Treceți la conținutul principal

OPINII EVZ

The Guardian: Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, și-a cerut scuze pentru tentativa de asasinat al premierului Djiukanovici și pentru lovitura de stat din Muntenegru | PULSUL PLANETEI

Autor:  |  | 12 Comentarii | 2385 Vizualizari
 
Iulian Chifu
Afacerea Balcanilor de Vest s-a dovedit una nocivă pentru Federația Rusă, la trei săptămâni după tentative de asasinare a premierului Republicii Muntenegru, Milo Djukanovici, pentru că țara sa să nu se mai integreze în NATO, dar și tentative de asasinat la adresa premierului sârb, salvat de forțele de ordine care l-au ascuns după ce s-a găsit o mașină cu armament la un punct de lângă casa sa în care convoiul official trebuia să încetinească.

 Această lovitură de stat în Muntenegru dublată de o lovitură de palat în Serbia, cu înlocuirea premierului Vucic, ambele executate prin asasinat, relevă exasperarea Moscovei pentru drumul pro-european al celor două state din Balcanii de vest.
Am mai scris aici, (Alegeri în Muntenegru: Rusia a finanțat paramilitari sârbi pentru a ataca instituțiile statului și a deturna drumul spre NATO | PULSUL PLANETEI- 26 octombrie) despre tentativa de lovitură de stat din Muntenegru. Însă elementele privind asasinarea premierului muntenegrean și sârb au apărut ulterior. De data aceasta The Guardian și Radio Echo Moskvi au întregit scenariul în care nu numai fostul șef al trupelor special de poliție sârbe, naționaliști sârbi c trupe special ruse au fost implicate.
Potrivit unor informaţii intrate în posesia The Guardian, Serbia a deportat mai mulţi cetăţeni ruşi care sunt suspectaţi că au fost implicaţi în tentativa de lovitură de stat din statul vecin, Muntenegru. Persoanele care au participat la acest complot plănuiau să se îmbrace în uniforme de poliţie, să intre în sediul Guvernului din Muntenegru, să îl asasineze pe premierul acestei ţări, Milo Djukanovici, şi să instaleze la putere un partid prorus. Mai multe surse diplomatice au declarat pentru The Guardian că Guvernul de la Belgrad a deportat, în secret, respectivii cetăţeni ruşi după o intervenţie a şefului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, care a efectuat o vizită în Serbia la 26.10.2016, cu scopul de a detensiona situaţia. Ministrul sârb de interne, Nebojsa Stefanovici, a negat faptul că Guvernul din ţara sa a deportat cetăţeni ruşi implicaţi în lovitura de stat din Muntenegru.
O sursă apropiată de Guvernul de la Belgrad a declarat că Patruşev, fost şef al FSB, şi-ar fi cerut scuze pentru acţiunile respectivilor cetăţeni ruşi şi a catalogat tentativa de lovitură de stat drept o operaţiune care nu a fost aprobată de Kremlin. După vizita secretarului Consiliului de Securitate la Belgrad, rușii implicați în tentativa de lovitură de stat au fost deportați din Serbia. La momentul reținerii, la aceștia a fost depistată suma de 120.000 de euro, unifor-special care permitea monitorizarea prim-ministrului muntnegrean Milo Djukanovic.
Anterior, procurorii din Muntenegru au comunicat că grupul subversiv a încercat asasinarea prim-ministrului. Procuratura Muntenegrului a afirmat că un grup de „naționaliști din Rusia” planifica asasinarea prim-ministrului muntenegrean, Milo Djukanovic, în ziua alegerilor parlamentare din 16 octombrie. Potrivit procurorului Milovoj Katnic, organizatorii atentatului au decis că „puterea în Muntenegru nu va putea fi schimbată prin intermediul alegerilor, de aceea acest lucru urmează să fie înfăptuit cu forța”, transmite Reuters. Scopul atentatului ar fi fost instaurarea la putere a uneia dintre partidele de opoziție, care nu va permite aderarea țării la NATO. La organizarea complotului au participat cetățeni ai Rusiei, Serbiei și Muntenegrului. Atentatul a fost planificat pentru ora 23:00, în ziua de 16 octombrie. Omorul urma să fie executat de către un lunetist.
Amintim că două alianțe de opoziție din Muntenegru au respins rezultatul alegerilor parlamentare desfășurate pe 16 octombrie, soldate cu victoria Partidului Democrat al Socialiștilor - partidul premierului Milo Djukanovici - și au acuzat guvernul de intimidarea alegătorilor. O misiune de monitorizare a alegerilor, trimisă de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, a ajuns la concluzia că votul a „reflectat voința poporului”. Socialiștii au câștigat numai 36 de mandate în Parlamentul, cu 81 de locuri, ceea ce înseamnă că nu au majoritatea parlamentară. În vârstă de 54 de ani, Djukanovici și Partidul Democrat al Socialiștilor (PDS), care susține aderarea Muntenegrului la NATO, — aflat la putere de la primele alegeri multi-partidice din Muntenegru în 1991 —deține majoritatea în parlamentul de 81 de locuri.

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor