Treceți la conținutul principal

Pildă de oratorie la ANCMRR: limbaj de lemn combinat cu limbaj slugarnic

Tablou final de la adunarea ANCMRR din 28 februarie. Surprinde Oprea şi Onţanu care nu şi-au îmbrăcat uniformele elctorale 2013  

Într-o postare pe site-ul oficial al Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere “Alexandru Ioan Cuza”, este prezentat cuvântul preşedintelui asociaţiei, General (r) prof. univ dr. Mihai Iliescu, rostit în cadrul şedinţei lărgite a Consiliului Director al ANCMRR.
Cum era şi normal, domnul Iliescu, un intelectual (după titlul universitar) şi mare general (după gradele ce le afişează) s-a adresat invitatului de onoare al reuniunii, Viceprim-Ministrul Gabriel OPREA, Preşedinte  al  U.N.P.R.


Ilustrăm cele afirmate cu o pilduitoare manieră de adresare, bună de pus în manualele editate de academiile militare, pentru a le fi model studenţilor, viitori lideri militari:

“Vă rog să-mi îngăduiţi să deschid lucrările Şedinţei lărgite a Consiliului Director – organ central de conducere al A.N.C.M.R.R. „Alexandru Ioan Cuza”, mărturisind simţămintele de onoare, bucurie şi de recunoştinţă pe care le trăim datorită prezenţei Dumneavoastră Domnule Viceprim-Ministru şi a personalităţilor care vă însoţesc astăzi, alături de noi”.

Şi pentru ca osanalale – ridicate degeaba – să-şi facă efectul oratoric, acesta a continuat: “Sunt îndrituit, având asentimentul camarazilor mei, să vă asigur de profundele noastre sentimente camaradereşti de admiraţie şi preţuire, alăturând urării de bun venit, mulţumiri şi onorul nostru ostăşesc!”.
I
ar pentru că în sală era şi un purtător de grad de general (a NU se citi grade militare) făcut pe colţul meselor pline de firimituri şi băutură vărsată de ospătari (generalul de câteva stele Onţanu), Iliescu a ţinut să-l gratuleze în mod special şi pe acesta: “Trebuie să menţionez de la început că ne găsim în această somptuoasă „Sală de Marmură” a Palatului Cercului Militar Naţional datorită înţelegerii şi solicitudinii M.Ap.N., fiind sprijiniţi în acelaşi timp direct şi nemijlocit de către Primăria Sectorului 2, cărora le adresăm  vii mulţumiri cu reală recunoştinţă”.
Sincer am fost siderat cum un general de 4 stele, cadru universitar, se poate adresa în mediul public în aşa hal, unor persoane cu o reală problemă de imagine, dar mai ales intelectuală şi morală.
Jignitor este modul în care Iliescu a specificat că salutul său e în numele membrilor ANCMRR, membrii care cel puţin o parte i-ar fi salutat pe cei doi într-un cu totul şi cu totul alt mod.
Habar nu am cum a obţinut Iliescu gradele pe care le afişează şi nici măcar care îi este opera ştiinţifică în baza căreia a ajuns profesor universitar, dar mă întreb dacă nu cumva se pune într-o situaţie de inferioritate jenantă faţă de o persoană care a obţinut aceleaşi grade şi titluri pe căi oculte, el însuşi nefiind în stare să precizeze cum.

Apoi se pune o problemă de diplomaţie: cum poţi tu pretinde apărarea unor drepturi încălcate abuziv arătându-te slugă în faţa celui de la care exact acest lucru ceri?

Interesant e că Iliescu îşi uită bunele maniere când îi atacă pe colegii de la Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (parte din aceştia şi membrii ANCMRR) şi pe fostul ministru al Apărării. Iată magistrala intervenţie: “De la început considerăm că aceşti aşa zişi şi autointitulaţi „reprezentanţi” ai pensionarilor militari nu fac obiectul nostru de analiză, dar dorim să reiterăm ca ANCMRR – nu poate fi asimilată SCMD – nu împărtăşim existenţa lor şi nici modul de manifestare şi comportament civic suburban,  care n-are nici o tangenţă cu demnitatea, onoarea şi probitatea – morală – etică şi civică a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere.”

Nu pot să nu aduc în discuţie şi formularea: “Ne pare rău că Armata Română a avut un ministru care a încercat să o supună interesului politic”…  Ne întrebăm: Sigur nu e vorba de Oprea? Că prea corespunde descrierii!
Încheierea apoteotică pentru nivelul intelectual ridicat al adunării face cinste pe deplin domnului Iliescu, un maestru în a se transforma din general în slugă:
“În încheierea activităţii, având  asentimentul Dumneavoastră doresc să reiterăm Domnului viceprim – Ministru – Gabriel Oprea, înaltelor personalităţi care ne-au onorat astăzi, sincere mulţumiri pentru participare şi să-i asigurăm de cele mai alese sentimente de preţuire şi recunoştinţă. Avem încredere în Alianţa de Centru Stânga, în PROTOCOLUL ÎNCHEIAT, iar, această întâlnire o considerăm  un început de bun augur pentru colaborarea noastră viitoare.
Domnule Viceprim-Ministru al ROMÂNIEI,
Vă rugăm să acceptaţi gestul nostru  camaraderesc de respect şi fidelitate, propriu conduitei noastre de Cadre Militare în Rezervă şi  Retragere   – în continuare sub jurământ de credinţă faţă de ŢARĂ, – de a înmâna cea mai înaltă distincţie a A.N.C.M.R.R. „Alexandru Ioan Cuza” – ,,EMBLEMA  de ONOARE” a Biroului Permanent Central pe care doresc să o prezentați domnului Prim Ministru Victor Viorel Ponta.”
Citind pentru a nu ştiu câta oară cuvântul domnului Iliescu, ajung la concluzia că acesta nu a fost dedicat prezentării unor probleme ale membrilor ANCMRR, ci pentru ridicarea de osanale lui Oprea şi Onţanu şi atacarea SCMD.
Vă puteţi convinge singuri citind aici cuvântul integral al domnului Iliescu.
Surprinde totuşi lipsa uniformelor de carnaval ale lui Oprea şi Onţanu. Să fi uitat ANCMRR să le dea altele noi, sau s-a aşezat deja praful pe gradele ultimei avansări şi nu e de bon ton să apari cu lucruri vechi în public?
R.D., InfoMondo Militar

Postări populare de pe acest blog

GLORIE EROILOR NEAMULUI ROMANESC. In data de 29 MAI 2014 de INALTAREA DOMNULUI sarbatorim ZIUA EROILOR.

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea. Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre. In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor". Mormantul Ostasului Necunoscut In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: &quo
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar

Poezia este geniala : LECTIE DE ISTORIE.

LECTIE DE ISTORIE" de Nicolae Dragusin Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii? Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi Ce-am fi noi fără istor