Treceți la conținutul principal

PREMII, MEDALII, DISTINCȚII: Ordinul ''Virtutea Militară'' și Medalia ''Virtutea Militară''

Ordinul ''Virtutea Militară'' și Medalia ''Virtutea Militară'' cu însemne de pace și de război fac parte din categoria decorațiilor pe domenii de activitate, conform Legii nr. 459/2002 privind sistemul național de decorații al României.
Decorarea Drapelelor de luptă ale Batalioanelor 280 și 300 Infanterie Mecanizată, din compunerea Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată 'Unirea Principatelor' cu Ordinul 'Virtutea Militara', în grad de Ofițer, cu însemn pentru militari, de război (Focșani. 21 aug. 2012)
Ordinul ''Virtutea Militară'' cu însemne de pace și de război se poate acorda: ofițerilor în activitate, în rezervă sau în retragere și personalului civil cu pregătire superioară care lucrează în ministere și în instituții centrale autonome cu responsabilități în domeniile apărării, ordinii publice și siguranței naționale și aparțin forțelor terestre, inclusiv apărării antiaeriene și radiolocației; unităților militare românești care aparțin forțelor terestre, inclusiv apărării antiaeriene și radiolocației; unităților militare și ofițerilor sau personalului civil cu funcții de răspundere, aparținând forțelor terestre ale statelor cu care România are relații de colaborare în domeniile apărării, ordinii publice și siguranței naționale.
Medalia ''Virtutea Militară'' cu însemn de pace se poate acorda: maiștrilor militari și subofițerilor în activitate, în rezervă sau în retragere, militarilor în termen, militarilor angajați și personalului civil fără studii superioare care lucrează în ministere și în instituții centrale autonome cu responsabilități în domeniile apărării, ordinii publice și siguranței naționale și aparțin forțelor terestre, inclusiv apărării antiaeriene și radiolocației; maiștrilor militari, subofițerilor, militarilor și personalului civil, aparținând forțelor terestre ale statelor cu care România are relații de colaborare în domeniile apărării, ordinii publice și siguranței naționale. Medalia ''Virtutea Militară'' cu însemn de război se poate acorda acelorași categorii de persoane, indiferent de categoria de forțe armate sau de instituția de care aparțin.
Ordinul ''Virtutea Militară'' și Medalia ''Virtutea Militară'' se conferă de Președintele României prin decret, în baza propunerilor de decorare individuale făcute, potrivit art. 4 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, de miniștrii și conducătorii instituțiilor centrale autonome de resort pentru persoanele din domeniul lor de activitate. Propunerile nominale pentru conferirea Ordinului ''Virtutea Militară'' și a Medaliei ''Virtutea Militară'' sunt avizate de Cancelaria Ordinelor, în conformitate cu art. 5 din Legea nr. 29/2000.
Însemnul de pace al Ordinului ''Virtutea Militară'' este o cruce cu brațe egale, emailată albastru, cu bordura albă, având aplicată pe medalionul central, avers, o acvilă ținând în cioc o cruce ortodoxă. Însemnul de război al Ordinului ''Virtutea Militară'' se distinge de însemnul de pace prin aplicarea între brațele crucii a două spade încrucișate, cu vârfurile în sus. Panglica ordinului este roșie cu două benzi albastre la margini. Însemnul de pace al Medaliei ''Virtutea Militară'' este o piesă circulară, care are pe avers redată în relief stema României, iar însemnul de război este o cruce cu brațe egale, având aplicată pe medalionul central, avers stema României.

Decorarea Drapelului de Luptă al Colegiului Național Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemn pentru pace, la ceremonia de împlinire a 95 de ani de la înființarea instituției (Alba Iulia, 7 nov. 2014)
Ordinul ''Virtutea Militară'' cu însemne de pace și de război este asimilat în ierarhie, la grade egale, cu Ordinele ''Virtutea Aeronautică'' și ''Virtutea Maritimă''. Acesta cuprinde patru grade, care sunt, în ordine crescătoare: Cavaler; Ofițer; Comandor; Mare Ofițer. Membrii Ordinului ''Virtutea Militară'' sunt numiți "Cavaleri ai Ordinului Virtutea Militară", indiferent de gradul pe care îl au.
Ordinul ''Virtutea Militară'' cu însemn de pace este limitat la maximum 7.000 de membri, cu însemne diferite pentru militari și civili. Ordinul ''Virtutea Militară'' cu însemn de pace conferit cetățenilor străini nu intră în acest număr, iar Ordinul ''Virtutea Militară'' cu însemn de război se poate conferi nelimitat.
Medalia ''Virtutea Militară'' cu însemn de pace cuprinde trei clase, care sunt, în ordine crescătoare: clasa a III-a; clasa a II-a; clasa I. Medalia ''Virtutea Militară'' cu însemn de pace se poate acorda nelimitat pentru clasele a III-a și a II-a și este limitată la 7.000 de membri pentru clasa I, având însemne diferite pentru militari și civili. Medalia ''Virtutea Militară'' cu însemn de război cuprinde două clase, care sunt, în ordine crescătoare: clasa a II-a; clasa I. Medalia ''Virtutea Militară'' cu însemn de război se poate conferi nelimitat.
Originile Ordinului și Medaliei ''Virtutea Militară'' se află în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), care a avut inițiativa creării unor decorații românești: Ordinul Unirii, medaliile ''Virtutea Militară'' și ''Devotament și Curagiu'', ultimele două confecționate din argint. Creată în 1864, decorația ''Virtutea Militară'', de formă circulară, avea pe avers efigia domnitorului și pe margine numele acestuia, iar pe revers denumirea medaliei.
Prin Legea de organizare a puterii armate din 27 martie 1872 s-a prevăzut și înființarea unei noi medalii cu această denumire, primul regulament al medaliei datând din 17 mai 1872. Medalia era organizată pe două clase, denumite ''de aur'' și ''de argint''. De formă circulară, avea pe avers efigia lui Carol I și, circular, inscripția: ''CAROL I DOMN AL ROMÂNIEI'', iar pe revers, înscris într-o cunună din frunze de laur și măslin, inscripția ''VIRTUTEA MILITARĂ''. Panglica era din rips moarat roșu cu câte o bandă albastru deschis pe margini. Numeroși militari români, atât ofițeri cât și subofițeri, au fost decorați în timpul războiului de independență din 1877-1878 cu Medalia ''Virtutea Militară''.
Prin Înaltul Decret nr. 2698 din 25 octombrie 1880 se instituie o nouă formă a acestei distincții, numită Medalia ''Virtutea Militară de război'', iar prin Legea pentru instituirea Ordinului militar ''Mihai Viteazul'' din 1916, Medalia ''Virtutea Militară'' din ambele clase rămâne să se confere numai subofițerilor și trupei, devenind echivalentă ca importanță cu Ordinul ''Mihai Viteazul'' acordat ofițerilor.
Printre cei cărora le-a fost decernată, în timp, Medalia ''Virtutea Militară'' se numără, spre exemplu, generalul Grigore Crăiniceanu (1852-1935), specialist în fortificații, care în vara anului 1877 a condus lucrările de fortificație de la Calafat și lucrările amplasamentelor pentru artilerie și fortificațiilor de la Plevna, Grivița, Dolni Etropol și Vidin, iar în anii războiului de reîntregire națională (1916-1918) a contribuit la întărirea și modernizarea liniei fortificate Galați-Nămoloasa-Focșani, precum și Ecaterina Teodoroiu (1894-1917), ''eroina de la Jiu'', căreia, prin Înaltul Decret nr. 191 din 10 martie 1917, i-a fost conferită Medalia ''Virtutea Militară'' de război clasa a II-a pentru vitejia și devotamentul pe câmpul de luptă.

Decorarea Drapelului de luptă al Batalionul 47 Comunicații și Informatică cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemn pentru militari (Buzău, 30 mart. 2007)
După 2002 au fost decorate cu acest Ordin, spre exemplu: Drapelul de luptă al Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni" (Ordinul "Virtutea Militară" în grad de cavaler cu însemne de război, 2005), Drapelul de luptă al Batalionului 341 Infanterie (Ordinul ''Virtutea Militară'' în grad de Cavaler cu însemne de război, 2006), Drapelul de luptă al Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada" (Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler, cu însemn de război pentru militari, 2011), Drapelele de luptă ale Batalioanelor 280 și 300 Infanterie Mecanizată, din compunerea Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor" (Ordinul ''Virtutea Militară", în grad de Ofițer, cu însemn pentru militari, de război, în cadrul unei ceremonii de repatriere din Afganistan a militarilor români, 2012), Batalionul 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu" (Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de pace, 2013), Drapelul de luptă al Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada" (Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Ofițer, cu însemn pentru militari, de război, în semn de apreciere față de profesionalismul demonstrat în misiunile din Afganistan, 2014), Drapelul de luptă al Batalionului 151 Infanterie "Războieni" (Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Ofițer, cu însemn pentru militari, de pace, 2014), Drapelul de luptă al Statului Major al Forțelor Terestre (Ordinul ''Virtutea Militară'' în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, în semn de apreciere pentru înaltul profesionalism demonstrat în îndeplinirea cu succes a misiunilor încredințate, pentru devotamentul și curajul dovedite de militari pe timpul executării misiunilor în teatrele de operații, 2015), Drapelul de luptă al Diviziei 4 Infanterie "Gemina" (Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Ofițer, cu însemn de pace, pentru militari, 2016) etc.
Ziua Ordinului ''Virtutea Militară'' se sărbătorește la data de 23 aprilie, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al forțelor terestre.
AGERPRES/(Documentare — Ruxandra Bratu; editor: Irina Andreea Cristea)

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor