Treceți la conținutul principal

Cei mai puternici politicieni ai Germaniei au asmuţit câinii războiului... electoral. „Nu ne vom supune pretenţiilor americanilor“


ieri, 21:00Autor: Bogdan Cojocaru
Cancelarul german Angela Merkel alături de ministrul economiei Sigmar Gabriel
Brexitul, taxele, turcii, imigranţii şi cel mai puternic partener al Europei – toate acestea sunt probleme aruncate în lupta care a început să macine din interior coaliţia de guvernare din Germania, cea mai mare economie europeană. 

De câteva zile ministrul german al economiei, social-democratul Sigmar Gabriel (el este şi vice­cancelar), face vâlvă cu anunţul său că negocierile dintre SUA şi UE privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) au eşuat.
„Nu ne vom supune pretenţiilor americanilor“, a spus Gabriel, sugerând astfel că tratatul a murit înainte de a se naşte. Anunţul a fost salutat, chiar şi de o parte din presa franceză, ca fiind o victorie a poporului contra corporaţiilor – un mesaj tipic socialist, care s-ar încadra în discursul social-democrat al familiei politice a lui Gabriel. Baza electorală a social-democraţilor nemţi este constituită din oamenii sindicatelor. Însă cât timp cancelarul Angela Merkel, şefa creştin- democraţilor din guvernul Germaniei, continuă să susţină TTIP, afirmaţiile lui Gabriel ar putea fi interpretate doar ca focuri în războiul electoral pentru alegerile din 2017, după cum scrie RFI. Luna trecută Merkel a asigurat că TTIP este „categoric în interesul Europei“. Însă în Germania există o opoziţie populară puternică faţă de tratatul de comerţ liber cu SUA.
Un alt atac al lui Gabriel asupra cancelarului a vizat modul în care aceasta gestionează criza imigranţilor, forţând-o pe Merkel să-şi apere politica privind refugiaţii. Social-democratul a cerut, într-un interviu, pentru prima dată limitarea numărului de migranţi care intră în Germania şi a avertizat că guvernul a „subestimat provocările“ pe care le ridică integrarea celor un milion de refugiaţi veniţi în 2015, notează Financial Times.  „Întotdeauna am spus că este de necon­ceput pentru Germania să primească un milion de refugiaţi în fiecare an“, a spus Gabriel.
Şi ministrul de finanţe din Bavaria, Markus Soeder, din Uniunea Creştină Socială - un vechi aliat politic al creştin- democraţilor lui Merkel -, a sugerat că un număr mare de refugiaţi ar putea fi trimişi înapoi în ţările de origine.
El a explicat că va imposibilă integrarea cu succes a atât de mulţi oameni cu un fundal cultural atât de diferit.
În schimb Merkel încearcă să-i recâştige de partea ei pe alegătorii nemulţumiţi de venirea refugiaţilor sugerând că urmează reduceri de impozite după alegeri, demers în care ar primi sprijinul unui politican influent, ministrul de finanţe Wolfgang Schäuble. Ea încearcă, de asemenea, să-i atragă pe cetăţenii cu origini turceşti, potrivit Bloomberg.
„Sunt şi cancelarul lor“, a spus Merkel într-un interviu televizat, în care i-a îndemnat pe nemţii cu rădăcini turceşti să participe la viitorul Germaniei. Totodată, ea a apărat acordul privind refugiaţii pe care UE îl are cu Turcia, o ţară care şi-a răcit relaţiile cu Occidentul.
În acest interviu, în care i s-au pus întrebări despre reticenţa Europei de Est de a accepta refugiaţi musulmani, despre relaţiile cu Turcia, despre sancţiunile contra Rusiei şi privind Brexitul, Merkel a căutat să dea impresia că deţine controlul şi că politicile sale reprezintă singurul mod în care poate fi menţinută stabilitatea.
„Nu ajută cu nimic dacă unele ţări spun: <<Nu vrem deloc musulmani, chiar dacă ni se cere să-i luăm din motive umanitare>>“, a spus Merkel.
Vicecancelarul Gabriel a luat la ţintă Turcia, spunând că nu vede această ţară aderând la UE cât timp el este politician. El a explicat că UE nu poate primi Turcia nici chiar dacă Ankara îndeplineşte toate condiţiile de intrare. Politicianul a spus că o mare problemă de logistică este populaţia mare a Turciei, de circa 79 de milioane de persoane. În schimb, el vede Turcia ca posibil partener într-un „inel extern“ al unei UE schimbate. Dar aceasta într-un viitor îndepărtat.
Brexitul, o problemă fără precedent pentru UE, nu putea scăpa din duelul declaraţiilor. Gabriel a spus că votul britanicilor de a ieşi din Uniune creează o senzaţie de instabilitate şi vă produce „probleme mari“ dacă factorii de decizie fac manevre greşite în procesul de Brexit.
„În timp ce exitul Marii Britanii nu ne va lovi economic atât de tare cum s-au temut unii, este o mare problemă politică“, a spus social democratul.
În privinţa Brexitului, Merkel îndeamnă la calm. „Ieşirea Marii Britanii este un mare moment de cumpănă în istoria integrării europene. Însă înainte de a face ceva pripit, ar trebui să ne gândim cu calm la ce se poate face mai bine“, a spus ea, recunoscând că „oamenii vor accepta Europa doar dacă aceasta îşi ţine promisiunea de a oferi prosperitate“.

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor