Treceți la conținutul principal


Proiect legislativ pentru modificarea Legii 223/2015



PROIECT LEGISLATIV
Pentru modificarea Legii 223/2015

Este vorba despre proiectul legislativ al senatorului PSD, Tit-Liviu BRAILOIU, adoptat de Senat ca prima Camera, prin fortarea procedurii, ieri, 03.06.2019, cu 10 zile inainte de a se implini termenul de adoptare tacita (13.06.2019).
Vom publica integral proiectul, in momentul in care va apare forma finala, semnata de Presedintele Senatului spre trimitere la Camera Deputatilor, care este Camera decizionala.
Pentru a curma zvonurile privind varsta de pensionare, menita sa provoace un nou exod al cadrelor, mentionam ca la Art.16, Al.2, varsta standard de pensionare ramane 60 de ani la militari si politisti.
Cei care vor sa moara in functii, pot opta, conform Al.3, “daca starea sanatatii le permite” sa ramana in activitate pentru o perioada de 3-5 ani peste varsta standard. Diferenta fata de lege este ca sporul de 2%, acordat pentru fiecare an suplimentar la pensia militara de stat, la care ar fi avut dreptul, se acorda la salariu lunar brut.
In ceea ce priveste cuantumul pensiilor militare, amendamentul aprobat ca Art.591 prevede:
1.      “Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza solda de grad/salariul gradului profesional si/sau solda de functie/salariul de functie al militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special, in procentele stabilite de Art.29, 30 si 108 si in functie de vechimea valorificata in ultima decizie de pensie, astfel:
a)      Portivit gradului militar/profesional avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu si a mediei soldelor de functie/salariilor de functie in cele 6 luni alese, conform prevederilor Ar.109, Al.2 si Art.110, Al.2 din prezenta Lege;
b)      In functie de gradul militar/profesional detinut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu si media soldelor de functie/salariilor de functie detinute in cele 6 luni alese, conform porevederilor Art.28 pentru drepturile de pensie deschise in baza prezentei legi.
2.      In anul in care pot fi aplicate atat prevederile Art.59, cat si cele ale Al.1, se aplica dispozitiile cele mai favorabile”.
Ultima prevedere (Art.59, Al.1) se refera la hotia prin care nu ni se mai aliniaza pensiile cu inflatia raportata la salariul mediu, ci cu rata inflatiei “indicator defintiv”, adica diferenta dintre inflatia anului in curs si cea de acum 2 ani. De mentionat ca Proiectul Brailoiu pastreaza la calculul cuantumului pensiei toate mizeriile introduse in cele 2 OUG-uri (57 si 59).
In ceea ce-i priveste pe cei speriati de zvonistica si indemnati sa treaca in rezerva acum, deocamdata nu este nici un pericol, cei care urmeaza sa iasa la 63 sau 65 de ani fiind cei care vor sa moara in functii.

P.S. Important este ceea ce se va decide la Camera Deputatilor, unde speram sa fie admise amendamentele depuse de SCMD, decurgand din deplina identitate de tratament juridic dintre magistrati si militari/politisti.

Honor et Patria! Vae Victis!

Presedintele SCMD,
Col.(r) dr. Mircea DOGARU

PROIECT DE LEGE PENTRU ABROGAREA PENSIILOR SPECIALE


PROIECT DE LEGE PENTRU ABROGAREA PENSIILOR SPECIALE
(Proiectul USR)

Este vorba dspre Proiectul de lege depus de USR anul trecut, vizand desfiintarea pensiilor zise speciale ale grefierilor, functionarilor publici parlamentari, diplomatilor, functionarilor de la Curtea de Conturi, altor categorii de functionari, nu si ale magistratilor, prevazuta la Art.5 (Legea 303/2004) si ale militarilor, prevazuta la Art.7 (Legea 223/2015) care doar se modificau.
Referitor la rezervisti, initiatorii credeau ca ne fac un bine, stabilind modificarea Art.30 din Legea 223/2015, astfel:
“Pensia stabilita, recalculata si actualizata in conditiile prezentei legi, nu poate fi mai mare decat solda/salariul brut lunar din ultima luna de activitate inainte de data pensionarii, actualizat la zi cu rata inflatiei si cresterile salariale/majorarile soldei de grad si functie ale militarilor activi”
La vremea respectiva, invocand Proiectul Mircovici, depus in 2016, de modificare a Legii 223/2015, prin excluderea cuvantului “solda” care se referea atunci doar la grad si functie, SCMD le-a propus, ca text, ca pensia stabilita, recalculata si actualizata conform Legii 223/2015 in forma promulgata, nu poate fi mai mare decat venitul (salariul) brut impozabil, calculat pe media a 6 luni din ultimii 5 ani de activitate, actualizat la zi cu inflatia si cresterile salariale/majorarile soldei de grad si functie ale militarilor activi, prin venituri intelegandu-se elementele permanente ale salarizarii.
De mentionat ca utilizarea cuvantului “solda”, inteles ca salariu sau venit brut total, duce, direct, doar la interpretarea ca “solda de grad” si “de functie”, care inseamna sub 1/3 din salariul unui militar. Daca se foloseste cuvantul “venit” pentru pensie, care nu este un venit, sa se foloseasca “venit permanent” ori salariu pentru suma lunara pe care o primeste militarul/politistul pentru activitatea nenormata depusa 24 de ore din 24. Nu salariul soldei de baza, nu alte definiri care duc, in viata civila, la ideea de salariu de baza sau de incadrare, pentru ca modul de calcul al salariilor militarilor si politistilor este total diferit de al civililor. Militarii si politistii nu se incadreaza in Codul Muncii, decat la capitolul “Interzis” la Art.42 din Constitutia Romaniei, ca “munca fortata”. Este motivul pentru care, in ceea ce ne priveste, se foloseste cuvantul “activitate”, care poate fi de aparare, de interventie, de munca in constructii, agricultura, minerit etc., fiind executata la ordin, fara drept de refuz.
Salariul din ultima luna a fost folosit pentru destructurarea imediata a sistemului militar, in conditiile existentei ordinului ca nu poti sta pe o functie mai mica sau mai mare decat gradul, ceea ce a dus la trecerile masive in rezerva, pentru a nu beneficia de calculul pensiei in baza “ajutorului de somaj” in situatia de “la dispozitie”.
La discutia cu reprezentantii USR au participat, pe langa BOC al SCMD, si membrii ONG-urilor rezervistilor MApN si ai unor sindicate din politie care au sustinut, asa cum le reprosa Secretarul General al SCMD, ca Legea 223 “este imorala” si ca OUG 57 /2015 este exact ceea ce ne trebuie. Iar, mai nou, au apreciat pozitiv colaborarea cu dna. LOV, domnii Valcov si Teodorovici, care primisera de la Dragnea ordinul unei noi Legi a pensiilor militare de stat.
Toti cei prezenti au fost de acord ca magistratii si militarii/politistii nu au ce cauta intr-o lege privind abrogarea “pensiilor speciale”, pensiile lor neputand face obiectul, conform Deciziilor CCR. De asemnea, ca impunerea pentru toti a limitei de varsta de 63-65 de ani este aberanta.
Ca trebuie regandita legea salarizarii pentru militari, care este umilitoare, din aceasta decurgand si drepturile la pensie. De asemenea, toate sindicatele si ONG-urile rezervistilor sunt de acord sa-si trimita specialisti in orice comisie tehnica s-ar constitui pentru analizarea definitiilor termenilor de salariu, venit, solda, pensie etc. si stabilirea drepturilor cuvenite.
In plus, SCMD a anuntat ca va ataca in Justitie orice act normativ care nu respecta deplina identitate de tratament juridic intre militari si magistrati, stabilita prin Deciziile CCR si ICCJ, modul de calcul al pensiilor rezervistilor la ora actuala fiind total diferit de cel al magistratilor.
Pentru restabilirea identitatii de tratament juridic, SCMD a depus amendamente la actuala forma a Legii 223/2015, complet distorsionata de OUG57/2015, OUG59/2017, OUG114/2018 etc. La initiativa filialelor din zona de Sud-Est, vom purta discutii pe aceasta tema si cu reprezentantii specializati ai PNL.

Honor et Patria! Vae Victis!

Presedintele SCMD,
Col.(r) dr. Mircea DOGARU

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor