Treceți la conținutul principal

DESTINAȚIE: ROMÂNIA / Bornele din Maramureș ale fostei granițe cu Cehoslovacia și Polonia, căutate de turiști




Bornele fostei granițe de stat a României Mari cu Polonia și Cehoslovacia din perioada interbelică au devenit în ultimii 20 de ani atracția turiștilor români și străini care urcă în Munții Maramureșului, încântați să descopere reperele unui trecut nu foarte îndepărtat al țării, dar mai puțin cunoscut.

Marea majoritate a bornelor mai pot fi găsite în locuri greu accesibile sau acoperite de vegetație de-a lungul actualei frontiere româno-ucrainene, în zona montană, la altitudini de aproximativ 2.000 metri.
Începând cu anul 1996, mai ales turiștii din Cehia și Polonia au manifestat un interes deosebit față de bornele care defineau fosta graniță a României cu vecinii. După retrasarea graniței respective la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, în locul Cehoslovaciei și Poloniei apărând URSS, pare surprinzător că în interiorul graniței române au rezistat până după 1990 bornele de frontieră, unele montate pe munte încă din anul 1914. Turnate în fontă, inscripționate în limbile română și franceză, bornele au rezistat timpurilor și istoriei, devenind un punct de atracție inedit îndeosebi pentru turiștii străini, iubitori ai turismului istoric, căutători de artefacte.
"Din anii '90, odată cu deschiderea României, turiștii din Cehia și Polonia au început să urce în Munții Maramureșului, în zone altădată neinteresante pentru turiști, iar pentru români și localnici și mai puțin, căutând vechile borne de frontieră. Unele borne le-am găsit și eu, patrulând zona de responsabilitate a frontierei române, altele au fost găsite de colegii mei la altitudini de aproximativ 1.800 de metri. Altele le-am descoperit întâmplător, unele acoperite de vegetație, jnepeniș, în locuri care probabil defineau vechea graniță a României. Am rămas surprinși că în cei peste 45 de ani cât a durat comunismul, bornele din fontă au rămas neclintite pe munte deși lumea se schimbase radical după război", a spus comisarul șef în rezervă fost șef al Sectorului Poliției de Frontieră din comuna Poienilor de sub Munte, Dorel Rățanu.
Turiști străini vin anual pe munte, înarmați cu hărți foarte precise, unii îmbarcați cu jeepuri pentru a ajunge cât mai ușor pe piscuri, alții străbat pe jos din comuna Repedea sau Poienile de sub Munte zeci de kilometri pentru a ajunge până în apropierea graniței și a se fotografia cu prețiosul trofeu greu de descoperit. Unele hărți precizează amplasarea bornelor de-a lungul graniței, însă majoritatea sunt greu de descoperit la mai bine de 100 de ani din momentul montării, iar altele au fost scoase de localnici și duse acasă. Călătorii străini care iubesc genul acesta de aventură au îmbinat ieșirea pe munte cu raftingul pe râurile montane, iar alții trec și dincolo, în Ucraina, pentru a vedea celebrul castel "Cerna Hora'' din Carpații ucraineni.
Un punct de atracție bine conservat îl reprezintă borna Regatului României cu Polonia și Cehosolovacia, "Triplex Confinium" situată pe vârful Stogu (1.649 metri), pe actuala graniță româno-ucraineană. "E una dintre puținele borne de graniță a Regatului României care se păstrează în condiții excepționale, o bornă imensă din beton unde se află inscripționate cele trei întâlniri ale graniței. Din locul acestei borne, frontiera română șerpuiește de-a lungul munților la altitudine înaltă. Foarte vag se mai poate descifra de pe piscurile înalte vegetația tăiată care definește fosta fâșie de graniță și, din loc în loc, puținii stâlpi ai vechii granițe", a mai spus Dorel Rățanu.
De altfel, istoria locală a grănicerilor români a marcat după cel de Al Doilea Război Mondial reașezări care la un moment dat, din cauze prea puțin cunoscute, au dus la reamplasarea pichetelor unde lucra personalul militar și trupa, abia în anul 1972 fiind date în folosință noile pichete care au rămas active până după anii 2000, când poliția de frontieră a trecut printr-un nou proces de reorganizare. Din nefericire, locul primelor pichete grănicerești din Munții Maramureșului, situate la mai puțin de 1 km de fâșie sunt aproape necunoscute, iar fostele pichete au fost abandonate și distruse de localnici, deși autoritățile comunelor Repedea și Poienile de sub Munte afirmau că ar fi dorit să preia pichetele pentru a le transforma în cabane turistice.
Deși zona — Repedea, Poienile de sub Munte, Ruscova, Valea Vișeului — deține un potențial turistic imens prin turiștii străini și români care vin în fiecare vară pentru a redescoperi bornele de frontieră ale României interbelice și a se minuna de frumusețea peisajului, nu poate fi pus în valoare într-un mod adecvat deoarece lipsesc locurilor de cazare.
CJ Maramureș a avansat în urmă cu un an de zile intenția deschiderii unui nou punct de frontieră în comuna Poienile de sub Munte, localitate situată la poalele Munților Maramureșului, punct care ar urma să facă legătura cu o localitate din Ucraina, însă ideea a rămas doar în stadiul de proiect propus fără o perspectivă imediată.
Însă bornele de frontieră ale bătrânei Românii continuă să rămână ascunse pe vârful munților, ferite de brazi și iarba înaltă, pe o hartă imaginară ce stârnește pofta de aventură a drumeților.
AGERPRES/(AS — autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frățilă

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor