Treceți la conținutul principal
LA MULȚI ANI GRĂNICERI . AZI ZIUA POLIȚIEI DE FRONTIERĂ

24 iulie.


Anual, la 24 Iulie, sărbătorim Ziua grănicerilor. Aceasta marchează constituirea a primului corp unificat al grănicerilor din România. În anul 1864 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unificat serviciul de grăniceri muntean cu cel moldovean, punând astfel bazele instituţiei moderne de pază a frontierelor ţării.

A fost desemnata ca Ziua Politiei de Frontiera Romane prin articolul nr. 45 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.104 din 27 iunie 2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera Romane. Un gram de istorie: Alegerea acestei date este legata de unirea celor doua structuri graniceresti din Moldova si Tara Romaneasca de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza din data de 24 iulie 1864. Prin Inaltul Decret Domnesc numarul 893 din 24 iulie 1864 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza se prevedea organizarea granicerilor din Moldova dupa modelul celui din Tara Romaneasca si unirea celor doua corpuri graniceresti.

Arma grăniceri, Tricolorul şi moartea unui general 11 august 2013,  
 Ţinuta militarilor grăniceri, de la soldat la maior, conform "Înaltului Decret No. 3510, din 19 Iulie 2012". 
Arma grăniceri, Tricolorul şi moartea unui general
La Academia Bundeswehr-ului, pentru informare şi comunicare, din Strausberg, unde am poposit cu prilejul unui schimb de opinii, la ministerul german al apărării, primul lucru comunicat de gazde a fost că la acţiunile cu public, iniţiate de această structură - inexistentă în armata noastră - sunt special invitaţi generali şi ofiţeri din ex-forţele armate ale defunctei R.D.G., inclusiv grăniceri. 
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare, ocean, cer, în aer liber, apă şi natură
...  Arma grăniceri nu mai există în România.  Motivul este simplu. Imediat după decembrie 1989, obsesia noilor autorităţi, de la Bucureşti, de a face frumos în faţa interlocutorilor occidentali, a generat decapitarea Comandamentului Trupelor de Grăniceri şi desfiinţarea acestei arme de elită, prin înlocuirea cu Poliţia de Frontieră. 
 Este posibil ca imaginea să conÅ£ină: 1 persoană, cer, în aer liber, apă ÅŸi natură
O pripeală tipică mediului politic dâmboviţean.  S-a înlocuit o instituţie militară, cea a armei grăniceri - cu tradiţii istorice probabil deranjante pentru cei ce vroiau să reinventeze apa şi mersul pe jos -, cu o structură de o altă factură, obişnuită să fie departe de atenţia opiniei publice, altfel utilă finanţării şi modernizării sale.  Î
În mod paradoxal, cei mai buni ofiţeri de grăniceri au fost preluaţi de Ministerul Apărării Naţionale şi de serviciile de informaţii, ceea ce atestă calitatea profesională a celor ce aveau drept semn de armă, pe epoleţi, harta ţării.  
graniceri
Într-un gest de revoltă, bine temperată, generalii Sever Neagoe, Ilie Tender şi Gheorghe Văduva – ultimul fiind şi singurul grănicer, şef de promoţie, la Academia Militară, actuala Universitate de Apărare – au scris ISTORIA GRĂNICERILOR şi începutului Poliţiei de Frontieră.  02=
Despre care generalul Văduva îmi scria că este “poate ultima carte de istorie şi de suflet, a unei entităţi de culoare verde, care între timp s-a transformat.”  Instituţia s-a transformat, dar mai trăiesc cei care au purtat uniforma cu petliţe verzi. 

 Conaţionali care, în august 1968, au fost în misiune, 24 de ore, din 24, la graniţa de nord a ţării, la câţiva metri de demonstraţia de forţă a tancurilor sovietice, ce treceau din Ucraina în Ungaria, în drum spre Cehoslovacia, un marş luminat cu proiectoare mari, pentru a înţelege românii că le poate veni rândul. 
insigne
 Compatrioţi care erau în decembrie 1989 la graniţa cu Ungaria, observând coloanele militare pregătite pentru intrarea în România.  
După cum camarazii lor se aflau la frontiera cu URSS, unde toţi împuterniciţii români de frontieră – aceştia fiind doar ofiţeri de grăniceri – au fost chemaţi la discuţii, cu ofiţeri sovietici, care i-au întrebat ce se întâmplă, în România, cu comuniştii, apoi au cerut căi libere de acces pentru coloanele militare.  
Atunci, primul înstelat român care a spus NU intrării trupelor imperiale, pe pământ românesc a fost regretatul general Petre Geantă, şeful de stat major, al Comandamentului Trupelor de Grăniceri.  Şi nu a fost doar o simplă negaţie.  
Ci un ordin ferm, de a se merge până la sacrificiul suprem, dacă va fi cazul, pentru a opri sau încetini, intrarea trupelor sovietice.  Cert este că refuzul grănicerilor români – întărit ulterior, prin declaraţie filmată a generalului Ştefan Guşă, şeful Marelui Stat Major al armatei naţionale - a fost respectat de militarii imperiali.  
guşă
Apoi a urmat decimarea.  
Guşă exilat la Buzău. 
 Geantă trecut în rezervă. 
 Comandamentul Trupelor de Grăniceri/CTGr. aneantizat.  
În galeria celor care au condus CTGr. – accesibilă dacă daţi click aici – cel mai longeviv comandant a fost generalul Vasile Petruţ. Aproape două decenii a condus cea mai orgolioasă armă, singura activă în vreme de pace. Despre un om care tocmai a fost înmormântat – sâmbătă 10 august 2013 – se spun, de regulă, numai cuvinte de bine. 
În ce mă priveşte, aşa cum l-am cunoscut, ca ofiţer de grăniceri, nu am asistat la vreun moment în care să fi fost altfel, decât cu surâsul pe buze, calm, diplomat, cu o voce mai degrabă prevenitoare. Putea fi sever, din priviri, exigent, prin întrebările inclusiv formulate la telefon, sau prin reproşurile profesionale bazate pe date raportate de cei trimişi să restabilească adevărul acolo unde apăreau semne de întrebare privind normalitatea vieţii unei comunităţi militare. 
A fost schimbat din funcţie fără să i se spună motivul real. 
Partea amuzantă este că imediat ce am publicat pe blogul personal anunţul privind decesul său – de care am aflat mulţumită rigurozităţii matematice a octogenarilor colonei, în rezervă, Vasile Scutelnicu şi Ion Mazere -, cineva de la Academia Naţională de Informaţii mi-a trimis un material, despre generalul Petruţ, din care citez: 
”1. a lucrat în Direcţia Propagandă din Secţia Politică Superioară a Armatei 
2. suspectat de organele de contrainformaţii că în cadrul unor întâlniri cu cu omologii săi sovietici din cadrul Tratatului de la Varşovia “şi-a depăşit competenţele” 
3. din urmărirea informativă a reieşit că l-a protejat pe col. Dumitru Cociuban din Direcţia de Informaţii a Marelui Stat Major, surprins că a transmis sovieticilor informaţii asupra unui vas american ancorat în portul Constanţa, în echipajul căruia se aflau agenţi CIA 
4. ofiţerul a fost trecut în rezervă”. Aşa se întâmplă când rescriu istoria civilii neinstruiţi. 
Care este realitatea? 
1. Direcţia Propagandă din Secţia Politică Superioară a Armatei - denumirea corectă era Consiliul Politic Superior al Armatei - nu a avut nicio legătură cu acţiuni ostile conducerii de atunci a României, aşa cum a fost aceasta, de tip dictatorial.
 2. Generalul Petruţ studiase la Moscova şi din acel moment a fost tot timpul monitorizat, firesc, de structurile contrainformative adecvate.
 3. Argument pueril. Era o practică, a comandanţilor cu capul pe umeri, ca atunci când un subordonat, altfel capabil, era suspectat că ar fi acţionat de o manieră ce ridica semne de întrebare, să nu îl arunce pe drumuri, ci să îl treacă pe o funcţie administrativă. 
Se uită aspectul că la data respectivă CIA era percepută ca agenţia de investigaţii a unui stat inamic Tratatului de la Varşovia, din care România făcea oficial parte.
 4. Generalul Petruţ nu a fost trecut imediat în rezervă, ci mutat de la CTGr la Ministerul Apărării Naţionale, la secţia regulamente, semn că Nicolae Ceauşescu una fulgera şi altfel acţiona practic. 
                                                                                            *** Ultimul meu dialog, cu generalul Petruţ a fost – culmea…-, în cimitirul Ghencea 1. 
Era pe aleea principală, marcat de faptul că urma să fie dat afară, din casa în care tot statul a dispus să locuiască. Apoi, am aflat acum, cu stupoare, a ajuns la un azil de bătrâni. Unde, într-una din dimineţile săptămânii care s-a încheiat, doctoriţa l-a vizitat şi l-a întrebat dacă vrea un pahar cu suc de fructe. 
Generalul a spus da şi a închis definitiv ochii...La 87 de ani. Am scris aceste rânduri din trei motive. I. 
După slujba preotului nu a fost nimeni invitat să vorbească despre cel decedat. 
Şi nu era un cerşetor. 
Chiar dacă în sicriu era doar umbra pipernicită a celui ce comandase 19 ani trupele de grăniceri. 
II. Din grabă, din neatenţie sau din neştiinţă, în afara portretului decedatului nu erau şi medaliile, decoraţiile care i-au marcat oficial cariera militară, detaliu obligatoriu la derularea unei ceremonii militare de înhumare. 
III.  Şi cel mai regretabil aspect...lipsea Tricolorul. În mod normal, regulamentar, oficial, obligatoriu, aşa cum s-a asigurat garda de onoare trebuia să i se înmâneze fetei sale, ca urmaşă, drapelul ţării împăturit aidoma unui triunghi. Nu întâmplător, unul dintre octogenarii prezenţi a formulat ulterior, cu voce tare, întrebarea retorică: ”Unde sunt cei care i-au fost aproape, i-au declarat loialitate veşnică, au primit funcţii şi onoruri, iar acum lipsesc?” Praful şi pulberea…

Istoria Poliției de Frontieră

De asemenea, Stefan cel Mare, organizand armata moldoveana, a infiintat "marginasii" care, plasati la marginea tarii, aveau datoria "sa dea de stire cand tara era amenintata cu invazii din afara". In timpul lui Mihai Viteazul existau, pe aceasta linie, "steagurile de calarasi" (calarasii de margine), plasate in localitatile de granita. Marele istoric Constantin Giurescu, privitor la organizarea si dispunerea punctelor vamale, preciza ca acestea erau puncte de vama la hotare sau in apropierea lor, asadar la intrarea marfurilor in tara, si puncte de vama in interior, in orasele si targurile mai insemnate, in primul rand, evident in capitalele respective (ex.: Braila, Giurgiu, Turnu, Calafat, Severin, Tighina, Cetatea Alba, Tecuci, Putna, Trotus, Moldovita). Pe la anul 1690, domnitorul Constantin Brancoveanu, tot in Tara Romaneasca, infiinteaza un corp distinct al granitelor - "martologii" - care, alaturi de plaiesii din 230 de sate si parti de sate, asigurau paza trecerilor peste Dunare si munte.

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor