Treceți la conținutul principal


Nelegalitatea suspendarii pensiei in caz de cumul cu salariul

Avocatul Poporului semnaleaza nelegalitatea suspendarii pensiei in caz de cumul cu salariul

marți, 11 februarie, 2014
În Raportul pe anul 2013 al Avocatului Poporului, în cadrul secțiunii a 4-a, ”Drepturile pensionarilor”, sunt enumerate criticile la adresa legislației cuprinse în petițiile adresate acestei instituții, precum și actele normative vizate de aceste critici. La loc de cinste regăsim ”suspendarea nelegală a drepturilor de pensie” prin Legea 329/2009, act normativ prin care guvernul Boc a instituit măsuri de raționalizare a cheltuielilor publice.
Printre propunerile de modificare sau amendare a cadrului legislativ care a generat nemulțumiri, Raportul citat menționează și ”modificarea sau chiar abrogarea Capitolului IV: Măsuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, în scopul reducerii cheltuielilor bugetare din Legea nr.329/2009, fiind propus un impozit suplimentar sau reţinerea părţii din pensie care depășește salariul mediu brut la nivel naţional”.
Raportul anual al Avocatului Poporului este un document care ajunge pe masa celor doi președinți ai Camerelor Parlamentului, care iau astfel la cunoștință de nemulțumirile cetățenilor, exprimate în mod sintetic și trecute prin filtrul unei instituții care certifică și dă un plus de forță argumentelor prezentate. Acceptarea, într-un asemenea document, a termenului de ”nelegală” în raport cu suspendarea drepturilor de pensie, împreună cu două variante de îndreptare a acestei situații, certifică necesitatea obiectivă de modificare a cap. IV din Legea 329/2009.
Spuneam, în cele două declarații politice pe care le-am făcut anul trecut pe această temă, că interdicția de cumula pensia cu salariul este o nedreptate flagrantă, făcută de un guvern orientat exclusiv către cifrele statistice, și nu către oameni. Stă în puterea noastră să îndreptăm această nedreptate, așa cum am îndreptat atâtea alte lucruri greșite făcute în guvernarea anterioară.
Vă reamintesc că în dezbaterea Camerei Deputaților se află un proiect de lege în acest sens, care prevede abrograre prevederilor Cap. IV al legii 329/2009, inițiat de parlamentari USL și care a avut un traseu mai mult decât ciudat. Aprobat de Senat în anul 2012, proiectul de lege a ajuns în Camera Deputaților, unde a primit aviz favorabil de la toate comsiile, mai puțin de la Comisiile de Muncă și Buget, care au întocmit două rapoarte comune de respingere, preluând argumentele din avizul negativ dat de guvernul Boc în 2012.
În ședința din 5 noiembrie 2013 a plenului Camerei Deputaților, proiectul de lege a fost retrimis la cele 2 comisii, ceea ce poate fi interpretat ca o exprimare a voinței politice a majorității parlamentare de a rezolva favorabil această problemă. Ceea ce, dată fiind și poziția Avocatului Poporului, este singura opțiune rezonabilă pe care o are Uniunea Social Liberală!
Nota: Aceasta declaratie politica a fost citita in plenul Senatului, in sedinta din 11 ferbruarie 2014

Documentul preluat de pe site -ul SCMD ORADEA

Publicat de secretariatul SCMD Slobozia

Postări populare de pe acest blog

sâmbătă, 18 septembrie 2021 Multumim publicatiei Metropola Constanta   Noi proteste împotriva unei guvernări abuzive Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)   reprezintă o organizație având ca obiectiv principal apărarea intereselor celor care, sub Drapelul Tricolor, au jurat credință României, iar dacă va fi necesar, o vor apăra „chiar cu prețul vieții”. Din păcate, cu mici excepții, aproape toate guvernele post-decembriste s-au întrecut parcă în luarea de măsuri antiromânești, în mai toate domeniile, cu precădere în ceea ce privește depopularea, înstrăinarea resurselor naturale, slăbirea puterii de apărare a țării. Mai mult chiar, se întrec în nerespectarea legilor  promulgate de președintele țării cum este cazul angajamentelor luate la intrarea României în NATO, ori a Legii 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Pe 3 septembrie președintele PNL a declarat că u
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar
vineri, 1 ianuarie 2016 Noutăți OK privind încadrarea în grupele de muncă a personalului M.Ap.N. urmare a Ordinului nr. 123/2015 al ministrului apărării naționale La multi ani, tuturor!  Ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  este prezentat pe  site -ul Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N.  Ordinul  este  acesta  si este prezentat integral si la finalul acestui material. Ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  stabileste noile norme metodologice privind incadrarea in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții, specifice personalului militar, abrogând în același timp vechiul ordin al ministrului cu nr. M. 116.2002 care stabilea aceleași norme. La o analiză sumară a prevederilor ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  rezultă un element (probabil) benefic si pt. majoritatea militarilor in rezerva/retragere, concretizat in  Art. 9 alineatele (1) si (2) , astfel: - Dupa cum cunoastem, in urma prevederilor vechiului ordin al ministrului apar