Treceți la conținutul principal

Eroii noştri: Măriuca Zaharia. Ar trebui sa povestiţi copiilor despre ea

Ultimul loc in care ar trebui sa se afle un copil este pe un camp de lupta, dar de-a lungul istoriei noastre, copiii si-au asumat deseori responsabilitati ce vin greu chiar si pe umerii unor oameni maturi. 

Copii care in inocenta lor traversau liniile inamice si culegeau informatii sau participau activ pana si in lupte, chiar daca acest lucru insemna ca isi puneau viata in pericol. Pentru ei si moartea era doar o joaca. Una dintre aceste povesti este cea a Mariucai Zaharia.
Fata in varsta de doar 12 ani traia impreuna cu bunicul ei in satul Razoare, langa Marasesti. Odata cu izbucnirea Primului Razboi Mondial si infrangerile suferite de armata romana, zona dimprejurul padurii si a satului Razoare a fost disputata de trupele germane si romane.
In satul cu pricina, in livada bunicului Mariucai, Ion Zaharia, se crease un post de observatie al artileriei romanesti. Un soldat se urca in nucul din aceasta livada si putea observa tot ce se intampla de-a lungul frontului. In cazul unui atac al fortelor germane, soldatii telefonau si precizau coordonatele de atac artileristilor, care apoi lansau un baraj de foc asupra trupelor inamice, fortandu-le sa se retraga.
Curiozitate inocenta
Timp de cateva zile, acesti soldati au ghidat artileristii, in timp ce fetita statea mereu langa soldatii romani si era atenta la ce faceau ei.
In scurt timp, a deprins indeletnicirile soldatilor. Se urca deseori in cuibul observatorului si acesta ii arata unde erau pozitiile nemtilor, prin binoclul sau.
Intr-una din aceste zile, fetita baga de seama ca trupe inamice se deplasau pe ascuns printre niste copaci, pe care observatorul nu le vazuse, iar fetita ii atrage atentia.
Dupa circa zece zile, un atac de proportii este pornit de germani. Acestia aflase
Mormantul Mariucai Zaharia
Mormantul Mariucai Zaharia
ra locul de unde transmisionistii romani trimiteau informatii artileristilor si incepusera sa atace zona cu propria artilerie, in timp ce soldatii nemti ieseau in valuri din transee.
Soldatii romani primesc ordin sa ramana pe pozitie si sa trimita in continuare coordonatele pentru artilerie, deoarece in scurt timp va avea loc si contraatacul romanesc.
Timp de doua ore, soldatii rezista, in timp ce artileria romaneasca lansa salve de foc, ingreunand foarte mult inaintarea armatei germane.

O copila in mijlocul urgiei
In cele din urma, observatorul este ucis de bombardamentele germane. In acea clipa Mariuca, desi vazuse cu ochii ei moartea unui om, reuseste totusi sa isi adune fortele si hotaraste sa se urce in nuc de una singura, informand in continuare telefonistul de miscarile inamice. Acesta, la randul lui, ii anunta pe artileristii care atacau la coordonatele oferite.
Insa o schija il raneste grav si pe telefonist. Atunci Mariuca preia si atributiile acestuia, incepe ea sa transmita coordonatele inamicilor. Ea continua sa observe si sa transmita miscarile inamice, ghidand astfel artileria romana. A facut acest lucru de cateva ori. Atacul nemtilor se impotmoleste.
Rezistenta postului de observatie a permis blocarea unei inaintari germane care ar fi fost periculoasa pentru siguranta acelei parti a frontului, in conditiile in care efectivele romanesti erau deja intinse la maxim, datorita ofensivei coordonate a armatelor Puterilor Centrale, pe intreaga lungime a frontului. Din aceasta cauza, contraatacul romanesc a venit tarziu.
Un inger se ridica la cer
Cand soldatii romani se angajeaza in lupta, Mariuca le spune artileristilor sa lungeasca focul sa nu ii loveasca pe acestia. Din acel moment, trupele germane care se risipisera care incotro isi incep retragerea.
Numai ca un lunetist neamt a reusit sa puna catarea pe Mariuca, aceasta aflandu-se inca in nucul desfrunzit. Glontul i-a strapuns pieptul si ea a murit in scurt timp. Ultimele ei cuvinte au fost auzite de ofiterul de artilerie, era bucuroasa ca germanii fugeau.
In cinstea sacrificiul facut de Mariuca Zaharia, trupul ei neinsufletit a fost depus in Mausoleul Marasesti, printre alti mari eroi ai acelor lupte, cum ar fi capitanul Grigore Ignat, care s-a sacrificat alaturi de intreaga sa companie pentru a opri inaintarea germana sau locotenentul Gabriel Pruncu. In fata scolii din Haret se afla si un monument inchinat faptelor ei din anul 1917.
Cu multumiri, Marei Lixandru, pentru ajutorul acordat realizarii acestui articol
Via ziare.com

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor