Treceți la conținutul principal

Ultima comoara nedescoperita de pe glob:


 Cultura Cucuteni – adevaratul brand de tara! 


Interviu Ovidiu Slătineanu, Piatra Neamt, iunie 


2014 (edu)


ovidiu slatineanu neokoolt piatra neamt brand de tara civilizatia cucuteni ultima comoara nedescoperita de pe glob Cultura Cucuteni - adevaratul brand de tara! Interviu Ovidiu Slătineanu, Piatra Neamt 2Pe teritoriul țării noastre, în Basarabia și Ucraina, acum 7000 de ani oamenii trăiau în case cu etaj, practicau agricultura, erau experți în ceramică și trăiau viața în mod pașnic, în colaborare și în armonie cu mediul înconjurător. Este vorba de Civilizația Cucuteni-Tripolie, care a existat între 5000-2700 înaine de Hristos, și de la care ne-au rămas o grămadă de artefacte ce dovedesc măiestria și gradul de evoluție al strămoșilor noștri, dar și importanța lor pentru istoria universală. Pentru a afla mai multe detalii despre „Povestea Mileniului 3: Cultura Cucuteni – ultima comoară nedescoperită de pe glob”, vă invit să parcurgeți mai jos primul interviu propriu al blogului Ce-i cu noi?, cu Ovidiu Slătineanu, administratorul paginii Facebook Cucuteni. Detalii în continuare:

1. Ovidiu, ești fericitul câștigător al primului interviu marca Ce-i cu noi? :) Zi-ne întâi câte ceva despre tine, să știe cititorii cu cine au de-a face.

Pe scurt, mă numesc Ovidiu Slătineanu, am 32 de ani și sunt din Piatra Neamţ. Sunt artist plastic, membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei Interdisciplinare Neokoolt.

2. De când ai început studiul culturii Cucuteni și ce te-a atras la ea? Din ce știu și bănuiesc eu până acum, aș zice că e un mix de pasiune pentru artă și patriotism. Dar te las pe tine să ne zici cum stă treaba.

Chiar e un mix de pasiune, artă şi patriotism. În 2010 am avut de livrat o carte către Muzeul Cucuteni (din Piatra Neamţ) la rugămintea unui profesor de pictură pe ale cărui cursuri le frecventam. Nu prea am fost de acord cu misiunea acordată dar din respect pentru dânsul am mers la muzeu (pentru prima oară). Acolo am auzit/văzut, ceea ce am numit eu ulterior, Povestea Mileniului 3: Cultura Cucuteni – ultima comoară nedescoperită de pe glob.

3. Foarte mulți români n-au auzit încă de cultura Cucuteni (inclusiv eu până de curând). Sau, au auzit, dar nu știu prea multe despre ea și nici n-ar putea să o încadreze în timp sau spațiu. Așa că te rugăm, zi-ne câte ceva despre această cutură.

Cultura Cucuteni-Tripolie (5000 i.En – 2800 i.En) ocupa un areal de 330.000 kmp fiind întinsă pe o parte din teritoriile de azi ale României, Moldovei (Basarabia) și Ucrainei. Cultura Cucuteni-Tripolie ocupa cel mai mare spaţiu din Vechea Europa şi cucutenienii erau şi cei mai numeroşi dintre toate triburile vremii. Oamenii de atunci au fost primii dezvoltatori de proto-orașe din Vechea Europă. Locuiau atât în case simple cât şi cu etaj, erau mari iubitori de artă (ceramică), agricultori, crescători de animale, vânători. Este pentru prima dată când se formează o astfel de comunitate, non-sclavagistă, cu caracteristici de imperiu (chiar dacă e impropriu spus „imperiu” pentru acea vreme). Adică pe tot arealul ocupat de aceştia exista acelaşi tip de artă, ritualuri, plan urbanistic etc. (cu menţiunea că în sectorul artistic chiar au respectat un canon în ciuda faptului că se spune că abia atunci descopereau formele şi arta). Denumirea completă este: Complexul cultural Cucuteni-Ariusd-Tripolie. Gândiți-vă că acești oameni, pe care îi putem considera strămoșii noștri, erau atât de dezvoltați acum 7000 de ani!

4. Care e istoria documentării culturii Cucuteni? Cum a fost descoperită și de ce poartă numele acesta?

În 1884 T. Burada descoperă în satul Cucuteni, jud Iaşi, diferite artefacte. Lipsa de fonduri atrage după sine o pauză în cercetarea aprofundată asupra acestor noi vestigii, însă câţiva ani mai târziu, Hubert Schmidt începe cercetările arheologice tot la Cucuteni, de unde se păstrează și numele culturii. Cam în aceeaşi perioadă, la Tripolie (lângă Kiev) se descoperă vestigii asemănătoare dar slaba comunicare între state a făcut ca şi acolo să primească o denumire iar câteva decenii mai târziu primeşte, prin prisma cercetătorilor occidentali, denumirea de Cultură Cucuteni-Tripolie (The Cucuteni-Trypillia Culture). Povestea însă începe mult mai devreme, cu 37 de ani înaintea lui T.Burada, când la Văleni, Neamţ se descoperă vestigii de acelaşi tip doar că arheologii respectivi nu au realizat importanța descoperirii şi au crezut că aparţin perioadei geto-dacice (mult mai timpurie). Însă oricum le spunem noi astăzi, tot n-o să ştim cum îşi spuneau ei de fapt. Deocamdată se consideră că cei din cultura Cucuteni nu au dezvoltat un limbaj, o scriere, doar pentru că nu au fost găsite dovezi „demne” de luat în seamă în acest sens, în ciuda faptului că din acea perioadă s-au găsit aproape 133 de tăbliţe incizate cu simboluri ce ar putea reprezenta un protoscris (la Vadu Rău, Tărtăria, Hândrești).
tablitele placutele inscriptionate de la tartaria romania - cel mai vechi scris de pe planeta 5000 inainte de hristos artefacte monument istoric
Monument pentru Tăblițele de la Tărtăria

5. De unde știm astăzi, că în acea perioadă, pe acea suprafață, a existat o cultură de sine stătătoare și de unde știm toate detaliile despre ea?

Toate dovezile sunt scoase la iveală din pământ unde s-au găsit aşezări de tip Tell cu până la 11 nivele de locuire (stratificat), iar evoluţia culturii Cucuteni a fost împărţită de cercetători în Precucuteni, Cucuteni A, A-B şi B, faze determinate de obiectele din ceramică descoperite. Cucutenienii depăşiseră de mult nivelul de trib sau ginta iar față de restul Europei, aşezările lor erau adevărate metropole. Situri ale culturii Cucuteni se găsesc mai prin toată zona Moldovei chiar şi prin Transilvania iar celelalte culturii din zona Dunării (Hamangia, Vădastra, Sultana, Starcevo-Cris) împărtășesc caracteristici similare în ceramică şi aşezări. Neoliticul Civilizaţiilor Dunărene poate fi numit drept Originea Europei. Cultura Cucuteni deţine cel mai bogat şi mai variat patrimoniu artistic (ceramic) descoperit şi atribuit vreodată unei culturi / civilizaţii, iar plastica vaselor a fost comparată de cercetătorii americani cu cea contemporană. Avem ocazia să descoperim astăzi în pământ şi să restaurăm aceste piese ale culturii Cucuteni doar prin faptul că ei le-au făcut, practic, indestructibile (glumesc). Ce vreau să subliniez e că aceştia aveau respect / preţuire pentru aceste vase şi le-au făcut să dureze… inclusiv vopseaua de pe ele! Cum au reuşit ?! Lutul era îngheţat peste iarnă pentru a se contracta (pentru a pierde particulă de oxigen). Apoi era amestecat cu scoici pisate şi/sau cioburi pisate, de la alte vase sparte. Nu cunoşteau roata olarului aşa că erau făcute „la mână” – simetrie prin asimetrie. (mențiune Ce-i cu noi?: pe o planșă a muzeului Cucuteni din Piatra Neamț se spune așa: obiectele erau modelate manual, iar în cazul meșteșugului olăritului erau utilizate niște dispozitive rotative, precursoare ale „roții olarului”). La capitolul cuptoare de ars ceramică aceştia pot fi numiţi inginerii Europei: acestea atingeau peste 1200 grade C, ceea ce le-a permis mai târziu să facă şi metalurgie. Arheologii le-au numit cuptoare cu reverberaţie şi dublă ardere, focul fiind forjat prin suflante din burduf de animal (s-au găsit astfel de suflante în pământ).
(sursă imagini – muzeul Cucuteni Piatra Neamț)

6. Haideți să le prezentăm cititorilor o mică galerie foto cu obiecte din cultura Cucuteni, făcute acum 5000-7000 de ani:

(mai multe imagini din Muzeul Cucuteni Piatra Neamț AICI)

7. Istoria din școli ne spune că noi românii am apărut odată cu invazia romanilor peste daci. Arheologia însă ne spune că pe acest teritoriu trăiau oameni deja „civilizați” acum aproximativ 7000 de ani. Artefactele descoperite pe teritoriul țării noastre, atribuite culturii Cucuteni, reprezintă vase ceramice, figurine zoomorfe și antropomorfe pictate și sculptate cu grijă și parcă dragoste pentru viață și frumos. Acele obiecte, inclusiv vopseaua, s-au păstrat (unele intacte), până astăzi. Ce alte obiecte ne-au rămas de la Cucuteni?

Istoria acestui pământ se duce mult mai de parte de 7000 de ani. O să-ţi spun o poveste recentă ce ţine de locul unde trăiesc, adică Piatra Neamț. În vara anului 2013 se descoperă un pandativ de piatră, incizat şi perforat, în stratul de pământ corespondent perioadei de 20.000 de ani vechime. Cercetările ce au dus la această descoperite au avut loc într-un sit ce a mai fost, uşor, cercetat cu ceva ani în urmă, într-o așezare omenească datată ca fiind veche de 12.000 de ani. Este vorba despre prea puţin cunoscutul sit de la Poiana Cireşului (Piatra Neamţ) unde a fost găsită această aşezare, dar lunga distanţă în timp a deteriorat puternic situl, iar vestigiile descoperite, prea puţine la număr, nu au putut constitui o dovadă a continuităţii, care să arate clar că strămoșii noștri erau chiar „mai bătrâni” de 7000 de ani („vârsta” maximă oficială a culturii Cucuteni). Totuşi, câţiva ani mai târziu, apare acest pandativ, care are 20.000 de ani vechime… Rămâne de văzut ce surprize ne mai rezervă pământul şi care este adevărata vârsta a ocupanţilor de pe aceste meleaguri, în urma viitoarelor săpături arheologice.
pandantiv vechi de peste 20 000 de mii de ani descoperit in sapaturi arehologice la poiana ciresului batca doamnei piatra neamt romania civilizatia cultura gravetiana obiecte artefacte vechi la noi
Pandantiv vechi de peste 20.000 de ani descoperit la Piatra Neamţ

8. Pentru că am văzut câteva artefacte, zi-ne te rog în ce muzee din țară și străinătate se păstrează obiecte valoroase din Cultura Cucuteni, pentru a știi cititorii unde pot vedea cu ochiul lor arta realizată de strămoșii noștri acum 7000 de ani.

Minunatele vase au călătorit prin lume, cele mai notabile expoziţii fiind cea de la Vatican şi cea de la New York unde s-au unit mai toate muzeele din România, Moldova şi Ucraina şi au fost prezentate publicului larg în 2008 şi 2009. La noi în ţară găsim cam peste tot câte o mică arhiva Cucuteni, cele mai cunoscute muzee fiind Muzeul Universităţii Iaşi şi Muzeul de Artă Eneolitică Piatra Neamţ.
Muzeul Cucuteni PN – Photo Tour:
…………………….

9. În afară de ceramică, sculptură, pictură, artă, ce știm despre viața și societatea oamenilor care au trăit în acea perioadă?

Din păcate distanţă mare în timp nu permite arheologilor să vină cu enunţuri prea exacte, pământul distrugând aproape tot ce ar putea să conţină probă biologică chiar şi textile sau unelte din lemn. De exemplu, în privinţa materialelor textile există o colecţie impresionantă de modele de ţesături şi împletituri, ce au fost descoperite pentru că s-au impregnat pe fundul vaselor din lut crud (umed) atunci când erau aşezate la uscat. Ştim sigur că, aproape ritualic, o dată la 50 de ani (unele teorii spun 70) aceştia îşi incendiau aşezările. Le ardeau complet suplimentând cu lemn pentru o ardere eficientă, apoi, cu materialul deja pregătit (probabil), reconstruiau identic toată aşezarea. Probabil făceau acest lucru pentru păstrarea igienei în micile oraşe ce puteau deveni adevărate focare de infecţie. Au reuşit prin această metodă să aibă continuitate de aproape 2500 de ani într-o vreme când ei făceau pionerat în igiena urbană. Din păcate multe dovezi dispar prin ardere, însă ne-a rămas stratigrafia pământului, ce ne „vorbeşte” despre acest ritual. Multe dintre descoperirile atribuite acestei culturi au şi un uşor misticism pentru că nu putem spune precis ce religie aveau, ce limbă vorbeau, cum se îmbrăcau dar s-au descoperit şi obiecte ce au stârnit controverse internaţionale. Un exemplu este Taurul pe roţi, fiind menţionată ca cea mai veche roată, chiar dacă mulţi o consideră o jucărie. Oricum ar fi, e un ansamblu de roţi pe ax. Simbolul Yin-Yang apare pe vase de Cucuteni cu mult înainte să apară în China. De la cucuteni ne-au rămas vreo 50.000 de statuete în miniatură, cele mai multe reprezentând siluete feminine; se vorbeşte aici despre posibilitatea veneraţiei zeiţei mamă, cultul fertilităţii etc, dar iarăşi nu putem fi siguri. Ne întrebăm totuși de ce aşa de multe? Ce făceau cu ele? De asemenea, nu știm de ce a dispărut cultura Cucuteni. Se presupune că au fost atacaţi.
Resurse:
Film despre istoria roții aici: https://www.youtube.com/watch?v=vaZBhtGvaFE
http://chineseculture.about.com/cs/religion/a/aayinyang.htm – simbol Yin Yang în China – 1400 î.Hr.
http://danielroxin.blogspot.ro/2013/09/uimitor-simbolul-yin-yang-prezent-pe-un.html – Simbol Yin Yang în cultura Cucuteni – 4500 î.Hr.

10. Ovidiu a realizat mai multe videoclipuri de prezentare a culturii Cucuteni, să-l urmărim pe ultimul:

Semne ale unei Civilizaţii:
………………………

11. Deci, pe teritoriul României de azi, începând cu anul 5000 înainte de Hristos, a existat o astfel de civilizație. Cum se prezintă aceste informații, aceste descoperiri ce nu pot fi puse la îndoială, în comparație cu istoria altor popoare din Europa și din lume. Unde pe planetă mai există o civilizație atât de evoluată și atât de veche?

În aceeaşi perioadă, în China, cultura Yangshao, multă mai mică şi mai slab dezvoltată prezintă pe vasele sale simboluri şi paterne asemănătoare cu cele de la Cucuteni. Au ajuns cucutenieni în China s-au invers? Iarăşi o întrebare la care sperăm să aflăm răspunsul în investigaţiile ce vor urma. Se găseşte în cultura Cucuteni, pictată pe vase şi celebra svastică; de menţionat că cea mai veche atestare a svasticii se află la Mezin, Ucraina acum 12.000 de ani gravată pe un os (sau fildeş) însoţită şi de alte simboluri cu caracter decorativ.
model Svastica swastika civilizatia Cucuteni ultima comoara nedescoperita de pe glob Cultura Cucuteni - adevaratul brand de tara! Interviu Ovidiu Slătineanu, Piatra Neamt, iunie 2014
Svastică în cultura Cucuteni
Resurse:

12. De câțiva ani ai venit cu o propunere: schimbarea „brandului de țară” actual – “frunza” – care este de fapt doar un banal logo ce poate fi cumpărat de pe internet, și folosirea culturii Cucuteni ca stindard în promovarea României pe plan internațional. Ce te-a determinat să faci asta?

Cucuteni – adevăratul brand de țară:
…………………
La mine cultura Cucuteni nu a avut un efect de alimentare a românismelor ieftine, cum mai suntem noi acuzaţi câteodată, ci un fel de confirmare a statutului de cetăţean mândru de ţara lui chiar dacă biologic nu ştiu cât de direct suntem înrudiţi cu aceşti cucutenieni. Cultura, arta şi elanul în dezvoltarea stabilităţii prin metode paşnice ar trebui retrăite şi de noi. Ei la acea vreme au revoluţionat Europa şi chiar au făcut asta prin descoperirea metalelor în special a cuprului (americanii chiar o spun, tot ei mai spun că restul omenirii ar fi fost cu aproape un mileniu în urmă dacă nu ar fi beneficiat de descoperirea cuprului, aceasta fiind posibilă doar prin intermediul cuptoarelor ce puteau asigura temperaturi favorabile procesului). Aflând toate aceste noi informaţii despre teritoriul acestei ţări, ne putem mândri chiar cu denumirea de Originea Europei. Eu am făcut câteva materiale ce au ca scop conştientizarea cetăţeanului în materie de valori naţionale. Ţin să menţionez că unul dintre factorii principali care m-au determinat să fac videoclipurile cu schimbarea brandului de ţară a fost E. Udrea, cu campania ei pentru acea frunză. Am făcut şi eu un clip de 5$ care să concureze cu campania ei de aproape 5 milioane de Euro. În materie de turism văd România ca fiind (în viitorul apropiat) noul trend de voiaj atât cultural cât şi peisagistic. România chiar e o ţară frumoasă – Ultima comoara nedescoperită de pe glob: Cultura Cucuteni – adevăratul brand de ţară! De curând, am pus pe internet și un scurt film patriotic – RomânIA mea, cu ocazia Zilei Internaționale a Iei (24 iunie), pentru promovarea valorilor românești și a portului popular tradițional.
RomânIA mea (film patriotic):
………………

13. Știu dintr-un articol de-al lui Valentin Roman de la asociația Vatra Daciei, că „istoria ne este furată prin manualele de liceu”. Sunt toate aceste informații despre Cucuteni, zic eu, foarte importante pentru istoria poporului român, și chiar pentru istoria universală, prezentate copiilor la școală?

Am fost surprins că în manualul de clasa a 8-a este menţionată Cultura Cucuteni în 2 fraze, ca text facultativ, iar Andreea Esca a apărut la un moment dat într-un manual de istorie pe o jumătate de pagina…
Resurse:

14. Tu ai pornit pagina de Facebook Cucuteni ce are peste 10.000 de like-uri (aprecieri), unde ai documentat și prezentat publicului larg (în engleză și română) informații despre această cultură a strămoșilor noștri. Cum te pot ajuta cei care doresc să susțină aprofundarea și promovarea culturii Cucuteni?

Pagina de Facebook a pornit ca un protest. Căutam să mă documentez despre Cucuteni şi, cu părere de rău, nu am găsit foarte multe informaţii. Pe Fb cel puţin nu era nimic. Și aşa a început totul. Dacă urmărești pagina de la început, o să vezi modul în care m-am documentat eu despre această Civilizaţie. Mă bucur de ceva vizite pe pagina dar nu suficiente raportat la numărul mare de români (și străini – că și pe ei ar trebui să îi intereseze). Foarte multă lume încă nu a auzit de Cucuteni şi mă tot întreb… DE CE ?!!? Oamenii pot ajuta prin promovarea adevărului istoric despre strămoșii noștri, diseminarea informației măcar printre prieteni și cunoscuți.

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor