Treceți la conținutul principal

Coldea si Luluta plang ca li s-a luat jucaria

Joi, 3 martie 2016 15:40 | Scris de Razvan SAVALIUC | pdf | print | email
Binomul DNA - SRI a luat-o rau peste bot. Curtea Constitutionala i-a luat jucaria preferata: sistemul de interceptari cu care se jucau ai lui Coldea si Luluta din zori si pana-n noapte. Hotararea prin care Curtea Constitutionala a declarat nedemocratic art. 142, alin 1, din Codul de procedura penala, care permitea ca mandatele de supraveghere tehnica sa poata fi puse in executare, cu voia procurorului, si de “alte organe specializate ale statului” este una din cele mai importante si curajoase decizii pronuntate de instanta constitutionala.
Trebuie sa multumim unor judecatori ai CCR, precum Daniel Marius Morar, fostul sef al DNA care nu a uitat cum in mandatul sau, pentru a forta SRI sa aloce o derivatie parchetului anticoruptie pentru ca procurorii sa isi poata face singuri interceptarile, a trebuit sa opereze niste arestari printre ofiterii de frunte ai serviciului.SRI – detinatorul monopolului infrastructurii nationale de ascultari a fost nevoit sa aloce DNA o derivatie prin care aceasta sa isi poata face singura interceptarile. Fosta Securitate, redenumita in 1990 Serviciul Roman de Informatii, a fost pusa la punct. Pentru un timp.
Cat a fost sef, procurorul Daniel Morar a stiut sa tina SRI la respect. Dupa ce Laura Kovesi a preluat sefia DNA, subit s-a infiripat o dragoste mare-mare cu institutia condusa de generalul Florian Coldea incat aproape ca nu mai exista comunicat de presa prin care DNA sa nu multumeasca din inima SRI pentru sprijinul acordat in fiecare dosar. Si s-au jucat ani in sir baietii lui Kovesi cu cei ai lui Coldea, cu telefoanele si ambientalele, iar dragostea lor a inflorit atat de tare, ca de n-ar fi, nu s-ar povesti...
Norii negri au aparut insa la orizont. Luna trecuta decizia Curtii Constitutionale a tulburat linistea amorezilor. Daniel Morar nu a inghitit-o niciodata pe Kovesi, care a ajuns Procuror General al Romaniei la 33 ani nu pentru ca era vreo capacitate profesionala, ci pentru ca asa a vrut Basescu, care a recunoscut public ca a ales-o pentru ca avea la activ “doar trei dosare”.
S-a zvonit in urma cu niste ani, ca pe cand era sef la DNA Daniel Morar ar fi urmarit sa o salte pe Laura Kovesi in dosarul cu recursul in interesul legii pe care dumneaei l-a promovat nejustificat in favoarea afaceristului Ilie Carabulea, de la Atlassib. Dosar in care tatal lui Kovesi a fost prins pe interceptari cum spunea infractorilor manjiti de Carabulea sa duca memoriul pentru RIL la fii-sa la cabinet la PICCJ. Se zvonea ca Traian Basescu nu ar fi aprobat intentia lui Daniel Morar, care ar fi putut ajunge Procuror General daca o salta pe Kovesi. In cele din urma, dupa ce si-a incheiat cele doua mandate de sef la DNA peste care nu mai putea sta conform legii, Daniel Morar a ajuns judecator la CCR, functie in care a fost pus de Basescu ca rasplata pentru meritele lui, mai ales pentru cel din Dosarul Flota.
Numai ca Daniel Morar, fire deloc fricoasa, nu a uitat cine e Kovesi. Si nici ce hram poarta SRI. Daniel Morar este in prezent liderul de facto al Curtii Constitutionale, el prezidand frecvent sedintele de judecata in locul lui Augustin Zegrean, care se va retrage curand la pensie. Si a venit momentul cand binomul DNA-SRI a ajuns pe masa Curtii Constitutionale. Si a fost taxat, pe buna dreptate, cu interdictia ca SRI sa mai poata face interceptari in dosarele de coruptie. Curtea Constitutionala are multe pacate fata de poporul roman, dar pentru aceasta decizie trebuie apreciata.
Judecatorii CCR nu au uitat cum a fost mazilit fostul lor coleg Toni Grebla cu facatura de dosar a DNA cu cacarezele de capra si cele doua rochii, pentru ca s-au opus legilor anti-europene Big Brother fortate de SRI. Nu au uitat amenintarile SRI, si nici faptul ca unor colegi ai lor li s-a umblat la franele de la masina spre a fi speriati. Si luna trecuta au dat lovitura mortala binomului. S-a luat dreptul procurorilor de a mai face interceptari prin intermediul SRI in dosare care nu tin de siguranta nationala. O lovitura cumplita pentru institutia generalului Florian Coldea, despre care se aude ca pana de Paste va fi dat jos din functie.
Binomul a turbat. Deja au aparut prin presa de casa amenintari la adresa lui Daniel Morar. Iar acum, sistemul ranit incearca din rasputeri sa se salveze. Pritoceste prin intermediul macovistei ministrese a Justitiei Raluca Pruna o ordonanta de urgenta prin care sa se permita DNA sa asculte singur tot ce facea SRI inainteSa se aloce DNA efective suplimentare pentru ascultari. Si sa vedeti distractie, cum se vor cazni sa rupa de la SRI o unitate intreaga de ascultari, asa in secret, iar agentii acoperiti sa fie angajati la DNA in chip de politisti. Pe astia numai la d-astea ii duce mintea!
Adevarul e ca decizia Curtii Constitutionale a scos la iveala, in mod oficial, ceea ce noi am semnalat demult. Si anume ca tot sistemul national de interceptari din Romania este unul anacronic, nedemocratic si potential abuziv. Pentru ca este un monopol al SRI. Unde s-a mai vazut in UE vreo tara in care un serviciu de informatii sa poate sa asculte tot ce e de ascultat intr-o tara? Orice institutie din Romania, ca e parchet, ca e serviciu de informatii trebuie sa se duca la SRI sa ceara voie sa asculte prin intermediul retelei acesteia care e conectata la toate companiile de telefonie fixa si mobila. Evident, SRI poate asculta toate celelalte servicii, iar de aici si pana la santajul institutional mai e doar un pas.
Oriunde in statele UE exista institutii independente care se ocupa de interceptari, la care cine obtine mandat merge sa il puna in executare. Cu respectarea Drepturilor Omului.
La noi fosta Securitate a vrut sa fie ea vioara intai. A investit bani prosteste in aparatura. Totul se inregistreaza digital pe hard diskuri direct in serverele SRI. Si la o adica nu se poate expertiza nicio interceptare intrucat SRI nu poate pune la dispozitia instantelor si expertilor altceva decat copii pe DVD. Iar in lipsa aparatului original cu care s-a operat inregistrarea si a suportului original pe care s-a fixat inregistrarea nu se poate efectua o expertiza pe voce si vorbire. O spun toti specialistii in domeniu.
Daca instantele romanesti ar respecta Drepturile Omului ar anula toate interceptarile din dosare. Dar nu o fac de frica. Si pentru ca sistemul a avut grija ca dosarele sensibile cu interceptari sa fie dirijate pe culoare doar catre judecatorii cultivati de sistem. Acesti judecatori resping pretutindeni proba cu expertiza audio. S-a ajuns ca in multe cazuri – mediatizate intens de Lumeajustitiei.ro - acuzatii sa vina cu expertize audio extrajudiciare, platite din banii lor, ca sa arata ca interceptarile DNA-SRI puse la dosar in acuzare sunt opera unor colaje si prelucrari si ca nu constituie inregistrari autentice si originale. Judecatorii sistemului, mai ales cei de la Inalta Curte resping insa orice expertiza oficiala, facandu-se ca nu vad concluziile expertizelor extrajudiciare! Este incredibil, dar adevarat! Aceasta e mizeria care se ascunde in sistem. Aceasta e cauza pentru care o lege depusa in Parlament prin 2006 care prevedea infiintarea unei autoritati nationale de interceptare a fost blocata. Pentru ca SRI sa isi conserve monopolul.
De ce nimeni nu vrea de ani de zile sa constate ca sistemul national de interceptari care constituie monopolul SRI este gandit prosteste, si poate arunca in aer proba audio-video pentru imposibilitatea expertizarii ei in cadrul unui proces echitabil, pentru ca echipamentele si suportii originale nu pot fi predate judecatorilor, iar expertii pe voce si vorbire nu pot intra intr-o unitate militara a SRI, pentru ca li se opune secretul de stat?
Asteptam ziua in care o instanta curajoasa sau cine stie, poate chiar Curtea Constituionala. sa mai dea o decizie, care sa confirme cumplita realitate, pentru ca politicieni sa se trezeasca si sa vada ce greseala uriasa s-a facut atunci cand monopolul interceptarilor a devenit apanajul SRI.
PS Edgar Hoover a fost seful FBI vreme de 50 de ani. In tot acest timp a facut pe baza de interceptari si filaje dosare compromitatoare tuturor politicienilor de vaza ai Americii. A detinut functia de sef al FBI pana la 77 ani, neschimbat de nicio legislatura, gratie santajelor duse pana la nivel de presedinte. A fost lectia prin care SUA a invatat ca sefii institutiilor de forta nu trebuie sa stea prea mult in functie pentru ca puterea corupe. La noi sefii SRI si DNA par batuti in cuie de peste 10 ani si, ca un facut, observam ca toata clasa politica se inghesuie sa ii laude! Nu va spune nimic?

Postări populare de pe acest blog

Soţia lui Iohannis avea baza de date cu copii de vânzare 27 Aug 2014 Carmen Lăzurcă - Iohannis a fost profesoară la Şcoala specială din Sibiu Liberalul Klaus Iohannis, candidat la Preşedinţie, este acuzat că împreună cu soţia sa, Carmen, a intermediat în anii '90 înfierea unor copii unui cuplu canadian despre a căror soartă nu se mai ştie nimic de 14 ani, bănuindu-se că ar fi fost traficaţi pentru organe. Înaintea intermedierii adopţiilor, soţii Iohannis aveau o radiografie completă a situaţiei copiilor cu probleme din judeţ ce puteau fi folosiţi ca marfă. Şi aceasta pentru că el, Klaus, era inspector şcolar, iar ea, Carmen, profesoară de engleză la Şcoala Specială din Sibiu. Dar liantul în această afacere era soţia lui Iohannis, cea care i-a adus pe canadieni să vadă copii, profesoară de engleză şi aspirantă la statutul de Primă Doamnă. Tânăra profesoară Carmen Lăzurcă s-a angajat la Şcoala Specială din Sibiu deoarece  nu primise repartiţie în oraşul Sibiu. Tânar
sâmbătă, 18 septembrie 2021 Multumim publicatiei Metropola Constanta   Noi proteste împotriva unei guvernări abuzive Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)   reprezintă o organizație având ca obiectiv principal apărarea intereselor celor care, sub Drapelul Tricolor, au jurat credință României, iar dacă va fi necesar, o vor apăra „chiar cu prețul vieții”. Din păcate, cu mici excepții, aproape toate guvernele post-decembriste s-au întrecut parcă în luarea de măsuri antiromânești, în mai toate domeniile, cu precădere în ceea ce privește depopularea, înstrăinarea resurselor naturale, slăbirea puterii de apărare a țării. Mai mult chiar, se întrec în nerespectarea legilor  promulgate de președintele țării cum este cazul angajamentelor luate la intrarea României în NATO, ori a Legii 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat care a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Pe 3 septembrie președintele PNL a declarat că u
vineri, 1 ianuarie 2016 Noutăți OK privind încadrarea în grupele de muncă a personalului M.Ap.N. urmare a Ordinului nr. 123/2015 al ministrului apărării naționale La multi ani, tuturor!  Ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  este prezentat pe  site -ul Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N.  Ordinul  este  acesta  si este prezentat integral si la finalul acestui material. Ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  stabileste noile norme metodologice privind incadrarea in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții, specifice personalului militar, abrogând în același timp vechiul ordin al ministrului cu nr. M. 116.2002 care stabilea aceleași norme. La o analiză sumară a prevederilor ordinul ministrului apărării nr.  123/2015  rezultă un element (probabil) benefic si pt. majoritatea militarilor in rezerva/retragere, concretizat in  Art. 9 alineatele (1) si (2) , astfel: - Dupa cum cunoastem, in urma prevederilor vechiului ordin al ministrului apar