Treceți la conținutul principal

vineri, 1 ianuarie 2016

Noutăți OK privind încadrarea în grupele de muncă a personalului M.Ap.N. urmare a Ordinului nr. 123/2015 al ministrului apărării naționale

La multi ani, tuturor! Ordinul ministrului apărării nr. 123/2015 este prezentat pe site-ul Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N. Ordinul este acesta si este prezentat integral si la finalul acestui material.

Ordinul ministrului apărării nr. 123/2015 stabileste noile norme metodologice privind incadrarea in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții, specifice personalului militar, abrogând în același timp vechiul ordin al ministrului cu nr. M. 116.2002 care stabilea aceleași norme.

La o analiză sumară a prevederilor ordinul ministrului apărării nr. 123/2015 rezultă un element (probabil) benefic si pt. majoritatea militarilor in rezerva/retragere, concretizat in Art. 9 alineatele (1) si (2), astfel:

- Dupa cum cunoastem, in urma prevederilor vechiului ordin al ministrului apararii cu nr. M. 116/2002 intarit si cu niste precizari suplimentare provenite de la D.M.R.U., perioadele de scolarizare, precum si cursurile de cariera au fost considerate ca fiind desfasurate in conditii normale de lucru. Cu toate ca majoritatea dintre noi, am desfasurat la modul real atat pe perioada scolarizarii, cat si pe perioada cursurilor de cariera, activitati in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții. Exemple: cursurile de cariera de comandant de companie (cu durata de 6 luni intr-o anume perioada) sau de ofiter de stat major/Cdt. B. cu durata de 3 luni. Fiind cursuri de perfectionare, acestea nu erau statice incat sa se rezume doar la a lua notite in banci, ci erau extrem de pragmatice si dinamice, astfel incat, in functie de specializarea fiecaruia am efectuat diverse activitati specifice incadrarii in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții.  De exemplu, genistii chiar efectuau la acele cursuri activitati concrete de pirotehnie, vanatorii de munte efectuau alpinism, cercetasii efectuau toata gama de activitati din grupa alte conditii (parasutism, scafandrerie, pirotehnie, alpinism), tanchistii tragea cu tancurile, infanteristii cu T.A.B.-urile, rachetistii cu rachetele, parasutistii efectuau salturi etc.  Si inca la modul foarte intensiv, fiind cursuri de cariera, poate mai intensiv decat in acivitatea de zi cu de la unitati. Cu toate acestea, cf. ordinului M. 116/2002, intarit si cu niste precizari suplimentare provenite de la D.M.R.U., activitatile in cauza au fost considerate ca fiind desfasurate in conditii normale. De parca ar fi fost cursuri de pictura, de limba engleza sau de rusa, si nu cursuri cu acelasi risc profesional ca in activitatea de zi cu zi. Aberant in conditiile in care sunt si militari care au fost mutilati la cursurile de cariera sau chiar au decedat. 
- In sfarsit, cf. prevederilor Art. 9 alineatele (1) si (2), din  ordinul ministrului apărării nr. 123/2015, anomalia descrisa anterior este reglementata, astfel incat incadrarea in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții se va afectua cum este firesc pe baza activitatilor concret desfasurate, indiferent daca acestea au fost efectuate pe perioada scolarizarii,cursurilor de cariera sau in activitatea profesionala de zi cu zi.

In ceea ce priveste  aplicabilitatea Art. 9 alineatele (1) si (2) si personalului in rezerva/retragere deja pensionat, ramane de vazut ce se va intampla. Probabil ca birocratia isi va spune cuvantul in acest caz si va fi necesar sa obtinam adeverinte care sa ateste ca in scolile/academiile militare sau la cursurile de cariera am facut si altceva, decat sa scriem poezii! Oricum este tare faza ca un fost pilot sa solicite scolii/academiei unde a fost scolarizat, adeverinta ca pe timpul scolii/academiei chiar a pilotat, si nu a studiat doar teoria elicei! La fel si cu cursurile, la fel si in cazul tuturor armelor si specialitatilor!

In sfarsit,  ca amanunt tehnic legat de Ordinul ministrului apărării nr. 123/2015, constatam ca nu are publicata exact Anexa nr. 1 si care este cea mai importanta. De ce asa? Din cauza faptului ca acea anexa este clasificata, urmare a H.G.-S nr. 1019/2010 care a completat H.G. nr. 1294/2001. Daca era necesar? Nu era precis! Pe de alta parte, clasificarea este un lucru stupid intrucat  obstructioneaza in mod oficial accesul pensionarilor militari la a afla la modul concret conditiile de munca in functie de care ar putea depune cerere pt. reincadrarea in grupe de munca. La modul neoficial, cunoastem cu totii ca Anexa nr. 1 din H.G.-S nr. 1019/2010 este detaliata tot printr-un ordin clasificat de ministru, respectiv prin ordinul cu nr. M.S. 132/2010. Clasificat, dar care totusi a aparut inca din 2011 pe diverse site-uri sau bloguri (cu o simpla cautare ajungeti unde trebuie), fapt pt. care am descarcat si noi o copie a M.S. 132/2010, atasata la final!




 ________________________________________________________________________________

MS 132/2010






Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor