Treceți la conținutul principal

joi, 15 februarie 2018

Gafe halucinante la Ministerul Apărării Naționale! A fost inventată Emblema de Onoare a ... Pensiilor Militare! Iar militarii activi sunt obligați să se deplaseze la și de la serviciu, în uniforme de oraș!

Secvența 1: Emblema de Onoare a Pensiilor Militare. Nu este deloc o ... glumă! Emblema urmând a fi conferită prin ordin, de către directorul Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naționale, pentru îndeplinirea ireproșabilă a misiunilor sau pentru rezultate meritorii în procesul instruirii ori pentru servicii deosebite aduse ... structurilor de pensii militare! Cui? Personalului militar, personalului civil și structurilor militare de specialitate din Ministerul Apărării Naționale, militarilor în rezervă și în retragere, veteranilor de război, precum și altor persoane fizice și juridice române! 

Stupida reglementare este concretizată prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.14 din 22 ianuarie 2018 publicat înMonitorul Oficial nr. 131 din 12 februarie 2018. Ordinul poate fi savurat aici sau aici


EMBLEMA DE ONOARE a ... Pensiilor Militare

Secvența 2Referitor la introducerea portului obligatoriu al ținutei militare de oraș, pe timpul deplasării militarilor activi la și de la serviciu, nu avem decât să rămânem ... mască! Aflăm ghidușia chiar de la ministrul apărării care precizează că a semnat deja ordinul! Surse diverse, de exemplu aiciaici sau aici!

Ministru al apărării cu ... idei năstrușnice
Ideea nu poate să aparțină decât unei/unor persoane, rupte complet de realitățile secolului nostru. Probabil că ideea aparține chiar .... ministrului apărării! Persoană/persoane care mai mult ca sigur că își imaginează că la plecarea la și de la serviciu, militarul român îmbrăcat în uniforma de oraș la 4 ace, este așteptat de o limuzină la scară cu  șofer personal, are acasă și o bonă filipineză care se ocupă de educația copiilor, precum și o menajeră care să facă piața ce de toate zilele!

Or, noi cunoaștem cu toții că ordinul privind portul obligatoriu  al ținutei de oraș pe timpul deplasării la și de la serviciu, este de-a dreptul ... stupid, creând diverse incoveniente și neplăceri, nu doar militarilor, ci și familiilor acestora! Pe de altă parte, vom demonstra că ordinul reprezintă și o ingerință brutală în viața persoanei militarului, dar și a ... membrilor familiilor lui. Din diverse motive, pe care le reprezentăm sub forma unor aspecte cotidiene din viața dintotdeauna a militarilor, cum ar fi: 


-  Presupunem ca avem un caz de militar, care locuiește în Bucuresti, numai că locul să de muncă se află în celălalt capăt al Bucureștiului! Să presupunem că locuiește în Pantelimon sau în Otopeni, și are loc de muncă pe Șos. Alexandriei! Cu o mica marja de rezerva, acel militar are nevoie de 1 oră si 1/2 sa ajungă la serviciu si inca 1 oră si 1/2 sa ajungă la domiciliu, schimbând 2-3 mijloace de transport dus și tot la fel la întors. Asta ca să nu mai luăm în discuție, pe acei militari care fac navete de 20-30-45 km de la locuința lor la serviciu, precum și invers - cu trenuri și microbuze!

- Așa că militarul nostru obligat să poarte uniforma de oraș, așteaptă frumos primul tramvai la ora 06.00 dimineața, ferchezuit și țantoș, cu cascheta, cravată si pantaloni cu dungi, precum și cu o mică servietă elegantă în mâna stângă. Cealaltă mână trebuind să fie liberă pentru a-și saluta superiorii! Apoi urmează prima șifonare! Urcă în tramvaiul supraaglomeat cu nr. 14, la gramadă cu toată mulțimea muncitoare și iși gaseste cu chiu cu vai, un loc pe scara tramvaiului! Cu un deșt tinându-se de o bară, cu tunica/vestonul prins cu o poală între ușile întredeschise. Daca nu urcă, militarul pierde tramvaiul si este penalizat la serviciu. Și oricum, pana către orele 08.30 tot nu gasește un mijloc de transport ... aerisit.

- În viemuiala din tramvai, militarului nostru îi zboară și cascheta de pe frunte, care ajunge undeva pe podea, stâlcită în picioare de ceilalți pasageri care stau înghesuiți ca sardelele, ca așa e drumul la și de la serviciu în mijloacele de transport în comun, de când lumea! Asa că în final, bravului nostru militar îmbrăcat obligatoriu în uniformă de oraș,  îi scade brusc impozanța, creând chiar zâmbete în jur, pt. adoptarea poziției demne în care a ajuns, respectiv încovrigat pe o scară de tramvai, cu cascheta zburata de pe frunte, cu cravata strangandu-se de gat si cu tunica/vestonul prins/ă în ușă căruia/careia între timp i-au plesnit si 3 nasturi!

- În fine, militarul nostru țanțos la plecarea din locuință, coboară din tramvai cu uniforma arătând ca ca armonica, iți ridică și cascheta stâlciată de jos căreia i-a căzit și stema, iși bagă camasa in panataloni, își îndreaptă cravat si vâslește... mai departe spre al 2-lea mijloc de transport. Ca doar nu ai tramvai direct pana pe Sos. Alexandriei! Asa ca top in troleibuzul cu nr. 66. Tot la înghesuială! Intre timp ... unei tinere inghesuite lângă bravul nostru militar, îi tașneste șaorma strivită de înghesuială, fix pe impecabilul veston de oras al militarului nostru!

- Al 3-lea mijloc de transport, tot troleibuz, tot aglomerat! Iar în final, bravul nostru militar, ajunge la capăt de statie unde este și serviciul lui! Mai are un sfert de oră la dispoziție, așa că militarul nostru întrucât nu mâncase nimic acasă de frică să nu piardă tramvaiul, se repede sa iși ia o branzoaica de la chioscul din statie ... pe post de mic dejun. Dar se razgandeste brusc, intrucat NU este nici  regulamentar, nici civilizat sa mananci in uniforma pe stradă. În schimb, ceilalți trecători - anonimi în blugi fiind, nu mai au nici o problemă cu civilizația, înfulecându-și micul dejun din mers, fără restricționări sau alte prejudecăti! Așa că militarul nostru se îndreaptă cu pași grăbiți spre unitate, își scoate din caschetă acul și ața și își coase nasturii rupți în tramvai, își scoate și pata de șaorma de pe piept și își îndreaptă și cascheta stâlcită! Stemă de rezervă nu are pentru caschetă, dar măcar asta să fie pierderea! Militarul nostru fiind astfel pregătit să reia drumul de întors la domiciliu, tot în ... uniforma de oraș!

- La întorcerea la domiciliu, militarul nostru se gândește să diversifice traseul. Așa că înlocuiește unul din troleibuze, cu metroul! Numai că în statia de metrou, nimerește peste un grup vesel de suporteri dinamovisti. Care cand îl vad pe militarul nostru in mandra uniforma de oras, incep sa scandeze: " ... uie armata!" Ceva oarecum asemănător ca în trecut, când militarii erau ironizați cu tot felul de ... complimente - este drept că mai delicate, complimente care însă conțineau obligatoriu și abrevierea ... A.P.V., ofensatoare pentru orice militar! Așa că țanțosul nostru militar în uniforma de oraș, se uită ca  ... uta la ...ulă la suporterii veseli care complimentau armata, tot peronul la el si ... înghite în sec privind demn ... în gol! Ca deh ... așa este conduita militarului în ținuta de oraș!

- Numai că periplul militarului nostru în faimoasa sa uniformă de oraș, nu se încheie deloc ca la plecare! Fiind rândul său sa ia copilul de la creșă! Nu are timp sa meargă  acasa sa se schimbe în blugi, intrucat creșa se inchide la 16.30. Si chiar nu ar vrea nimeni sa ii ramana copilul singur in creșă, asteptandu-si parintii! Asa ca militarul nostru, trece pe la creșă să își recupereze copilul la timp!  Copil care are si un pic de deranjament la stomac, fiind cam slabit, noroc ca are pampers. Asa ca militarul nostru își dă cascheta mai pe nas, ia copilul in cârca, ghiozdanul în mana stânga și servieta de serviciu în mâna dreaptă.  Punem cazul în care pe drum, copilul ii mai cere și o bucată de pizza sau o înghețată! Așa că militarul nostru se conformează ca orice părinte iubitor, ia buzata de pizza/înghețata din mers, că altfel plânge ăla mic și il face de minune pe stradă! Și așa, ajunge militarul nostru în impecabila sa uniformă de oraș,  cu copilul în cârca savurând inghetata/pizza pe cascheta sa, să arate 
pe față mai ceva ca luptătorii din fortele speciale, cu ciocolata si capșunile prelingandu-se pe langa urechile, fix pe camasa ... de oras.

Hodoronc-tronc! Sotia militarului nostru aflată și ea pe drumul de întoarcere de la serviciul ei, tocmai i-a dat telefon eroului nostru, să ia din mers niște cartofi si o paine, că luase ea brânză, cremvurști, ouă și restul! Sa manance si familia ceva rapid pe post de pranz, adica pe la orele 17.00. Asa ca militarul nostru, se oprește la primul market si cumpără o plasa de cartofi si paine. Accesorii care se asortează perfect cu uniforma de oraș de când lumea!  

Posibil noul model al tinutei de oras la Fortele Terestre
(varianta mixtă după moda Roșiorii de Vede-Caracal)
În sfârșit, militarul nostru intră pe aleea pe care se află locuința sa! Numai că are ... ghinion! Dintr-o mașină coboară un grad superior, în ținută impecabilă de  oraș, cu o mapă neagră sub braț. Eroul nostru cu copilul în cârcă și cu ghiozdanul și cu plasa de cartofi în mâini, înlemenește și bâiguie un politicos " - Să trăiți!", fără să salute din moment ce ambele mâini erau ocupate! Așa că până aici i-a fost! Gradul superior îl legitimează pe eroul nostru și îl avertizează că îi va face raport, întrucât face de de râs uniforma militară! Neasortându-se uniforma nici cu copilul din cârcă și nici cu plasa de cartofi! Plus lipsa salutului, plus lipsa stemei desprinse dimineața în tramvai! 

Exemplele cotidiene pot continua la ... nesfârșit! De exemplu, la coborârea din tramvai, te întâlnești cu bătrânica de la etajul superior care târăște de niște sacoșe de plastic sau de rafie, sosind de la piață! Sau cu propriii tăi părinți/fini/nași de la țară care vin la tine cu sacoșele cu foloase rurale, poate și cu o găină vie sau cu o damigeană de zaibăr! În ambele situații, dacă îți dovedești politețea și ajuți persoanele în cauză cu acele bagaje, nu este nici regulamentar, nici demn, întrucât sacoșele de plastic sau de rafie, găina vie și damigeana, nu se asortează cu uniforma de oraș! Dacă nu  ajuți, devii în mod cert un mare măgar, dar ... demn și regulamentar! O altă situație poate fi și cu mașina personală căreia îi moare motorul într-o intersecție aglomerată! Și pe care o scoți într-o margine, în uniforma de oraș, împingând-o singur cu limba scoasă, dar mândru că ai cascheta pe ceafă, cravata la gât și cămașa scoasă din pantaloni! Și asta în aclamațiile (a se citi injurii și ironii la adresa armatei) mulțimii extraziate! 

Toate cele prezentate la acest al 2-lea punct, având drept cauză stupidul ordin de a purta obligatoriu uniforma de oras, pe timpul deplasării la și de la serviciu! Ordin care creează astfel o nouă ocazie, de a-i penibiliza pe militari și implicit întreaga armată! Și culmea, în epoca în care telefonul mobil filmează orice, oricând!

NOTĂ: Pentru echidistanță, precizăm și un aspect pozitiv! Am luat act ... chiar cu satisfacție, despre faptul că M.Ap.N. a luat decizia de a modifica estetica uniformelor de oraș. Coincidență sau nu, decizia a fost luată la scurt timp după apariția materialului intitulat "Care să fie cei mai ... țanțoși militari din lume? Material de divertisment, dar și cu ... 3 recomandări de imagine și fără costuri pentru Statul Major al Apărării"! Bineînțeles că materialul a fost transmis cu promptitudine, și unor decidenți din Ministerul Apărării! Cu toate acestea, aspectul pozitiv menționat, nu atenuează nici pe departe, gafa de a obliga militarii  români să poarte uniformele oraș, pe timpul deplasărilor la și de la serviciu!

C.C.O.M. "R-26500 Elita"

UPDATE 01 

Între timp, am receptionat pe e-mail o poză cu noua ținută presupusă a intra în dotarea Forțelor Terestre! Salutăm modificarea, numai că ni s-a ... înmmuiat brusc satisfacția! După cum se poate observa cu ușurință din fotografia atașată imediat mai sus, noul presupus model de uniformă de oraș, are o estetică și un asortament, mai mult decât ...îndoielnice. Ca să nu spunem că de-a dreptul de ... prost gust! Noua ținută de oraș poate fi adecvata pentru picolo, chelneri, portari la hoteluri sau soferi de taxi in Pakistan! Dar nicidecum pe post de uniforma de oras pentru militarii romani!

UPDATE 02

Nu are leagătură cu materialul, dar este ... tematic! A apărut o altă dandana! Pe Facebook, militarii activi își exprimă nemulțumirile față de calitatea noilor uniforme ... mozaic (de instrucție)! Care cică au început să se scămoșeze după nici o săptămână de purtare!

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor