism, scafandrerie, pirotehnie, alpinism), tanchistii tragea cu tancurile, infanteristii cu T.A.B.-urile, rachetistii cu rachetele, parasutistii efectuau salturi etc.  Si inca la modul foarte intensiv, fiind cursuri de cariera, poate mai intensiv decat in acivitatea de zi cu de la unitati. Cu toate acestea, cf. ordinului M. 116/2002, intarit si cu niste precizari suplimentare provenite de la D.M.R.U., activitatile in cauza au fost considerate ca fiind desfasurate in conditii normale. De parca ar fi fost cursuri de pictura, de limba engleza sau de rusa, si nu cursuri cu acelasi risc profesional ca in activitatea de zi cu zi. Aberant in conditiile in care sunt si militari care au fost mutilati la cursurile de cariera sau chiar au decedat. 
- In sfarsit, cf. prevederilor Art. 9 alineatele (1) si (2), din  ordinul ministrului apărării nr. 123/2015, anomalia descrisa anterior este reglementata, astfel incat incadrarea in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții se va afectua cum este firesc pe baza activitatilor concret desfasurate, indiferent daca acestea au fost efectuate pe perioada scolarizarii,cursurilor de cariera sau in activitatea profesionala de zi cu zi.

In ceea ce priveste  aplicabilitatea Art. 9 alineatele (1) si (2) si personalului in rezerva/retragere deja pensionat, ramane de vazut ce se va intampla. Probabil ca birocratia isi va spune cuvantul in acest caz si va fi necesar sa obtinam adeverinte care sa ateste ca in scolile/academiile militare sau la cursurile de cariera am facut si altceva, decat sa scriem poezii! Oricum este tare faza ca un fost pilot sa solicite scolii/academiei unde a fost scolarizat, adeverinta ca pe timpul scolii/academiei chiar a pilotat, si nu a studiat doar teoria elicei! La fel si cu cursurile, la fel si in cazul tuturor armelor si specialitatilor!

In sfarsit,  ca amanunt tehnic legat de Ordinul ministrului apărării nr. 123/2015, constatam ca nu are publicata exact Anexa nr. 1 si care este cea mai importanta. De ce asa? Din cauza faptului ca acea anexa este clasificata, urmare a H.G.-S nr. 1019/2010 care a completat H.G. nr. 1294/2001. Daca era necesar? Nu era precis! Pe de alta parte, clasificarea este un lucru stupid intrucat  obstructioneaza in mod oficial accesul pensionarilor militari la a afla la modul concret conditiile de munca in functie de care ar putea depune cerere pt. reincadrarea in grupe de munca. La modul neoficial, cunoastem cu totii ca Anexa nr. 1 din H.G.-S nr. 1019/2010 este detaliata tot printr-un ordin clasificat de ministru, respectiv prin ordinul cu nr. M.S. 132/2010. Clasificat, dar care totusi a aparut inca din 2011 pe diverse site-uri sau bloguri (cu o simpla cautare ajungeti unde trebuie), fapt pt. care am descarcat si noi o copie a M.S. 132/2010, atasata la final!
 ________________________________________________________________________________

MS 132/2010


Postări populare de pe acest blog

BĂGĂTORII  DE  SEAMĂ

Văzând conţinutul acţiunii în contencios administrativ, formulată de S.C.M.D. în contradictoriu cu LOV, şi „băgătorii de seamă” de pe unele site-uri care, cu o poftă viscerală, cronică şi netratabilă, critică orice demers făcut de S.C.M.D. în sprijinul cadrelor miliare în rezervă, nu pot decât să constat totala lipsă de colegialitate (ca să mă exprim eufemistic) a celor care, cu rea-credinţă, dacă nu pot construi ceva, dărâmă. Sigur că, de principiu, o acţiune în justiţie, oricât de întemeiată şi bine motivată ar fi, nu este perfectă şi suportă îmbunătăţiri. În cazul în speţă, chiar dacă pot fi discuţii cu privire la obiectul acţiunii şi referitor la instanţa de fond competentă să judece acţiunea, nu este un "capăt de ţară" pentru că se pot face completări/precizări până la primul termen de judecată iar Tribunalul Bucureşti îşi va verifica competenţele în baza art.131 alin.(1) C.proc.civilă, inclusiv pe cea materială, şi va putea, dacă este cazul, să dispun…
CITIȚI ȘI SĂ VĂ ÎNGROZIȚI ,CE NE - A ADUS NOUA CA ȚARĂ , AȘA ZISA REVOLUȚIE DIN 1989 . E GROAZNIC. .

Primesc si retransmit !
> EXCEPȚIONAL
> DE ÎNGRIJORĂTOR!!!!! >
> 27 de ani cat doua razboaie
> mondiale >
> Romania a
> pierdut in Primul Razboi Mondial 220.000 de soldati si
> ofiteri si inca 250.000
> de civili (morti mai ales ca urmare a tifosului
> exantematic); probabil inca
> 50.000 de romani au murit luptand in armate straine
> (austro-ungara sau rusa). >
> Aproape 100.000 de romani au murit sub haina militara in cel
> de-Al Doilea
> Razboi Mondial si inca 200.000 au murit in lagarele de
> prizonieri. Cateva sute
> de mii de evrei cetateni romani au murit in timpul
> razboiului (cei mai multi
> dintre ei din teritoriul aflat sub stapanirea maghiara in
> Ardealul de Nord). >
> Desi greu de numarat, victimele regimului comunist (detinuti
> politici morti in
> lagare de munca, deportati sau in puscarie) sunt probabil
> cate…
Formula finală de (re)calculare (a se citi "întru veșnică siluire") a pensiilor militarilor, așa cum a fost prestabilită prin O.U.G. nr. 57/2015 de către maneliștii politici ostili în totalitate Armatei Române! Dormiți in continuare în pace, stimați militari in rezervă și în retragere! Formula este  banal de simplă! Este redată de esența O.U.G. nr. 57/2015 și care este următoarea: o pensie recalculată după regulile pensiilor militare trebuie nu trebuie să aibă niciodată ca rezultat final un cuantum superior celui al actualei pensii atribuite unui militar și care este calculată în mod paradoxal, după principii contributive. Așa își bat maneliștii politici joc de Armata României. Până la capăt. Punct! 
Atentie insa la alt fenomen!Maneliștii politici consideră cel mai probabil despre militarii în rezervă/retragere că suntem fie analfabeți în masă, fie retardați, fie o combinație între cele 2 categorii! Vă explicăm! Pe fondul nemulțumirilor din ce în ce mai accentuate ale militar…