Treceți la conținutul principal
Foto Adevarul
 Daca tot este de actualitate discutia despre posibila mobilizare a rezervistilor, in contextul conflictului din Ucraina, s-au nascut si unele discutii alarmiste despre soarta pensiilor cadrelor militare( ofiteri, subofiteri, maistri militari) care ar urma sa fie mobilizati. Spun unii, neintemeiat, ca pensiile cadrelor vor fi inlocuite cu solde de mobilizare, iar la sfârsitul perioadei, daca vor scapa cu viata, pensiile vor fi recalculate potrivit legii 263/2010 cu stagiile complete de cotizare potrivit Anexei 6. Aceasta viziune nu i-ar afecta pe cei care si-au deschis dreptul de pensie pe L 263 ci pe cei recalculati pe L 119/2010, carora li s-ar inlocui stagiul complet cotizare de 20 de ani cu stagiul din Anexa 6, corespunzator datei nasterii.

In Legea pensiilor militare mobilizarea era asimilata cu o reincadrare in activitate si gaseam reglementari privind suspedarea platii pensiei si revocarea deciziei de pensie in caz de concentrare, mobilizare sau reincadrare.
In Legea 164/2001 gaseam urmatoarele texte:

ART. 59
(1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
a)
b) pensionarul a fost concentrat sau mobilizat
ART. 63
(1) Deciziile de pensie ale pensionarilor militari rechemati în rândul cadrelor militare în
activitate sau încadrati în instituii ale sistemului de apărare, ordine publică si securitate natională ca functionari publici cu statut special cu grad profesional se revocă.
 In Legea 263/2010 nu gasim asemenea reglementari, regula generala fiind ca pensia pentru limita de vârsta se cumuleaza cu salariul/solda pentru stagiile ulterioare pensionarii.
In Legea 263/2010, in art 114 , gasim urmatoarea prevedere care are tangenta cu problema pusa in discutie, respectiv ca plata pensiei se suspenda când: 
k) pensionarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege, referitoare la cumulul pensiei cu salariul. 
Desigur ca restrictia se refera la cumulul pensiei cu salariul din mediul de stat, cand pensia pentru limita de vârsta  este mai mare decât salariul mediu.
Cand Boc a introdus aceasta masura de austeritate, prin cap IV al Legii 329/2009, nu se intrezarea vreo criza internationala care sa impuna mobilizarea rezervistilor. Masura discriminatorie intre cei care lucreaza in mediul privat si cei care presteaza in mediul bugetar, daca nu este eliminata, s-ar aplica si cadrelor mobilizate. Cei cu pensia mai mare ca salariul mediu nu ar putea-o cumula cu solda pentru mobilizare.
Ideea e ca dreptul de pensie pentru limita de vârsta subzista si pe perioada mobilizarii, iar la sfârsitul perioadei de mobilizare, indiferent daca pensia s-a cumulat sau nu cu solda,  pensia se recalculeaza potrivit art. 99 si 107 ale Legii 263/2010, punctajul pentru perioada de mobilizare urmând sa fie calculat folosind acelasi stagiu complet de cotizare  cu care a fost calculat punctajul pensiei pentru limita de vârsta. In cazul pensiilor recalculate potrivit Legii 119/2010 se va aplica si la noua recalculare tot stagiul complet de cotizare de 20 de ani. Vezi art. 136 alin (3) al HG 257/2011, de aplicare a L 263/2010

Postări populare de pe acest blog

sâmbătă, 18 septembrie 2021 Multumim publicatiei Metropola Constanta   Noi proteste împotriva unei guvernări abuzive Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)   reprezintă o organizație având ca obiectiv principal apărarea intereselor celor care, sub Drapelul Tricolor, au jurat credință României, iar dacă va fi necesar, o vor apăra „chiar cu prețul vieții”. Din păcate, cu mici excepții, aproape toate guvernele post-decembriste s-au întrecut parcă în luarea de măsuri antiromânești, în mai toate domeniile, cu precădere în ceea ce privește depopularea, înstrăinarea resurselor naturale, slăbirea puterii de apărare a țării. Mai mult chiar, se întrec în nerespectarea legilor  promulgate de președintele țării cum este cazul angajamentelor luate la intrarea României în NATO, ori a Legii 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Pe 3 septembrie președintele PNL a declarat că u
  DOCUMENT! Raportul care aruncă în aer Ministerul Apărării! Se mai miră cineva de ce l-au decorat atâta americanii pe generalul Ciucă? Publicăm astăzi o primă parte din raportul contrainformativ absolut incendiar care arată specialiștilor și românilor de rând deopotrivă ce se ascunde de fapt în spatele operațiunii de înzestrare a Armatei Române! Proces mai mult decât binevenit, dacă nu am înlocui ruginiturile noastre cu ale altora! Dar pe bani mulți, mai mulți decât s-a pomenit în orice caz instrumentat până acum de către Direcția Națională Anticorupție până și în vremurile sale de glorie. Piranha 5 stau degeaba, că nu au muniție de 30mm ca să efectueze trageri! Numai că de această dată ditamai procurorii anticorupție, ofițeri de informații și demnitari români, indiferent de culoarea lor politică sau structura din care fac parte nu mai au niciun pic ”de sânge în instalație” pentru a raporta măcar mai departe detaliile absolut halucinante din documentul contrainformativ intrat, logic,

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo