Treceți la conținutul principal

26 IULIE


Ziua Arhivelor Militare


Ziua ArhivelorZiua Arhivelor
Ziua Arhivelor Militare
În fiecare an, la 26 iulie, este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la constituirea Armatei Române moderne au apărut și primele preocupări privind depozitarea și păstrarea documentelor militare: în 1867, Depozitul General de Război a primit misiunea de a strânge materialul documentar necesar scrierii istoriei militare, iar în 1870 au fost stabilite atribuțiile, pe linie arhivistică, ale compartimentelor specializate din cadrul unităților operative și structurilor administrative.
După încheierea Primului Război Mondial, factorii de conducere ai organismului militar au decis strângerea, ordonarea și arhivarea documentelor militare operative în scopul elaborării istoricului Războiului de Întregire Națională.
La 26 iulie 1920 s-a înființat, pe lângă Secția 6 Istoric din cadrul Marelui Stat Major, un depozit de arhivă istorică, unde au fost centralizate dosarele operative create de comandamentele participante la Războiul de Reîntregire.
La 1 aprilie 1923, a luat ființă Depozitul de Arhivă al Ministerului de Război, sub denumirea de Arhiva Generală a Ministerului de Război.
Acesta avea ca sarcină preluarea arhivei mai vechi de 3 ani, creată de structurile din cadrul acestui minister, care până în 1916 era predată spre păstrare Arhivelor Statului.
Măsurile luate pentru organizarea și funcționarea sistemului arhivistic militar au fost sistematizate în 1933, prin publicarea, la 10 iulie, a primului Regulament al Arhivelor Armatei, promulgat prin Decretul Regal nr. 1830 din 20 iulie 1933.
În pofida faptului că vicisitudinile istoriei au dus la importante pierderi de documente militare de arhivă (printre care și incendiul din 1964 la Depozitul Central din Râmnicu Vâlcea), în Arhivele Militare se păstrează numeroase documente de maximă importanță pentru înțelegerea evenimentelor petrecute în diferite campanii militare din spațiul românesc, din centrul și sud-estul Europei. În prezent, documentele din arhivele militare, structurate în peste 6. 000 de fonduri arhivistice, însumează circa 125 km liniari.
La nivel instituțional s-au stabilit relații cu arhive militare sau servicii istorice ale armatelor din Germania, Franța, Italia, Belgia, SUA, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Austria, Federația Rusă, inclusiv pe bază de protocoale sau acorduri de colaborare.

Postări populare de pe acest blog

sâmbătă, 18 septembrie 2021 Multumim publicatiei Metropola Constanta   Noi proteste împotriva unei guvernări abuzive Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)   reprezintă o organizație având ca obiectiv principal apărarea intereselor celor care, sub Drapelul Tricolor, au jurat credință României, iar dacă va fi necesar, o vor apăra „chiar cu prețul vieții”. Din păcate, cu mici excepții, aproape toate guvernele post-decembriste s-au întrecut parcă în luarea de măsuri antiromânești, în mai toate domeniile, cu precădere în ceea ce privește depopularea, înstrăinarea resurselor naturale, slăbirea puterii de apărare a țării. Mai mult chiar, se întrec în nerespectarea legilor  promulgate de președintele țării cum este cazul angajamentelor luate la intrarea României în NATO, ori a Legii 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Pe 3 septembrie președintele PNL a...
  joi, 9 septembrie 2021   03 -04 septembrie 2021 -  Oarda ( Jud.Alba ) Concluzii si Masuri rezultate in urma Deciziilor Comitetului Director al SCMD    Vicepresedinte CD Coordonator Filiale SCMD MUNTENIA COMUNICAT Camarazi din Filialele SCMD  MUNTENIA,                                                                                                                           Intrunit statutar la Oarda (jud. Alba), CD al SCMD a analizat consecintele masurilor antiromanesti, luate exclusiv in interes strain, de guvernele succescive ale  imposturii si tradarii nationale, cu ...
  DOCUMENT! Raportul care aruncă în aer Ministerul Apărării! Se mai miră cineva de ce l-au decorat atâta americanii pe generalul Ciucă? Publicăm astăzi o primă parte din raportul contrainformativ absolut incendiar care arată specialiștilor și românilor de rând deopotrivă ce se ascunde de fapt în spatele operațiunii de înzestrare a Armatei Române! Proces mai mult decât binevenit, dacă nu am înlocui ruginiturile noastre cu ale altora! Dar pe bani mulți, mai mulți decât s-a pomenit în orice caz instrumentat până acum de către Direcția Națională Anticorupție până și în vremurile sale de glorie. Piranha 5 stau degeaba, că nu au muniție de 30mm ca să efectueze trageri! Numai că de această dată ditamai procurorii anticorupție, ofițeri de informații și demnitari români, indiferent de culoarea lor politică sau structura din care fac parte nu mai au niciun pic ”de sânge în instalație” pentru a raporta măcar mai departe detaliile absolut halucinante din documentul contrainformativ intrat, log...