Treceți la conținutul principal


Articolele 15-17 Din Ordinul Comun Incalca Art. 109 Al Legii 223/2015 Modificat Prin OUG 57/2015

Muntii Carpati, priviti din centrul Bucurestilor?
In articolele 15-17, Ordinul comun aflat in dezbatere adauga la lege, asa cum a fost modificata prin OUG nr.57/2015, in partea finala a alin.(1) a art. 109.
Potrivit acestei modificari aduse Legii 223/2015, baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 28 se actualizeaza   potrivit prevederilor legale care reglementreaza salarizarea militarilor la data intrarii in vigoare  a legii, respectiv la data de 01 01 2016.
Culmea este ca domnii tehnocrati militari, care ziceau ca nu pot aplica Legea 223 prin actele normative subsecvente de rang inferior, au redactat corect articolele 12-14 referitoare la actualizare soldei de functie, soldei de grad si a cuantumului gradatiilor, in sensul ca acestea vor fi aduse la nivelul de reglementare de la data de 01 01 2016.
Când au ajuns la actualizarea  indemnizatiei de comanda, a soldei de merit si a indemnizatiei de dispozitiv s-au gândit sa-i arda nitel la punga pe militarii mai batrâni, care au iesit la pensie sau isi aleg cele 6 luni din perioada anterioara intrarii in vigoare a Legii salarizarii militarilor, valabila si astazi, respectiv Legea 138/1999.
Aceste elemente ale soldei lunare brute sunt actualizate doar pe jumatate in spiritul art. 109, adica in loc sa se actualizeze aceste componente ale soldei lunare la nivelul valoric din 2016 se pastreaza procentele istorice, din perioada aleasa, ale indemnizatiei de comanda, soldei de merit si indemnizatiei de dispozitiv , si se aplica la valorile soldei de functie si grad  din 2016.
Un singur exemplu discriminator dau; indemnizatiei de dispozitiv, parte componenta a soldei lunare, de care beneficiaza toti militarii. Procentul actual este 25%. Procentul anterior 18%. 

Adaugam la acestea si incalcarea dispozitiilor articolului 60 al Legii 223/2015 in cele 2 articole din Anexa 2 referitoare la actualizarea pensiei militare.
Legea spune ca se actualizeaza solda gradului avut la data pensionarii, Ordinul actualizeaza solda gradului avut in cele 6 luni alese.
Nu e de mirare ca asemenea specialisti nu au putut sa elaboreze Ordinul Comun potrivit Legii 223/2015, preferând sa se complice si sa-si demonstreze incompetenta in redactarea  unei ordonante de urgenta.
Si mai interesant este ca art. 15-17 nu contraveneau Legii 223. In redactarea initiala, art. 109 nu preciza cum se face recalcularea pensiilor militare. Puteau sa adauge in Ordin tot ce le putea nascoci mintea.

Articolul 109, modificat prin OUG nr.57/2015(1) Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, cu modificările ulterioare, revizuite în bazaOrdonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările şi completările ulterioare, cele plătite în baza Legii nr. 241/2013privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cu modificările ulterioare, precum şi pensiile stabilite în baza Legii nr. 80/1995, cu modificările şi completările ulterioare, devin pensii militare de stat şi se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie şi baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 28, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Iata reglementarile discriminatorii din proiectul Ordinului  comun privind recalcularea pensiilor militareArt. 15(1)În vederea actualizării cuantumului soldelor/salariilor/indemnizaţiilor de comandă/de conducere sau altor elemente salariale similare avute se utilizează procentul corespunzător funcţiei de comandă/conducere avut în fiecare din cele 6 luni consecutive. (2) Pe baza procentului prevăzut la alin. (1) se stabileşte cuantumul actualizat al soldelor/ salariilor/ indemnizaţiilor de comandă/de conducere, prin aplicarea acestui procent la baza de calcul prevăzută de legislaţia aplicabilă la data de 1 ianuarie 2016. (3) În situația în care soldele/salariile/indemnizaţiile de comandă/de conducere au fost acordate sub formă de sume fixe, actualizarea se realizează prin raportarea sumei fixe la solda de funcție/salariul de funcție realizat în acea perioadă și aplicarea procentului obținut la baza de calcul prevăzută de legislaţia aplicabilă la data de 1 ianuarie 2016. Art. 16 – (1) În vederea actualizării cuantumului soldei/salariului de merit se utilizează procentul de catre a beneficiat în cele 6 luni consecutive. (2) Pe baza procentului prevăzut la alin. (1) se stabileşte cuantumul actualizat al acestui drept, prin raportare la cuantumul soldei/salariului de funcţie actualizat, care constituie baza de calcul a cuantumului acestui drept conform legislaţiei aplicabile la data de 1 ianuarie 2016. Art. 17 – (1) În vederea actualizării cuantumului indemnizaţiei de dispozitiv/sporuluipentru misiune permanentă sau a altor elemente salariale similare se utilizează procentul de care a beneficiat în cele 6 luni consecutive. (2) Pe baza procentului prevăzut la alin. (1) se stabileşte cuantumul actualizat al acestui drept prin raportare la baza de calcul actualizată în funcţie de care se determină acest drept, conform legislaţiei aplicabile la data de 1 ianuarie 2016.

Postări populare de pe acest blog

sâmbătă, 18 septembrie 2021 Multumim publicatiei Metropola Constanta   Noi proteste împotriva unei guvernări abuzive Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)   reprezintă o organizație având ca obiectiv principal apărarea intereselor celor care, sub Drapelul Tricolor, au jurat credință României, iar dacă va fi necesar, o vor apăra „chiar cu prețul vieții”. Din păcate, cu mici excepții, aproape toate guvernele post-decembriste s-au întrecut parcă în luarea de măsuri antiromânești, în mai toate domeniile, cu precădere în ceea ce privește depopularea, înstrăinarea resurselor naturale, slăbirea puterii de apărare a țării. Mai mult chiar, se întrec în nerespectarea legilor  promulgate de președintele țării cum este cazul angajamentelor luate la intrarea României în NATO, ori a Legii 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Pe 3 septembrie președintele PNL a declarat că u
Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar
vineri, 1 ianuarie 2016 Noutăți OK privind încadrarea în grupele de muncă a personalului M.Ap.N. urmare a Ordinului nr. 123/2015 al ministrului apărării naționale La multi ani, tuturor!  Ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  este prezentat pe  site -ul Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N.  Ordinul  este  acesta  si este prezentat integral si la finalul acestui material. Ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  stabileste noile norme metodologice privind incadrarea in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții, specifice personalului militar, abrogând în același timp vechiul ordin al ministrului cu nr. M. 116.2002 care stabilea aceleași norme. La o analiză sumară a prevederilor ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  rezultă un element (probabil) benefic si pt. majoritatea militarilor in rezerva/retragere, concretizat in  Art. 9 alineatele (1) si (2) , astfel: - Dupa cum cunoastem, in urma prevederilor vechiului ordin al ministrului apar