Treceți la conținutul principal
IMG_20140723_124513_952

EXCLUSIV Scandalul din MApN ia amploare! Militarii, în prag de revoltă: „Suntem asistați social!” Ministerul invocă „sistem de salarizare implementat etapizat”

Ministerul Apărării Naționale și-a dezvoltat un obicei de a ascunde sub preș gravele nereguli din sistemul național de apărare. Situația este cel puțin strigătoare la cer în privința salarizării soldaților gradați profesioniști, al căror număr se subțiază constant, sistemul de apărare fiind din ce în ce mai slab de la o lună la alta, datorită plecărilor masive din sistem. Ceea ce MApN nu dorește ca românii să știe, potrivit surselor noastre din sistemul militar, este că, prin aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare aproximativ 70% din personalul instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, prin care militarii beneficiau de „o măsură reparatorie”, potenţialii beneficiari, în număr de aproximativ 33.000, vor primi începând cu luna august 2016, 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit, aflată în plată la nivelul anului 2009, respectiv diferenţa de 50% începând cu luna august 2017, ceea ce înseamnă: 60 lei!
Aceste „măsuri reparatorii” au dus la plecări masive din sistem, unități cu personal mult sub numărul necesar și, în lipsa unui sindicat în domeniul apărării naționale, militarii găsesc alte metode de exprimare, mai tacite.
O astfel de voce a ajuns la parlamentarul PSD de Constanța, Florin Gheorghe (FOTO), care,pe 21 iunie a.c., a avut o interpelare în plenul Camerei Deputaților, adresată ministrului Apărării, Mihnea Motoc. Obiectul interpelării a avut ca obiect salarizarea nestimulativă care determină plecări din sistemul de apărare.
florin gheorghe„Prin aplicarea OUG 57/2015, aproximativ 70% din personalul sistemului de apărare ar fi trebuit să beneficieze de o măsură reparatorie. Astfel, în MApN, potențialii beneficiari, în număr de 33.000, vor primi cu luna august 2016 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit, la nivelul anului 2009, respectiv cu 50% începând cu august 2017. Chiar dacă măsurile par extrem de satisfăcătoare, în practică ele înseamnă majorări de până în 60 lei pentru soldați, motiv pentru care plecările din sistemul de apărare sunt cât mai frecvente. Trebuie subliniat faptul că veniturile nete ale unui caporal cu vechime de circa 20 de ani nu depășesc în prezent valoarea de 1.220 lei net! S-a ajuns astfel la situația în care cel puțin la nivelul județului Constanța majoritatea unităților au cel mult 70% din efective, iar unele chiar sub 50%! De exemplu, la Forțele Navale, când o fregată trebuie să execute un exercițiu, se iau militari și maiștri de marină de la alte două fregate pentru a completa nivelul de personal. Iar, dacă este nevoie să iasă două fregate în larg pentru exerciții nu se pot asigura două echipaje complete! La fel s-a întâmplat, de pildă, la exercițiile cu partenerii NATO de la Smârdan sau de la Cincu, atunci când militarii din Galați sau Focșani au fost completați cu militari din alte unități din țară, pentru că și în aceste unități efectivele sunt la sub 50% din efectivele necesare. Față de această situație extrem de îngrijorătoare, împotriva obiectivelor asumate la summit-ul din Țara Galilor, nu ne îndeplinim angajamentele de stat membru NATO, vă rog domnule ministru să precizați cum intenționați să reluați atractivitatea salarială pentru angajații din sistemul național de apărare, în special pentru categoriile prost plătite: soldați, caporali și maiștri. Solicit răspuns în scris și oral!”, a spus deputatul Florin Gheorghe.
CITEȘTE ȘI:
Facem precizarea că cuantumul soldei de merit se determină prin aplicarea unei cote de 20% asupra soldei de funcţie, aflată în plată la 31 decembrie 2009. În prima etapă, se va acorda 50% din acest cuantum.
Sursele noaste din sistemul militar ne-au mai precizat: Sub 50% din efective datorită plecărilor din sistem; un soldat cu vechime 1 an are un venit net de 1.150 lei; caporal vechime 10 ani (SGP)=1101 Venit net; caporal vechime 20 de ani (SGP)=1220 venit net; majorarea de 50% din salariul de merit este de doar 50-60 lei; iar toate unitățile sunt sub 70% din personalul necesar, chiar în unele 50%.
Totodată, soldele sunt egalizate, nu mai contează vechimea gradațiile sau specialistul de clasă și asta din cauza măririi salariului minim pe economie. Astfel, SGP sunt asistați social, prin majorare HG 0154/2011, adică statul vine și dă o sumă de bani ca militarul să ajungă la salariu minim pe economie, pentru că solda funcției de bază este doar… 650 de lei!
Guvernul zice că SGP au un salariu mulțumitor, pentru că iau și normă de hrană în
 valoare de 900 de lei, dar când participă la aplicații și exerciții se „mănâncă”
 din cei 900 de lei.
IMG_20140723_123721_265
Tododată, sursele noastre din sistemul militar ne-au mai precizat:
Solda funcției de bazp este între 550 de lei și 650 de lei, ulterior se adaugă gradațiile, specialistul de clasă, adică sporurile și astfel se ajunge la o sumă în care vine statul și mai adaugă prin HG 0154 și te „asistă social” cu o sumă prin care ajungi la salariul minim pe economie, de 1250 lei”.
MApN ne spune că nu sunt motive de îngrijorare
Într-un răspuns solicitat de TOMIS NEWS, Ministerul Apărării Naționale ne precizează că„pentru personalul militar şi civil – în anii 2010-2016 – nu se aplică valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuţi în anexele Legii-cadru nr. 284/2010”.
Legea–cadru nr. 284/2010 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 877 din 28 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează sistemul de salarizare pentru personalul militar în activitate, fiind, de altfel, punctul de plecare și motivare a MApN în răspunsul adresat TOMIS NEWS. Mai departe, MApN ne mai precizează:
„În perioada în care sistemul unitar de salarizare este implementat etapizat prin legile speciale de salarizare anuale, valorile soldelor de funcţie, salariilor de bază, soldelor de grad şi indemnizaţiilor lunare de încadrare se determină în mod individual, în raport cu reglementările în vigoare la 31 decembrie 2009 şi cu prevederile actelor normative aplicabile în intervalul de timp cuprins între 1 ianuarie 2010 şi data calculării dreptului salarial respectiv, precum şi de majorarea veniturilor realizate din salarii/solde [s.n., cu 10% – conform Legii nr. 293/2015]. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare – precizează faptul că pentru personalul militar şi civil – în anii 2010-2016 – nu se aplică valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuţi în anexele Legii-cadru nr. 284/2010, cu modificările şi completările ulterioare. În fapt, în perioada menţionată anterior, baza de calcul a elementelor soldei lunare se constituie în conformitate cu reglementările în vigoare în luna decembrie 2009, conform prevederilor Legii nr. 138/1999 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 347 din 22 iulie 1999, cu modificările şi completările ulterioare.”
MApN: câștigul salarial net realizat din solda lunară, între 1.280 lei – 1.050 lei
În răspunsul adresat TOMIS NEWS, MApN invocă art. 3 alin. (1) din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 868 din 24 octombrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, din care reținem:
Gradele militare ale soldaţilor şi gradaţilor profesionişti în activitate sunt următoarele:
  1. a) caporal clasa I;
  2. b) caporal clasa a II-a;
  3. c) caporal clasa a III-a;
  4. d) fruntaş;
  5. e) soldat.
„Soldele de funcţie ale personalului militar se stabilesc în raport cu gradul funcţiei militare prevăzut de statul de organizare. Pentru categoriile de personal militar menţionate mai sus, câştigul salarial net realizat din solda lunară se situează între 1.280 lei – 1.050 lei. Ţinând seama de cele prezentate mai sus, în conformitate cu art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1017/2015 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu data de 1 mai 2016, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 de ore în medie pe lună în anul 2016, reprezentând 7,382 lei/oră. Prin aplicarea prevederilor hotărârii de Guvern menţionată anterior, solda funcţiei de bază (compusă din solda de funcţie, solda de grad, gradaţii) va fi stabilită la 1.250 lei”, se mai arată în răspunsul MApN adresat TOMIS NEWS.
Forțele Navale, ineficiență crasă sau… în reorganizare?
Potrivit interpelării adresată de deputatul Florin Gheorghe și a surselor noastre, în cazul Forțelor Navale, când pleacă o fregată, se iau militari SGP și maiștri de marină de la TREI fregate ca să formeze un echipaj! Dacă este nevoie să iasă două fregate, nu au de unde să asigure personalul! Alte exemple: în aplicații la Smârdan sau Cincu a camarazilor din Galați sau Focșani cu parteneri NATO se iau SGP din alte unități din țară, pentru că sunt sub 65% din efective și astfel îi mint pe americani!
DSCN4030
Potrivit MApN, este vorba despre „o reorganizare” și „constituiri de grup tactic”.
Forţele Navale Române participă la activităţi de instruire pe mare, exerciţii şi misiuni internaţionale cu nave generate prin Grupul Tactic al Forţelor Navale, constituit prin rotaţie din nave si aeronave aparţinând Flotilei de Fregate, Divizionului de Corvete, Divizionului de Nave Purtătoare de Rachete, Divizionului de Nave Minare-Deminare şi Divizionului de Nave Speciale. În vederea constituirii acestui grup tactic se au în vedere anterior activării acestuia pregătirea tehnică şi încadrarea echipajelor prin completarea de la celelalte nave aflate în altă etapă de pregătire/refacere a capacităţii acţionale în vederea asigurării unui procent de operativitate. Referitor la completarea echipajelor cu personal de la celelalte nave este important de subliniat faptul ca aceasta se face datorită managementului de personal corespunzător evoluţiei în carieră, perfecţionării prin cursuri de pregătire, acordării drepturilor legale de acordare a liberelor şi concediilor de odihnă. În anul 2015 o mare parte din structurile Forţelor Navale a trecut printr-un proces de reorganizare, iar încadrarea acestora, până la atingerea nivelului planificat, se realizează gradual, în funcţie de priorităţi”, au precizat reprezentanții MApN, pentru TOMIS NEWS.

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor