Treceți la conținutul principal


Proiect legislativ pentru modificarea Legii 223/2015PROIECT LEGISLATIV
Pentru modificarea Legii 223/2015

Este vorba despre proiectul legislativ al senatorului PSD, Tit-Liviu BRAILOIU, adoptat de Senat ca prima Camera, prin fortarea procedurii, ieri, 03.06.2019, cu 10 zile inainte de a se implini termenul de adoptare tacita (13.06.2019).
Vom publica integral proiectul, in momentul in care va apare forma finala, semnata de Presedintele Senatului spre trimitere la Camera Deputatilor, care este Camera decizionala.
Pentru a curma zvonurile privind varsta de pensionare, menita sa provoace un nou exod al cadrelor, mentionam ca la Art.16, Al.2, varsta standard de pensionare ramane 60 de ani la militari si politisti.
Cei care vor sa moara in functii, pot opta, conform Al.3, “daca starea sanatatii le permite” sa ramana in activitate pentru o perioada de 3-5 ani peste varsta standard. Diferenta fata de lege este ca sporul de 2%, acordat pentru fiecare an suplimentar la pensia militara de stat, la care ar fi avut dreptul, se acorda la salariu lunar brut.
In ceea ce priveste cuantumul pensiilor militare, amendamentul aprobat ca Art.591 prevede:
1.      “Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza solda de grad/salariul gradului profesional si/sau solda de functie/salariul de functie al militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special, in procentele stabilite de Art.29, 30 si 108 si in functie de vechimea valorificata in ultima decizie de pensie, astfel:
a)      Portivit gradului militar/profesional avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu si a mediei soldelor de functie/salariilor de functie in cele 6 luni alese, conform prevederilor Ar.109, Al.2 si Art.110, Al.2 din prezenta Lege;
b)      In functie de gradul militar/profesional detinut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu si media soldelor de functie/salariilor de functie detinute in cele 6 luni alese, conform porevederilor Art.28 pentru drepturile de pensie deschise in baza prezentei legi.
2.      In anul in care pot fi aplicate atat prevederile Art.59, cat si cele ale Al.1, se aplica dispozitiile cele mai favorabile”.
Ultima prevedere (Art.59, Al.1) se refera la hotia prin care nu ni se mai aliniaza pensiile cu inflatia raportata la salariul mediu, ci cu rata inflatiei “indicator defintiv”, adica diferenta dintre inflatia anului in curs si cea de acum 2 ani. De mentionat ca Proiectul Brailoiu pastreaza la calculul cuantumului pensiei toate mizeriile introduse in cele 2 OUG-uri (57 si 59).
In ceea ce-i priveste pe cei speriati de zvonistica si indemnati sa treaca in rezerva acum, deocamdata nu este nici un pericol, cei care urmeaza sa iasa la 63 sau 65 de ani fiind cei care vor sa moara in functii.

P.S. Important este ceea ce se va decide la Camera Deputatilor, unde speram sa fie admise amendamentele depuse de SCMD, decurgand din deplina identitate de tratament juridic dintre magistrati si militari/politisti.

Honor et Patria! Vae Victis!

Presedintele SCMD,
Col.(r) dr. Mircea DOGARU

PROIECT DE LEGE PENTRU ABROGAREA PENSIILOR SPECIALE


PROIECT DE LEGE PENTRU ABROGAREA PENSIILOR SPECIALE
(Proiectul USR)

Este vorba dspre Proiectul de lege depus de USR anul trecut, vizand desfiintarea pensiilor zise speciale ale grefierilor, functionarilor publici parlamentari, diplomatilor, functionarilor de la Curtea de Conturi, altor categorii de functionari, nu si ale magistratilor, prevazuta la Art.5 (Legea 303/2004) si ale militarilor, prevazuta la Art.7 (Legea 223/2015) care doar se modificau.
Referitor la rezervisti, initiatorii credeau ca ne fac un bine, stabilind modificarea Art.30 din Legea 223/2015, astfel:
“Pensia stabilita, recalculata si actualizata in conditiile prezentei legi, nu poate fi mai mare decat solda/salariul brut lunar din ultima luna de activitate inainte de data pensionarii, actualizat la zi cu rata inflatiei si cresterile salariale/majorarile soldei de grad si functie ale militarilor activi”
La vremea respectiva, invocand Proiectul Mircovici, depus in 2016, de modificare a Legii 223/2015, prin excluderea cuvantului “solda” care se referea atunci doar la grad si functie, SCMD le-a propus, ca text, ca pensia stabilita, recalculata si actualizata conform Legii 223/2015 in forma promulgata, nu poate fi mai mare decat venitul (salariul) brut impozabil, calculat pe media a 6 luni din ultimii 5 ani de activitate, actualizat la zi cu inflatia si cresterile salariale/majorarile soldei de grad si functie ale militarilor activi, prin venituri intelegandu-se elementele permanente ale salarizarii.
De mentionat ca utilizarea cuvantului “solda”, inteles ca salariu sau venit brut total, duce, direct, doar la interpretarea ca “solda de grad” si “de functie”, care inseamna sub 1/3 din salariul unui militar. Daca se foloseste cuvantul “venit” pentru pensie, care nu este un venit, sa se foloseasca “venit permanent” ori salariu pentru suma lunara pe care o primeste militarul/politistul pentru activitatea nenormata depusa 24 de ore din 24. Nu salariul soldei de baza, nu alte definiri care duc, in viata civila, la ideea de salariu de baza sau de incadrare, pentru ca modul de calcul al salariilor militarilor si politistilor este total diferit de al civililor. Militarii si politistii nu se incadreaza in Codul Muncii, decat la capitolul “Interzis” la Art.42 din Constitutia Romaniei, ca “munca fortata”. Este motivul pentru care, in ceea ce ne priveste, se foloseste cuvantul “activitate”, care poate fi de aparare, de interventie, de munca in constructii, agricultura, minerit etc., fiind executata la ordin, fara drept de refuz.
Salariul din ultima luna a fost folosit pentru destructurarea imediata a sistemului militar, in conditiile existentei ordinului ca nu poti sta pe o functie mai mica sau mai mare decat gradul, ceea ce a dus la trecerile masive in rezerva, pentru a nu beneficia de calculul pensiei in baza “ajutorului de somaj” in situatia de “la dispozitie”.
La discutia cu reprezentantii USR au participat, pe langa BOC al SCMD, si membrii ONG-urilor rezervistilor MApN si ai unor sindicate din politie care au sustinut, asa cum le reprosa Secretarul General al SCMD, ca Legea 223 “este imorala” si ca OUG 57 /2015 este exact ceea ce ne trebuie. Iar, mai nou, au apreciat pozitiv colaborarea cu dna. LOV, domnii Valcov si Teodorovici, care primisera de la Dragnea ordinul unei noi Legi a pensiilor militare de stat.
Toti cei prezenti au fost de acord ca magistratii si militarii/politistii nu au ce cauta intr-o lege privind abrogarea “pensiilor speciale”, pensiile lor neputand face obiectul, conform Deciziilor CCR. De asemnea, ca impunerea pentru toti a limitei de varsta de 63-65 de ani este aberanta.
Ca trebuie regandita legea salarizarii pentru militari, care este umilitoare, din aceasta decurgand si drepturile la pensie. De asemenea, toate sindicatele si ONG-urile rezervistilor sunt de acord sa-si trimita specialisti in orice comisie tehnica s-ar constitui pentru analizarea definitiilor termenilor de salariu, venit, solda, pensie etc. si stabilirea drepturilor cuvenite.
In plus, SCMD a anuntat ca va ataca in Justitie orice act normativ care nu respecta deplina identitate de tratament juridic intre militari si magistrati, stabilita prin Deciziile CCR si ICCJ, modul de calcul al pensiilor rezervistilor la ora actuala fiind total diferit de cel al magistratilor.
Pentru restabilirea identitatii de tratament juridic, SCMD a depus amendamente la actuala forma a Legii 223/2015, complet distorsionata de OUG57/2015, OUG59/2017, OUG114/2018 etc. La initiativa filialelor din zona de Sud-Est, vom purta discutii pe aceasta tema si cu reprezentantii specializati ai PNL.

Honor et Patria! Vae Victis!

Presedintele SCMD,
Col.(r) dr. Mircea DOGARU

Postări populare de pe acest blog

Raspuns de la DIICOT
De ce este necesara Reforma Justitiei? Pentru ca, ajunsi magistrati, procurorii justifica si apara tradarea de Tara! -Catre toti cei care mai simt si gandesc romaneste –
               Doamnelor si domnilor,         Va transmitem, fara alte comentarii, documentele alaturate, rugandu-va sa analizati si sa decideti!
DIVERSIUNEA DE PRIMAVARA
DIVERSIUNEA DE PRIMAVARA -In atentia tuturor rezervistilor – Pentru al treilea an consecutiv, cineva isi bate joc de rezervisti, inundand Internetul cu stirea ca „ieri, marti”(urmeaza data), s-ar fi votat in plenul Senatului un amendament la Legea 223/2015, privind revenirea la plafonul de 100% si la baza de calcul de 85% pentru pensiile militare de stat, lege promulgata dar neaplicata ca urmare a aparitiei OUG57/2015. Am verificat .... Ieri, 9 aprilie, Senatul nu s-a intrunit in plen. S-au intrunit comisiile si o singura initiativa legislativa s-a discutat in Comisia de Munca, privind pensiile militare de stat. Proiectul de lege, initiat de Mihail-Viorel FIFOR, privind introducerea unui nou aliniat (3) la Art.21 din Legea 223/2015, referitor la varsta si conditiile de vechime necesare depunerii cererii de pensionare. Practic, se introduc aceleasi conditii si pentru „soldatii si gradatii profesionisti”. Masura face parte din cerinta externa de scoatere din Sistem a …
VINERI 15 FEBRUARIE 2019   ORELE                                12.00 - 14.30
LA CENTRUL ,, CULTURAL  UNESCO 
 IONEL  PERLEA ,, VA AVEA  LOC  ȘEDINȚA  COMUNĂ A CELOR DOUA FILIALE ALE SCMD IALOMIȚA.


 IN DATA DE 15.02 2019  , LA CENTRUL CULTURAL UNESCO IONEL PERLEA  VA AVEA LOC O MANIFESTATIE CULTURALĂ ÎMPREUNĂ CU ASOCIAȚIA DIMITRIE CANTEMIR  .  

DIN PARTEA CONDUCERII CENTRALE PARTICIPĂ  DOMNUL PREȘEDINTE COL. MIRCEA DOGARU ȘI DNA COL.CALOIAN MONICA

ACTIVITATEA SE DESFĂȘOARĂ ÎN DOUĂ PĂRȚI.

ÎN PRIMA PARTE TIMP DE 45 - 50 DE MINUTE SE VOR PREZENTA RECENZIA UNOR CĂRȚI DE CĂTRE COLEGII DE LA ASOCIAȚIA CULTURALĂ DIMITRIE CANTEMIR.


ÎN PATEA A DOUA  DOMNUL PREȘEDINTE COL. MIRCEA  DOGARU  ȘI DNA COL.CALOIAN MONICA  NE VOR PREZENTA SITUAȚIA CU CARE SE CONFRUNTĂ TOȚI REZERVIȘTII DAR ȘI ACTIVII ÎNDIFERENT DE CADRUL DE ACTIVITATE ÎN  CADRUL  SNAOP.

LA ACESTĂ ACTIVITATE SUNT INVITAȚI TOȚI MEMBRI DE SINDICAT , FOȘTII MEMBRII DE SINDICAT , TOȚI REZERVIȘTII INDIFERENT DE ORGANIZAȚIA , FEDERAȚIA SAU LIGA APARȚI…