Treceți la conținutul principal
28 iunie 1940. Astăzi se împlinesc 79 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică. Anexarea Basarabiei a însemnat începutul destrămării României, care a continuat cu Dictatul de la Viena, cedarea Nordului Transilvaniei, și a Cadrilaterului,
Într-un comentariu pentru Radio Chișinău, istoricul Octavian Țâcu sustine despre consecințele zilei de 28 iunie 1940 ca astăzi sunt resimțite de către basarabeni.
Amintim că la 28 iunie 1940, trupele sovietice au ocupat Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, teritorii ale statului român la acea vreme. Odată cu ocupaţia sovietică au început şi represiunile împotriva populaţiei locale, zeci de mii de persoane fiind executate, arestate sau deportate.
  • Anexarea Basarabiei la 28 iunie 1940, a dus la instaurarea unui regim totalitar comunist, străin de identitatea și ființa românească a basarabenilor, regim care a însemnat colectivizare forțată, schimbarea alfabetului, represiuni politice, deportări. Cea mai mare dramă a anexării Basarabiei a fost, în opinia istoricului Octavian Țâcu, destrămarea teritorială a Basarabiei și alipirea la fâșia de pământ din RASSM, adică la Transnistria.
”Acest lucru a dus la un proces îndelungat de construcție identitară moldovenească, diferențiată de cea românească și crearea unei dihotomii identitare în Basarabia, care persistă și în prezent”, a spus Octavian Țâcu.
Locuitorii din Republica Moldova sunt în prezent înrădăcinați în două mituri fundamentale care determină cultura istorică: unii care consideră data de 28 iunie drept eliberare care a făcut posibilă unirea ”poporului moldovenesc” de pe ambele maluri ale Nistrului. Adepții acestui mit sunt străinii veniți pe acest teritoriu, dar și cei care au trăit cu această mentalitate sovietică, preluată de partide precum cel comunist sau socialist, menționează Octavian Țâcu.

”Pe de altă parte avem și un mit al trădării care mai persistă printre populaţia majoritară, inclsiv cu o anumită cultură istorică, care consideră că 28 iunie 1940 a însemnat o trădare din partea României, care ne-a abandonat, fără niciun foc de armă, în fața trupelor sovietice. Acest mitpoate fi ușor dezavuat prin înțelegerea contextului istoric, a pregătirii mlitare a armatei române, poate fi ușor dezavuat dacăluăm în considerare faptul căpeste un an România va face un efort militar extraordinar, pentru recuperarea Basarbiei. Această angrenare a întregii țări pentru recuperare a Basarbiei, este undeva o explicație a faptului că Basarabia a contat și a dururt mult atunci când a fost luată în 1940”, a menționat Țâcu.

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor