Treceți la conținutul principal
24 iule 2016  - 152 de ani de existenta  institutională

  24 IULIE  ZIUA ARMEI GĂNICERI , ACUM  ZIUA POLITIEI DE FRONTIERA

 Cu ocazia zilei de arma , dorim tuturor celor care au executat și execută serviciul de pază și apărare a FRONTIEREI DE STAT A ROMANIEI, 24 din 24 le dorim sănatate , fericire , îndeplinirea tuturor dorintelor alături de familie si cei dragi lor,fără evenimente , alături de un sincer si călduros LA MULTI  ANI CU FERICIRE.!





borna de hotar

Semnul de graniță dintre România și Austro-Ungaria, redescoperit în Munții Vrancei

 Stefan Borcea
 09:22, 1 februarie 2016



Disputele de secole pentru 4000 de hectare dintre obștenii vrânceni și cei din județul Covasna, de la Brețcu și Ojdula, ar putea să ia sfârșit în viitorul apropiat, grație profesorului de geografie Florin Roman, care a găsit în peregrinările sale prin Munții Vrancei borna de hotar despre care crede că separa la 1800 România de Imperiul Austro-Ungar.
“Am dat de bornă cu totul întâmplător şi am avut o foarte mare emoţie, pentru că atunci când eram copil, pe la jumătatea anilor 50, am văzut ceva identic la gura pârâului Goru şi în înţelesul şi limbajul oamenilor din acea vreme ei foloseau toponimul <<stâlpul de fier>>. Mi-a rămas în minte treaba asta. Exact pe partea opusă a acelui stâlp am văzut şi rămăşiţele unui pichet de graniţă, construit din piatră cioplită. Borna aceasta am găsit-o pe înălţimea Piatra Scrisă, extremitatea apuseană a culmii Macradeu, care separă bazinele Lepşa, spre răsărit şi Valea Mărului, Obştea Tulnici”, ne-a spus profesorul Florin Roman.
Citiți mai multe despre această descoperire AICI.



24 iulie 2016 - 152 ani de existenţă instituţională pentru Poliţia de Frontieră Română

La data de 24 iulie 2016, Poliţia de Frontieră Română aniversează 152 ani de existenţă instituţională. Momentul a fost marcat la sediul I.G.P.F. prin acordarea titlului de POLIŢISTUL DE FRONTIERĂ AL ANULUI 2016 pentru lucrătorii cu merite deosebite în activitatea profesională.
Astăzi, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în prezenţa domnului Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliţie Ioan Buda, a conducerii Poliţiei de Frontieră Române şi a personalului Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, au avut loc festivitaţi prilejuite de sărbătorirea a 152 ani de existenţă instituţională. 
Cu această ocazie, chestorul principal de poliţie Liviu Galoşîmputernicit inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, a felicitat poliţiştii de frontieră pentru această zi deosebită, apreciind sprijinul acordat şi eforturile depuse de aceştia din punct de vedere profesional, astfel încât, prin rezultatele obţinute, Poliţia de Frontieră să poată fi definită ca o instituţie modernă, aliniată la standardele europene.
În cadrul întâlnirii, inspectorul general a declarat: “În anul 2016, Poliţia de Frontieră Română este o instituţie modernă, capabilă să asigure un înalt nivel de control la frontierele române şi, în special, la frontiera externă a Uniunii Europene, apreciată de toţi partenerii români şi cei ai spaţiului comunitar. Urmare a eforturilor depuse de către fiecare poliţist de frontieră, România este, în prezent, foarte apreciată pentru contribuţia importantă adusă în cadrul operaţiunilor comune de combatere a migraţiei ilegale, desfăşurate sub egida Agenţiei Europene FRONTEX.”
Ziua Poliției de Frontieră Române reprezintă, în fiecare an, un prilej pentru a fi recompensate acțiunile desfășurate de proprii lucrători, în îndeplinirea atribuțiilor specifice la granița României.
Un număr de 20 poliţişti de frontierăofiţeri şi agenţi care își desfășoară activitatea în structurile teritoriale ale Poliției de Frontieră, specialiști în supravegherea frontierei terestre, maritime şi aeroportuare, au fost evidentiaţi şi premiaţi pentru meritele deosebite avute în misiunile operative desfășurate, atât pe teritoriul țării, cât şi în urma participării la operaţiunile comune organizate de Agenția Frontex.
Aceştia s-au remarcat în acțiunile de supraveghere şi control desfășurate la frontiera de stat, dar în mod special în misiunile pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere și a migrației ilegale, având o contribuție importantă la rezultatele operative obţinute de structurile din care fac parte.           
Cu ocazia acestor festivităţi, chestorul principal de poliție Liviu Galoș, împuternicit inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, a acordat distincţia “Poliţistul de frontieră al anului 2016” pentru doi poliţişti de frontieră, după cum urmează: 
Subcomisar de poliţie Sima Adrian Silviu din cadrul Gărzii de Coastă, şef al Serviciului Combaterea Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere, pentru devotament și merite deosebite în îndeplinirea misiunilor de serviciu.
Ofițerul a instrumentat mai multe dosare penale care au vizat destructurarea unor rețele specializate în contrabandă cu ţigări, migrație ilegală, dar și combaterea braconajului piscicol.
În luna martie a anului 2016, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, ofițerul a instrumentat un caz de contrabandă cu țigări, când poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat o autocisternă cu numere de R. Bulgaria, condusă de un cetăţean bulgar, încărcată cu sute de baxuri de ţigări de contrabandă (peste 250.000 de pachete ţigări). Cantitatea de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării speciale conform procedurilor legale, iar in cauză s-au făcut cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă calificată cu ţigări.
Ofiţerul a instrumentat mai multe cazuri de braconaj piscicol, în care pescadoare turceşti au fost depistate pe Marea Neagră, pescuind ilegal în apele teritoriale ale României. În ultimul caz înregistrat în luna mai a.c., comandantul pescadorului şi adjunctul acestuia, cetăţeni turci, au fost trimişi în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în stare de arest preventiv.
Un alt caz reprezentativ instrumentat de ofiţer a vizat o grupare, formată de cetăţeni români, care se ocupa cu introducerea în România şi ulterior comercializarea unor bijuterii şi a altor obiecte (ceasuri, laptopuri, telefoane mobile), obţinute în urma săvârşirii unor infracţiuni de furt din locuinţe în state ale Uniunii Europene. Bunurile erau trimise în ţară prin intermediul unor firme de transport, coletele fiind ridicate la destinaţie de către membrii reţelei, care ulterior le comercializau. 
Agent şef adjunct de poliţie Bărcăuan Ciprian Vasile, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, Sectorul Poliţiei de Frontieră Curtici, pentru profesionalism şi merite deosebite în îndeplinirea misiunilor de serviciu.
Poliţistul de frontieră a avut o contribuţie importantă la activitatea de supraveghere și control a frontierei de stat, acesta remarcandu-se în cursul anului 2016 prin depistarea, la controlul de frontieră, a peste 17 alerte introduse de către instituţii ale statului român şi ale UE care vizau persoane sau bunuri căutate de autorităţi. De exemplu, în luna februarie a.c., în P.T.F Curtici, a depistat un grup format din trei bărbați, un cetățean turc, un algerian şi un apatrid, cu domiciliul în Germania, cu vârste cuprinse între 24 şi 26 ani, care au încercat să intre ilegal în România, folosindu-se de cărţi de identitate belgiene false. S-a luat măsura întreruperii călătoriei bărbaţilor, iar în baza acordului între Guvernul României şi Guvernul R. Ungare privind readmisia cetăţenilor proprii şi a altor persoane, cei trei bărbaţi au fost predaţi autorităţilor maghiare, în vederea continuării cercetărilor. În cauză au fost întocmite actele de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunilor de fals privind identitatea şi tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat în grup.
Această zi specială pentru Poliţia de Frontieră a fost marcată prin acţiuni similare la nivelul tuturor Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră de la graniţa cu fiecare stat vecin, la Garda de Coasta, precum şi în cadrul şcolilor de pregătire aflate în subordinea instituţiei noastre. 
Informaţii de background
La 24 Iulie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Decretul prin care se realiza unirea corpurilor grănicereşti "de dincoace şi dincolo de Milcov", moment ce a devenit reper istoric pentru instituţia noastră, însemnând recunoaşterea identităţii instituţionale şi, totodată, piatra de temelie a Poliţiei de Frontieră de astăzi.           
Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului Romaniei nr. 104 / 2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române, această dată istorică a fost desemnată ca sărbătoare oficială a Poliţiei de Frontieră Române, fiind momentul de recunoaştere a identităţii instituţionale şi, de asemenea, temelia organizaţiei moderne de astăzi, care funcţionează la standarde europene.
În cei 152 ani de existenţă - şi nu numai, deoarece apărarea hotarelor ţării a existat din cele mai vechi timpuri - Poliţia de Frontieră Română a parcurs mai multe etape de transformare şi perfecţionare, în funcţie de caracterul perioadei istorice trăite, însă indiferent de forma de organizare sau denumire, misiunea a rămas întotdeauna aceeaşi, cea de străjer al legalităţii, ordinii şi liniştii la frontieră.
În prezent, ca instituţie specializată a Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia de Frontieră Română are obligaţia să prevină şi să combată stările de pericol la adresa României, determinate de migraţia ilegală şi criminalitatea transfrontalieră şi, de asemenea, să apere viaţa, integritatea corporală şi libertatea persoanelor, proprietatea publică şi privată, celelalte drepturi şi interese legitime ale cetaţenilor şi comunităţii, activitatea sa constituind serviciul public desfăşurat în interesul persoanei, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi prin aplicarea legii.           
Prin rezultatele obţinute, instituţia Poliţiei de Frontieră Române continuă să se afirme ca partener de încredere al statelor europene în lupta împotriva infracţionalităţii transfrontaliere, bucurându-se de respectul şi aprecierea structurilor similare din alte ţări, iar profesionalismul poliţiştilor de frontieră şi deschiderea spre colaborare, manifestate permanent în raporturile cu celelalte structuri, au avut un aport esenţial la obţinerea acestor performanţe şi crearea unei imagini pozitive a instituţiei în exterior.
  • 24 iulie 2016 - 152 ani de existenţă instituţională pentru Poliţia de Frontieră Română
  • 24 iulie 2016 - 152 ani de existenţă instituţională pentru Poliţia de Frontieră Română
  • 24 iulie 2016 - 152 ani de existenţă instituţională pentru Poliţia de Frontieră Română
  • 24 iulie 2016 - 152 ani de existenţă instituţională pentru Poliţia de Frontieră Română

Postări populare de pe acest blog

sâmbătă, 18 septembrie 2021 Multumim publicatiei Metropola Constanta   Noi proteste împotriva unei guvernări abuzive Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)   reprezintă o organizație având ca obiectiv principal apărarea intereselor celor care, sub Drapelul Tricolor, au jurat credință României, iar dacă va fi necesar, o vor apăra „chiar cu prețul vieții”. Din păcate, cu mici excepții, aproape toate guvernele post-decembriste s-au întrecut parcă în luarea de măsuri antiromânești, în mai toate domeniile, cu precădere în ceea ce privește depopularea, înstrăinarea resurselor naturale, slăbirea puterii de apărare a țării. Mai mult chiar, se întrec în nerespectarea legilor  promulgate de președintele țării cum este cazul angajamentelor luate la intrarea României în NATO, ori a Legii 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Pe 3 septembrie președintele PNL a declarat că u
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar
vineri, 1 ianuarie 2016 Noutăți OK privind încadrarea în grupele de muncă a personalului M.Ap.N. urmare a Ordinului nr. 123/2015 al ministrului apărării naționale La multi ani, tuturor!  Ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  este prezentat pe  site -ul Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N.  Ordinul  este  acesta  si este prezentat integral si la finalul acestui material. Ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  stabileste noile norme metodologice privind incadrarea in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții, specifice personalului militar, abrogând în același timp vechiul ordin al ministrului cu nr. M. 116.2002 care stabilea aceleași norme. La o analiză sumară a prevederilor ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  rezultă un element (probabil) benefic si pt. majoritatea militarilor in rezerva/retragere, concretizat in  Art. 9 alineatele (1) si (2) , astfel: - Dupa cum cunoastem, in urma prevederilor vechiului ordin al ministrului apar