Treceți la conținutul principal

Tochka, mai periculoasa decat racheta ISKANDER!

Desi NATO vorbeste cu ingrijorare despre caracteristicile rachetei ruse Iskander, o racheta mult mai primitiva,Tochka (SS-21 Scarab in nomenclatorul NATO), a ucis, aflata in mainile rebelilor din Yemen, dar si in dotarea trupelor siriene si ucrainene,  sute de oameni in ultimii ani, scrie publicatia the national interest. 

Tochka
Tochka a inlocuit racheta 9K52 "Luna-M", cunoscuta de NATO drept FROG-7. Luna a fost o icoana a razboiului rece, iar primele ei versiuni au figurat in criza din Caraibe. Avea insa un mare neajuns: nu prea nimerea tinta. Intrata in dotarea armatei in 1974, racheta 9K79 "Tochka" a fost de dimensiuni mai mici, dar mai eficienta. 
Cu o raza de actiune de 70 de kilometri, ea a cazut, in 50% dintre cazuri, pe o raza de 150 de metri in jurul tintei, indicator care, in cazul sistemului "Tochka-U", aparut in 1989, s-a redus la 120 de metri. Un perimetru care s-a strans la 90 de metri odata cu folosirea unui sistem de pozitionare globala si a radarelor speciale.
Se spune ca rusii au pus si punct si testat o versiune si mai buna, Tochka-M, cu raza de actiune de 170 de kilometri si o abatere de la tinta de cel mult 70 de metri. Un proiect la care s-a renuntat insa in favoarea sistemului Iskander.
Tochka poate pusa in stare de functiune in 15 minute si, printre altele, ea poate fi dotata cu proiectile cu fragmentare, focoase chimice sau nucleare. Exista si variante mai exotice, cu impuls electromagnetic, spre exemplu, care daca explodeaza in aer da peste cap intreaga aparatura electronica.
Spre deosebire de majoritatea rachetelor balistice, care nu se folosesc niciodata, Tochka a imprastiat moarte pretutindenti in lume, practic. Pentru prima data, ea a fost utilizata in conditii de lupta in timpul razboiului civil din Yemen, in 1994. Multe din rachetele achizitionate la acel moment au fost pastrate, de-a lungul timpului. Iata cateva dintre cele mai dramatice incidente:
  • in 4 septembrie 2015, o racheta Tochka a lovit o baza saudita din localitatea Marib: 73 de militari ucisi, zeci de unitati de tehnica militara distruse.
  • in 14 decembrie, ca urmare a unui atac lansata asupra bazei din golful Bab el-Mandeb au murit peste 100 de militari
  • o luna mai tarziu, o racheta Tochka face ravagii la baza aeriana El-Anad, deteriorand sistemul de coordonare a aviatiei fara pilot si provocand moartea a 100 de miliari.
In ceea ce priveste alte state din Orientul Mijlociu, trupele guvernamentale siriene lanseaza rachete Tochka asupra pozitiilor insurgentilor din Aleppo, Marea si din zona estica a Damascului. Primele informatii au primit confirmare in 2013. Sistemul este folosit si in ziua de astazi.
In timpul operatiunii de cucerire a capitalei cecene, Groznyi, asupra orasului au fost trase peste 60 de rachete balistice, in special Tochka. Doua dintre ele au cazut intr-o piata agroalimentara. Bilantul a fost ingrozitor: 140 de morti, in special civili. In piata se vindeau inclusiv arme, dar acea zona a fost foarte departe de centrul exploziei.
Chiar daca la locul dezastrului s-au gasit fragmente de rachete, iar radarele americane au surprins acele lansari, autoritatile de la Moscova, se intampla asta sub presedintia lui Boris Eltin, au afirma ca deflagratia a fost rezultatul unui conflict intre doua bande criminale. Ulterior, Rusia a lansat 23 de rachete Tochka in razboiul cu Georgia, din 2008.
Ucraina detine 90 de rachete Tochka, iar in Coreea de Nord este sunt cunoscute drept KN-2 Toksa, sustine The National Interest, potrivit careia aceasta arma intra, de asemenea, in dotarea fortelor armate ale Armeniei, Azerbaidjanului, Bulgariei sau Belarusului. 

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor