Treceți la conținutul principal

vineri, 1 ianuarie 2016

Noutăți OK privind încadrarea în grupele de muncă a personalului M.Ap.N. urmare a Ordinului nr. 123/2015 al ministrului apărării naționale

La multi ani, tuturor! Ordinul ministrului apărării nr. 123/2015 este prezentat pe site-ul Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N. Ordinul este acesta si este prezentat integral si la finalul acestui material.

Ordinul ministrului apărării nr. 123/2015 stabileste noile norme metodologice privind incadrarea in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții, specifice personalului militar, abrogând în același timp vechiul ordin al ministrului cu nr. M. 116.2002 care stabilea aceleași norme.

La o analiză sumară a prevederilor ordinul ministrului apărării nr. 123/2015 rezultă un element (probabil) benefic si pt. majoritatea militarilor in rezerva/retragere, concretizat in Art. 9 alineatele (1) si (2), astfel:

- Dupa cum cunoastem, in urma prevederilor vechiului ordin al ministrului apararii cu nr. M. 116/2002 intarit si cu niste precizari suplimentare provenite de la D.M.R.U., perioadele de scolarizare, precum si cursurile de cariera au fost considerate ca fiind desfasurate in conditii normale de lucru. Cu toate ca majoritatea dintre noi, am desfasurat la modul real atat pe perioada scolarizarii, cat si pe perioada cursurilor de cariera, activitati in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții. Exemple: cursurile de cariera de comandant de companie (cu durata de 6 luni intr-o anume perioada) sau de ofiter de stat major/Cdt. B. cu durata de 3 luni. Fiind cursuri de perfectionare, acestea nu erau statice incat sa se rezume doar la a lua notite in banci, ci erau extrem de pragmatice si dinamice, astfel incat, in functie de specializarea fiecaruia am efectuat diverse activitati specifice incadrarii in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții.  De exemplu, genistii chiar efectuau la acele cursuri activitati concrete de pirotehnie, vanatorii de munte efectuau alpinism, cercetasii efectuau toata gama de activitati din grupa alte conditii (parasutism, scafandrerie, pirotehnie, alpinism), tanchistii tragea cu tancurile, infanteristii cu T.A.B.-urile, rachetistii cu rachetele, parasutistii efectuau salturi etc.  Si inca la modul foarte intensiv, fiind cursuri de cariera, poate mai intensiv decat in acivitatea de zi cu de la unitati. Cu toate acestea, cf. ordinului M. 116/2002, intarit si cu niste precizari suplimentare provenite de la D.M.R.U., activitatile in cauza au fost considerate ca fiind desfasurate in conditii normale. De parca ar fi fost cursuri de pictura, de limba engleza sau de rusa, si nu cursuri cu acelasi risc profesional ca in activitatea de zi cu zi. Aberant in conditiile in care sunt si militari care au fost mutilati la cursurile de cariera sau chiar au decedat. 
- In sfarsit, cf. prevederilor Art. 9 alineatele (1) si (2), din  ordinul ministrului apărării nr. 123/2015, anomalia descrisa anterior este reglementata, astfel incat incadrarea in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții se va afectua cum este firesc pe baza activitatilor concret desfasurate, indiferent daca acestea au fost efectuate pe perioada scolarizarii,cursurilor de cariera sau in activitatea profesionala de zi cu zi.

In ceea ce priveste  aplicabilitatea Art. 9 alineatele (1) si (2) si personalului in rezerva/retragere deja pensionat, ramane de vazut ce se va intampla. Probabil ca birocratia isi va spune cuvantul in acest caz si va fi necesar sa obtinam adeverinte care sa ateste ca in scolile/academiile militare sau la cursurile de cariera am facut si altceva, decat sa scriem poezii! Oricum este tare faza ca un fost pilot sa solicite scolii/academiei unde a fost scolarizat, adeverinta ca pe timpul scolii/academiei chiar a pilotat, si nu a studiat doar teoria elicei! La fel si cu cursurile, la fel si in cazul tuturor armelor si specialitatilor!

In sfarsit,  ca amanunt tehnic legat de Ordinul ministrului apărării nr. 123/2015, constatam ca nu are publicata exact Anexa nr. 1 si care este cea mai importanta. De ce asa? Din cauza faptului ca acea anexa este clasificata, urmare a H.G.-S nr. 1019/2010 care a completat H.G. nr. 1294/2001. Daca era necesar? Nu era precis! Pe de alta parte, clasificarea este un lucru stupid intrucat  obstructioneaza in mod oficial accesul pensionarilor militari la a afla la modul concret conditiile de munca in functie de care ar putea depune cerere pt. reincadrarea in grupe de munca. La modul neoficial, cunoastem cu totii ca Anexa nr. 1 din H.G.-S nr. 1019/2010 este detaliata tot printr-un ordin clasificat de ministru, respectiv prin ordinul cu nr. M.S. 132/2010. Clasificat, dar care totusi a aparut inca din 2011 pe diverse site-uri sau bloguri (cu o simpla cautare ajungeti unde trebuie), fapt pt. care am descarcat si noi o copie a M.S. 132/2010, atasata la final!
 ________________________________________________________________________________

MS 132/2010


Postări populare de pe acest blog

BĂGĂTORII  DE  SEAMĂ

Văzând conţinutul acţiunii în contencios administrativ, formulată de S.C.M.D. în contradictoriu cu LOV, şi „băgătorii de seamă” de pe unele site-uri care, cu o poftă viscerală, cronică şi netratabilă, critică orice demers făcut de S.C.M.D. în sprijinul cadrelor miliare în rezervă, nu pot decât să constat totala lipsă de colegialitate (ca să mă exprim eufemistic) a celor care, cu rea-credinţă, dacă nu pot construi ceva, dărâmă. Sigur că, de principiu, o acţiune în justiţie, oricât de întemeiată şi bine motivată ar fi, nu este perfectă şi suportă îmbunătăţiri. În cazul în speţă, chiar dacă pot fi discuţii cu privire la obiectul acţiunii şi referitor la instanţa de fond competentă să judece acţiunea, nu este un "capăt de ţară" pentru că se pot face completări/precizări până la primul termen de judecată iar Tribunalul Bucureşti îşi va verifica competenţele în baza art.131 alin.(1) C.proc.civilă, inclusiv pe cea materială, şi va putea, dacă este cazul, să dispun…
CU PERMISIUNEA DOMNULUI Comandor (r), Prof. univ. dr. ing. Tănase SUSANU POSTEZ MATERIALUL DE MAI JOS : Domnule deputat Mihai Cătălin Botez, Spre știința, domnilor senatori și deputați din toate partidele. Eu vă mulțumesc pentru răspuns. Dar nu-i suficient. Noi, militarii, nu mai vrem vorbe. Vrem fapte. Militarii - într-o țară ca România în care politicienii sunt slugile Occidentului, Orientului, Nordului sau Sudului, numai poporului român nu - refuză să fie cârpa cu care unii politicieni își lustruiesc bocancii. O țară care se vrea în rândul țărilor de luat în seamă, are nevoie de-o armată dotată și cu moral ridicat, pe timp de pace ca și pe timp de război. Iar mirosul de război se simte în aer. Îl simțiți? Cine va pleca la luptă? Tinerii politicieni autiști sau coloneii și generalii avansați în grad fraudulos din Parlamentul României? Ar fi o idee….! Am spus că vrem fapte de la dumneavoastră. N-am văzut încă nici un parlamentar pe care să-l doară măcar în cot(!?) de soarta și nedreptăți…
Art. 40 din proiectul cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice . ,pe o perioadă destul de lungă ,nouă rezerviștilor ,ne pune capac. 

 Probabil că și noua putere ,preia obiceiul guvernului boc, privind pierderile naturale.

Un calcul simplu . 250 de pierderi pe lună M.Ap.N ( rezerviști ) x 12 luni = 3000 cadre decedate.

4 ani x 3000 / an  decese =  12.000 decese.  


Dăle DOAMNE , mintea cea de pe urmă  , că nu este bine.


A fost înregistrat în Parlament proiectul oficial al Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice! Și care lovește în plin, în drepturile de pensie ale personalului militar! Proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personaului plătit din fonduri publiceemanat de actuala coaliție de guvernare, a fost înregistrat la Senatul României, astăzi 24.04.2017 cu nr. B161/2017Traseul legislativ poate fi urmărit aici. Forma inițiatorului este aceasta.
Prevederea perversă care lovește în plin, în drepturile de pensie ale personalul…