26 IULIE
Ziua Arhivelor Militare


În fiecare an, la 26 iulie, este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la constituirea Armatei Române moderne au apărut și primele preocupări privind depozitarea și păstrarea documentelor militare: în 1867, Depozitul General de Război a primit misiunea de a strânge materialul documentar necesar scrierii istoriei militare, iar în 1870 au fost stabilite atribuțiile, pe linie arhivistică, ale compartimentelor specializate din cadrul unităților operative și structurilor administrative.
După încheierea Primului Război Mondial, factorii de conducere ai organismului militar au decis strângerea, ordonarea și arhivarea documentelor militare operative în scopul elaborării istoricului Războiului de Întregire Națională.
La 26 iulie 1920 s-a înființat, pe lângă Secția 6 Istoric din cadrul Marelui Stat Major, un depozit de arhivă istorică, unde au fost centralizate dosarele operative create de comandamentele participante la Războiul de Reîntregire.
La 1 aprilie 1923, a luat ființă Depozitul de Arhivă al Ministerului de Război, sub denumirea de Arhiva Generală a Ministerului de Război.
Acesta avea ca sarcină preluarea arhivei mai vechi de 3 ani, creată de structurile din cadrul acestui minister, care până în 1916 era predată spre păstrare Arhivelor Statului.
Măsurile luate pentru organizarea și funcționarea sistemului arhivistic militar au fost sistematizate în 1933, prin publicarea, la 10 iulie, a primului Regulament al Arhivelor Armatei, promulgat prin Decretul Regal nr. 1830 din 20 iulie 1933.
În pofida faptului că vicisitudinile istoriei au dus la importante pierderi de documente militare de arhivă (printre care și incendiul din 1964 la Depozitul Central din Râmnicu Vâlcea), în Arhivele Militare se păstrează numeroase documente de maximă importanță pentru înțelegerea evenimentelor petrecute în diferite campanii militare din spațiul românesc, din centrul și sud-estul Europei. În prezent, documentele din arhivele militare, structurate în peste 6. 000 de fonduri arhivistice, însumează circa 125 km liniari.
La nivel instituțional s-au stabilit relații cu arhive militare sau servicii istorice ale armatelor din Germania, Franța, Italia, Belgia, SUA, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Austria, Federația Rusă, inclusiv pe bază de protocoale sau acorduri de colaborare.