Treceți la conținutul principal


 O INTREBARE  ?

PRIMESC SI RETRANSMIT !DOMNILOR DEPUTATI, CUI SE ADRESEAZA LEGEA 223/2015?

Intr-o   logica normala, orice lege a pensiilor, fie civile, fie militare, trebuie sa stabileasca cadrul juridic general, conditiile, criteriile si modalitatea de stabilire si de calcul ale pensiilor de serviciu pentru limita de varsta, acestea fiind urmarea fireasca a incheierii activitatii lucrative.
                Regula o reprezinta deci, pensia de serviciu pentru limita de varsta, iar normele juridice ale unei astfel de legi trebuie concepute si formulate astfel incat titularul unei astfel de pensii sa beneficieze de  toate drepturile conferite de, si stipulate in  lege, ca un corolar al incheierii la termen a activitatii lucrative.
                Totodata, orice lege a pensiilor poate sa prevada si exceptii de la aceasta  regula, in sensul ca se poate acorda drept de pensie si in conditii mai “lejere” decat cele pentru pensia pentru limita de varsta, insa cu anumite sanctionari.
                Din anul 2001 incoace, in toata legislatia pensiilor, fie ca a fost vorba de L 164/2001, L 19/2000, L 263/2010, fie ca e vorba de curand adoptata L 223/2015, exceptiile de la regula le-au constituit si le constituie pensia de serviciu anticipata si pensia de serviciu anticipata partiala.
Ce prevede L 223/2015 cu modificarile aduse de OUG 57 si amendamentele de la senat referitor la conditiile de pensionare?
1.       Regula: Pensia de serviciu pentru limita de varsta (art 16)
Conditii:  varsta standard de pensionare = 60 ani
-  vechime efectiva cel putin 25 ani din care cel putin 15 ani vechime in serviciu
-  pentru nevoile institutiei, vechimea in serviciu este de 10 ani
2.       Exceptiile:
a)      Pensia de serviciu anticipata (art 17)
Conditii: - varsta standard de pensionare redusa cu 5 ani = 55 ani
varsta  efectiva cel putin 25 ani din care cel putin 15 ani vechime in serviciu
b)      Pensia de serviciu anticipata partiala (art 18)
Conditii: - vechime efectiva de minimum 20 ani din care cel putin 10 ani vechime in serviciu
Ce prevede legea modificata prin OUG 57 si amendata de catre senat cu privire la stabilirea cuantumului?
1.       Art. 28: Baza de calcul (BC) = media a 6 solde lunare brute (SLB) din ultimii 5 ani de activitate (mai putin veniturile exceptate);
2.       Art. 29: - 80% din BC pentru cel putin 25 ani vechime cumulata, la implinirea varstei prevazuta de lege;
-    + 1% din BC pentru fiecare an peste 25;
-    - 1% din BC pentru fiecare an mai putin de 25.
3.       Art. 108: - 3,6,9 % SCPS pentru 5-15 ani, 15-25 ani, peste 25 ani;
4.       Art. 11 din L 80/1995: - 10,15,20 % OMM pentru 15,20,25 de ani.
5.       Art. 30: - Pensia bruta (PB) = 80% + n*1% (- n*1%) + SCPS + OMM =< 100 % BC
Ce se intampla in cadru fiecarei categorii de pensie de serviciu (pentru ofiteri)? Luam in discutie situatia cea mai simpla, aceea a incadrarii in conditii de munca deosebite (CD) valabila pentru toti beneficiarii (nu mai exista conditii normale)
1.       Pensia de serviciu pentru limita de varsta:
beneficiarul trebuie sa indeplineasca conditia de varsta = 60 ani; aceasta inseamna:
-  vechime efectiva = 60 - 19= 41 ani ( 39 ani cascheta + 3 ani scoala militara);
-  conditii de munca CD = 39/4= 10 ani;
-  vechime cumulata = 41+10= 51 ani;
-  spor 1% = 51-25= 26%;
-  SCPS = 9 %;
-  OMM = 20 %;
conform art. 30, cuantumul pensiei brute ar trebui sa fie:
 PB = 80% BC + 26%BC spor vechime + 9% + 20 % = 135%
conform aceluiasi articol PB este limitata la 100% din BC
ð beneficiarul pierde dreptul la 6% spor vechime, 9% spor CPS si 20% OMM.
ð daca a lucrat in CS sau AC, pierderile sunt si mai mari.
2.       Pensia de serviciu anticipata
beneficiarul trebuie sa indeplineasca conditia de varsta = 55 ani; aceasta inseamna:
-    vechime efectiva = 55 – 19 = 36 ani (33 ani cascheta + 3 ani scoala militara);
-    conditii de munca CD = 33/4= 8 ani;
-    vechime cumulata = 36 + 8 = 44 ani;
-    spor 1% = 44-25 = 19%;
-    SCPS = 9%;
-    OMM = 20 %;
conform art. 30, cuantumul pensiei brute ar trebui sa fie:
 PB = 80% BC + 19 %BC spor vechime + 9% + 20 % = 128%
conform aceluiasi articol PB este limitata la 100% din BC
ð beneficiarul pierde 8 % spor CPS si 20% OMM.
ð daca a lucrat in CS sau AC, pierderile sunt si mai mari.
3.       Pensia de serviciu anticipata partial
beneficiarul trebuie sa indeplineasca numai conditia de vechime efectiva = 20 ani (17 ani cascheta + 3 ani scoala militara); aceasta inseamna:
-  varsta maxima = 39 ani;
-   conditii de munca CD = 17/4 = 4 ani;
-  vechime cumulata = 20 + 4 = 24 ani;
-  spor CPS = 6 %;
-  OMM = 10 %;
conform art. 30, cuantumul pensiei brute ar trebui sa fie:
 PB = 80% - 1% = 79% BC + 6% + 10 % = 95% din BC
ð beneficiarul valorifica toate drepturile prevazute de lege
ð daca a lucrat in CS valorifica 100 % BC;
ð daca a lucrat in AC pierde 8% din OMM.
CONCLUZII:
1.       Pentru a beneficia de pensie in cuantum de 100 % din BC precum si integral de SPCS si OMM este suficienta o vechime efectiva de 24 ani (21 ani cascheta + 3 ani scoala militara) ceea ce corespunde unei varste maxime de pensionare de aprox. 43 ani;
2.       De la varsta de 43 ani pana la inplinirea varstei standard de pensionare sau a varstei pentru pensionare anticipata beneficiarul nu castiga nimic la cuantumul pensiei (munceste degeaba) ci, dimpotriva, pe masura inaintarii in varsta pierde procente din SPCS si OMM, or, anii de munca trebuie sa se reflecte intr-un fel sau altul in cuantumul pensiei.
INTREBARI:
1.       Cui se adreseaza aceasta lege?: celor cu vechime mare in munca sau celor cu vechime mica?; celor care isi doresc o cariera militara completa si o pensie de serviciu pentru limita de varsta sau celor care isi doresc o pensie de serviciu anticipata partiala?;
2.       O lege a pensiilor trebuie sa ofere cadrul juridic favorabil beneficiarului unei pensii de serviciu pentru limita de varsta sau unei pensii anticipate partiala?;
3.       Pensia de serviciu pentru limita de varsta corespunde unei cariere militare complete. Si-atunci, de ce, pentru o cariera completa, beneficiarului i se taie dreptul la sporul CPS si OMM, drepturi stabilite prin alte acte normative care nu au nicio legatura cu procedura de calcul a pensiei ci vin sa completeze cuantumul pensiei?;
4.       De ce un un beneficiar al unei pensii de serviciu pentru limita de varsta trebuie sa aiba cuantumul pensiei egal cu cel care beneficiaza de o pensie de serviciu anticipata partiala?
 
 Iata cateva intrebari (din multe altele) la care domnii deputati ar trebui sa dea un raspuns atunci cand vor dezbate modificarile aduse L 223.

Postări populare de pe acest blog

Raspuns de la DIICOT
De ce este necesara Reforma Justitiei? Pentru ca, ajunsi magistrati, procurorii justifica si apara tradarea de Tara! -Catre toti cei care mai simt si gandesc romaneste –
               Doamnelor si domnilor,         Va transmitem, fara alte comentarii, documentele alaturate, rugandu-va sa analizati si sa decideti!
SCMD A AVUT DREPTATE PRIN CHEMAREA ÎN JUSTIȚIE A CELOR CARE NE _ AU DISTRUS DREPTURILE NOASTRE FIREȘTI , A REZERVIȘTILOR. PRIN ACEASTĂ ORDONANȚĂ 96  DIN 09.11.2018 NU MAI SUNTEM LA MANTINELĂ CI PUR ȘI SIMPLU VOR SĂ NE SPÂNZURE. LOV ÎMPREUNĂ CU  O ALTĂ PERSOANĂ CE NE IUBEȘTE FOARTE MULT PRECUM SAREA IN OCHI , DOMNUL NASTA DE LA MApN, AU DAT GIR ACESTEI NEMERNICII . 


STIMAȚI COLEGI DE SUFERINȚĂ. COMPLETAȚI  DOCUMENTUL PREZENTAT  DE CĂTRE SCMD ȘI SĂ LE INAINTĂM CELOR CARE NE REPREZINTĂ DREPTURILE ȘI NI LE APĂRĂ ÎN INSTANȚĂ.. NUMAI CEI CARE VOR FI ENUNȚAȚI ÎN CADRUL PROCEDSELOR CU LOV , MApN,ȘI FOȘTII MINIȘTRI  DREPTURILE PREVĂZUTE DE LEGEA 223 SE VOR APLICA. 

NU MAI SATȚI PE MATRGINE ȘI SĂ VĂ AUTOCOMPĂTIMIȚI. 

CU RESPECT CAMARADERESC. 


IN ÎNCHEIEREA ACESTUI MATERIAL SUNTEȚI CHEMAȚI SĂ O DAȚI ÎN JUDECATĂ PE LOV ȘI MINISTRUL. 

CITIȚI CU RĂBDARE MATERIALUL DE MAI JOS.


A fost publicată OUG 96.09.11.201814 noiembrie 2018Categoria Despre Armata3.797 afisariScris de  A fost în sfârșit p…
BĂGĂTORII  DE  SEAMĂ

Văzând conţinutul acţiunii în contencios administrativ, formulată de S.C.M.D. în contradictoriu cu LOV, şi „băgătorii de seamă” de pe unele site-uri care, cu o poftă viscerală, cronică şi netratabilă, critică orice demers făcut de S.C.M.D. în sprijinul cadrelor miliare în rezervă, nu pot decât să constat totala lipsă de colegialitate (ca să mă exprim eufemistic) a celor care, cu rea-credinţă, dacă nu pot construi ceva, dărâmă. Sigur că, de principiu, o acţiune în justiţie, oricât de întemeiată şi bine motivată ar fi, nu este perfectă şi suportă îmbunătăţiri. În cazul în speţă, chiar dacă pot fi discuţii cu privire la obiectul acţiunii şi referitor la instanţa de fond competentă să judece acţiunea, nu este un "capăt de ţară" pentru că se pot face completări/precizări până la primul termen de judecată iar Tribunalul Bucureşti îşi va verifica competenţele în baza art.131 alin.(1) C.proc.civilă, inclusiv pe cea materială, şi va putea, dacă este cazul, să dispun…