Treceți la conținutul principal

25 MARTIE ziua POLITIEI ROMANE .LA MULTI ANI !



Scurt istoric al IPJ Ialomita



Scris de Relatii Publice   




                                              POLITIA ROMANA 
face parte din   MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR si este institutia specializata a statului, care exercita atributii privind apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, a propietatii private si publice, prevenirea si descoperirea infractiunilor, respectarea ordinii si linistii publice, in conditiile legii.

           Activitatea POLITIEI ROMANE constituie serviciu public, specializat si se realizeaza in interesul persoanei, al comunitatii, precum si in sprijinul institutiilor statului, exclusiv pe baza si in executarea legii.

          In indeplinirea misiunilor care ii revin, POLITIA ROMANA coopereaza cu institutiile statului si colaboreaza cu asociatiile si organizatiile neguvernamentale, precum si cu persoanele fizice si juridice, in limitele legii.

         Inspectoratul de Politie al Judetului Ialomita este parte integranta a POLITIEI ROMANE si se subordoneaza Inspectoratului General al Politiei Romane.

SCURT ISTORIC AL POLITIEI ORASULUI SLOBOZIA
    O intentie de cercetare documentara asupra istoriei Politiei Orasului Slobozia ne-a pus in situatia de a apela la fondurile arhivistice diverse (fondurile Prefecturii Judetului Ialomita, ale Preturii Plasii Slobozia ca si cele a Primariei orasului Slobozia).
   De fapt, cum este si firesc, istoria acestei institutii este strans legata de  istoria devenirii orasului. Astfel, in memoriul din 1 martie 1909, fruntasii comunei Slobozia, impreuna cu autoritatile, solicita Parlamentului Romaniei schimbarea statutului localitatii din comuna rurala in oras si aduc ca argumente pozitia geografica speciala, importanta sa economica si comerciala, prosperitatea cetatenilor si numarul lor important. Intr-adevar, la acea data Slobozia organiza cele mai mari targuri de animale si cereale, avea multe stabilimente comerciale si ateliere mestesugaresti, dar si numeroase institutii: pretura Plasii, judecatoria, ocolul silvic, spitalul localitatii si al plasii, un hotel, ocolul agricol, oficiul postal si telegrafic, scoli, un regiment militar si o mica subunitate de jandarmi.
   Toate acestea erau adapostite de o Slobozie care se intindea pe o suprafata de
 266 ha, cu 54 strazi, o sosea si 2 stradale, lungimea lor totala fiind de 16,687 km, toate iluminate electric, energia electrica find furnizata de un generator de la moara lui Gheorghe Fuierea. In aceste conditii comuna rurala Slobozia a fost trecuta in randul comunelor urbane prin legea din 30 aprilie 1912, promulgata de regele Carol I, la castelul Peles din Sinaia. La aceeasi data, un ordin al Ministerului de Interne, transforma postul de jandarmi al Sloboziei in Comisariat de Politie. Intaiul sef al Politiei Slobozia a fost G.P. Demetrescu – comisar II, in perioada 1912-1914, urmat apoi de Gh. Chirculescu, Barbu Silvestru, Gheorghe Tanasescu etc. Statul de functiuni al Comisariatului de Politie Slobozia cuprindea: un sef de politie, un secretar, 14 sergenti de oras, un camerier. Aceasta schema a fost mentinuta in linii mari pana in anul 1938.
      La 20 februarie 1920 situatia este mai complexa, Slobozia avand o populatie de 6000 de locuitori, 40 de strazi mari cu o intindere de 3 km, drept pentru care seful politiei solicita Comisiei Interimare infiintarea unui post de comisar clasa a-III-a care sa completeze personalul politiei, care la acea data arata astfel: 1 ofiter de politie cu grad de comisar, un copist, un camerier si 14 sergenti, avand ca atributii: cercetari ordonate de parchet, executarea diverselor mandate emise de autoritatile judiciare, reclamatiuni la oficiul politiei, perchezitii, arestari, urmariri militare si civile, implinirea procedurilor, informatiuni, supravegheri, controlul strainilor si stabilmentelor publice, supravegherea garilor Slobozia Veche si Slobozia Noua, statistici, rechizitii ordonate, dar si executarea ordinelor confidentiale relative la propaganda cu caracter revolutionar.
Sus         In ciuda acestui memoriu, situatia politiei locale a ramas neschimbata, ba, mai mult, in 1938, schema a fost redusa, astfel incat in acel an la nivelul judetului actionau 97 de politisti din care la Politia Slobozia erau: un comisar, doi comisari ajutori, noua gardieni si un impiegat (functionar), astfel incat la 455 de locuitori ai localitatii revenea 1 politist. Tot in acelasi an printr-un ordin al Ministerului de Interne, politia judetului si politia de oras au fost trecute in subordinea Legiunii de Jandarmi, ordin care a primit o puternica riposta din partea comandantilor politiilor judetene si orasenesti, care subliniau in rapoarte ca aceasta subordonare ingreuneaza activitatea de cercetare a politistilor si face ca informatia sa se scurga in afara institutiei, iar faptasii pot sa-si acopere mai usor urmele. Abia dupa 1940 se revine la vechea situatie si politia isi capata autonomia necesara bunei desfasurari a activitatii sale.
        Din documentele studiate nu se poate stabili cu precizie care a fost primul sediu al Politiei, ci abia in anul 1938 exista un contract de inchiriere incheiat intre Comisariatul Politiei oras Slobozia si numitul George Constantin, proprietar de imobile, pentru un imobil de pe fosta strada Marasesti (actualmente b-dul Matei Basarab-fostul sediu Combil).
         Dupa 1940, in conditii de razboi, cresc atributiile si responsabilitatile politiei.
     Astfel, la sedinta din 13 septembrie 1943 a Consiliului local oras Slobozia, este adoptat “Regulamentul pentru functionarea transportului public de persoane”, regulament avand 28 de articole pe baza carora era reglementata circulatia vehiculelor pe strazile orasului, modul cum trebuiau inscrise in circulatie, starea tehnica, impozitele, taxele si sanctiunile.
        Dupa razboi politia incepe sa fie reorganizata pe baze de lucru relativ diferite, dar aspectul cristalizat al Politiei Slobozia il vom gasi abia dupa 1968, cand reorganizarea administrativ teritoriala transforma proaspatul oras Slobozia (in 1964 trecuse de stadiul de comuna urbana in cel de oras) in capitala a judetului Ialomita. De la acea data, fostul sef al Militiei raioanele Calarasi, generalul de brigada Calin Ion, este promovat sef al Inspectoratului de Militie a Judetului Ialomita. La acea data orasul Slobozia numara 12.000 de locuitori, multi de origine rroma, unii cu ocupatii sezoniere (muzicanti) sau fara ocupatie, ceea ce facea ca administrarea orasului sa trebuiasca sa rezolve un anumit tip de probleme specifice. In acest scop, un prim scop a fost angajarea in conditii de contract permanent a acelei parti a populatiei paupere, scop atins odata cu dezvoltarea zonei industriale a orasului.
Sus
        Inspectoratul judetean de militie in acea prima etapa a fost instalat provizoriu in cladirea fostei Militii-raioane pe Strada Viilor, care avea 4 camere , spatiu evident necorespunzator desfasurarii activitatii. Conditiile precare in care s-a actionat atunci sunt confirmate si de ordinul prin care Ministrul de Interne dispune Construirea unor baraci in curtea militiei si in care isi desfasurau activitatea serviciile administrativ, financiar, cel care se ocupa de echipamente, armament etc.
         Totodata s-a dispus si construirea actualului sediu pe terenul unei scoli generale dezafectate. La acest sediu au fost adaugate apoi sediul Militiei Municipale Slobozia si sediul Securitatii.
        Activitatea specifica era extinsa pe o zona teritoriala mai mare, buna parte din teritoriul actualului judet Calarasi fiind atunci inclus in judetul Ialomita. Personalul angajat al Militiei din acea perioada a trecut printr-o perioada deosebit de dificila, fiind obligat sa se imparta in sarcinile de servici si lipsa de spatiu locativ.
        Seful Inspectoratului de Militie a primit ordin de la Ministerul de Interne sa se ocupe personal de constructia actualului sediu si sa informeze zilnic Ministerul asupra stadiului lucrarilor, ordin pe care l-a executat pana la finalizarea constructiei in anul 1970. In toata aceasta perioada, buna parte din servicii au functionat in sedii diferite, dispersate in Calarasi si Slobozia, in cladiri insalubre si spatii necorespunzatoare. In acelasi timp cu construirea sediului judetean au fost construite aproximativ 26 de posturi de militie comunale. Executarea constructiilor a fost posibila numai in conditiile in care autoritatile locale ajutau financiar dar si cu forta de munca, sumele puse la dispozitie de Minister fiind total insuficiente.
        Abia dupa ce sediile au fost date in folosinta si dupa ce orasele judetului au avut de oferit o baza locativa pentru angajatii institutiei noastre.
          In concluzie, primii ani au fost deosebit de grei pentru noi, cei care am pus piatra de temelie a actualului Inspectorat de Politie al Judetului Ialomita.

CU OCAZIAZILEI DE 25 MARTIE 2014 , ZIUA POLITIEI ROMANE TUTUROR  CADRELOR ACTIVE  , IN REZERVA SI IN RETRAGERE  , LE DORIM MULTA SANATATE  , FERICIRE  ALATURI DE CEI DRAGI .

CADRELOR  ACTIVE LE DORIM CAT MAI PUTINE  EVENIMENETE DE ORICE NATURA SI SA RAMANA FERMI PE POZITIILE LUPTEI ANTISOCIALE .

CADRELOR  M.A.I.   IN REZERVA,  CE FAC PARTE DIN SCMD SLOBOZIA FILIALA IALOMITA ,CU SINCERE CONSIDERARTII LE DORIM IN PRIMUL  RAND SANATATE ,  FERICIRE  ALATURI DE CEI DRAGI , DE FAMILIILE LOR   , SA SE BUCURE DE NEPOTI , IAR PENSIA A FIE CAT MAI LUNGA  .

CU STIMA ,

BIROUL  OPERATIV  AL  FILIALEI  SCMD  SLOBOZIA

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor