Treceți la conținutul principal


Razboiul are si parti bune! In cazul mobilizarii rezervistilor sau efectuarii de recrutari, Romania risca o dubla revolta interna - militara si sociala, indreptata contra intregii clase politice!

Zeci de barbati (de atatia a aflat PRO TV - fiind la mintea cocosului ca in realitate, sunt zeci de mii sau sute de mii) din intreaga tara au primit, in ultimele zile, instiintari prin care sunt rugati sa se prezinte la unitatile militare. Informatia este certa. Alte date - aici! Cu aceasta ocazie se confirma ceea ce de altfel cunosteam toti: oficialii dau asigurari ca nu este nevoie de rezervisti, doar pt. a nu crea panica. Doar Basescu s-a dat de gol ca in caz de conflict armat, armata va face ceea ce ar face orice armata, respectiv si mobilizare si recrutari. 

Legat de posibilitatea mobilizarii rezervistilor si de a face noi recrutari, ar trebui sa analizam si un aspect la care oficialii romani mai mult ca sigur ca nu se gandesc. Dupa cum se cunoaste, in majoritarea cazurilor, barbatii sunt sustinatorii financiari principali ai propriilor familii. In baza Art. 87 din Legea nr. 284/2010 a salarizarii personalului platit din fonduri publice, pe timp de mobilizare sau război se aplică prevederile de salarizare ale legii mentionate (nu mai conteaza pt. initiatori ca e pace sau razboi), precum si unele reglementări specifice stabilite prin hotărâre a Guvernului (care nu exista sau sunt clasificate). In baza Art. 88 din legea mentionata, prevederile anexei nr. X la Decretul nr. 163/1975 se aplică în continuare, până la data intrării în vigoare a actului normativ care reglementează modul de stabilire a drepturilor pe timp de mobilizare sau război.
Problema este urmatoarea! Soldele, in special in marja gradelor si a functiilor mici (acestea reprezinta grosul mobilizarii/recrutarii), devin inferioare veniturilor reale castigate inainte de mobilizare/recrutare. Sume precum 1 000-1 500 lei nu mai reprezinta pt. nimeni de mult o avere, o familie are nevoie de minim 3 000 lei pt. a trece pragul de saracie. Bani pe care in multe situatii ii castiga in exclusivitate, barbatul. Pe acest fond, este usor de anticipat nemultumirea acelui rezervist sau recrut, sustinator de familie, care va constata ca in urma actiunii de mobilizare/recrutare, statul il va retribui de 2-3 mai putin decat ar castiga in mod normal, fapt pt. care familia lasata in urma risca sa ii moara de foame! 
Mai este o situatie! Basescu (in stare de euforie - desigur) se referea chiar si la posibilitatea mobilizarii rezervistilor si a recrutarii romanilor stabiliti in strainatate. Aici sunt 2 situatii: barbati plecati sa lucreze singuri in strainatate, familiile din Romania fiind acasa si neavand niciun venit, singura sursa de existenta fiind banii trimisi in tara de catre cei plecati. In, sfarsit, exista si a 2-a situatie. In strainatate sunt stabiliti insa si foarte multi barbati romani cu tot cu propriile familii (posibil ca peste 50% dintre romanii stabiliti in straintate sa fie in aceasta situatie),  avand copii la scoala si toate rosturile in tarile respective, tot ei fiind sustinatorii principali ai familiilor lor. In ambele situatii, nu ne ramane decat sa ne imaginam reactiile barbatilor care lucreaza in strainatate nevoiti sa isi lase  familiile pe drumuri, prin trecerea brusca de la venituri de 2 000 de euro, la cele onorifice oferite de statul roman unui cetatean mobilizat/concentrat. 
Ce-ar mai fi de adaugat! Mai apare o situatie. Rezervistii au si comandanti - ofiteri, subofiteri sau maistri militari. Posibila mobilizare a acestora se face pe etape, si incepe in ordinea inversa a inmormantarii. De ce asa? Dupa integrarea in NATO, procedurile operationale sunt schimbate atat de radical, incat la acest moment doar cadrele militare trecute in rezerva incepand cu 2004 (anul integrarii Romaniei in NATO), vorbesc aceeasi limba (proceduri, standarde) cu cea a militarilor activi, si care la randul lor vorbesc aceeasi limba cu cea a militarilor altor state NATO. Problema este ca in mod statistic, din toate cadrele militare, cele trecute in rezerva dupa anul 2004 - sunt preponderent rezervistii loviti in plin de desfiintarea pensiilor militare. Iar in caz de mobilizare, aceste cadre intra in prima etapa si care va fi probabil si singura. Iar umar la umar cu acestia, soldatii si gradatii profesionisti trecuti in rezerva de statul roman fara niciun drept. Alte posibile etape ulterioare, desi nu sunt excluse, sunt prea putin probabile.
Sinteza la cele exprimate, nu mai ramane decat sa facem un simplu exercitiu de imaginatie. Infiintarea unei unitati, cu un comandant si un stat major format din ofiteri, subofiteri si maistri militari nesimtiti carora Boc le-a desfiintat pensiile militare, le-a si injumatatit, iar Ponta nu s-a catadicsit decat sa continue operatiunea, sub alta masca (Legea nr. 241/2013). Mai regasim si cadre militare tarate de 4 ani in procese unde justitia ii mai toaca inca o data, cadre care cumuleaza o pensie (taiata de Boc si apoi inghetata de Ponta) cu venituri din diverse activitati salariale si pe care trebuie sa le abandoneze, revenind astfel la o solda ce devine inferioara castigurilor anterioare. Mai regasim soldati si gradati sau viitori recruti care domiciliaza in Romania care de dragul unei solde la jumatate din nivelul veniturilor anterior castigate, sunt nevoiti sa isi lase lase familiile muritoare de foame. Si mai regasim din toate categoriile - militari in rezerva sau viitori recruti care lucreaza in strainate, si care si ei sunt nevoiti (desi, la modul pragmatic este previzibil ca cei mai multi nu vor da curs vreunui ordin de chemare) sa isi abandondeneze familiile (in cazul unora - familiile sunt in tara, in cazul altora - familiile raman de izbeliste in strainatate), pt. solde la 1/10 sau 1/5 din castigurile in euro de zi cu zi pe alte meleaguri.

Pe fondul celor mentionate, este usor de intuit care va fi starea de spirit a unor astfel de structuri militare nou-formate via rezerva/recrutare (completare), rezultatul fiind ca o eventuala operatiune de mobilizare sau de recrutare are sanse multiple sa declanseze o revolta cu dubla componenta: una militara provenind exact din randurile celor mobilizati/recrutati, si una sociala provenind din partea familiilor acestora care se poate extinde cu repeziciune si la alte categorii ale societatii civile. Cine poate fi de vina pt. aceasta situatie decat clasa politica care indiferent de culoarea partidului idolatrizat, a pus intreaga armata pe butuci, ignorand in totalitate si in mod constant, militarii romani? Asa incat, un razboi in care sa fie antrenata Romania, ar avea si parti bune, o eventuala actiune de mobilizare/recrutare putand deveni si o sansa unica de a salva armata si chiar intreaga Romanie, de ceea ce i se intampla din partea intregii clase politice. Si apoi mergem si la razboi!  

Postări populare de pe acest blog

sâmbătă, 18 septembrie 2021 Multumim publicatiei Metropola Constanta   Noi proteste împotriva unei guvernări abuzive Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)   reprezintă o organizație având ca obiectiv principal apărarea intereselor celor care, sub Drapelul Tricolor, au jurat credință României, iar dacă va fi necesar, o vor apăra „chiar cu prețul vieții”. Din păcate, cu mici excepții, aproape toate guvernele post-decembriste s-au întrecut parcă în luarea de măsuri antiromânești, în mai toate domeniile, cu precădere în ceea ce privește depopularea, înstrăinarea resurselor naturale, slăbirea puterii de apărare a țării. Mai mult chiar, se întrec în nerespectarea legilor  promulgate de președintele țării cum este cazul angajamentelor luate la intrarea României în NATO, ori a Legii 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Pe 3 septembrie președintele PNL a declarat că u
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar
vineri, 1 ianuarie 2016 Noutăți OK privind încadrarea în grupele de muncă a personalului M.Ap.N. urmare a Ordinului nr. 123/2015 al ministrului apărării naționale La multi ani, tuturor!  Ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  este prezentat pe  site -ul Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N.  Ordinul  este  acesta  si este prezentat integral si la finalul acestui material. Ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  stabileste noile norme metodologice privind incadrarea in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții, specifice personalului militar, abrogând în același timp vechiul ordin al ministrului cu nr. M. 116.2002 care stabilea aceleași norme. La o analiză sumară a prevederilor ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  rezultă un element (probabil) benefic si pt. majoritatea militarilor in rezerva/retragere, concretizat in  Art. 9 alineatele (1) si (2) , astfel: - Dupa cum cunoastem, in urma prevederilor vechiului ordin al ministrului apar